Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila 1.5v-30v

minimals

Postări Recomandate

• Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• minimals

19

• Marian

8

• Dr.L

2

• Feretech

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator smilex

Inseamna ca jpeg-ul nu mai e de actualitate. Nu-l mai posta.Tot nu se explica de ce prin dioda D1 nu culegi tensiunea de 28V la iesire. Pe o dioda in conductie nu pot cadea 14V. Cauta greseala, schema e corecta.

Link spre comentariu

initai puntea redresoare se defectase si avea AC 30v si DC 14v,,,,,si am schimbat o si acu ac 30 ,Dc 38v acu probabil trebuie schimbata dioda sa se fi defectat de cand am pus tranzistoru gresit la inceput.......alta defectiune nu imi explic

Link spre comentariu

acolo am izolat eu cand am facut facut in forma de X ca sa corectez traseul sa nu faca atingere un fir cu celalalt......asta e poza cand am scos tranzistoru ca sa vad ce si cum ....le-am luat prin eliminare

Link spre comentariu

cred ca am gasit defectu.........dioda de la adj nu e buna si 2a e intrerupt intr-un loc traseul de la atata lipit(Vin) s.a subtiat...o sa remediez problemele si cand il fac o sa revin .........

Link spre comentariu

Personal am facut multe surse simple cu LM317 singur sau ajutat de un tranzistor dar foarte rar i-am facut si placa, de obicei fixez LM-ul si tranzistorul pe acelasi radiator izolate electric evident si apoi cele cateva componente le lipesc direct pe ele, semireglabilul il fixez cu adeziv cald de radiator, izolez cu grija conexiunile si gata, niciodata nu am avut probleme, e prea simplu ca sa ai probleme cu regulatorul asta si nu are rost sa-ti bati capul cu placa si trasee si fire lungi pentru diferitele conexiuni, in acest mod am facut si un incarcator pentru smartphone de folosit in masina, doar cu un astfel de LM si o sursa de curent constant, merge brici chiar daca nu arata comercial, importanta este functionalitatea uneori.

Link spre comentariu

Niciodata n-as considera 317 ca fiind expirat, regulatorul despre care spui este unul in comutatie pe cand asta este liniar, uneori eficienta este mai putin importanta, in schimb o tensiune mai curata si fara emi, rfi, si alte reminiscente conteaza mai mult si deasemenea simplitatea evidenta, il pui pe un radiator, legi 2 rezistente de el si ai obtinut un regulator.

Link spre comentariu

Ideea e ca o sursa in comutatie , simpla sau complexa , a devenit un scop in sine ... chiar daca sint si solutii mai simple sau mai ieftine , oare economia de energie sa motiveze acest interes absolut ? Chiar nu stiu ... poate ar merita un topic pe aceasta tema ...

Link spre comentariu

Nu cred ca popularitatea crescanda surselor in comutatie are legatura in primul rand cu economia de energie, sunt destul de putini cei care inteleg suficient de bine acest domeniu incat sa-si creeze singuri ce au nevoie, restul sunt un soi de turma care urmeaza pe cei din fata ca asa e moda, pe de alta parte ideea asta de puteri mari cu transformatoare mici si ieftine evident ca este un factor contributiv important la alegerea domeniului, nu trebuie sa-ti mai bati capul cu radiatoare mari si voluminoase si evident si oarecum scumpe, deasemenea se scot din ecuatie trafurile mari si foarte scumpe, si electroliticii care uneori sunt de-a dreptul imensi in capacitate, toate astea reprezinta un avantaj destul de important sa fie luat in seama de multi, reversul meedaliei ar fi faptul ca putini pricep si dezavantajele surselor in comutatie, dezavantaje cum ar fi zgomotul de comutatie, radiatii emi, rfi si toate astea polueaza tensiunea obtinuta, o alta durere de cap ignorata destul de mult este si compensarea in cazul surselor stabilizate, si am descoperit pe propria-mi piele cat de complex este subiectul asta, multi se multumesc cu ideea ca merge si asa, de ce sa-mi mai bat capul, da, merge, sau e posibil sa mearga, dar cat anume? nimeni nu poate spune, cum nimeni nu-ti poate garanta ca la un moment dat nu te vei trezi cu fum din sursa pentru ca nu ai acordat suficienta importanta stabilitatii, comutatioa este mult mai greu de pus la punct si finisat decat liniarul.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Poate nu e rau sa-ti propui realizarea unei surse in comutatie;daca ai facut una,cat de simpla si ai depasit problemele inerente comutatiei,chiar daca asta inseamna nervi,mosfeturi arse,etc,se cheama ca ai capatat putina experienta si poti trece la alta mai complexa,de putere mai mare.Mi-e teama ca asta nu se poate fara un minim de cunostinte,fara o intelegere chiar minimala a functionarii respectivri surse.Si nu in ultimul rand ceva scule,gen osciloscop,punte LC,etc.Revenind la sursa liniara versus comutatie,fiecare are avantaje si dezavantaje;culmea ironiei este ca ambele se pot completa in mod fericit,folosind comutatia in cazul preregulatorului,urmat de liniar.Inceparorilor,dar nu chiar incepatori,le-as propune o combinatie simpla si eficienta,LM2576 plus LM317,obtinandu-se o sursa de max 40V/2A,fara kg de radiatoare. Atfel o sursa pur liniara de cateva sute de W,e mai complexa si mai scumpa ca una liniara,de aceeasi putere.In cazul de fata,ca sa revin la topic,mi se pare o gluma sa propui o sursa in comutatie,chiar si cu LM2576, cuiva care nu reuseste sa lege corect trei piese intre ele,care nu pare a fi frecventat prea multe ore de fizica.Fara intentia de a jigni,daca @minimals are peste 14 ani,balbele sale electronice nu sunt scuzabile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări