Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa masa de lucru cu led 20-30 W


briobit

Postări Recomandate

Stimati colegi, doresc sa realizez o lampa pentru masa de lucru si am primit de la colegul maxim_sedilec un led pe care nu scrie nimic (din fabrica) doar pe spatele lui cu marker-ul 2.2 A max 20 V (iar pe o alta hartiuta 20-30 W). Momentan lucrez la partea fizica a lampii (talpa, picior, cauta radiator pt led) si ma intereseaza cum fac sa alimentez acest led , eventual daca se poate varia intensitatea luminoasa a acestuia deoarce nu tot timpul trebuie sa mearga la blana (si ma gandesc ca daca merge mai incet poate ma duce mai mult timp).

Ledul in sine are 25 mm X 20 mm iar cu tot cu placa aia metalica pe care e prins din turnare are 40 mm X 20 mm.

Nu am mai lucrat cu asemenea leduri si nu vreau sa il prajesc aiurea tinand cont ca nu am decat 1 bucata.

Dispun de niste toridale de 16V/4Amp, daca ajuta cu ceva.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 101
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • briobit

    33

  • Dr.L

    10

  • maxim_sedilec

    7

  • Ticu

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator pisica matache

Ledul trebuie alimentat cu o sursa de curent constant,de max 2,2A.La acest curent caderea de tensiune pe led,va fi de cca 20V.Ar fi util un traf de cca 24V si cativa amperi.Redresare,filtrare,apoi un LM317,configurat ca scc de curentul dorit.Asta ar fi cea mai simpla solutie;exista si altele,mai complexe,in comutatie.De exemplu se poate folosi un LM2576,ca scc;acesta ar oferi avantajul ca ai putea regla cu un potentiometru curentul prin led,de la zero la max 2,2A.

Link spre comentariu

deci trebuie alimentat cu max 20volti si consuma maxim 2,2 amperi.traful toroidal care scoate 16volti alternativ conduce la un 22,4 spre 23 de volti continuu (cam mare)intensitatea luminoasa o poti varia mai eficient (mai larg ca spectru) din curentul care trece prin led,probabil ca se va deschide undeva spre 0,7-1amper (trebuie sa testezi),deci ca urmare alimentarea ta ar trebui sa fie o sursa reglabila. Ar trebui sa mearga si la o tensiune reglabila dar cred ca scara de variatie ar fi prea mica 15-20voltiDC.oricum ar fi trebuie sa faci singur niste teste, pentru a-ti stabili niste limite (repere)variatia intensitatii luminii o poti face si tip potentiometru, fie tip comutator (3-4 pozitii)sau poate gasesti o lampa (cu leduri) abandonata pe undeva,dar tot va trebui sa faci masuratori initial

Link spre comentariu

Sa spunem ca pot rezolva cu transformatorul sa il fac de 24v( pot adauga sau scoate niste spire de pe el, fereasta imi permite sa mai adaug spire). Daca nu este deranjul prea mare puteti posta o schema pentru varianta cu 317 si una cu LM2576 ?(sa inteleg ca la montajul cu LM 317 intensitatea de fixa? si doar cu celalalt circuit obtin dimmarea?

probabil ca se va deschide undeva spre 0,7-1amper (trebuie sa testezi),deci ca urmare alimentarea ta ar trebui sa fie o sursa reglabila. Ar trebui sa mearga si la o tensiune reglabila dar cred ca scara de variatie ar fi prea mica 15-20voltiDC.

cum fac treaba asta il alimentez direct? (posed o sursa de tensiune reglabila 0-30v si 0-3 amp ) si notez tensiunea cand se aprinde? trebuie inseriat cu rezistor ceva (intreb ca nu vreau sa il ard)
Link spre comentariu

deci trebuie alimentat cu max 20volti si consuma maxim 2,2 amperi.

NU! E fix pe dos! Tensiunea ledului variaza si in functie de temperatura! D-aia trebuie alimentate in curent constant@briobit -si cu LM317 se poate varia intensitatea. Oricum,schema va avea mai mult de 3 piese
Link spre comentariu

Sunt constient ca nu simpla treaba da vreau sa fac ceva serios care sa ma tina atat partea de sursa cat si ledul sa nu mearga la stilul smuls), am ceva montaje la activ eventual unde imi prind urechile cer ajutor.Deci ce fac il alimentez sa vad la ce tensiune se aprinde? Inseriez ceva cu el sau direct?

Link spre comentariu

Alimentat printr-o scc la 1,5A .Tensiunea la un led e un parametru orientativ ,deci cei 20 V trebuie interpretati asa: 1,5A iar tensiunea de alimentare a scc sa fie de min 20V + caderea de tensiune pe sursa .SCC se poate realiza cu un LM350 (LM317 de 3A) in configuratie de sursa de curent . E suficient regrajul in trepte al intensitatii care se poate realiza comutand rezistenta de sens ,adica shuntand Rs (aleasa pt valoarea minima) in asa fel incat sa nu se depaseasca curentul maxim. Sch pt scc cu LM350 o gasesti in datasheet-ul integratului ,impreuna cu formula de calcul a curentului regulat.Foloseste un LM350 cu un radiator iar rezisentele respective comutate co o fisa.Ledul e un dispozitiv comandat in curent , daca-l comanzi in tensiune vei avea un led ars (in scurt timp).Cum spune Dr.L ,tensiunea e in functie de curentul prin led asa ca el deschide la t (tz) mA iar tensiunea e corespunzatoare .Pt buna functionare ai nevoie de 24V corent continuu .

Link spre comentariu

Din cate i-mi aduc aminte ,P=U*I iar daca avem U=20V si I=2,2A => 44W ;cauta pe ebay si vezi cu are chinezu' ledurile la 20V -10W ,20W ?La sch de mai sus ai nevoie de o tensiune duala ,foloseste sch numai cu R1 (Rs) .Obti tensiunea de 22V la varf iar aici e interesanta numai tensiunea efectiva (aia fara radical din 2). tensiunea in gol a unui traf e cu 10% mai mare decat tensiunea in sarcina ,pe punte mai pica 1,2V deci din cei 16Vca masurati obti 13,2Vcc si cu ajutorul condensatorului tensiunea de varf va fi 18,66V .

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Deci ce fac il alimentez sa vad la ce tensiune se aprinde? Inseriez ceva cu el sau direct?

Daca ai o sursa reglabila,cu limitare de curent regabila,faci asa...Limitezi curentul la 1A de exemplu,apoi reglezi tensiunea de iesire undeva peste 20V.Conectand ledul,in prealabil pus pe un radiator sanatos,acesta va consuma fix 1A,la cca 20V sau mai putin.Desigur ca poti regla curentul la o alta valoare,dar sub 2,2A.SCC cu LM317 http://www.azp.ro/scheme-electronice/al ... stant.htmlSi varianta in comutatie,desigur cu ceva modificari pentru ledul in discutie...download/file.php?id=30849
Link spre comentariu

pt colegul tyc sper ca acum e buna schema si intrebarea cum reglez luminozitatea? (prin variatia lui R1?)

(am numarat punctuletele din fereastra ledului si sunt 30 su ma prind de ce putere este)

 

pt colegul pisica matache daca fac schema de acolo si ii dau 16 volti cc sa spunem pe intrare cu o rezistenta de1 ohm, o sa am un curent de 1.25 Amp la iesire (trebuie racire sanatoasa si la LM317 ) pot sa ii fac o proba sa il alimentez? (daca pun in locul ledului un bec ca sa fac probe cu montajul se intampla ceva? (am niste LM317 recuperate si sper sa nu fie sarma vreunul ca sa fac altele)

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Da,cu o rezistenta de 1 ohm,obtii o scc de 1,25A.Trebuie sa tii cont ca pe integrat cad cativa volti.Daca vrei 1,25A si 20V,tensiunea de alimentare trebuie sa fie minim 23-24V.

Link spre comentariu

R1 o alegi pt 0,75A .Shuntezi R1 cu o rezistenta identica iar acum curentul va fi de 1,5A .Deci varierea valorii rezistentie prin metoda shuntarii . Se pot alege si trepte mai mici de reglaj si/sau trepte mai multe .

Link spre comentariu

Caut un LM 317 si fac un test (daca ar fi sa variez luminozitatea cum fac ? modific valoarea rezistentei? daca da in cazul asta sunt limitat la 1.5 amp de integrat si trebuie sa merg pe circuitul colegului tyc si probabil treaba asta sa o fac cu un comutator si rezistente de putere.)

 

pt colegul Dr.L ma ajuta faptul daca se putea face o dimmare daca nu se poate asta este dar sa functioneze intr-un regim cat de cat sigur

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări