Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Oscilator cu Opamp si retea Wien


Vizitator iusti91

Postări Recomandate

Vizitator iusti91

Buna ziua.Vreau sa construiesc un generator de audiofrecventa, dar am unele probleme. Pentru oscilator am ales un amplificator operational si o retea Wien pentru reactia pozitiva.Cand simulez in Spice, nu reusesc sa obtin oscilatiile. Atasez schema cu oscilatorul, dar si poza cu simularea in Spice. Eu cred ca nu am ales bine amplificatorul operational.Mentionez ca schema am preluat-o dintr-o carte, dar in ea nu era trecut codul amplificatorului.Ma poate ajuta cineva cu niste lamuriri ? Orice comentarii (bune sau rele) sunt binevenite.Va multumesc.

post-70831-139829519183_thumb.png

post-70831-139829519186_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Craciun

    2

  • cirip

    2

  • gaby

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator iusti91

Multumesc pentru schema. Eu vreau sa inteleg de ce nu imi merge simularea, vreau sa asimilez notiuni. Mentionez ca schema am luat-o dintr-o carte. Circuitul care se leaga la intrarea inversoare a amplificatorului operational l-am luat cu tot cu valori de acolo.Singurii parametrii pe care ii modific sunt valorile rezistentelor si ale capacitatilor din reteaua Wien pentru a trece in anumite benzi de frecventa.In schema respectiva nu era trecut codul opamp-ului. Am incercat si alimentare cu tensiune bipolara, dar tot degeaba.

Link spre comentariu

Simularea unui oscilator e o adevărată artă.Din cauza asta, rezultatele pot fi cu MULT diferite faţă de un circuit real.Într-adevăr, contează şi modelul cu care a fost simulat acel AO, dar nu numai asta poate fi cauza.Trebuia să spui şi ce setări ai folosit pentru Transient Analysis.Încearcă să-i dai condiţii iniţiale diferite de zero. Încarcă condensatoarele cu o tensiune iniţială.Dacă tot nu porneşte, umblă şi la Transient Options (Maximum Step Size) pentru simulare.

Link spre comentariu

Salut,Polarizarea operationalului este incorecta si nu asigura castigul minim de amorsare a oscilatiilor. Pune-i o sursa negativa la pinul 11. Alimenteaza-l diferential, cum se zice. Chiar daca vrei de fapt sa mearga de la sursa simpla, fa-l intai sa oscileze si dupa aia mai vedem.De asemenea, asa cum a mentionat RoGeorge, e bine fie sa pornesti cu condtitii initiale pe cel putin un cond (incarcat cu 1-2 volti), fie sa pleci cu sursele la 0 si sa le aduci la +/-10V in timpul simularii, in primele microsecunde. In felul asta amorsezi oscilatiile in simulare.Schema mai are niste probleme. Frecventa de oscilatie este de aprox 50Hz. Asta duce la un timp de simulare lung. Daca reduci condensatorii de 512n la 5.1n, va oscila pe 5KHz si vei vedea mai repede functionareaFiltrul trece jos din poarta FETului (circuitul de RAA) este incorect ptr frecventa de 50Hz. Frecv de taiere in zona aia trebuie sa fie de cel putin 10 ori mai mica decat frecv oscilatiei.

Link spre comentariu
Vizitator iusti91

Dupa sfaturile primite si dupa ce am mai cautat, am reusit in sfarsit sa obtin oscilatiile. Am mai modificat si circuitul, el avand forma din imagine. De fapt oscilatorul meu face parte dintr-un generator de semnal de audiofrecventa pe care vreau sa il construiesc. Mai intai vreau sa fac simularile ca sa stiu ca nu dau banii degeaba pe piese. Imi propun sa generez un semnal in intervalul 30 Hz si 30 kHz,pe care l-am impartit in 3 benzi.Va multumesc tuturor pentru ajutor si pentru informatiile primite. Totusi imi poate spune cineva mai clar de ce nu pot folosi alimentarea Opamp-ului cu tensiune monopolara?

post-70831-139829519725_thumb.png

Link spre comentariu

Totusi imi poate spune cineva mai clar de ce nu pot folosi alimentarea Opamp-ului cu tensiune monopolara?

Nu a spus nimeni ca nu se poate. Se poate, dar mai trebuie modificata schema. Raspunsul la "de ce?" se afla in foaia de catalog a integratului. Acolo exista o specificatie a tensiunii de mod comun pe intrari. Daca nu asiguri tensiunea de mod comun in domeniul acceptat, infometezi generatoarele de curent din diferentialul de la intrare si operationalul nu mai functioneaza.
Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator biancabiabn

Salut. Oare ma poate ajuta si pe mine cineva? Am de proiectat un oscilator sinusoidal cu punte wien care sa aiba frecventa intre 1 si 10kHz si amplitudinea semnalului de iesire intre 1 si 8V. Ideea e ca puntea a facut-o am folosit potentiometre, problema mea cea mai mare e ca efectiv nu imi dau seama cum as putea face semnalu de iesire. Am cautat peste tot si tot ce am gasit pe net a fost cum sa fac frecventa variabila...chestie ce o stiam face...

Link spre comentariu
Vizitator biancabiabn

Ba da, asa i-am dus si ne-a spus ca e proiect de semestru si vrea ceva deosebit, nu divizor rezistiv, ca vrea etaje de amplificare si sa se vada acolo, si cand am intrebat cum vrea, a spus "Cautati pe net" si cu atat am ramas.

Link spre comentariu

Face misto de voi, ca sa modifici nivelul de iesire iti trebuie un potentiometru/divizor rezistiv. Sau cauta sa faci un amplificator cu castig controlat digital.

Link spre comentariu
Vizitator biancabiabn

Exact asa i-am dus toti si la care le-a verificat le-a dat 5 pentru faptu ca au pus ponetiometru in punte, ca daca nu le dadea 4 ca la un proiect de semestru nu ne putem duce cu asa circuit simplu, si ca el vrea chestii acolo. Efectiv nu mai stiam ce sa caut, toata chestia asta la o materie la care ne preda OrCadu...nu trebe decat simulare nu si construit cuicuitu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări