Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa masa de lucru cu led 20-30 W

briobit

Postări Recomandate

Vizitator andreimihai3

@aygun, dar cu acel cooler, ce temperatura ai la baza ledului? Am un led de 50W warm white (e un no name, ce inteleg chinezii prin asta e relativ) cu o sursa de 30-36V/1500mA pe care am pus-o in exterior. Scc imi scade tensiunea cu doar 0.4V in jumatate de ora, curentul ramanand la 1.42A deci ajung la un echilibru termic. M-am gandit la ceva in genul http://www.lampsplus.com/products/hyde- ... 27816.html , deasupra abajurului fiind un radiator din cupru finisat incat sa para facut de fabrica.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 101
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• briobit

33

• Dr.L

10

• maxim_sedilec

7

• Ticu

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 4 săptămâni mai târziu...

... incerc sa mai avansez dar ma lovesc de o problema si anume nu gasesc potentiometru de 100 ohmi cel mai mic e de 500 ohmi ... ce trebuie modificat in schema ca sa pot sa il folosesc pe cel de 500 ohmi ?folosesc aceasta schema:

Link spre comentariu

pune si tu o rezistenta de 120...150 ohmi in paralel cu potentiometrul , nu o sa regleze liniar dar poti face prbe cel putin pana gasesti valoarea dorita de tine e o lampa nu-i statie spatiala merge oricum ....

Link spre comentariu

Am inteles, oricum avansez si las loc in lampa de potentiometru , la probe folosesc un semireglabil, momentan gauresc/ caut suruburi/masor :rade: am o gramada de treaba, inca o data va multumesc pnetru gestul Dvs. si va urez sanatate.

Link spre comentariu

Daca imi permite userul briobit, o sa postez si eu aici lampa mea de birou, cu led tot de la dl. maxim.

Eu am adoptat urmatoarea solutie pentru alimentarea led-ului: SCC cu LM317, schema clasica din datasheet, iar in loc de rezistenta potentiometru bobinat de mine de 15 ohm.

Am folosit un potentiometru rusesc tot bobinat de l-am gasit in temporizatoarele de stergator pt dacia, dar sigur se gasesc si in alte surse, e confectionat total din ebonita maro deschis si e putin mai mare decat un potentiometru normal.

Am masurat o bucata de nichelina dintr-un fost uscator de par si am taiat la 15ohm, bucata am bobinat-o toata pe suport.

Am mai pus in serie o rezistenta de vreo juma de ohm(nu am masurat rezistenta si am tatonat sa nu imi treaca curentul de 0.8A) facuta pe o fosta rezistenta ceramica de 5W(partea centrala din fibra de sticla) pentru ca la capat de cursa sa nu imi dea curent maxim prin led.

Asa am curent reglabil 0.1-0.8A liniar.

Link spre comentariu

@ lorik199 pe mine nu ma deranjeaza cu absolut nimic, daca si Dl. moderator de pe aceasta arie e de acord spor la realizat lampa :da

@ tyc va multumesc inca o data pentru ajutor :aplauze

Stima.

Link spre comentariu

Lampa mea e gata, o si folosesc de cateva zile si sunt foarte multumit de ea.

Edit:

Lampa e facuta pe suportul uneia vechi, careia i s-a rupt o bucata de plastic la baza articulatiei si am tras-o pe dreapta pana acum.

Am preferat un suport fix, mai rezistent, mai robost.

E alimentata dintr-o sursa in comutatie de la o imprimanta, 30V 400mA(dar duce fara probleme cei 800mA de care am nevoie) si 15V 500mA pt ventilator, la care am pus o rezistenta sa mearga la 9V(per total nu depasesc foarte mult consumul total al sursei)

Radiatorul de la led l-am incalzit si l-am bagat fortat in carcasa, dar am lasat loc pentru a trage aerul prin lateral aerul

Temperatura led-ului nu trece de 40 grade la maxim, LM-ul se infierbanta ceva mai tare dar nu e de speriat

Potentiometrul ce l-am modificat e de acest tip http://www.zip-2002.ru/albom/pp340_20_kom3.jpg

In ansamblu:

Posted Image

Suport homemade:

Posted Image

"capul" -ansamblu

Posted Image

"capul"-detaliu interior(se vede radiatorul la LM317, potentiometrul, rezistenta in serie cu potentiometrul e izolata cu banda pvc neagra-e dupa LM)

Posted Image

"capul"-complet

Posted Image

Iluminare la minim

Posted Image

Iluminare la maxim(camera a limitat fluxul luminos, in realitare e mult mai puternic)

Posted Image

Link spre comentariu

De ce sa va simtiti penibil? nu aveti nici cel mai mic motivCu perseverenta veti reusi, mai ales ca o sa fie un proiect 100% diy.A mancat o multime de timp aceasta lampa, pus cap la cap cat am lucrat a fost aproape o ziSa nu va zic de suportul de monitor ce numai ala mi-a luat jumatate de zi :ras:

Link spre comentariu

... cum era de asteptat nu mai imi merge schema :sparge: :sparge: nu se mai stinge si nu mai ajunge la maxim, am incercat cu rezistente de la 2k2 la 5k6 ... cu alea mai mari ajung la jumate cade intensitarea si iar incepe sa lumineze slab spre maxim :sparge: :sparge:

Link spre comentariu

Potentiometru desi era nou nout mergea in valuri ... am gasit altul (alps parca scria pe el) si merge.Asa sunt cu lampa... ce mai vreau sa fac (daca apuc) e sa fac o masca intre cele 2 discuri din tabla din aia gaurita cum e la sursele industriale ca sa nu baga careva mana pe acolo, si sa am racire.Cam atat am putut sa fac cat m-am priceput, daca aveam un toroid iesea mai slim talpa dar asta se poate modifica pe viitor. Bratul in sine are lungimea de 40 cm si vad ca sta drept.Ultima poza e cu toate alea din camera stinse e doar lumina de la led, penultima e la pragul minim de aprindere dar cu lumina ambientala.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări