Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ampermetru din voltmetru analogic

Vizitator xena

Postări Recomandate

Am si eu nevoie de o solutie la urmatoarea problema:- am facut o sursa reglabila de tensiune 1-30V si 3A- am 2 voltmetre electronice compacte cu led-uri care masoara 0-99.9 V alimentate separat intre 3 si 30V- am pus un voltmetru din acesta la iesirea sursei pentru monitorizarea tensiunii de iesire- vreau sa il folosesc pe al doilea pentru masurarea curentului absorbit din sursa M-am gandit sa pun o rezistenta de mica valoare (ca sa nu-mi influenteze stabilizarea),de putere mare, pe una din ramurile de iesire (+ sau -), de pe care sa culeg o tensiune si s-o aplic voltmetrului. Problema e ca tensiunea este f mica (logic daca e rezistenta mica) si nu poate fi citita de voltmetru.Cum fac totusi sa pot folosi voltmetrul ca ampermetru?Eventual si o schema mica....

post-32218-13982951859_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• miron1947

14

• franzm

2

• Stefan

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca tensiunea pe rezistenta este prea mica, trebuie amplificata.Tensiunea poate fi amplificata cel mai simplu cu un operational, la care poate fi setata amplificarea prin reactie.Scrieti ce semnal maxim trebuie prezenta la intrarea voltmetrului si ce domeniu de curent doriti sa afisati cu valoarea rezistentei inseriate pe calea de curent.

Link spre comentariu
Vizitator xena

As folosi o rezistenta de 0,12ohmi /5W iar domeniul de masura al ampermetrului sa fie 0-5 A. Asta inseamna 0-5V aplicati la intrarea voltmetrului.Tensiunea iesire din alimentator 34V curent 3 -4 A.Pentru simplitate nu as putea folosi un tranzistor sau chiar 2?

Link spre comentariu
Vizitator xena

Scuze e digital; greseala de exprimare. Se vede si din poza.Practic mi-ar trebui un montaj liniar care ar trebui sa:- primeasca la intrare u=3A*0,12ohm=0.36V- scoata 3V la iesire deci amplificare de 8,3 ori.Rezolutia va fi doar de 0,1A .

Link spre comentariu

Da, nu prea ajuta la nimic, cipul este sub afisaj si daca este si plantat in rasina, sigur nu scrie nimic pe el.Rezistenta de 0,12 ohmi este cam mica(0,36V la curentul maxim), inseamna 12mV/100mA, nu puteti utiliza 0,47?

Link spre comentariu
Vizitator xena

As putea dar as inrautati stabilizarea sursei si as creste puterea disipata de rezistenta. Ce mi-ar trebui ar fi un amplificator liniar cu amplificare reglabila in jur de 10 ori. Cred ca un Darlington se preteaza la asa ceva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări