Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se obţin 50W în sarcină 6p3s(e) push-pull

Vizitator

Postări Recomandate

Domnule am impresia ca stiu mai multe despre lampa asta decat dumneata. Daca vrei sa scoti putere mai multa din ea nu te joci la curentul anodic ca o prajesti repede. Singura sansa in cazul ei e sa.i cresti anodica avand grija sa nu depasesti curentul de G2 ca faci ''varza''  gratarul ala si ramai cu o trioda handicapata. 

Acum pe bune, puteati sa mergeti de la bun inceput pe 4 bucati si erau sigur 50W curati in sarcina plus THD foarte mic. Te mai uiti la cat costa doua finale cand bagi o gramada de bani in trafuri si carcasa,plus faptul ca nu merge in ''blana'' si tin mai mult tuburile.

Anodica merge sigur la 6P3S-E in 500V, am testat practic asta, singura problema e curentul anodic care de la o anumita valoare in sus duce la inrosirea placii. Recunosc ca am ''copt'' doua perechi in teste, oricum nu erau selectate chiar daca erau noi, iar la 5€ bucata (un pachet de tigari e 6€) poti sa faci niste teste de extrema fara costuri mari.

Marirea tensiunii de accelerare trebuie facuta cu grija in prezenta unui curent anodic apropiat de valoarea maxima altfel G2 devine anod  si se topeste cand se inchide circuitul anodic prin ea. 

Link spre comentariu

Fiecare este liber să se exprime ,să aivă impresii(aşa cred) dar nu se poate contesta documentaţia producătorului 6p3s.

De când postez pe acest forum am precizat că există pericolul depăşiri disipaţiei g2 ,în schimb trebuie înţeles un lucru când  folsesc amplificatorul rareori ajung în clipig şi niciodată în cliping permanent ,dinamic posibil vârfuri de scurtă durată să conducă la o depăşire Pdg2(nedistructivă) ,oricum dacă ţin anodul a la long la potenţial scăzut(50-60V) grila 2 se aprinde chiar daca am respectat specificatiile din foaia de catalog Ug2 ,ca să înţelegi mai bine ce spun dacă întrerup tensiunea anodică şi menţin tensiunea g2 se topeşte g2 după o perioadă relativ scurtă.

Când am intrat pe acest forum am văzut temporizări lungi pe anodică cu grila-2 sub tensiune(se dorea "protejarea" tuburilor finale).

Subiectul ăsta nu sa  vrut o  dezbatere THD .Am considerat util să arăt cum se ajunge practic la specificaţiile producatorului 6p3s-AB2.

sincer vorbind 2-3W plus sau minus contează prea puţin raportat la 50W când sunt transformaţi în presiune acustică

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

am avut pe masa doua monoblocuri cu lampile astea si m-am jucat nitel mai mult cu ele. A durat o saptamana joaca pana am gasit de unde sa iau 8 bucati perfect imperecheate, timp in care am studiat destul PP_ul ala in toate configuratiile, incepand de la class A la AB1 si AB2.

Cum si studiat monoblocurile in clasa A si clasa AB2? Cum ai atacat finalele in clasa AB2 si ce putere ai obtinut? In clasa A ce putere ai obtinut? Sa nu-mi spui ca nu ai masurat nimic  :rade: .

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Rusii sunt idioti si au scris foile alea de catalog la betie, da oare aia de la RCA erau tot bauti cand au scris foile de catalog la 6L6:

Posted Image

Ca sa vezi 24max + 24max = 60W!!!! RCA habar nu are sa adune doua numere??? Culmea ca 6P3S(e) este verisoara cu 6L6.

Link spre comentariu

Tu intelegi ceva din functionarea unui amplificator de scrii asemenea aberatii ? Ce legatura de adunare este intre puterea maxima ce o poate disipa anodul si puterea de iesire audio intr-o anumita configuratie ?

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

"Values are for two tubes"

Problema cu 6P3C ca nu poti obtine putere mare de iesire nu e disipatia maxima din catalog , ci faptul ca e o lampa "batraneasca" ineficienta . Cu 2 EL34 care disipa 24W se pot obtine 100W normal in clasaB , pe cand cu 6P3C care nu disipa semnificativ mai putin , ar fi 19W in catalogul rusesc dar oricum se poate depasi lejer , numai chinuindu-te in AB2 poti scoate maxim 60W .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu
.

Initial Zaa a fost 4k, si ar iesi in jur de 44,65W in primar,minus 5W pierderi in OT, vreo 40W utili in secundar. Pt ce coborati Zaa trafului , sa iasa 50W ??

Dacă te uiţi atent pentru 4k găseşti acolo 313,78V  si 314,6mA  (313,78 x 0,3146)/2=49,36W44,65

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Interesanta specificatia fabricantului acestui tub 6l6 referitoare la driver si anume impendata zero pentru a avea THD=2% plus alimentarea acestuia sa fie stabilizata de acea transformatorul defazor poate fi o solutie mai buna decit atacul din repetor cu tub

Link spre comentariu

Fara transformator driver ma indoiesc ca merge bine in AB2 ( la potential maxim cel putin ) cum zic unii ... repetorul catodic cu orice lampa e foarte departe de impedanta scazuta necesara cand trebuie curent de grila . Eventual cu driver cu tranzistoare cum sunt exemple pe net .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

da şi aici http://oi60.tinypic.com/talkki.jpg posibil există în montaj/schemă un transformator-driver dar nu reuşesc să disting înfăşurările(mă refer la schema cu tuburi finale 6P3S-AB2)

Mă întreb  ce se întâmplă dacă îl rog pe Lăzăroiu să elimine rezistenţele R5/R6 serie cu atacul dat gc-6p3s http://www.elforum.info/uploads/monthly_05_2015/post-175212-0-86042500-1432402437.png (vedem dacă simulatorul ţine cont de i_gc 6p3s asa cum ar fi normal) creşte sau scade puterea în sarcina dată sau cum se manifestă THD dacă variaţia ia pe cele două tubburi finale ar deveni sensibil egală http://www.elforum.info/uploads/monthly_05_2015/post-175212-0-47818700-1432402450.png

Poate într-adevăr lămurim ceva chestiuni dacă tot am ajuns rapid la cinci pagini cu subiectul.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Remarcă şi tu zbodeoc că faci numai gargară în subiect

Poate devine  interesantă varianta asta de atac AB2 curent gc  dvb-zbodeoc-dorin  http://oi62.tinypic.com/w8asdd.jpg    ne scuteşte de fuga  fazei "în punctele" esenţiale(20hz , 20khz) în raport cu trasformatorul driver invocat pagina 4(mai putem chiar elimina/micşora rezistentele alea de 10Ω)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Domnule Dorin vreau să înţeleagă oamenii ce dialoguri am purtat noi doi pe acest forum în decursul timpului din aceste motive repet.

PS Îmi face figuri tastatura a intrat prea mult scrum de ţigare (mănânc litere).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

R5, R6, grid_stopper, n-au  o influenta  mare asupra curentlui G-K, practic e insesizabila, sunt puse pt o balansare a etajului final.  Sunt utile cand se cupleaza paralel mai multe elemente active  pt aplatizarea diferentelor.

Link spre comentariu

Da dă bine, apreciez/respect realizările dumneata în materie de transformatoare (nu apreciez caracterul văzut prin prisma mea).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Vali, o exprimare corecta si reverentioasa fata de membrii acestui forum nu inseamna gargara... noi doi n-am purtat nici-o conversatie de-a lungul timpului, nu una civilizata...

Uite, ca sa nu zici ca n-am facut nimic - si daca tot mi-ati ridicat mingea la fileu -  ai in atasament niste masuratori facute ieri pe un traf interstage universal, la care lucrez acum. Este in plaja 15-20k si curent 10-25mA... o sa-l detailez la timpul potrivit, te asigur insa dinainte ca n-ai mai vazut atitea functionalitati la nici-o firma si nici imbinare SE sau PP la caracteristicile astea... n-am nici-o retea Zobel acolo, doar rezistentele de sarcina...

Impresionanta oscilograma Dorin, transformatorul este adaptat inp/out ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări