Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se obţin 50W în sarcină 6p3s(e) push-pull

Vizitator

Postări Recomandate

Lăzăroiu dacă vrei să simulezi  introduci semnal defazat în repetoare(6n6p) ,asiguri o sursă 320V pentru g2-6p3s şi o sursă anodică 400V curent ia_0 30mA prin tuburile finale 6p3s sarcina anod-anod 4K.Practic prezinţi în bucla deschisă THD(cine vrea o schemă completă thd <2% elaborează) ,mai clar putem analiza simulat puterea utilă în sarcina dată anod-anod fără reacţie negativă.

In conditiile cerute cam asa a iesit din simulare:

Q.E.D sau 

Quod erat demonstrandum !

THD parca mai prost decat in realitate! :nerv

...si cand te gandesti ca este fara NFB.

P.S modelul pentru OT este de la un HAMMOND de 4K,iar Vin=77.2Veff pentru 50W pe sarcina.

Ug1~ nu trebuie depasit pentru a nu depasi puterea acceptata de G1 pentru atacul in regim de curenti de grila (G1pozitiva).

post-175212-0-86042500-1432402437_thumb.png

post-175212-0-47818700-1432402450_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Da rusul stipulează clar pentru tubul 6p3s vârful pozitiv din atac(ab2 curent gc) la maxim +15Vv în raport cu catodul(dincolo de +15Vv se distruge grila de comandă 6p3s).

Adrian unde vrei să introducă reacţia negativă ?...cine va ştii să compileze din ce am prezentat pe forum negreşit obţine 50W cu THD<2% ,prezentarea mea din subiect face vorbire doar de cum se obţin 50W putere utilă în sarcină(PP-6p3s-AB2).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cu reactie negativa la cat scade THD-ul in simulare?

Nu pot introduce NFB aplicabila in conditii reale in montajul de test din simulare( ar trebui un NFB simetric,inca doua secundare in OT si nu cred ca merita sa ma gandesc si la astfel de retele de NFB,sunt doar niste simulari fara importanta,nu? ) dar daca vom proiecta si defazorul si etajul de intrare unde putem interveni cu o reta de NFB de 6dB...10dB putem ajunge la Ps=50W cu THD<<1.1% in practica.

Cine doreste isi poate proiecta un astfel de amplificator cap-coada,sau se pot gasi destule scheme pe net sub semnaturi de rezonanta .

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Numai un neştiutor ca der_doktor putea estima THD către 10% în cazul de faţă.

Popa marius ăsta în trecut(alias blue) susţinea că a îmbârligat el înfăşurările într-un transformator de ieşire C-core dispus direct ca sarcină în anod la o cfg SE de aşa maniera încât se anulează efectul ia_0 ,ia trecut după ce lam adus cu picioarele pe pământ.

Pat & Patachon forţe unite(forţe firave) pentru deranj în subiect.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Au luat foc anozi Adrian ca să vezi cum un AB2 se duce cu ia_0 dincolo de A(85mA) pe o sarcină destinată AB2.Ăştia nau idee domne cum se raportează sarcina anod-anod la clasa de funcţionare ,în schimb pot polua subiecul cu bazaconii.Probează clasa AB2 în regim de clasa A(Ia=85mA) :rade:  simple aberaţii.

Nu am nimic de pierdut ,asist cum alţii se fac de râs.

În documentul rusesc este specificat curentul anodic tras din sursa anodică în repaos(88mA) şi respectiv curentul anodic tras din sursa anodică(205mA) pentru 47W în sarcină de aici se poate deduce şi randamentul clasei AB2 pe circuitul anodic 63%(practic pe circuitul anodic se consumă 73,8W când în sarcină se înregistrează 47W putere utilă).

Aşteptam simularea Lăzăroiu.

Acum imi dau seama ca nu ai construit acest amplificator daca spui ca anozii sint rosii, la 30mA printr-un SINGUR TUB nu ai cum sa obtii cei 50w si bineinteles ca omiti cu buna stiinta  ca pentru a avea 50w out ai nevoie de 55w  in primar deci evident ca te-ai inspirat dupa o documentatie declarata de rusul ce a dorit sa spuna altceva  decit ai inteles dumneata

@adrian pic, in cazul unui amplificator PP  curentul de mers in gol reprezinta SUMA curentilor prin cele doua tuburi si daca faci un calcul a puterii disipate pe anozi vei vedea ca  obrazul lui MASTER ar trebui sa fie rosu

Link spre comentariu

Nu contează blue(popa marius) ce am construit ,contează ce ştiu/stăpânesc ,tu ce combaţi ?! puterea utilă în sarcină 50W ?! ,ai  datele necesare expuse în subiect pentru realizarea practică/fizică PP-AB2-6P3S-50W .În subiect nu am stipulat THD 0,25% sau alte procente ,se vede din titlu ce expun 50W-PP-6P3S.

popa marius dacă te oftica 50W poţi obţine ceva mai puţin reducând un pic amplitudinea semnalului din intrare (astfel încât să-ţi satisfacă crezul).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Mai domn dorin zbodeoc dvb sau cum te mai numeşti (aici pe forum) nu poţi denatuara adevărul de această manieră ordinară.1.reacţia shade a fost adusă  pe forum în schemele postate de mine2.tranziţia A1-A2 a intrat în discuţie asociată cu capabilitatea etajului driver de a furniza curent gc ,nu orice kkt de etaj-atac poate conduce tubul în A2.3.Informez Nu am ca sursă de inspiraţie google4. am învăţat la timpul meu nicidecum din mers5.Subiectul în cauză 6p14p avea specificat în titlu 20W(căută  subiectul  pune trimetere aici sau unde vrei,reactivează subiectul)  cum să ajuns la 40W ?! rămâne să studiezi atent ce am scris în subiect ,puterea utilă în sacină acceptată de mine pentru 6p14p-PP în acel subiect a fost 30W  enervat fiind de participantiI la discuţii  reticienţi raportat la 20W(contestau ăia 20W din titlu subiectului)  , Lăzăroiu  poate confirma această putere utilă în sarcină (30W) fiind la un moment dat martor-prezent cu motajul şi intrumentaţia la dispoziţia sa.

Desigur există personaje care nu mă au la suflet din motive simple uşor de verificat(am combătut mult/intens neştiinţă unora ca tine).

Realizez de ce aceste personaje manifestă ostilitate  ,numi pasă scriu/expun/combat ce cred de cuviinţă.Să ia fiecare ce i se potriveşte(de la mine ,de la Lăzăroiu de la dvb-zbodeoc-dorin  de la blue-popa-marius.. .nu stau să numesc toţi participanţi din secţiune).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Care prieteni ?! numeştei ,sunt curios să aflu care sunt prieteni mei din forum în opinia ta.Care bisericuţe ?! te deranjează opiniile "convergente" ?! (personal am luat act de opiniile "convergente").

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Dl.Lazaroiu,aici http://www.elforum.info/topic/62960-6п3с-push-pull-clasaab2-fară-transformator-defazor/?p=650060 ati scris ca se obtin 40W...45W  la Ua=380V si Ug2=278V cu Ia0=30mA, fara a preciza THD_ul,pe care de obicei il puneti mereu. 

Intre timp @valderama ca sa scoata ''trasi de par'' aia 50W va solicita o simulare la Ua=400V, Ug2=320V si Ia0=30mA. Cu toate astea THD in simulare va iese de 3,5% in real va spun eu ca trece de 5% chiar daca ai aparatura ''lu' peste'' , nu poti scoate din 2 lampi forjate la maxim distorsiuni mici.

@valderama asta am scris inainte de simulare:

Mda, se pare ca in doua 6P3S la 380V se scot 50w. Cu 4 (patru) tuburi probabil 100W. THD  nu se specifica si vad ca e evitat, ceea ce ma face sa cred ca e spre 10% sau mai mult. Cand fac rost de un OT (de firma) bun, de 4K, o sa testez si varianta asta, desi sunt sigur ca mai mult de 40W cu THD 2-5% nu se obtin din doua finale. Pana la urma important e nivelul de THD , deja cand treci de 1% nu mai e calitate.

Numai in ''paint'' poti scoate 50W din doua 6P3S-E cu distorsiuni sub 2%,la Ua=380V,Ug2=280V si Ia0=30mA.

Daca tot afirmi ca ai realizat practic amplificatorul asta,conceptie proprie, pune un calcul complet incepand de la traf pana la ultima rezistenta. 

App de calibrarea aparatelor mele,m-ai acuzat ca nu ar fi calibrate corespunzator. Azi am masurat o pocnitoare de preamplificator,Onkyo P-200, si am facut extra cateva poze. Am sa le pun intr-un topic nou si astept scuzele de rigoare, asta daca ai taria de a-ti recunoaste greselile, lucru de care,sincer,ma cam indoiesc. Eu daca am spus o prostie  recunosc ca m-a luat gura pe dinainte si n-am gandit, oricui i se poate intampla asta, nu merg pana in panzele albe sustinand o aberatie de care sunt constient ca e aiurea.

Repet, nu am nimic personal cu dumneata, numai ca nu suntem toti asa habarnisti cum crezi.

Link spre comentariu

Ce te creditează măi der_doctor să decretezi imposibilă obţinerea unei puteri utile în sarcina 50W pentru configuraţia dată PP-6P3S-AB2-4K ,trezeşte-te  băietesubiectul ăsta nu a fost iniţiat pentru analiza THD.Subiectul a fost iniţiat pentru a descrie un atac potrivit clasei AB2 curent gc-6P3S Raa 4k când puterea utilă în sarcină atinge 50W.

Care greşeli mă ?! greşeală că ai fost băgat în seamă.Aiurea în subiect este opinia şi fixaţia ta.De ce nu se obţin mă 50W putere utilă în sarcina data 4K ?! că decretezi tu sau popa marius imposibil lucru ăsta ?!, demostrează/arata mă tu cu popa marius din ce motive  nu se obţin (fără varză spălată la foc automat).Au gresit rusi documentatia  ?! simularea sa facut cu model gresit 6p3s... OT ?! ,Voi aţi cerut mă simulare (doar-doar o ieşi altceva) ,Lăzăroiu a introdus în simulare un model OT consacrat ca să nu iasă discuţii.

Aici pe forum în urmă cu ani am pus grafic dreapta de sarcină care reflectă exact situaţia din specificaţiile rusului(PP-6P3S-AB2-3k8).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Domnule din pura intamplare am avut pe masa doua monoblocuri cu lampile astea si m-am jucat nitel mai mult cu ele. A durat o saptamana joaca pana am gasit de unde sa iau 8 bucati perfect imperecheate, timp in care am studiat destul PP_ul ala in toate configuratiile, incepand de la class A la AB1 si AB2. Pe mine nu ma intereseaza cantitatea Watt_ilor cat calitatea lor, spre deosebire de dumneata care vrei mult si vai de mama lui de amplificator. Ma faci sa cred ca tot ce ai construit pana acum suna ca un lighean aruncat pe scari daca nu insisti pe masurarea distorsiunilor si minimalizarea acestora. 

Cand eu am zis ca din 4 tuburi am scos 60W cu 0,25% THD a-ti zis ca nu se poate,sa ma duc cu aparatele la calibrat. La 16W pe lampa nu ajung sa depasesc Pda si nici nu am distorsiuni ca atunci cand te apropii de limita Pda. 

Legat de aparatele de masura cred ca masor cu aparate bune si tot ceea ce am pus pe Elforum a fost inainte testat si masurat la sange.

Astept inca calculele pt PP_ul asta, macar teoretic sa demonstrati ca se pot scoate 50W cu THD<2%. practic vom vedea.

Link spre comentariu

Da mă da dar dincolo de măsurători văd o nulitate.

simplu  http://oi58.tinypic.com/rmmljd.jpg  aproape oricine poate înţelege(desigur pot exista şi cateva excepţii)

totul în conformitate cu documentaţia rusului am crescut puţin/uşor Ua cu doar 15V (375V) am trecut la Raa 4k(49,35W) "ghiciţi" voi puterea utilă în sarcină pentru Ua 380V

O lămurire pentru fraieri când nu se specifică expres că puterea este măsurată/citită în sarcina dispusă secundar OT înseamnă că nu se ţine cont de randament OT ,fiind firesc ca documentaţia să nu impună randamentul OT (nu ştie rusul ce randament au transformatoare de ieşire utilizate de dumneavoastră) cu alte cuvinte documentaţia prezintă puterea în sarcina dispusă la anozi.Nu exista excepţii în toate foile de catalog(cu tuburi finale AF) asta găsim puterea utilă precizată pentru sarcina din anod/anozii

Dacă analizaţi modul meu de exprimare din toate expunerile găsiţi folosite două expresii puterea utilă în sarcină sau puterea utilă pe sarcina din secundar

Puterea pe sarcina din secundar

Câini turbaţi au dreptul să latre în continuare.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

47W - 10%(47W)=42,3W diferit de 50W, cu alte cuvinte pt 50W in sarcina in secundar trebuie vreo 55W in primar.

Posted Image

Aici nu mai comentez...am desenat .

Initial Zaa a fost 4k, si ar iesi in jur de 44,65W in primar,minus 5W pierderi in OT, vreo 40W utili in secundar. Pt ce coborati Zaa trafului , sa iasa 50W ??

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Se poate obţine domne şi aia 55W în sarcină  cu pretul unui thd mai mare aşa cum rezultă din simularea Lăzăroiu unde se ţine cont de randamentul OT (model OT preluat din documentaţia producătorului). aproximez randamentul OT din simulare ca fiind 0,91 sau poate ceva mai bun cu greu 0,95.Pentru că formă de undă sinus să nu sufere mult am cerut tensiuni uşor mai mari în simulare.

În realitate formă de undă cocoaşele sinusului sunt ceva mai turtite un sinus uşor limitat  pentru ăia 47W (condiţiile specificate de rus)o reprezentare mai sugestivă aproximativă fiind dată de un trapez (nu am dorit să complic reprezentarea cu Ua_minim mai apropiat de zero 40-50V şi desigur o excursie un pic mai mică  pentru vârful de curent).

asta este clasa AB2-curent gc-6P3S desigur sunt tuburi finale precum EL34 care nu necesită comandă în curent gc în clasă AB2.

Dacă urc foarte puţin şi grila a doua 6P3S(10-15-20V) capabilitatea în curent la anod creşte .

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări