Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa masa de lucru cu led 20-30 W

briobit

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

Puterea disipata pe o rezistenta este 1,25V ori o,5A.O rezistenta de 2-3W e suficienta.Daca asiguri la intrarea LM317,cca 24V,iar pe led va cadea cca 20V,un integrat va disipa 4V ori 0,5A.Toate trei vor disipa 6W.Posibil ca radiatorul alb sa duca si ledul si integratele;asta cu conditia sa nu ai o cadere mai mare de 3-4V pe fiecare integrat.Ar trebui testat insa,sa vezi ce temperatura maxima atinge radiatorul.Plumbul il poti topi pe aragaz,in orice vas metalic,cu perete ceva mai gros;impuritatile se vor ridica la suprafata,le aduni cu ceva si ramane plumbul curat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 101
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• briobit

33

• Dr.L

10

• maxim_sedilec

7

• Ticu

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

XP-G e un led de 1A si cei de la Cree s-au ghandit si s-au sfatuit de au facut un upgrade si l-au adus la 1,5A .Eu as configura 3 LM137 pe 0,5A fiecare si lampa ar avea 3 trepte . Uita-te la MP-L cate seri de leduri are ,ledul care-l ai cate seri de leduri are ? La candalabru ,in casa,sant doar doua trepte. Acum decizi singur care varianta folosesti -cu LM350 (la bani marunti) sau 3*LM317 (gratis) .@Pisica MatacheValorile maximale sant date de producator pt o folosire in conditii normale .Poti sa faci 'overclock' dar trebuie racit LM317 prin imersarea capsulei intr-un vas cu apa si agitator .Numai daca vrei sa mearga mult si bine .Pt o zi ,doua merge si un radiator de aluminiu.Cum bine zice Dr.L tensiunea furnizata ledului trebuie sa fie 20V si hotarasti numai curentul de functionare ,de tensiunea se ocupa ledul .

nu i-au facut nimic la LED....doar au modificat in datasheet specificatiile argumentand ca ledul oricum are o viata mult mai lunga decat electronica de comanda initial XP-G -ul era de 350mA flux maxim 139Lm/W poti sa-l "forjezi" la 1A cu radiatorul adecvat dar asta-i scurteaza viata la fel e si cu MX_L initial de 1W(350mA)/160Lm/W si acum recomanda direct 700mA adica 2W unii fortand peste 5W cu un led industrial ... pe langa toate minciunile si publicitatea favorabila ledurile se caracterizeaza doar Lm/W, $/W si $/100Lm 110Lm/W e limita inferioara sub care LED-ul devine inutil (eficienta inferioara lampilor HID)consider cel mai "avantajos" led din toate punctele de vedere actualmente MX6 de la CREE 0.5$/122Lm urmat de XP-EHEW 0.8$/130Lmrestul sant panarame ori prea scumpe ori prea "chioare"....sau cu un spectru sarac (SEOUL semiconductors)
Link spre comentariu

lampa cu LED trebuie sa fie eficienta energetic nu o alimentezi cu "alimentator cu lampi" fie ele si NOS modifici o sursa in comutatie de tensiunea adecvata, schimbi XX431-ul cu TSM1052 /NCS1002......si cateva piese adica o faci de curent constant, ideal ar fi un "single stage PFC flyback"

Link spre comentariu

Va salut din nou si va multumesc inca o data pentru pachet maxim_sedilec, dupa cum vedeti incerc sa ma tin de promisiune, o singura rugaminte mai am si anume sa imi specificati daca va mai aduceti aminte ce fel de leduri sunt cele trimise ca sa stiu ce parti electronice am nevoie sa construiesc pentru ele, sau cum sa le fac sa lumineze in siguranta.

O sa postez o poza cu ele (asta daca nu am interdicitie de la Dvs) pe care sa imi spuneti (daca nu e cu deranj) cam cu ce se mananca fiecare (ma refer la model)

Stima si sanatate tuturor.

LE: :nebunrau: :nebunrau: sunt in ceata rau

Link spre comentariu

Intr-o cutie de conserva topeam plumb pe aragaz pt soldatei si greutati de pescuit -topeam cand eram mai tanar (chiar foarte tanar) .U*I=P ,U=1,25V I=0,5A si rezistentele sa fie de 2W.Incearca radiatorul ,cred ca merge -oricum ala e la indemane, nu?

Link spre comentariu

Poti sa tii si cafeaua calda...S-ar putea sa simti nevoia si de o treapta mai mica de putere (2-3W). O poti face cu o rezistenta simpla (aleasa prin incercari), fara stabilizator, fiindca la curenti mici limitati prin rezistenta nu risti arderea ledului la variatii de 20-30% ale tensiunii de alimentare.Desi lumina produsa e proportionala cu curentul, senzatia perceputa de noi e neliniara, suntem mai sensibili la lumina slaba. Vreau sa spun ca s-ar putea sa ai impresia ca toate 3 treptele sunt prea apropiate ca intensitate de maxim. Si daca lucrezi la un montaj cu afisoare cu LED-uri nu prea le vezi.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

nu i-au facut nimic la LED....doar au modificat in datasheet specificatiile argumentand ca ledul oricum are o viata mult mai lunga decat electronica de comanda initial XP-G -ul era de 350mA flux maxim 139Lm/W poti sa-l "forjezi" la 1A cu radiatorul adecvat dar asta-i scurteaza viata la fel e si cu MX_L initial de 1W(350mA)/160Lm/W si acum recomanda direct 700mA adica 2W unii fortand peste 5W cu un led

Se poate si ceva dovezi in sprijinul celor afirmate?Majorarea curentului de la 350mA la 1500mA,in cazul XP-G,sau de la 350mA,la 3A in cazul XM-L,mi se pare exagerat de mult fara imbunatatirea modelelor respective.Referitor la sursa de curent constant in comutatie,am sugerat deja o schema relativ simpla,cu care se poate obtine peste 90% randament.In plus schema permite reglajul curentului prin led,de la zero la maxim.download/file.php?id=30849
Link spre comentariu

S-a considerat acceptabila reducerea duratei de viata (-80% lumens) de la peste 200 mii ore la 6...30 mii ore marind excesiv curentul prin led. A fost redusa "dispersia" acum sortarea se face dupa mai putine criterii la inceput erau o gramada de BIN-uri care mai mult incurcau .In datasheet-ul public nu apat multe lucruri ...cum ar fi durata de viata a ledului in functie de temperatura si curent, graficul de distributie spectrala a luminii emise pentru fiecare bin, etc. Foarte bine dar in cazul actual lampa se alimenteaza cu 220Vca cred

Link spre comentariu

@pisica matache -mai bine puneia linkul cu tot mesajul unde e postata schema...de ex asa nici nu stii ce integrat e ala :nas:@maxim_sedilec -lampa se alimenteaza de la 220,dar printr-un traf

Link spre comentariu

Sincer m-as apuca dar la prima vedere am 3 probleme:- nu stiu ce integrat este cel din schema (se rezolva caut prin topicuri)- ma omoara bobinele de facut ca nu al un L-metru- acolo la intrare vad 12 volti si mie imi trebuie mai mult si probabil trebuie recalculate niste piese pe schemaAs prefera un reglaj de la 0 la maxim a intensitatii.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Asta ar fi schema....Din semireglabilul de 10K se regleaza curentul maxim,din pot de 1K se regleaza curentul prin led de la zero la Imax.Merge folosit si LM2576 cu un randament ceva mai mic.Bobina o poti gasi de cumparat,sau se poate construi pe un tor din surse PC,sau placi baza.Daca faci rost de integrat,restul e simplu;cu bobina te ajut,daca imi spui ce toruri ai la dispozitie.Am uitat sa trec pe schema,integratul este LM2596ADJ,adica tensiunea de iesire e reglabila.Exista si variante care scot la iesire 3,3-5-12V.Si o varianta de a regla curentul de la zero la 1,5A cu cele trei LM317.

Link spre comentariu

(acum am scapt de la munca) ca bobine ce este in poza e tot ce am dupa ce am fost nevoit sa arunc tot cam atatea de gura femeii, parca sa zic ca aveam si circuitul respectiv dintr-o sursa de la o casa de marcat (caut si revin)in cazul de fata preferam cu cele 3 LM 317 ca le am deja pe masa (inca sunt cu toate cutiile insirate prin casa caut celalat circuit)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări