Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Curatare cablu cupru oxidat

lorik199

Postări Recomandate

risca sa intre aspirina mai sus pe cablu si apoi sa corodeze firul in timp?

Aspirina supraincalzita formeaza o crusta neagra la marginea zonei cositorite (uneori si pe suprafata cositorita) care poate fi indepartata foarte usor; chiar daca am lasat-o, nu am observat coroziuni ulterioare ale cablului de cupru nici dupa mai bine de zece ani.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ardiles

6

• remus68

5

• zal

3

• lorik199

3

Top autori în acest subiect

10 ani? mai traim 10 ani?

in fine,  e bine ca nu afecteaza.

sacazul necuratat, poate afecta firele/circuitele din cupru? am auzit asta de la cineva care a lucrat in domeniul RF, si spunea ca el curata substantele ca ii corodau in timp locul decapat...

Link spre comentariu
Vizitator overseas

10 ani? mai traim 10 ani?

in fine,  e bine ca nu afecteaza.

sacazul necuratat, poate afecta firele/circuitele din cupru? am auzit asta de la cineva care a lucrat in domeniul RF, si spunea ca el curata substantele ca ii corodau in timp locul decapat...

Din sacaz topit in alcool industrial se poate face o pasta care se poate folosi la realizarea circuitelor imprimate in loc de smoala, vopsea, lac etc.

Am realizat un astfel de circuit si l-am decapat dupa aproximativ un an de zile fara nici o problema. Sacazul nu ataca cuprul sub nici o forma.

Editat de overseas
Link spre comentariu

sacazul necuratat, poate afecta firele/circuitele din cupru? am auzit asta de la cineva care a lucrat in domeniul RF

Am o gramada de montaje realizate in urma cu 25...30 de ani la care dupa corodarea  traseelor de cupru am pensulat toata suprafata cu saciz diluat in alcool tehnic sau diluant nitro; toate arata ireprosabil si stratul de cupru nu a fost atacat in nici un fel. Pelicula de saciz care este aderenta la suprafa de cupru impiedica orice oxidare ulterioara.

Link spre comentariu
Vizitator overseas

Am o gramada de montaje realizate in urma cu 25...30 de ani la care dupa corodarea  traseelor de cupru am pensulat toata suprafata cu saciz diluat in alcool tehnic sau diluant nitro; toate arata ireprosabil si stratul de cupru nu a fost atacat in nici un fel. Pelicula de saciz care este aderenta la suprafa de cupru impiedica orice oxidare ulterioara.

Exact! Mersi Remus pentru confirmare.

Link spre comentariu

la care dupa corodarea  traseelor de cupru am pensulat toata suprafata cu saciz diluat in alcool tehnic sau diluant nitro;

am o sticluta de sacaz diluat in alcool izopropilic. intrebarea era cu scop informativ, sa stiu daca procedez bine.

ma bucur ca m-ati informat/linistit ca procedez bine.

Editat de ardiles
Link spre comentariu
Vizitator overseas

eu am o sticluta de sacaz diluat in alcool izopropilic. intrebarea era cu scop informativ, sa stiu daca procedez bine.ma bucur ca m-ati informat/linistit ca procedez bine.

este chiar indicat sa lucrezi cu sacaz diluat nu este toxic nici cum. In plus poti sa-l colorezi cu cerneala rosie. se vede foarte bine cand trasezi pistele pe placuta.

Link spre comentariu

Poate era vorba de reziduurile de ardere ale sacâzului ... sau poate se referea la alt decapant.

Cel nears , diluat în alcool ,cum au arătat și colegii,  în mod sigur nu este coroziv.

Link spre comentariu
Vizitator overseas

Poate era vorba de reziduurile de ardere ale sacâzului ... sau poate se referea la alt decapant.

Cel nears , diluat în alcool ,cum au arătat și colegii,  în mod sigur nu este coroziv.

Sacazul sau colofoniul provine din rasina, sunt explicatii pe Wikipedia. Rezidurile de topire (ardere) nu cred ca sunt corozive asupra cuprului.Am placi de radio din anii 50-60 iar in zonele unde s-au facut lipituri cu sacaz din abundenta din contra arata foarte bine.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Colofoniu

Editat de overseas
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator Bobo&Osy

Imi pute-ti spune va rog si mie de unde pot procura alcool izopropilic ?

Nu as lua de pe net, nu prea am incredere ca vine exact ce scrie pe sticla. In comert undeva macar il pot lua in mana si sa fiu sigur ce cumpar. Am avut de la un prieten putin si am curatat foarte bine cu el de multe ori.

Va multumesc.

Link spre comentariu

Cautati prin magazine, supermarketuri pe la raionul auto, sau chimice.

Eu am cumparat de pe net, de la magazinul on-line de componente electronice din Craiova; de la magazinele on-line consacrate primiti ce comandati, nu-si strica ei renumele sau afacerea pt. niste leuti acolo..... sticla vine cu dopul sigilat oricum.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări