Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamplificator -corector ton pasiv cu lampi

hpavictor

Postări Recomandate

• Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hpavictor

3

• Catalin C.

1

• danzup

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

" Procesarea " sunetului este pur pasiva , fara folosirea unor elemente active ( lampi , semiconductori etc ) .

Etajul buffer este intradevar cu lampa .

Dar nu amplifica , el are doar rolul de adaptare a impedantelor , corectorul de ton avand nevoie de impedanta mica in intrare si poate fi inlocuit cu succes cu un trasformator de semnal , cu raportul impedantelor 10K ohmi / 600 ohmi .

Evident ca este necesara folosirea unui amplificator cu impedanta mare in intrare , de preferat un amplificator cu lampi sau folosirea in iesire a unui inca un buffer identic cu cel din intrare , pentru o adaptare perfecta cu orice amplificator .

Eu definesc termenii pasiv sau activ astfel :

- daca corectorul de ton este inclus in bucla de reactie negativa a unui etaj amplificator ( cu lampi sau semiconductori ) consider ca este activ , deoarece contine elemente active .

- daca corectorul de ton nu este inclus intr-o bucla de reactie negativa atunci este pasiv .

Este evident ca etajul buffer ( repetor catodic ) face parte doar din lantul audio , dar nu si din corectorul de ton .

Oricum are posibilitatea de a ocoli retelele corectoare , prin asa zis-ul " hard bypass " , adica iesirea sa fie neafectata , influentata sau alterata .

Se preteaza la comanda cu relee si microcontroller , facand pereche cu montajul lui Dan Zup de Volume Controller .

Ar fi interesant de proiectat un circuit de control comun volum + ton compact ...

Nu ne propui si un empetrei pleier cu lampi? :nebun:

Stai pe aproape...te prind eu la inghesuiala in curand... :ciuda:
Link spre comentariu

Mie imi place reglajul !

Cat de curand o sa fac ceva ca vad ca tot cer "noobii" control de ton .

Noi stim ca nu foloseste la nimic dar nu poti sa faci ceva in gusturile omului.

Ca atare imi place foarte mult schema asta ruseasca si o voi face .

Cu control cu multe relee si microcontroler !

Super Victor .

Link spre comentariu

Schema nu este ruseasca...este o schema cu pedigry dar preluata de rusi !!!Iti urez spor la treaba cu noul proiect de corector de ton si volum control si afisare LCD !Asteptam rezultate !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări