Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa masa de lucru cu led 20-30 W

briobit

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

adica aceasta ar fi schema? deci ar merge traful meu toridal? (dupa mintea mea se obtina cam 22 v CC, posibil sa bat campii)

Foloseste schema asta,dar cu LM317;in locul tranzistorului pune o rezistenta de cca 1K,iar R1 pune-o de 1 ohm,sau calculeaz-o pt 1,5A.Vei putea regla curentul de la zero,la 1,25 sau 1,5A functie de ce rezistenta pui.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 101
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• briobit

33

• Dr.L

10

• maxim_sedilec

7

• Ticu

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

revin cu rezultate:

am facut schema cu LM317 de pe situl indicat de colegul pisica matache cu rezistenta de 1.2 ohmi deci cu limitarea curentului la 1.04 amperi, se deschide la ~ 11 volti tensiune masurata pe led si am mers pana la 14 volti masurati tot pe led unde curentul statea la 1 amp.

... lumineaza foarte tare la valorile astea.... (ori unde nu am avut eu tangenta cu genul asta de leduri)

daca maresc limitarea sa zicem la 1.5 - 1.8 amperi si un 16 volti pe led sa inteleg ca mai castig lumina si ledul meu nu merge "turat" ?

Link spre comentariu

Ramane atunci sa cumpar un LM350 cum a mentionat in posturile anterioare colegul tyc ca LM317 daca trec de 1 amper pe perioada mai mare crapa eroic.

Mai am o intrebare: treaba asta cu LM 317 se poate aplica si altor leduri/grupuri de leduri? adica daca am sa zicem 5 leduri de 1w pot sa le inseriez si cu un montaj din acesta si cu tensiunea corecta sa functioneze fara probleme?

(pe unele scrie pe ambalaj xp-g iar pe altele mxl )

Link spre comentariu

Mai am o intrebare: treaba asta cu LM 317 se poate aplica si altor leduri/grupuri de leduri? adica daca am sa zicem 5 leduri de 1w pot sa le inseriez si cu un montaj din acesta si cu tensiunea corecta sa functioneze fara probleme?

Da
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Ramane atunci sa cumpar un LM350 cum a mentionat in posturile anterioare colegul tyc ca LM317 daca trec de 1 amper pe perioada mai mare crapa eroic.

(pe unele scrie pe ambalaj xp-g iar pe altele mxl )

LM317 nu va crapa la 1,5A nici la 2A.Contine intern un circuit care limiteaza atat curentul cat si puterea maxima,functie de temperatura.Smecheria e urmatoarea.....Daca aplici la intrare o tensiune mai mare doar cu 3-4 volti fata de cea dorita pe iesire,puterea disipata e minima.Incalzirea la fel...Poti trage un curent de pana la 2,2A unde integratul limiteaza curentul.

Daca pe led la 1,5A masori o tensiune de 20V,de exemplu,la intrare trebuia sa-i dai integratului 23-24V.Desigur integratul montat pe radiator.

Degeaba folosesti de ex LM350,daca racirea e deficitara,sau diferenta de tensiune intare-iesire mare.Curentul va fi limitat automat de protectiile interne,si n-o sa poti obtine curentul scontat.

Inca ceva....Daca ai mai multe LM317,poti pune in paralel doua-trei bucati,fiecare cu rezistenta sa.Daca folosesti trei bucati,si cate o rezistenta de un ohm,la fiecare,obtii o scc de 3,75A.

XP-G e led de max 1,5A la cca 3V cadere de tensiune,iar XM-L de max 3A,la aceeasi tensiune...

Mai sigur pune poze cu ledurile respective,sau cere amanunte celui care ti le-a dat.

Link spre comentariu

XP-G e un led de 1A si cei de la Cree s-au ghandit si s-au sfatuit de au facut un upgrade si l-au adus la 1,5A .Eu as configura 3 LM137 pe 0,5A fiecare si lampa ar avea 3 trepte . Uita-te la MP-L cate seri de leduri are ,ledul care-l ai cate seri de leduri are ? La candalabru ,in casa,sant doar doua trepte. Acum decizi singur care varianta folosesti -cu LM350 (la bani marunti) sau 3*LM317 (gratis) .@Pisica MatacheValorile maximale sant date de producator pt o folosire in conditii normale .Poti sa faci 'overclock' dar trebuie racit LM317 prin imersarea capsulei intr-un vas cu apa si agitator .Numai daca vrei sa mearga mult si bine .Pt o zi ,doua merge si un radiator de aluminiu.Cum bine zice Dr.L tensiunea furnizata ledului trebuie sa fie 20V si hotarasti numai curentul de functionare ,de tensiunea se ocupa ledul .

Link spre comentariu

O cadere mare inseamna putin mai mult de minim iar testele s-au facut pt 5V si 12V.

Acum asa e ,XP-G e de 1,5A dar cand a aparut (si un an dupa) a fost 1A . Urmareste graficul curent vs flux si la 1A e o galma dupa care continua (in sus) parca ar fi trasat de un batran cu mana tremuratoare .

Pe de alta parte ,am cumparat XP-G cand a aparut si e de 1A .Peste (1,1A) vireaza spre albastru. Cam ce crezi ,de ce vireaza? Probabil le-au marit tensiunea la care intra in protectie (implicit timpul de viata ,nu cred ca mai e de 60 000h) si acum sant de 1,5A .Am 10buc prin ceva lampi .

Am pus unul suspendat intr-o lampa de lucru si a rezistat 1,5 ani .E drept la 700mA .

Link spre comentariu

Domnilor va multumesc pentru raspunsurile prompte si la obiect, ramanand la ledul mare am asa:

- pe fereastra lui are 6 coloane X 5 randuri de punctulete (leduri cred ca sunt teoretic la 1 W bucata)

- prefer sa folosesc LM317 pentru ca am in casa aprox 8 bucati

- cum spunea si colegul tyc prefer sa ma duca mai mult decat sa fumege dupa 1 luna 2

- din ce am inteles eu schema ar trebui sa fie ca mai jos?

Link spre comentariu

Multumesc frumos si va mai deranjez cu niste intrebari si anume:- la ce putere trebuie sa fie rezistentele? (teoretic trece 0.5 amper /bucata)- radiatorul negru ar merge sa pun cei 3 LM 317 pe el? Intreb ca maine intentionez sa torn talpa lampii din plumb si poate gandesc cumva o forma sa il inglobeze si pe ala negru.Apropo in ce pot sa topesc plumbul, la vas ma refer si de ce trebuie sa tin cont sa iasa compact nu poros, mentionez ca detin aproximativ 6 kg de plumb sub forma de placi si pasta din acumulatori de centrale de efrectie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări