Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Curatare cablu cupru oxidat

lorik199

Postări Recomandate

Are cineva o idee cum pot curata un cablu de cupru de oxizi?Concret, in cazul meu: am un cablu multifilar de 12mm grosime, cu fir interior de aprox 0,3mm si vreau sa-i pun papuci la capete.Evident ca e exclusa varianta curatirii manuale a fiecarei lița si de aceea caut o solutie pe cale chimica.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ardiles

6

• remus68

5

• zal

3

• lorik199

3

Top autori în acest subiect

sal. chiar am mai spus-o adineauri intr-un post unui user care vroia sa curete un condesator variabil, Solutia este prin sablare, eu la munca folossesc acest proces si sunt f multumit cum dispare orice urma , iese piesa ca noua dar fara luciu, are o nuanta de cenusiu mat.

Link spre comentariu

nu stiu cum se prezinta daca scufundati portiunea de cablul in solutie din aia de lipit tevi de Cu (marmelada din aia verde) si cablajul meu avea niste pete inainte sa il acopar cu solutia aia si vad ca e uniform stratul, probabil decapantul din el e mai de soi

Link spre comentariu

pai la acest proces de sablare , practic indrepti acel jet de aer si nisip de quart pe cablu din mai multe unghiuri si-l curata de ramane fara urme de coroziune, chiar am avut saptamana aceasta niste cabluri de sablat , avea mantaua cum este cablul de tv , tesut si ai iesit curat. Daca doriti il trimiteti si-l curat eu, nu va costa nimic, decat transportul , cum doriti

Link spre comentariu

Cunosc efecetele medicale ale aspirinei cat si cele in electronica :rade:Eu o folosesc cu succes pt a indeparta emailul de pe firele de cupru, dar in cazul de fata nu prea e buna ideea deoarece e vorba de-un cablu de 12mm grosime, cam greu de incins la o asa temperatura, mai ales ca eu nu am nevoie sa il cositoresc deoareceam nevoie de flexibilitate atunci cand il voi strange in papucii cu surub.Voi incerca ceva la ce poate multi nu s-ar gandi, mai exact o imersie in COLA(DA!, licoarea neagra ce se serveste oriunde), deoarece cu ceva timp in urma am lasat o moneda de 5 bani in scop didactic imersata in ea, oxidata la fel cum e cablul meu si a iesit noua.Problema e ca moneda a stat aprox 2 saptamani, eu insa voi incerca sa grabesc procesul folosind electroliza

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator GlowingStar

Va stimez,Imi cer mii de scuze pentru raspunsul meu mult intarziat. In uzinele unde se asamblau radioreceptoare, pentru curatirea de oxizi a conductorilor si pieselor de Cu si alama, se utiliza Amoniac. Nu stiu cat este de adevarat, dar cineva a zis odata ca daca scufundam o piesa din Cu ori alama in acid acetic(otet) diluat in apa, se curata de de oxizi, cuprul ramanand nevatamat. Numai bine,

Link spre comentariu

Deci, ca o concluzie, în afara curăţării mecanice, prin frecare cu ceva abraziv, rămîne doar varianta folosirii acizilor, oricare dintre ei, ptr că atacă oxizii. Asta mă duce cu gîndul că şi bazele pot fi folosite, soda caustică de exemplu.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

am intampinat aceasta problema, a firelor multifilare care sunt oxidate(innegrite), si care nu pot fi cositorite  neam!

voi incerca cu aspirina, este singura vairanta ce mi-a mai ramas ca nici frecarea litelor cu o lama nu a dat rezultate prea satisfacatoare.

este vreun risc la acest procedeu? risca sa intre aspirina mai sus pe cablu si apoi sa corodeze firul in timp?

Editat de ardiles
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări