cheluakame Postat Noiembrie 9, 2012 Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 Salutare tuturor.In primul rand vreau sa va multumesc pentru ajutorul care mi l-ati dat pana acum (am gasit raspunsul multor intrebari aici)Revin si eu cu o problema sa-i zic asa, desi nu este, mai exact am nevoie de ceva sfaturi, opinii.Dupa ce iarna trecuta am bagat exagerat in aproximativ 2 sobe (5 tone lemne si 1 tona carbuni), m-am decis sa ca anul asta sa trec la incalzire centralizata, in speranta ca nu voi avea un consum cu mult mai mare decat anul trecut, dar cel putin voi avea caldura in toata casa.Am citit pe ici pe colea, am mai cerut cate un sfat si am demarat proiectul.Despre casa, ce pot spune, este casa veche din pamant batut, izolata exterior cu expandat de 10 cm (anul trecut nu era), tavanul izolat cu vata minerala de 10 cm iar podeaua si ea izolata cu expandat de 5 cm. 1/2 din ea are tamplarie PVC, restul tamplarie veche din fier (cornier).Acum instalatia.Pentru traseu am folosit PPR cu insertie de fibra compozita, un PPR-GF de la KALDE, alb cu un strat portocaliu in interior (stiu ca se gaseste si ceva mai bun, dar atat mi-am permis).Pe 2/3 din lungime am folosit PPR de 32 mm, iar pe restul de 1/3 si traseul catre radiatoare am folosit PPR de 25 mm, doar in apropierea robinetelor de tur si retur am redus la 20 mm (fiind obligat de diametrul robinetelor).In locurile unde a trebuit sa ocolesc cu teava am folosit cate 2 coturi de 45 grade in locul celor de 90 (am inteles ca nu prea e bine sa ai multe coturi de 90, ca poti avea probleme cu debitul).Iar radiatoarele folosite sunt:A - F - 1200x600x100 mmB - 800x600x100 mmC - E - 1000x600x10 mmD - 1400x600x100 mm O sa atasez si un desen cu instalatia.Centrala este un Viadrus U22D5 (5 elementi 25 kw in conditii ideale folosind cocs) pe traseu am robinet pe tur si retur, vas de expansiune inchis de 25 litri, pompa recirculare DAB 35/130, 2 supape de presiune de 3 bari si termostat care comanda pompa.Momentan, sper sa functioneze bine asa, daca am probleme cu condensul, voi folosi o vana cu 3 cai, sau o pompa bypass. Asta ramane de vazut.Acum, ce m-ar interesa in primul rand?Pai bani de UPS cu unda sinusoidala nu am ... Probleme cu intreruperea curentului iar nu am, dar cu zice "ienglezu" : "better safe than sorry". Asa ca ma gandesc sa iau un invertor 12-220 si sa-l leg prin intermediul unui releu la pompa.Adica, s-a intrerupt curentul, releul decupleaza, comuta pompa de la priza la invertor, si nu am probleme pentru ceva timp.Se reia furnizarea curentului, releul cupleaza si trece pe priza.Problema este ca am gasit invertoare cu unda sinusoidala dar este modificata nu pura, si nu stiu exact ce inseamna asta si daca merge pompa de recirculare cu el ... Aici am nevoie sa ma ajutati? Care-i diferenta intre ele? Functioneaza pompa cu el?Apoi, bateria daca nu o folosesc in timp se descarca, daca eu, bag mereu un curent, sa zic de 12v si 0.25A, bateria se va strica? Sau trebuie sa bag alternant, o zi da una nu? Ori cateva ore pe zi, cum ar trebui sa procedez?Alte sfaturi, opinii, critici, sunt acceptate.Multumesc anticipat.P.S. In imagine, linia albastra reprezinta PPR 32 mm, cea rosie PPR 25 mm, si cele doua desene, locul unde am folosit coturi de 45 grade. Link spre comentariu
Vizitator costin02 Postat Noiembrie 9, 2012 Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 Daca alegi solutia cu invertor, trebuie sa tii cont ca si acesta va costa ceva si trebuie sa poata asigura curentul cerut de pompa apoi asa cum bine ai intuit iti va trebui si un redresor care sa incarce bateria! eu am vazut in comert, ups special pentru centrale, well parca, situat pe undeva pe la 500 de lei. centrala ta e pe combustibil solid, nu? In acest caz, ups-ul va alimenta doar pompa, din practica altor persoane, daca unda ups-ului nu este sinusoida pura, pompa va fi mai zgomotoasa si se va incalzi mai mult, asta in timp se poate traduce printr-o durata de viata mai mica, dar va functiona, alta este situatia cand ai o centrala pe gaz si va trebui sa o alimentezi din ups, eu am o centrala saunier duval si intra in avarie cand incerc alimentarea cu un ups cu unda modificata, cu unul cu unda pura, totul e in regula! Link spre comentariu
draku Postat Noiembrie 9, 2012 Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 eu am folosit un UPS normal (la care am pus o baterie auto de 45 Ah) pentru alimentarea pompelor la un cazan cu lemnesi intr-adevar, pe UPS bazaie motorul pompelor, dar functioneazaavantajul ar fi ca UPS-ul incarca bateria cand exista tensiune la retea Link spre comentariu
cheluakame Postat Noiembrie 9, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 Intr-adevar, U22D5 este o centrala cu combustibil solid (centrala clasica, nu cu gazeificare). Pompa DAB 35/130 are un consum de 70 w daca nu ma insel.M-am interesat si intr-adevar, un UPS cu sinus pur este vreo 5 milioane, fara baterie.Ma gandeam sa iau pompa de 12v, dar si aceea este tot vreo 5-6 milioane, asa ca singurul la care ma gandeam este un invertor, pentru ca are pret de achizitie undeva la 2 milioane, plus acumulator, plus un mini-redresor = mult mai putin decat pretul unui UPS sau pompe de 12v. Si asta sa nu mai pun ca am deja 2 baterii de 12 sau 18 A, nu mai stiu sigur.Oricum, am facut rost de un invertor de 350w, nu stiu ce unda are sau cum este, dar voi incerca pompa sa vad daca functioneaza si cum functioneaza.Cum am mai mentionat, am avut doar de 2 ori probleme cu caderea tensiunii, o data cand au loc foc firele pe stalp si 1-2 ore nu am avut curent si o data la o furtuna s-a intrerupt de 2 ori vreme de 30 minute.Sa zic ca ar fi problema de 2-3 ore in total de care as avea nevoie, in caz ca se ia curentul si nu sunt acasa, pana trece focul in cazan. Apoi nu ar fi nimic, pentru ca in casa inca exista sobe ce pot fi folosite. Eu ma bazez pe invertor si baterie ca un sistem de siguranta inaintea vasului de expansiune si a supapelor de presiune.Later Edit.Am testat pompa pe invertor. TRIPP LITE Powerverter 375w aka o chinezarie ieftina (am gasit si la 1 milion si putin). Intr-adevar, pompa parca scoate un sunet putin diferit fata de priza dar functioneaza, o sa mai fac testul si dupa ce pun pompa in sistem.Iar pentru incarcare as vrea sa tin un incarcator de 14v si 0.5A permanent conectat la baterie sau alternant, o zi da una nu. Ramane de vazut. Link spre comentariu
cheluakame Postat Noiembrie 9, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 Mai revin cu o intrebare, scuzati dublu post.Ce presiune initiala trebuie sa aiba centrala?Daca trebuie mai mult de 1.5 bar, trebuie sa maresc si presiunea in vasul de expansiune, corect?Eu ma gandeam la 1 bar la rece, si 1.5 bar in vasul de expansiune, este bine? Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 9, 2012 Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 TrippLittle nu e nici pe departe chinezarie Link spre comentariu
cheluakame Postat Noiembrie 9, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 Corect, greseala mea , aveam impresia ca am citit pe undeva Made in China Apropo, un sfat pentru cei ce vor sa fileteze o teava, indiferent de diametru, NU LUATI TEAVA SUDATA tocmai am luat eu cea mai mare teapa Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 9, 2012 Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 Pai ce nu-i fabricat in china in zilele noastre? Mult mai important e cum e fabricat: sa respecte niste norme si sa aiba o calitate minima, sau doar sa fie la numarDaca era un invertor din catergoria a 2-a,iti lua si foc,pe bune! Link spre comentariu
cheluakame Postat Noiembrie 17, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Am si eu o rugaminte.Cei ce au centrale termice pe lemne, sa-mi spuna si mie presiunea lor de lucru si presiunea vasului de expansiune inchis.Multumesc anticipat.P.S. Eu am un Viadrus U22D5 (25 kw). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum