Marius84 Postat Noiembrie 8, 2012 Partajează Postat Noiembrie 8, 2012 Salutare!Am in casa un instant de apa calda cu doua trepte de putere, care cumulate dau 5kw. Treapta 1 are 2kw si treapta 2 are 3kw. Treptele pot functiona separat, dar si impreuna.Ideea este ca am in casa instalatia pe aluminiu si m-am saturat de mirosul de plastic incins din zona dozelor, care persista indiferent de cat de mult am strans contactele, in momentul cand folosesc instantul.In consecinta, as vrea sa fac un circuit separat de la tabloul de sigurante pana la consumatorul in cauza. Data fiind puterea, de 5kw si formula pe care o stiu de la fizica, P=U*I ar rezulta ca 5000w= 220v * xA, deci cam 22,7A. Calculez bine? Ca imi pare cam mult pentru o instalatie de casa...Si acum intrebarea> Ce sectiune trebuie sa aiba conductorul de cupru? Adica ma duc la magazin si ce cer? Multumesc anticipat celor care-si vor gasi timp sa-mi raspunda... Link spre comentariu
japan Postat Noiembrie 8, 2012 Partajează Postat Noiembrie 8, 2012 Am si eu un astfel de instant si merg pe fir de 3 ori 2,5 mm litat. Normal este sa tragi un cablu din tabloul de sigurante (pe mine la garantie asa am fost obligat sa alimentez) bineinteles ca sa pui sigurante separate pentru el obligatoriu. Link spre comentariu
molioa Postat Noiembrie 8, 2012 Partajează Postat Noiembrie 8, 2012 3x2,5 este suficient. La determinarea corecta a sectiunii, mai conteaza si lungimea cablului. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Noiembrie 9, 2012 Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 m-am saturat de mirosul de plastic incinsTot nu veţi scăpa de acel miros dacă pentru puterea maximă de 5 KW veţi utiliza cablu cu secţiunea de numai 2,5 mmp.Până şi producătorii de încălzitoare de această putere indică pentru cablul de alimentare o secţiune de minimum 4 mmp, recomandat 6 mmp. Chiar vă rog să verificaţi acest lucru.Pentru o secţiune de 2,5 mmp rezultă o densitate de curent de circa 9 A/mmp, excesiv de mare pentruo instalaţie interioară, lipsită de ventilaţie. Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 9, 2012 Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 Producatorul recomanda fix un cablu de 3x2,5mm^2. Se va incalzi,dar sigur nu va mirosi! Si oricum,instantul functioneaza cat se poate de intermitent. Tocmai d-asta e permisa o densitate asa de mare Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca Postat Noiembrie 9, 2012 Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 m-am saturat de mirosul de plastic incinsTot nu veţi scăpa de acel miros dacă pentru puterea maximă de 5 KW veţi utiliza cablu cu secţiunea de numai 2,5 mmp.Până şi producătorii de încălzitoare de această putere indică pentru cablul de alimentare o secţiune de minimum 4 mmp, recomandat 6 mmp. Chiar vă rog să verificaţi acest lucru.Pentru o secţiune de 2,5 mmp rezultă o densitate de curent de circa 9 A/mmp, excesiv de mare pentruo instalaţie interioară, lipsită de ventilaţie.Eu propun sa se mearga cu bara de 15-20mmp - oricum la intrarea la apartament este aluminiu de 4mmp! Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Noiembrie 9, 2012 Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 Eu nu fac afirmaţii doar ca să mă aflu în treabă... Link spre comentariu
iuli09 Postat Noiembrie 9, 2012 Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 Cred ca recomandarea facuta de Dr.L se baza pe faptul ca fiind vorba de un boiler instant acesta nu va functiona in regim continuu ci intermitent , cablul avand astfel posibilitatea sa se raceasca intre perioadele de functionare ; daca mai adaugam si faptul ca are doua trepte de functionare si este posibil ca treapta de 5Kw sa fie folosita destul de rar se prea poate sa fie recomandarea corecta. Link spre comentariu
Marius84 Postat Noiembrie 9, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 Multumesc pentru raspunsuri. Ideea este ca venind iarna, cel mai des folosesc instantul la puterea maxima, de 5kw, pentru ca peretii sunt reci si apa mai pierde din temperatura fiindca tevile sunt in pereti. Maxim ca durata il folosesc 30-40 minute pe treapta maxima.Nu am inteles ce inseamna 3x2.5 mm. Trei conductori de 2.5mm? (faza, nul, impamantare?)Sa inteleg ca la tablou am sectiumea de aluminiu de 4 mm? Asa era standard inainte? In cazul asta nu ar avea rost sa merg cu mai mult de 4 mm, nu? Distanta de la tablou pana la instant ar fi de circa 6 metri. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Noiembrie 9, 2012 Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 este posibil ca treapta de 5Kw sa fie folosita destul de rar.O dimensionare corectă se face numai pentru situaţia cel mai defavorabilă,nu după... ceea ce poate fi posibil. @Marius84 : Folosiţi cablu cu secţiune de 4 mmp, în cazul dvs. chiar nu văd rostul unei "economii" bazată pe subdimensionarea cablului. Link spre comentariu
cheluakame Postat Noiembrie 9, 2012 Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 Eu am instant electric 5 kw de 2 sau 3 ani, folosesc fir de 3x2.5 mmp si nu am nicio problema, functioneaza si cate o ora. Legatura am facut-o de la panoul electric, prin doi monopolari de 30 A.Ai dreptate, cele 3 fire sunt faza, nul si impamantare. Cand l-am luat vanzatorul a zis ca pot folosi cablu de 2.5 mm dar ideal ar fi 3 mm. ATENTIE, nici el nu stia daca mm2 sau mm simplu.Am vazut aici ca se vorbea de cablu de 4mm, 2.5 mm , 6 mm , etc.Cine a zis cu cablu de 4-6 mm2 are dreptate. Mai nou producatorii cand spun specificatiile cablului se refera la suprafata nu diametru cum este normal. De acolo si confuziile.2.5mm2 => ~1.8mm dia2.5mm dia => 5mm2Vedeti diferenta?Iar vechile instalatii la blocuri sunt facute cu conductor de aluminiu de 4mm diametru => 12.5 mm2Daca nu credeti, verificati.!!! Nu spun ca instalatia mea este facuta corect, asa cum s-a mentionat, un conductor de 4-5-6 mm2 este ideal, insa in lipsa de, merge si cu 2.5 mm2. Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 9, 2012 Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 Eu am avut un instant d-ala pe mana,inclusiv manualul de instalare,unde se specifica clar cablu de 3x2,5mm^2.Ba chiar a fost instalat asa si cablul a fost in regulaApoi,chiar daca o persoana face dus sau baie,rezistenta e mereu cuplata? Raspunsul e nu,termostatul o mai deconecteaza,ca la 5kW apa frige,nu glumaDe obicei cablurile se dau in sectiune,adica mm^2,nu in diametru (mm).Pana la urma,cu cat e cablul mai gros,cu atat e mai bine. Dar in cazul asta merge si cablu de 2,5mm^2 fara problemeProbabil ca si eu as pune cablu de 4mm^2,cine stie Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Noiembrie 9, 2012 Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 Rezistenţa rămâne cuplată pe toată durata utilizăriiefective, altfel aparatul nu ar mai fi "Instant", ci unbanal boiler termostatat.E adevărat că există o protecţie termică pentru situaţiiaccidentale (cum ar fi oprirea alimentării cu apă saudepăşirea temperaturii prereglate prin scăderea debituluiacesteia), însă acest aspect constituie o cu totul altă discuţie. Link spre comentariu
draku Postat Noiembrie 9, 2012 Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 si eu am folosit asa un instant cu 3x2,5 mm2 si a mers fara probleme circuit separat din tabloul de siguranteoff-topic:din pacate, pe timp rece, instantul nu face fata si nu se poate folosi asa cum ar trebuirecomand un boiler cu acumulare Link spre comentariu
japan Postat Noiembrie 10, 2012 Partajează Postat Noiembrie 10, 2012 Corect Dr.L Apoi,chiar daca o persoana face dus sau baie,rezistenta e mereu cuplata? Raspunsul e nu,termostatul o mai deconecteaza,ca la 5kW apa frige,nu glumaConfirm draku off-topic:din pacate, pe timp rece, instantul nu face fata si nu se poate folosi asa cum ar trebuirecomand un boiler cu acumulare Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum