Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CV ruginit

Vizitator GlowingStar

Postări Recomandate

• Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Spitfire

3

• viopa

2

• Toni Marginean

2

• ODoru

1

Top autori în acest subiect

Nici o problema, nu m-ati suparat...se accepta scuzele.Am incercat metoda, cum am scris mai sus, pe o cheie auto Ford din anii `40, am lasat-o cca. 2 ore la electroliza, fiindca era ruginita serios, a disparut orice urma de rugina, suprafata metalului a devenit interesanta, un soi de "lovitura de ciocan", iar solutia de electrolit s-a trnasformat intr-o mocirla cafenie.Nu se pune problema de depus inox sau altceva peste rugina, procesul e invers, de la catod se desprind particule de oxid care trec in solutia de electrolit.

Link spre comentariu

nu vreau sa supar pe nimeni dar ce spune colegu @Spitfire se numeste electroliza si daca bine imi amintesc se invata in clasa a 7 la scoala :jytuiyuPSna ca o raspuns colegu inaintea mea

Link spre comentariu

Metalele (ionii pozitivi, cationi) se depun pe obiecte doar daca obiectele sunt conductoare si conectate in electrolit la polul minus, adica la catod.Rugina se mai indeparteaza cu solutie concentrata de acid oxalic (atentie, toxic & letal!).

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator GlowingStar

Buna ziua,Am un condensator variabil care are armaturile patate de o substanta alba asemeni calcarului. Presupun ca este oxid de Al. L-am spalat cu un jet de apa, l-am scufundat si fiert in apa cu otet si tot nu au disparut acele pete.Va rog sa ma ajutati sa il curat, spunandu-mi cum sa il tratez.Stima,

Link spre comentariu
Toni Marginean

Oricat ai repeta intrebarea eu iti raspund ca si prima data: aluminiul se curata cu o solutie de soda cauastica si va aparea ca nou. Metoda de curatire si protejare se numeste eloxare.

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

Orice metoda chimica-electrochimica este coroziva,deci un strat superficial din material oricum se pierde.Eu pt rugina folosesc feruginol,un smac folosit la decaparea tablei auto,dupa care neutralizez cu soda si spalat cu apa din belsug.La final trebuie protejata suprafata in functie de destinatia piesei ori cu lac ori cu ulei,altfel procesul de oxidare va aduce piesa in scurta vreme la starea de inainte de tratare.Asta fiind valabil la piesele din metale feroase.La aluminiu,soda face minuni,mai ales daca procesul e controlat si nu se expune metalul mai mult decat trebuie.La fel,spalarea,uscarea si protejarea suprafetei tratate este obligatorie.Gazul e bun intr-o faza incipienta de rugina,dar daca stratul este gros,nu se dizloca doar prin imersie.Asta in cazul cand cineva mai gaseste de cumparat,in forma in care il stim noi,care l-am prins la pompa,in fostele peco.In zilele noastre se gaseste sub forma de diluant,am cumparat eu cu gandul ca e chiar diluant,dar dupa ce-am scos dopul de la recipient,puteam sa jur ca e petrol lampant...singura diferenta semnificativa fiind pretul,am dat 8 lei pe 1 l.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări