Cilibiu Postat Septembrie 28, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 28, 2013 Din cauza eficientei instabile a sursei cu LM2678 am renuntat la ea si am facut una cu MC33166, asta este foarte stabila , cand este rece integratul am o eficienta de 64% la un curent de 3A si 6.2V. Insa daca radiatorul de la integrat se incalzeste cam pe la 45 grade eficienta scade la 66% dar tot nu scade mai mult ca la LM2678 adica 35%.Pentru faza lunga am optat pana la urma sa fac sursa liniara, asa ca mam pus pe teste, si a aparut o nelamurire.Am facut schema, tensiune de alimenare 12V curetn constant 3A resitenta pe post de consumator de 2.7 ohm 50W. Tensiunea este de 8V aratati pe multimetru insa pe osciloscop unda de la iesire este patrata dar in zona 5V si 10V. Afecteaza semnalul acesta cumva? Ca tranzistor am folosit IRF530.Iar daca scad curentul sub 2.2A semnalul de la iesire este perfect drept, fara oscilati sau spikuri sau riplu. Frecventa semnalului patrat este de aproximativ 45khz. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 30, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 30, 2013 Am testat sursa liniara si rezultatele sunt dezamagitoare.Alimentare 15.5V am pus direct cele 4 leduri inseriate Vled 3.1V 3A, si am inceput sa urc in curent, pana la 1.2A tensiunea la iesire este liniara, am urcat in curent si incepe sa apara semnalul dreptunghiular dar intre 10-12V am ajuns la 1.7A si cam aici sa oprit, mai sus nu urca.Deci se pare ca raman la rezistente inseriate. Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 30, 2013 Partajează Postat Septembrie 30, 2013 Nu prea inteleg care e traba cu dreptunghiularul...Poti pune o poza cu schema folosita? Si eventual cu forma de unda?O sursa linirara nu are oscilatii, cum ar fi unda dreptunghiulara. Sigur e o problema, ceva (oscileaza!)! Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 30, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 30, 2013 Stiu ca normal nu are ce cauta acolo semnal dreptunghiular, problema e ca semnalul este liniar dar pana la un anumit punct.Schema folosita este cea de mai jos.Iar poza cu semnalul pot face doar maine, dar desenez in paint ca sa va dati seama cam despre ce vorbesc.Ce am observat este ca de cand incepe sa apara semnalul, cu cat ridic curentul cu atata creste frecventa de la 35khz la 50khz. Factorul de umplere ramane la paroximativ 50% tot timpul . Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 30, 2013 Partajează Postat Septembrie 30, 2013 Am inteles. Ciudata rau treaba, dar nu total neasteptata (e clasica problema a reactiei).Din ce ai alimentat montajul?La cealalta jumatate de LM, ai lasat iesirile in aer? Daca da, leaga una la masa si alta la +.Trebuie pus si un cond de 100uF (sau mai mare) pe alimentare. Si inca unul in paralel cu ledul.Si unul de ~10uF intre pinul 3 si masa.Cu pinul 2 trebuie inseriata o rez de 10k.Cred ca ar merge pus un cond de 100pf-100nF intre pinii 1 si 2 ai LM-ului.Si o rezistenta in poarta mos-fetului (100 ohmi?).Aplica pasii astia si revino cu rezultatele.Si pune osciloscopul si pe referinta.Nu-i nevoie de persoana a 3-a! La o asemenea forma de unda, nu te poti baza pe aparatul de masura, care masoara corect doar cc chior. Ti-ar trebui unul true-rms.Sau poti masura cu osciloscopul: tensiunea efectiva e radical din factorul de umplere (care ia valori intre 0 si 1) * tensiunea de varf Link spre comentariu
Ticu Postat Septembrie 30, 2013 Partajează Postat Septembrie 30, 2013 Alimentare 15.5V am pus direct cele 4 leduri inseriate Vled 3.1V 3A, si am inceput sa urc in curent, pana la 1.2A tensiunea la iesire este liniara, am urcat in curent si incepe sa apara semnalul dreptunghiular dar intre 10-12V am ajuns la 1.7A si cam aici sa oprit, mai sus nu urca.Limitarea curentului apare atunci cand tensiunea pe leduri (care creste putin, odata cu curentul prin ele) se apropie de tensiunea de alimentare (care, la o sursa "slaba" scade odata cu curentul solicitat).S-ar putea ca sursa sa nu faca fata. Ai putea sa faci un test cu alta sursa (acumulator de capacitate suficient de mare) ca sa localizezi problema. Sau sa lasi doar 3 leduri. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Septembrie 30, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 30, 2013 O sa fac maine testele cu modificarile spuse de @Dr.L, pini de la al 2-lea op leam lasat in aer.Treaba cu condesatorul pus pe Led am incercat-o si rezultatul a fost dezamagitor, curentul a scazut la aproape jumate si tensiunea cu aproape 2V, testele facute cu alimentare 12V rezistenta 2.7 ohm pe post de led si tensiunea la iesire fiind de 7V fara condesator.Sursa este de calculator ATX si cred ca are de unde sa dea curent destul , am facut teste cu 10-15A linistit pentru perioade scurte de timp, si cu 6-10A perioade mai lungi de alimentare.@ticu, nu am cum sa folosesc 3 leduri inseriate, al 4-lea ce fac cu el? sunt deja montate, 2 faza lunga +1 scurta pe oala si am 2 oale in total 4 leduri faza lunga si 2 leduri faza scurta.Multumesc de ajutorul dat, maine fac ce mia recomandat DR.l si revin cu poze si rezultat. Link spre comentariu
giongiu Postat Septembrie 30, 2013 Partajează Postat Septembrie 30, 2013 Schimba IRF530 cu un IRFZ44-48,decupleaza alimentarea integratului cat mai aproape de pini,cu un multistrat de minim 100nF,plus electroltic,eventual refa cablajul,sa nu ai bucle de masa. Link spre comentariu
Ticu Postat Octombrie 1, 2013 Partajează Postat Octombrie 1, 2013 "Defectul" care trebuie remediat consta in limitarea curentului prin leduri; oscilatiile pot fi un efect secundar si nu m-as concentra neaparat pe ele (posibil sa se datoreze sursei de PC, care in final nu va fi folosita fiindca vei merge pe acumulator).Pana la urma testul cu sursa de PC si sarcina de 2,7 ohm e cam departe de conditiile finale, cu alimentare din acumulator si 4 leduri ca sarcina. Eu as face teste chiar cu aceste piese.Limitarea curentului la aceasta schema am intalnit-o atunci cand tensiunea pe leduri ajunge aproape de tensiunea de alimentare. Iesirea AO urca mult peste 3-4V cat este tensiunea de deschidere a mos-fet-ului si acesta e complet deschis. Dar tensiunea de alimentare fiind egala cu tensiunea pe cele 4 leduri albe in serie plus tensiunile pe sunt, mos-fet si cabluri, curentul nu mai poate creste.Rezolvarea este fie marirea tensiunii de alimentare, fie reducerea tensiunii necesare pe grupul de leduri (renuntand la unul din ele).Modul de conectare a ledurilor in far este alta problema; trebuia luat in considerare de la inceput ca 4 leduri albe la curent mare cer mai mult de 12V. Acum poti sa le lasi asa, dar curentul prin leduri va fi maxim (cel reglat) doar undeva spre 14V si va scadea intrucatva la tensiuni mici. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Octombrie 1, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 1, 2013 Eu actual am pus o rezistenta de 0.47 ohm in serie cu celel 4 leduri si cam asta e, masuratorile cu toti consumatori au dus la concluzia ca alternatorul nu da mai mult de 14.1V sau in jur de ....Testele cu sursa liniara le voi face, in far nu o voi folosi, dar imi va fi utila in alte aplicati.Multumesc tuturor de sfaturi.Revin cu rezultate. Link spre comentariu
maxim_sedilec Postat Octombrie 1, 2013 Partajează Postat Octombrie 1, 2013 uite ceva rece !!! SIMPLU.pdf Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 1, 2013 Partajează Postat Octombrie 1, 2013 Doar 100 lei integratul sursa :speriatSi 10 lei operationalul Link spre comentariu
Cilibiu Postat Octombrie 1, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 1, 2013 LOL. Prefer sa raman la rezistenta de 0.47 ohm.Oricum este interesanta schema.Cu respect. Link spre comentariu
maxim_sedilec Postat Octombrie 2, 2013 Partajează Postat Octombrie 2, 2013 marimea conteza.... Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 2, 2013 Partajează Postat Octombrie 2, 2013 In romania conteaza pretul...Oricum varianta in comutatie e poate face si cu alte piese, mai comune si mai ieftine, doar ca sunt necesare cunostiinte mai avansate (calculare reactii si altele). Dar cu niste carti + ce s-a scris pe forum + timp se realizeaza fara probleme Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum