Vizitator MIG-29 Postat Iunie 11, 2006 Partajează Postat Iunie 11, 2006 Salutari!Se da una bucata statie emisie FM (72 Mhz) cu puterea pe final de aprox 1 W si antena omnidirectionala. (sistem radiocomanda pentru aeromodele).Se doreste utilizarea acestei statii pentru transmiterea de comenzi in conditiile in care la 1 km distanta exista emitator radio pe 2Ghz, 4 Ghz si 6 Ghz ce functioneaza atat in regim de impulsuri cat si in regim continuu pe puteri de intre 500KW si 2000 KW.Emitatoarele de Ghz nu sunt omnidirectionale (antene radar). Nu cunosc lobii caracteristici. Credeti ca vor exista armonici in FM? O solutie ar fi probabil "cartea tehnica" a antenelor respective. NU o am.Ce alte probleme ar putea sa apara la nivelul comunicatiei FM? Daca zbor mai aproape de antenele radar... este posibil sa am saturare la nivelul repcetorului montat pe aeromodel? Ma gandeam la o ecranare Faraday a receptorului. Ar trebui sa diminueze campul V/m la nivelul receptorului...As dori insa daca cineva are experienta in asa ceva, daca a incercat sau daca din alte experiente poate trasa cateva concluzii pe care sa le pot folosi in operarea echipamentului in conditiile de mai sus.Multumesc,MIG-29 Link spre comentariu
pavcostel Postat Iunie 14, 2006 Partajează Postat Iunie 14, 2006 Cred ca degeaba bagi receptorul intr-o cusca Faraday atata vreme cat antena ramane. "Innecarea" etajului de intrare si eventuala reducere a sensibilitatii din RAA(AGC), daca are, se va produce oricum. Cel mai exact raspuns ar trebui sa-l ai masurand nivelul emisiei RF in zona, stiam ca erau niste recomandari in jurul acelor statii... Stii tu, peacemakers, proteze diverse.... Bafta mare!CostelP.S. - revin cu cateva amanunte... Desi am sugerat o masuratoare, este nepractic. Fiind vorba despre niste radare, e evident ca intensitatea campului va varia cu inaltimea. Deci, daca esti la sol, degeaba. As face insa un experiment. As masura cu un milivoltmetru/osciloscop valoarea semnalului RF scos de receptor catre FI. In doua conditii: - intr-o vale naturala, presupusa SUB nivelul de radiatie al statiei respective si la locatia ta. Asta i-ti va da un raport al nivelului de fond la sol, acolo unde zbori. Daca e deja prea mare, sus va fi si mai mare. Desi in 2,4GHz ar trebui sa fie cuminte totusi ca armonici... Link spre comentariu
Gerula Postat Iunie 14, 2006 Partajează Postat Iunie 14, 2006 Salve! In primul rand poate ma inveti si pe mine aeromodelism...Nu. Nu cred sa aiba nimic atata timp cat tu (emitator sau receptorul) nu te aflii in bataia antenelor radar.Emisiile lor sunt directive, exista si scapari, dar sigur antena radar emita in alta zina decat cea in care te aflii tu.Daca avionul tau intra in bataia antenei radar se va strica - cel mai probabil. Pentru ca semiconductoarea sunt cel mai sensibile la microunde.Altfel spus anatena aia radar poate fi folosita cu succes ca o arma de stricat aparatura electronica.Ecranare ? E o gluma. La putrea aia sigur trece prin orice blindaj.S-ar putea doar ca durata pulusui sa fie f. scurta si sa nu aiba timp sa-l strice - nu stiu, merita incercat.Iar privind comunicatia radio, nu cred ca poate avea loc vreo interferenta , ca frecevntele sunt foarte "departate" una de late.Un alt aspect e ca undele radar pot creia tensiuni de-a lungul traseelor electronice. Link spre comentariu
Vizitator MIG-29 Postat Iunie 15, 2006 Partajează Postat Iunie 15, 2006 Salutari! Multumesc pentru raspunsuri. Ideea era sa pot zbura cu aeromodelul respectiv chiar si in fasciculele radar. OK, nu am de ce sa zbor la 10 metri de radarul respectiv prin fascicul dar probabil voi dori treceri la, sa zicem, 1-2 kilometri altitudine si la o distanta pe orizontala de iarasi 5-10 kilometri. Am sa incerc sa gasesc ceva documentatie pentru radarele respective si sa vad nivelul de radiatie pe 72 Mhz... cartea lor tehnica ar trebui sa dea informatii despre armonicile antenelor/emitatoarelor folosite nu? Ce solutii tehnice recomandati totusi pentru ghidarea unui asemenea aeromodel in conditiile de mai sus descrise? Trebuie sa existe o solutie tehnica... la urma urmei armata zboara frecvent rachete radioghidate, UAV-uri in medii "pline de unde radar" si totusi nu intampina mari probleme... sau sunt conditiile diferite? Iti pot zice cateva lucruri de baza despre aeromodelism dar cel mai bine este sa incerci http://www.rhc.ro/forumrhc2/index.php Sunt foarte multi oameni cu diverse "background-uri" si poti primi ajutor mult mai rapid decat doar de la unul. MIG-29 Link spre comentariu
Vizitator MIG-29 Postat Iunie 15, 2006 Partajează Postat Iunie 15, 2006 Stergeti va rog acest mesaj. Dublura inutila Multumesc,MIG-29 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum