Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alezor reglabil

mecomanv

Postări Recomandate

Am de alezat o teva de inox la un fi int. de 70 mm ,pe o lungime de 1000,Teva are putin 90 exterior,si putin sub 70 interior. As dori ceva pareri ,dar mai degraba un alezor reglabil :cry: ca toate s-au dus la fier vechi .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mecomanv

8

• Badman

5

• YO8CDQ

3

• pusu

2

Top autori în acest subiect

Daca acestea sunt cotele, aceasta operatie se face pe strung, avand in vedere lungimea mare, 1metru. Dar chiar si pe strung se rectifica interiorul din doua prinderi, datorita cutitului de interior, care nu poate fi asa de lung. Cat priveste alezorul, mai bine lasa-te pagubas, eu nu am auzit de alezor asa de mare si de lung. Petrica

Link spre comentariu

Am uitat sa-ti spun ca: inoxul este caltos, trebuie lucrat cu avans mic, in straturi succesive. Apoi te duci la o masina de rectificat interior, pentru ca ai rugozitatea mare. Nu stiu daca se incumeta vre-un meserias la o asemenea lucrare, doar daca il platesti, cat nu face. Vino cu precizari, ce lucrare vrei sa faci cu asa o teava groasa in carne, si pe deasupra din inox, si pe deasupra si rectificata pe interior. Nu face ata cat fata, mai bine schimba proiectul. Petrica

Link spre comentariu

Nu am gresit cotele,alezorul se pune intr-o coada cu articulatie ,si coada poate fi lunga....Pe e strung se poate face,din doua prinderi ,dar la o asemenea lungime apar vibratiile chiar daca folosesc o bara port-cutit de fi 65 ,ca de aia am la indemana,Aici e problema......In plus coaxialitatea nu iese pt ca nu poti repeta foarte bine, in lineta fixa aceeasi pozitie,dupa ce intorci capatul opus si incepi sa strangi suruburile. De lasat pagubas ,nu prea vreu sa aud :speriat AR MAI FI O SOLUTIE cu burghiu si seu(are indicele de frecare foarte mic),la turatie mica ... insa si aici pot apare deviatii.PS.Dupa alezare fac un honing cat teva de lunga: se detensioneaza o teva de otel se strunjeste sub cota cu grosimea unui smirghel adecvat se taie in doua parti egale ,in lung,la mijloc se fac doua inceputuri de gaura unde va intra o coada tip T pentru antrenare. Asa ceva am incercat si am mers f bine la doi cilindri de moto(jawa de 350).A iesit oglinda .Vreu sa fac o masina de injectat mase plastice,daca tot m-a intrebat Petrica.

Link spre comentariu

Ar merge .daca la doua din cele trei suruburi la fiecare lineta nu s-ar umbla, ,la intoarcerea celuilalt capat .Ii foarte greu de aliniat ,si doua ar ajunge ,plus ca la varful barei port cutit se poat emonta o placa de otel elastica care sa palpeze pe partea cealalta ca sa amortizese vibratiile ,cu conditia sa nu prinda un span care ar impinge cutitul mai adanc :nebunrau: Daca tot a venit vorba de linete cele cu varf de bronz sunt cu mult mai bune decat cele cu rostogolire care nu au dat randament niciodata.Ps .Intre timp mi-a mai venit o idee si anume roluit .O sa fac un"alezor reglabil "cu role de rulmenti cilindrice pe un supotr de bronz ,asta dupa honuire plus ca se ecruiseaza si ajuta la uzura. :freaza:

Link spre comentariu
  • Administratori

stiu pe cineva cu o scula de facut tevi de pusca(gaurire si honuire) care poate face cica gauri drepte pana la 1,5m. I-am dat telefon acu 10 minute sa il intreb si a zis ca poate sa faca perfect aceasta gaura dar costa minim 1500 euro :sparge:

Link spre comentariu
  • Administratori

Teva a costat aproape 1000 de lei mai exact 914 lei.Acu nu-i problema daca-i putin stramba ,impotrant sa aiba uni constatnt pe toata lungimea .Cu 1500 de eu fac toata masinaria :rade:

faci o laie cu 1000 de euro, o masina pentru facut tevi de pusca de 1.5m costa naispe mii de care probabil nu se va atinge nimeni din neamul tau... scuze ironia
Link spre comentariu

Nici nu ma intereseaza masinaria aia de facut tevi de pusca ,oricum le cosider niste lucruri de nimic ,cand te gandesti la scop.... Dar cu ce crezi ca le alezeaza mai mult decat un alezor ? Ca la acea lungime ar vibra orice cutit de strung .Ar merge doar rectificat ,cu piatra in varful uni lagar luuuung,car si el ar vibra,daca nu ar fi suficient de echilibrat .Adica o masina de rectificat planetar,,,, dar tot trebuie degrosat inainte .Concluzie : Cu alezor ,s-ar duce stramb ,cu cutit ,ar vibra,cu piatra ar fi la fel ,ar mai ramane cu electroeroziune ,dar pana ajunge in capatul celalalt ar fi conica datorita uzurii electrodului ,doar daca nu ar fi o masinarie inteligenta care ar compensa liniar uzura electrodului :nebun: Oricum ii multumesc lui Vasile pt ajutor ,chiar daca i-a sarit mustarul.....

Link spre comentariu
  • Administratori

nu, nu mi-a sarit mustarul, faceam doar o constatare logica ca acele prelucrari cum doresti tu se executa pe masini speciale si ca atare costa nici mie nu imi plac armele si nici violenta de nici un fel dar prelucrarile speciale se fac cu masini speciale indiferent de produsul finit

Link spre comentariu

Tevile de arma nu se gauresc, se foreaza!Asta e termenul corect folosit de armurieri.Da o cautare dupa acest volum : the_modern_gunsmith_v2_-_howe_-_1941.pdf , acolo gasesti tehnologia de forare a tevilor de arma inclusiv dispozitivele .E interesant si volumul 1 de luat : the_modern_gunsmith_v1_-_howe_-_1941.pdfGrigP.S. Nici mie nu`mi place violenta da armele...... :da

Link spre comentariu

...impotrant sa aiba uni constatnt pe toata lungimea...

Diametru constant pe toata lungimea se obtine prin brosare, nu prin alezare. De fapt si teava de pusca se prelucreaza precis, tot prin brosare. Atat alezajul calibrat, cat si ghinturile. De aceea este nevoie de mecanisme pentru reglajul liniei de ochire. Practic nici-o teava de o asemenea lungime nu poate fi absolut dreapta. In ceea ce priveste operatii de rectificare pe aceasta lungime si la diametre mici, nici vorba. Dupa brosare se folosesc mai multe operatii de honuire - de la grosiera, la fina. Gaurirea (forarea, ca sa dau satisfactie colegului @Ion_Bumbu) se face cu burghie lungi cu un singur tais. Sunt niste scule speciale, singurele capabile sa mentina rectilinitatea pe lungimi mari.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări