giongiu Postat Octombrie 2, 2013 Partajează Postat Octombrie 2, 2013 "Defectul" care trebuie remediat consta in limitarea curentului prin leduri; oscilatiile pot fi un efect secundar si nu m-as concentra neaparat pe ele (posibil sa se datoreze sursei de PC, care in final nu va fi folosita fiindca vei merge pe acumulator).Pana la urma testul cu sursa de PC si sarcina de 2,7 ohm e cam departe de conditiile finale, cu alimentare din acumulator si 4 leduri ca sarcina. Eu as face teste chiar cu aceste piese.Limitarea curentului la aceasta schema am intalnit-o atunci cand tensiunea pe leduri ajunge aproape de tensiunea de alimentare. Iesirea AO urca mult peste 3-4V cat este tensiunea de deschidere a mos-fet-ului si acesta e complet deschis. Dar tensiunea de alimentare fiind egala cu tensiunea pe cele 4 leduri albe in serie plus tensiunile pe sunt, mos-fet si cabluri, curentul nu mai poate creste.Rezolvarea este fie marirea tensiunii de alimentare, fie reducerea tensiunii necesare pe grupul de leduri (renuntand la unul din ele).Modul de conectare a ledurilor in far este alta problema; trebuia luat in considerare de la inceput ca 4 leduri albe la curent mare cer mai mult de 12V. Acum poti sa le lasi asa, dar curentul prin leduri va fi maxim (cel reglat) doar undeva spre 14V si va scadea intrucatva la tensiuni mici.''Defectul'' se poate datora si mosfetului gresit ales.IRF530 are Rds=0,16 ohmi.La 3A,pe el ar cadea jumatate de volt.Mult prea mult avand in vedere diferenta mica intre tensiunea de alimentare si caderea de tensiune pe cele patru leduri inseriate.Schema initiala a fost gandita tocmai in ideea alimentarii unui led XM-L,de la acumulator li ion,cu un randament foarte bun .Dar fara un mosfet bine ales,ea nu poate functiona corect... Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 2, 2013 Partajează Postat Octombrie 2, 2013 Doar ca testele s-au facut cu o rezistenta de 2.7 ohmi Adica la 1,7A, pe rez cadeau doar 4,6V...departe rau de cei 12V ai sursei.Intr-adevar IRF530 e clar depasit in situatia pt care se construieste sursa. IRFZ44 are 18mOhmi si e 1,5-2 lei, la fel ca IRF530.Acum, pt o rezistenta extrem de mica exista IRFB7446PBF, cu doar 2 mOhmi, la 4 lei Link spre comentariu
Cilibiu Postat Octombrie 2, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 2, 2013 Sau facut 2 teste, una cu rezistenta si cealalta direct cu leduri. Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 2, 2013 Partajează Postat Octombrie 2, 2013 Daca testezi direct cu 4 leduri cu sursa de 12V...nu prea are cum sa mearga bine? Link spre comentariu
giongiu Postat Octombrie 2, 2013 Partajează Postat Octombrie 2, 2013 Schema e perfect functionala;o folosesc la o frontala,de la aparitia ei pe forum.Alimenteza un led de 10W,de la un li-ion,18650.Pot regla curentul de la zero,la 3A. In schema am deplina incredere,in testele facute de @Cilibiu,nu prea.Alta explicatie nu exista,undeva el a gresit.O greseala elementara e alegerea mosfetului;posibil nici cablajul sau filtrarile nu sunt in regula,altfel nu apareau oscilatiile.Operationalul e repetor,adica amplificarea e unitara,de unde mama naibii sa apara oscilatii? Link spre comentariu
Cilibiu Postat Octombrie 2, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 2, 2013 Testul cu led-uri sa facut cu o tensiune de alimentare de 15.5V.Eu nu am pus nimic in plus sau in minus fata de schema originala postata aici pe elforum, tu poate iai mai pus ceva comonente, eu inca nu am ajuns sa fac teste cu recomandarile @Dr.L. Link spre comentariu
giongiu Postat Octombrie 2, 2013 Partajează Postat Octombrie 2, 2013 Schema originala nu mai exista;s-au sters atasamente,s-au sters conturile celor ce au dezvoltat-o.Despre ea s-a discutat aici viewtopic.php?f=41&t=98866&start=60Pune un electrolitic intre pinii de alimentare a integratului,decuplat de un multistrat,pune un IRFZ44,sau mai bun si n-o sa mai ai probleme. Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 2, 2013 Partajează Postat Octombrie 2, 2013 Doar ca operationalul nu e deloc repetor, e comparator. Si tensiunile comparate au niveluri mici...Iar mos-fetul e in circuit de tip sursa comuna, deci are o amplificare uriasa. Link spre comentariu
giongiu Postat Octombrie 2, 2013 Partajează Postat Octombrie 2, 2013 Ai dreptate,nu e repetor,e amplificator neinversor.Amplificarea e insa destul de mica,nu se apropie de comparator;daca pe rezistenta din sursa avem de ex 50mV,iar in grila 4V,amplificarea operationalului e de cca 4V/50mV,adica 80.La curenti mici,devine insa mai mare.La 5mV,de exemplu,ar deveni 800. Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 3, 2013 Partajează Postat Octombrie 3, 2013 Din moment ce nu are reactie de la iesirea operationalului, cine sa limiteze amplificarea? Citeste postarile lui similex pe tema surselor clasice de tensiune cu un trz serie si sa vezi ca e fix aceelasi lucru, si anume amplificare foarte mare si instabilitate pe masura... Link spre comentariu
giongiu Postat Octombrie 3, 2013 Partajează Postat Octombrie 3, 2013 Confunzi comparatorul,la care nu exista reactie,sau exista,dar pozitiva,de la iesire in intrarea neinversoare,pentru o comutare rapida,cu amplificatorul neinversor,cazul de fata.AO primeste pe neinversoare o anumita tensiune,pe care o amplifica de n ori,astfel incat tensiunea de iesire forteaza mosfetul sa asigure pe rezistenta din sursa,exact tensiunea de pe intrarea neinversoare.Aici avem reactie negativa;daca curentul prin sarcina tinde sa creasca,va creste caderea de tensiune pe sunt,va creste tensiunea pe inversoare.Operationalul remediaza ''problema'',scazand amplificarea.Scade deci tensiunea la iesire,scade Ugs,creste rezistenta DS,scade curentul prin sarcina,obtinandu-se stabilizarea.Daca nu esti de acord cu cele de mai sus,te rog sa spui cum vezi tu functionarea.Apropo de @smilex,lui in cea mai mare parte ii datorez cam tot ce stiu,mai ales in materie de comutatie.Daca ai indoieli asupra schemei de mai sus,posteaza pe tehnim azi,unde am vazut ca ti-ai facut cont si ne va lamuri pe amandoi.Sau poate intervine @Ticu,pentru care am o mare consideratie.Am vazut ca postarile sale sunt bine documentate si obiective.Cu siguranta m-as fi abtinut sa postez aici,dar de schema asta ma leaga ceva aminiri...Asa ca instinctiv,''i-am luat apararea''.... Link spre comentariu
Ticu Postat Octombrie 3, 2013 Partajează Postat Octombrie 3, 2013 Cu atatea laude o sa-mi pierd uzul ratiunii...Intr-un sens larg, toate AO sunt comparatoare: fiind amplificatoare diferentiale, compara tensiunile de la intrari si livreaza la iesire o tensiune proportionala cu diferenta lor.In sens restrans, comparatorul de tensiuni e un AO sumator cu reactie pozitiva, care furnizeaza la iesire tensiunile de saturatie – pozitiva sau negativa, in functie de rezultatul sumei (comparatiei) tensiunilor aplicate la intrari. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum