Vizitator Postat Mai 22, 2015 Partajează Postat Mai 22, 2015 (editat) @popa marius Poţi să vezi documentul ăsta http://oi62.tinypic.com/r8co5w.jpg elaborat de ruşi pentru tubul 6p3s push-pull clasa AB2 curent gc posibil să înţelegi că nu trebuie o tensiune anodică mai mare. Ai în document date respectiv şi 47W/2% dacă consideri documentul rusesc ca fiind eronat/greşit/fals plin de erori nu mă priveşte. Editat Mai 22, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 23, 2015 Partajează Postat Mai 23, 2015 @ vaderama, am participat la un proiectul unui amplificator PP cu KT88 initiat de d-l Balica Nicu si pentru o tensiune anodica de 480v clasa AB1 au rezultat 50w cu un THD < 1% de acea am mari indoieli ca tubul 6P3S poate face acelasi lucru chiar daca lucreaza in AB2 Link spre comentariu
zal Postat Mai 23, 2015 Partajează Postat Mai 23, 2015 Şasiu ca la McIntosh... schema şi trafo sînt tot de inspiraţie McIntosh? Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 23, 2015 Partajează Postat Mai 23, 2015 (editat) @ vaderama, am participat la un proiectul unui amplificator PP cu KT88 initiat de d-l Balica Nicu si pentru o tensiune anodica de 480v clasa AB1 au rezultat 50w cu un THD < 1% de acea am mari indoieli ca tubul 6P3S poate face acelasi lucru chiar daca lucreaza in AB2 Poţi să te îndoieşti cât doreşti dumneata (trăim în democraţie) ,cert rusul ştie ce publică.Am prezentat la alt timp pe acest forum dreapta de sarcină pentru această situaţie "inedită". Eventual dacă ţii musai să scapi de îndoieli dai o fugă până la mine ,aduc amplificatorul vândut şi pun la dispoziţie instrumentaţia necesară eliminări îndoieli.Sau mă angejezi să construiesc pentru tine un asemenea amplificator echipat cu finale 6p3s în clasa AB2(curnet gc).Altceva nu am la îndemâna să elimin marea ta îndoială.Mai poţi încerca/verifica singur o aşa configuraţie(PP-AB2-6p3s) posibil să scapi de mari îndoieli(te asist on-line cu plăcere). Editat Mai 23, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 23, 2015 Partajează Postat Mai 23, 2015 Mda, se pare ca in doua 6P3S la 380V se scot 50w. Cu 4 (patru) tuburi probabil 100W. THD nu se specifica si vad ca e evitat, ceea ce ma face sa cred ca e spre 10% sau mai mult. Cand fac rost de un OT (de firma) bun, de 4K, o sa testez si varianta asta, desi sunt sigur ca mai mult de 40W cu THD 2-5% nu se obtin din doua finale. Pana la urma important e nivelul de THD , deja cand treci de 1% nu mai e calitate. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 23, 2015 Partajează Postat Mai 23, 2015 Şasiu ca la McIntosh... schema şi trafo sînt tot de inspiraţie McIntosh? Sasiul este intradevar inspiratie Mc Intosh si este facut de@ bmsorin, remarcabila constructie mecanica, foarte precisa si solida iar transformatoarele de @ Balica Nicu , schema este clasica cu un defazor long tail cu un ccs FET in catozi Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 23, 2015 Partajează Postat Mai 23, 2015 (editat) Mda, se pare ca in doua 6P3S la 380V se scot 50w. Cu 4 (patru) tuburi probabil 100W. THD nu se specifica si vad ca e evitat, ceea ce ma face sa cred ca e spre 10% sau mai mult. Cand fac rost de un OT (de firma) bun, de 4K, o sa testez si varianta asta, desi sunt sigur ca mai mult de 40W cu THD 2-5% nu se obtin din doua finale. Pana la urma important e nivelul de THD , deja cand treci de 1% nu mai e calitate. Cu tot respectul @der_doktor,in tabelul rusesc sunt date distorsiunile la puterea de 47W,dar asa cum si in foaia de catalog pentru KT88 sunt date pentru AB1 o putere Ps=50W cu THD=3% si IMD=11% ,dar dl.Marius a obtinut 50W cu THD<1%,putem considera ca o minte inginereasca,o gestionare corecta pentru NFB dar si niste trafuri de iesire bine proiectate si realizate poate duce catre realizarea unui PP cu 6P3S-E in AB2 de 50W si THD<1%,de ce nu? Incnotestabil,tubul KT88 este peste 6P3S-E,dar repet: o gandire inginereasca si o mana dibace,poate realiza amplificatoare faine si cu 6P3S-E,asa cum foarte bine se pot realiza amplificatoare proaste chiar cu KT88 daca sunt realizate de "analfabeti". Dovada ca se pot realiza amplificatoare de exceptie si cu tuburi non-audio sunt proiectele colegilor P.Marius (SE EL509),K.Sebi (superbass cu GU17),I.Kosmin (PP EL509) si multe alte proiecte... Dar sa nu uitam ca incununarea cu succes a unui proiect depinde in mare masura,ca sa va dau dreptate,de aparatura cu care poate fi pus la punct insa...asta de multe ori nu-i suficient! P.S nu este neaparat ca montand in paralel mai multe tuburi in final sa creasca proportional THD,este posibil sa scada,depinde foarte mult de cine proiecteaza (gandeste) aceasta configuratie,stiu ce spun,credeti-ma! Editat Mai 23, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 23, 2015 Partajează Postat Mai 23, 2015 Dl.Lazaroiu,nu trebuie sa-mi spuneti ce a realizat dl.Popa Marius si cum, cred ca stiu foarte bine toate astea si nu doar de pe forum. Este singurul care masoara real THD la fiecare montaj, egal in ce clasa lucreaza.Eu nu am vazut postare a unei scheme unde sa nu scrie puterea, distorsiunile si frecventa la care au fost masurate. Eu vroiam sa stiu de la dl.valderama ce distorsiuni are schema asta cu doua 6P3S in AB2 class, dar cred ca voi afla singur. Ce m-a deranjat a fost ca dumnealui nu e de acord ca 4 lampi (6P3S-E) sa scoata 60W cu 0,25% THD, practic sunt doar 15W pe lampa de asta e si THD_ul mic,iar lampile au fost imperecheate strict. La 25W pe lampa,e cam la limita Pda, egal in ce clasa este distorsiunile o iau razna.In plus si tensiunea de alimentare e mai mica,implicit curent mai mare prin tuburi. Daca aveti timp faceti o simulare cu 2 6P3S in AB2, exact dupa schema sa vedem ce zice LTSpice referitor la THD pt 50W RMS la iesire. Eu cred ca e mai mult de 2% si asta in simulare, in practica se duce mai sus neavand componentele ideale din simulator. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 23, 2015 Partajează Postat Mai 23, 2015 (editat) Aşa cum se poate remarca subiectul prezintă cum se poate obţine putere utilă apreciabilă în sarcină(50W) din două tuburi finale 6p3s(numai când eşti prost nu înţelegi) clar/evident acest subiect nu face trimitere la THD ,împerechere tuburi finale... şi garantat 100% etajul final prezent nu funcţionează în mod UL. PS.Modul ultralinear PP-6P3S(E) cu priza UL 23% nu trebuie asimilat PP-6P3S-AB2-curent-gc ,mai mult o sarcină anod-anod tipică EL34 mod UL(43%) nu poate fi perfect potrivită 6P3S(E) mod UL. Editat Mai 23, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 23, 2015 Partajează Postat Mai 23, 2015 (editat) Dl.Lazaroiu,nu trebuie sa-mi spuneti ce a realizat dl.Popa Marius si cum, cred ca stiu foarte bine toate astea si nu doar de pe forum. Este singurul care masoara real THD la fiecare montaj, egal in ce clasa lucreaza.Eu nu am vazut postare a unei scheme unde sa nu scrie puterea, distorsiunile si frecventa la care au fost masurate. Eu vroiam sa stiu de la dl.valderama ce distorsiuni are schema asta cu doua 6P3S in AB2 class, dar cred ca voi afla singur. Ce m-a deranjat a fost ca dumnealui nu e de acord ca 4 lampi (6P3S-E) sa scoata 60W cu 0,25% THD, practic sunt doar 15W pe lampa de asta e si THD_ul mic,iar lampile au fost imperecheate strict. La 25W pe lampa,e cam la limita Pda, egal in ce clasa este distorsiunile o iau razna.In plus si tensiunea de alimentare e mai mica,implicit curent mai mare prin tuburi. Daca aveti timp faceti o simulare cu 2 6P3S in AB2, exact dupa schema sa vedem ce zice LTSpice referitor la THD pt 50W RMS la iesire. Eu cred ca e mai mult de 2% si asta in simulare, in practica se duce mai sus neavand componentele ideale din simulator. Sigur,cu mare placere,dar inainte de toate o sa cer d-lui @valderama schema de la [#1] cu valori,adica schema completa in asa fel incat sa nu inventez eu nimic si daca si d-lui va dori,voi incerca o simulare. Am cateva obiectii daca-mi dati voie: intr-o simulare se poate alege fiecare componenta nu numai dupa firma producatoare dar si dupa clase de precizie,tangente de pierderi (pentru condensatoare),ESR,factor de calitate-Q si multe altele ( LT are o librarie de peste un miliard de componente si este in crestere...),asta ca prima obiectie iar cea de a-2-a ,va pot marturisi ca in general THD-ul rezultat din simularile mele a fost mult mai prost comparativ cu realitatea,va pot garanta ca oricat ati cauta dv. pe acest forum dar si pe DIY sau AUDIOKARMA nu veti gasi o schema cu tuburi electronice proiectata/simulata de mine cu THD<1%,ma refer la etaje finale.Schema cu EL509 si nu numai a d-lui Marius la vremea respectiva a fost simulata si de mine,dar paradoxal nu am reusit sa obtin acel THD asa de mic (THD<0.8%),ce spuneti de asta???...si a-3-a obiectie ar fi ca in TOATE simularile incercate de mine am ales componente de cea mai proasta calitate,iar pentru modelel de OT in general m-am inspirat din modele reale de trafuri... Simularea,dupa parerea mea,reprezinta o proiectare asistata de calculator,adica repet si cel ce proiecteaza un amplificator cu hartia si creionul si eventual un calculator de buzunar,tot simulare o putem numi,asa-i ?... Putem condamna la acelasi nivel si pe cei ce utilizeaza la constructia montajelor electronice un instrument de lipit electric/ultrasonic in locul "ciocanului tiganesc" cu tipirig si cositor,sau utilizarea unor aparate de masura digitale in locul celor analogice ! Mare atentie la clasele de functionare si mai ales la imensele diferente intre un PP clasic si acelasi PP in UL,sau cum vad de multe ori pe net un simplu comutator de la PENTODA,UL,TRIODA FARA a tine cont de RAA care nu este identic in toate cele trei cazuri,este fantastic cata prostie se gaseste pe net! Editat Mai 23, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 23, 2015 Partajează Postat Mai 23, 2015 (editat) Lăzăroiu dacă vrei să simulezi introduci semnal defazat în repetoare(6n6p) ,asiguri o sursă 320V pentru g2-6p3s şi o sursă anodică 400V curent ia_0 30mA prin tuburile finale 6p3s sarcina anod-anod 4K.Practic prezinţi în bucla deschisă THD(cine vrea o schemă completă thd <2% elaborează) ,mai clar putem analiza simulat puterea utilă în sarcina dată anod-anod fără reacţie negativă. Editat Mai 23, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 23, 2015 Partajează Postat Mai 23, 2015 Ca sa vezi @valderama, nu am nevoie de invitatile si de ofertele date cu superioritate de prost gust, pot sa testez si sa masor singur daca ceva nu m-i se pare in regula asa ca am incropit la repezeala un PP clasa AB2 cu atac defazor pe un transformator si intradevar se pot obtine 46w in urmatoarele conditii : Ua=390v Ug2=280v Ug1=-21v Ia=85mA Z=3780 ohm THD=2,4% Tensiunea de atac al transformatorului defazor este de 78v/ 46w Acum esti multumit ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 23, 2015 Partajează Postat Mai 23, 2015 Clar, Ug2 creste de la 270V la 320V iar anodica de la 380V la 400V. Aici http://www.elforum.info/topic/62960-6п3с-push-pull-clasaab2-fară-transformator-defazor/?p=650060 a mai fost o simulare facuta dar fara THD, si se estimeaza 40-45W. Dl.Lazaroiu, ce a obtinut dl.Popa Marius a fost dupa mii de masuratori,sunt convins ca a cautat un PSF anume pt a reduce THD_ul. Pe de alta parte, daca sortezi lampile gasesti exemplare care suporta un curent anodic mai mare decat valoarea de catalog si automat o sa ai un THD mai mic. Astea tin in mare masura de calitatea sistemului de emisie si difera de la un producator la altul. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Mai 23, 2015 Partajează Postat Mai 23, 2015 marius vad scris Ia=85mA si mi se pare foarte mare (30mA am vazut parca prin scheme) nu s-au inrosit finalele? Oricum ai scos cred primii 15 W in clasa A! Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 23, 2015 Partajează Postat Mai 23, 2015 (editat) Au luat foc anozi Adrian ca să vezi cum un AB2 se duce cu ia_0 dincolo de A(85mA) pe o sarcină destinată AB2.Ăştia nau idee domne cum se raportează sarcina anod-anod la clasa de funcţionare ,în schimb pot polua subiecul cu bazaconii.Probează clasa AB2 în regim de clasa A(Ia=85mA) simple aberaţii. Nu am nimic de pierdut ,asist cum alţii se fac de râs. În documentul rusesc este specificat curentul anodic tras din sursa anodică în repaos(88mA) şi respectiv curentul anodic tras din sursa anodică(205mA) pentru 47W în sarcină de aici se poate deduce şi randamentul clasei AB2 pe circuitul anodic 63%(practic pe circuitul anodic se consumă 73,8W când în sarcină se înregistrează 47W putere utilă). Aşteptam simularea Lăzăroiu. Editat Mai 23, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum