Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

condensatori ce explodeaza regulat in filtre


costi002

Postări Recomandate

Salutare,Va deranjez si eu cu o problema. Am o problema cu un filtru dintr-o boxa, in sensul ca dupa o folosire indelungata la putere mai mare (100W), condensatorii de pe medii (sunt 2 polarizati sa iasa unul nepolarizat) se umfla sau chiar explodeaza. Ultimi au fost de 100V si au avut aceiasi soarta, se umfla si pe dif-ul de medii nu mai iese nimic.Aveti cumva un remediu petru aceasta problema?Multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • costi002

    4

  • Luca

    3

  • Shambala

    2

  • TESSLA

    2

Top autori în acest subiect

Trebuie pusi condensatorii bipolari, in caz de nu ai bipolarii ( bipolar = fara + si - ) iei 2 condensatori polarizati de valaore duba si le unesti plusurile, iar minusurile lor formeaza condensatoru bipolar.Ar trebui condensatori de 100v minim, se recomanda condensatori Plastici de tip MKT, MKP ca sa nu ai probleme niciodata cu ei, se aude si mai bine.

Link spre comentariu

Pai bipolari inseamna polarizati domle....(bipolar = doi poli, plus si minus). Inseriaza condensatori care rezista la un voltaj mai mare...si ai grija cum ii inseriezi....ca nu trebuie plus dupa minus, ci plus dupa plus, sau minus dupa minus.

Link spre comentariu

O solutie ieftina si buna este sa formezi nepolarizatul din 2 electrolitici la 400V, format fizic cat mai mare. Ideea este sa aiba Ir cat mai mare. Cei la 100V il au de 20-30 de ori prea mic.O solutie cu adevarat corecta este sa folosesti condensatori de pornire pt motoare (450V, albi, chinezesti si relativ iefitni).

Link spre comentariu

Pai ala din poza are plus si minus....plusul e in partea stanga, unde se vede santul circular din jurrul capsulei. Eu nu stiu ce informatii aveti si de unde aveti pozele alea primele...dar eu stiu asa: condensatorul nepolarizat ( adica nu are poli ) e ala fara plus si minus, adica nu conteaza cum il conectezi, iar condensatorul polarizat/bipolar, e ala care are poli...adica plus si minus.

Link spre comentariu

Condensator Bipolar este totuna cu Condensator Nepolarizat, de fapt termenul bipolar vine din engleza, si acesti electrolitici au pe ei inscriptionat BP=BiPolar, adica fara polarizare, poate fi montat in ambele sensuri.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Toate acele imagini reprezinta acelasi lucru, condensatorul nepolarizat, este o problema de interpretare corecta a termenului englezesc bipolar.

 

Referitor la problema subiectului, condensatorii electrolitici nu sunt tocmai straluciti pentru filtrele pasive, sunt supusi la stres destul de pronuntat, trebuie sa suporte un riplu de curent destul de mare, si faptul ca nu se folosesc condensatori cu ESR mic le scurteaza si mai mult viata deoarece pe rezistenta serie echivalenta are loc o cadere de tensiune si cu cat este mai mare cu atat mai rau va fi afectat condensatorul, pentru eficacitate si viata mai lunga ar trebui folositi condensatori de poliester la capacitati mici, 1-2,2u, mai multe bucati in paralel pana se ajunge la capacitatea dorita astfel incat curentul se imparte mai bine pe ei.

Link spre comentariu

TESSLA - te inseli. Condensatorul din poza ESTE nepolarizat (sau bipolar - este acelasi lucru asa cum s-a spus), INDIFERENT de ce iti sugereaza tie aspectul capsulei. Si este unul dintre cei mai buni din lume ...In general in filtre se folosesc bipolarii pentru valorile mari, care sunt scumpe si voluminoase in format film-capacitor. Dar 99,99% din argumetul folosirii bipolarilor este pretul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări