Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare sursa atx


relucavnic

Postări Recomandate

Am vazut ca se poate modifica o sursa atx (de calculator) sa duca mai multi amperi sau sa ca o sursa de 200W sa o faci de 400W.Este adevarat? Daca da va ros sa imi spuneti ce se poate modifica la acele surse sa fie mai bune. Si as mai avea inca o intrebare am foarte multe reansformatoare din surse de calculator si as dori sa stiu daca le-as putea folosi la ceva si daca da la ce anume. O schema un link ar fii de foarte mare ajutor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Marian

    6

  • relucavnic

    6

  • Vlad Mihai

    6

  • Liviu M

    2

Top autori în acest subiect

Dar daca modifici diodele redresoare nu o sa ai putere mai mare?De exemplu am o punte PBP205 de 2 A si daca pun una RS405 de 4 A nu o sa se modifice nimica?Daca as schimba acele 2 transformatoare tot nu s-ar modifica puterea?

Link spre comentariu

Modificarea unei surse ATX nu este in nici un caz asa simpla cum pare, mai cu seama de catre un incepator, lucru pe care nu-l recomand cu nici un chip, se pot modifica tensiunile de la iesire intr-o mica masura prin modificarea reactiei sau intr-o mai mare masura prin rebobinarea trafo putere pastrand numarul de spire in primar si puterea maxim extrasa, in schimb modificarea curentului este un subiect mult mai complicat, fara suficienta experienta si aparatura necesara iarasi nu recomand.

Link spre comentariu

Din 200w in 400w o faci asa..... schimbu traful care e bobinat pentru o putere de 400w, schimbi finalii, eventual diode, si tot asa si ajungi sa faci una din nou. eu unul m-am saturat de carpeli... Eu lucrez la o sursa noua cu un traf mai mare capabil sa scoata 500w, un EE. Este pe forum un proiect frumos. poti incerca acolo.

Link spre comentariu

@Vlad Mihai modificarea puterii, sau mai precis in cazul de fata marirea curentului unei surse ATX nu e4ste asa simpla cum lasi sa se inteleaga, sunt mai multi pasi de care trebuie tinut cont si evident aparatura de specialitate daca nu obligatoriu oricum recomandat insistent, si nu in ultimul rand un bagaj solid de cunostinte, si posedand toate astea trebuie sa stabilesti clar ce curent si ce tensiune doresti de la sursa, apoi trebuie cam tot ce este mai important modificat, si incepi prin:-Estimarea unui randament in functie de care estimezi si puterea necesara in primar pentru cerintele de la iesire.-Estimezi un curent maxim prin tranzistori atat pentru dimensionarea lor corecta si astfel sau folosesti altii mai puternici sau cate 2 perechi ( sau mai multe ) in paralel, cat si pentru dimensionarea/redimensionarea etajului driver si implicit a limitarii de curent.-Estimezi un curent nou maxim prin primar care te va ajuta atat la dimensionarea infasurarii primare cat si la dimensionarea condensatorului in serie cu el care este posibil sa fie necesara inlocuirea sa cu altul mai mare.-In functie de curentul necesar la iesire se dimensioneaza atat infasurarea secundara cat si diodele redresoare, acestea din urma inlocuindu-se daca este cazul.-Se inlocuieste traful folosit cu unul care poate suporta noua putere ceruta, si doar pentru ca un traf este EE33 si nu EI33 nu inseamna ca suporta o putere mai mare, nici gand, sectiunea miezului este aceeasi, se modifica doar spatiul de bobinare, puterea maxim posibila de la ambele variate este tot undeva in jur de 300W in functie de frecventa.-Evindent asa cum s-a inteles se rebobineaza traful de putere atat primarul cat si secundarul in functie de cerintele enumerate mai sus, si desi pare simpla, de fapt bobinarea trafului nu este deloc usoara.-Se recalculeaza si rebobineaza inductanta serie de pe iesire, pentru o noua variatie de curent si o noua tensiune stabilizata ceruta la iesire.-Se modifica capacitatea de filtrare de pe iesiri in functie de noile cerinte.-Se recalculeaza intreaga retea de reactie cu compensari cu tot.Si asta ar fi doar pe foarte scurt despre ce ar fi de facut, evident lipsa osciloscopului face aproape orice incercare de modificare inutila.

Link spre comentariu

Marian eu nu ma pierd in detalii ca tine, cu toate ca ai dreptate, dar am zis scurt si la obiect ca e complicat. si mai bine faci alta. Mie mi-au mers atx-uri la care schimbam doar traful si tranzistorii, nu stiu ce randament aveam dar mergea. In fine oricum isi da singur ca e greu si nah trebuie sa invete.

Link spre comentariu

@Vlad Mihai tind sa cred ca deosebirea dintre noi 2 ( sau cel putin una din ele ) ar fi ca in timp ce tu numesti calculele complexe pierdere in detalii, eu le consider masuri de preventie qa eventualelor neplaceri, in timp ce tu te multumesti sa stii ca merge si asa eu incerc sa inteleg si de ce merge asa si nu altfel, si nu spun ca simplificand la maxim asa cum sugerezi tu, modificarea unei surse, nu ar putea functiona, si totusi e foarte posibil sa obtii un mic dezastru si sa nu ai ideie si de ce devreme ce nu ai acordat destula importanta detaliilor in care ma acuzi ca ma pierd eu, si un exemplu ar fi afirmatia ta ca ai folosit un traf EE care suporta mai multa putere, asta sugereaza ca din punctul tau de vedere doar pentru ca este EE si nu EI este suficient sa fie mai puternic, ceea ce este eronat.

Link spre comentariu

Ca sa nu mai deschid un alt topic postez tot aicea.Am urmatoarele tensiuni la o sursa oare sunt bune:ramura de 12V eu am 11.9V in gol si 11.8V in sarcina (bec de 3W)ramura de 5V eu am 5.2V in gol si 5.2V in sarcina ramura de 3.3 eu am 3.4 in gol si 3.4 in sarcinaSi acuma vine marea intrebare este buna tensiunea intre +12V (firul galben) si -12V (firul albastru) eu am 23.1V si intre +5V (firul rosu) si -5V (firul alb) am 16.8V. Sunt bune aceste doua tensiuni sau este stricata sursa?

Link spre comentariu

cam suspecte tensiunile. condensatorii au fost schimbati?, ramura de -12v nu prea se mai foloseste la calculatoarele moderne si nu e stabilizata in mod direct, dar e stabilizata in mod indirect.. ea se obtine din ramura de +12v care e stabilizata.. la sursa mea pe ramura de -12v am 11.5v. Daca te gandesti sa folosesti acei 23v de volti.... nu e idee buna, vei fi limitat la vreo 500mA cat duce dioda redresoare, filtrajul e de 470uF, socul e mic etc.... in schimb se poate modifica... am facut eu asta din+12v vreo 10A am facuta +-12v 5A.... am facut un cablaj nou cu redresare identica pentru fiecare ramura de 12v...

Link spre comentariu

@Vlad Mihai toate tensiunile de la iesirea unei surse ATX sunt stabilizate, traful are 2 iesiri principale de 12 si 5V care sunt monitorizate si stabilizate in in mod corespunzator, din care iesiri se ramifica si celelalte, 3v3 preia tensiunea de pe 5V cu ajutorul unor inductante mici, se redrseaza si stabilizeaza de multe ori local cu TL431, altele au la 3v3 redresare sincron cu mosfet, variante sunt mai multe dar preluarea se ia de pe 5V care evident este stabilizat, -5V se preia cu 2 diode mici tot de pe iesirea de 5 a trafului, iar -12 de pe iesirea de 12v.@relucavnic nici o iesire de la sursa ATX nu se masoara fata de alta, adica nu masori niciodata ce ai intre +12 si -12, ci masori orice iesire cu punct de referinta la masa, adica minusul multimetrului se pune la masa de iesire a sursei iar firul rosu de la multimetru pe rand pe fiecare iesire in parte, notezi fiecare cat are si in functie de diferentele fata de valorile de referinta poti deduce daca sursa are probleme sau nu, totodata becul de 3W folosit ca si sarcina este infim si nu ofera nici o informatie de referinta, pentru teste eficiente se incarca ambele iesiri principale de +12 si +5V in curent egal pornind de la 1A si continuand pana sursa intra in protectie ( daca testele se fac cu atentie sursa nu se va arde devreme ce este protejata si la scurt ) sau dezechilibrul dintre tensiunile prezente si cele de referinta este prea mare, si incepi cu cate o rezistenta de putere de 5 Ohm pe iesirera de 5V si 12Ohm pe cea de 12, apoi micsorezi rezistentele progresiv si observi evolutia lor, echilibrul/stabilizarea si regimul termic. In situatia de fata 11,9V in gol mi se pare oarecum putin dar e posibil ca la o incarcare corecta a iesirilor problema asta sa dispara.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări