Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 8, 2012 Partajează Postat Noiembrie 8, 2012 Am facut asta, dupa masuratori pe un singur integrat care alimenteaza 2 leduri,puterea lor ar fi de 20W pe ambele, am o putere consumata de sursa si leduri de 21-22W iar dupa cum vad doar 2w de fiecare integrat sar disipa in caldura teoretic, dar vad ca fiecare integrat disipa diferit, toate 3 se incalzesc diferit, cel care este cel mai rece consuma 22W iar ceilalti mai mult ca acesta, totalul ca si putere consumata este de 78W la 11.5V, iar urcand tensiunea pe la 13v ca atat am avut de probe puterea a scazut pe la 70W. Nu prea am inteles de ce se intampla asta dar am schimbat integratele care se incalzeau si cam tot la fel reactionau. Ce am observat este ca , cu cat leduile se inclzesc puterea consumata scade. Tot ce am zis mai sus sunt masuratori la punerea in functiune, nu dupa un timp.O masurare precisa a randamentului,pe un singur integrat ce alimenteaza doua leduri,ar trebui facuta asa:tensiunea de alimentare,cca 13,8-14V sau cat iti stabilizeaza releul de incarare,pe acumulator.La aceasta tensiune,curentul consumat;la iesire,caderea de tensiune pe cele doua leduri inseriate.Facand raportul celor doua puteri,obtii randamentul.Spune-mi te rog caderea de tensiune pe cele doua leduri inseriate,reci;adica inainte de a se incalzi,cand tensiunea masurata va fi mai mica.E posibil sa poti scapa de radiator,in favoarea unui randament mai bun . Link spre comentariu
criss Postat Noiembrie 9, 2012 Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 foarte ingenioasa metoda cu adaptorul acela de bec ..... de supraincalzirea ledurilor imi fac griji, in zilele de canicula .... ai putea sa reduci din factorul de umplere pe timp de zi, iar seara sa le utilizezi normal. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Noiembrie 9, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 Tensinea pe 2 leduri inserite este de 7V cand sunt reci, iar cand sunt calde undeva la 6.5V parca. Din cauza unui nenorocit care "cica" nu mai vazut ca vin din sens opus, mia taiat calea si am intrat in el, neputant evitand accidentul de la 5m de masina ruland cu cca 45km. Intradevar nu aveam farurile aprinse ca aveam xenon si in cateva ore bune imi termina bateria, asa ca mergeam pe poziti, acum vreau ca ziua sa fiu vizibil cu ajutorul acestor LED-uri.Sursa este facuta sa mearga doar in curent constant setata la 2.8A cu integratele calde, cand integratul este rece am in jur de 3A pe ele.Releul imi tine tensiunea la 14.45-14.5V, o sa incerc sa fac o sursa sa am tensiunea necesara si o sa fac testul. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 9, 2012 Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 Daca inseriezi cele patru leduri ,vei avea pe ele o cadere de tensiune de 13V,calde,respectiv 14V,reci.Diferenta de 1,5-0,5V pana la tensiunea pe acumulator de 14,5V la un curent de 3A inseamna 1,5-4,5W ce s-ar pierde pe o scc liniara.Adica un randament de minim 90% s-ar putea obtine cu o sursa liniara de curent constant,ceea ce ti-am propus eu cu ceva timp in urma.... Daca ai putea asigura o racire mai eficienta a ledurilor,astfel ca tensiunea pe ele sa se apropie de 14V,randamentul depaseste lejer cei 90%...mai exact cca 95%,randament pe care putine surse in comutatie,l-ar putea atinge. M-am uitat la specificatiile integratului folosit de tine si pentru o tensiune de intrare de cca 15V,iar tensiunea de iesire de 5V,randamentul e sub 90%...mai mic decat a sursei liniare,in orice situatie. http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm2678.pdf Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Noiembrie 9, 2012 Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 Sa te obisnuiesti cu scuza 'nu te-am vazut' si sa reactionezi in consecinta -recomand pastrarea 'cica' de rezerva a catorva buji terminate si la indemana si a unui lant de 'rezerva' (ciomag ,cutit ,arme albe nu le poti justifica) .Asa ca daca opreste si nu sant martori ,cand casca gura 'pofteste-l' sa guste din lant ,scuza lui va fi invariabil 'nu te-am vazut' .Aceste recomandari sant valabile numai cand esti cu motocicleta.Luminile ,pot fi pozitii , DRL sau orice altceva sant recunoscute de politie/instanta numai daca sant omologate . Xenoanele pot fi stinse sau aprinse ,nu conteaza daca in CIV nu e mentionata existenta lor sau nu sant prevazute din fabricatie . Cum majoritatea masinilor au xenoane ,te poti hazarda intr-un accident voluntar .Folosirea ledurilor in farurile originale e f ok pt carapid ai pus becurile la loc si cand se constata ce si cum esti in legalitate .O sursa are spiturile de tensiune la o frecventa fixa ,excursi mica in tensiune iar un generator are spituri de tensiune in functie de turatie ,de asemenea si curentul e in fnctie de turatie iar tensiunea e tot in functie de turatie . Pe masina bateria de acumulatoare netezeste in mare parte aceste fluctuatii dar la motocicleta testele statice pot diferii destul de mult fata de real .Ma gandesc sa aplic o scc liniara ,teoretic e ok ,practic e alta poveste .Conditia e asigurarea celor 14,5V @amperajul necesar si la relantii si functionare la 50% cu motorul oprit . Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 9, 2012 Partajează Postat Noiembrie 9, 2012 Din pacate nu poate schimba becurile prea usor: viewtopic.php?p=1139459#p1139459Foarte buna ideea cu dimmarea Nu merg folosite 4 leduri inseriate,ca daca motorul e oprit = 0 lumina! Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 10, 2012 Partajează Postat Noiembrie 10, 2012 Daca motorul e oprit,tensiunea pe acumulator va fi 12-13V;pe un led se va regasi minim 3V.Tensiune la care un XM-L da suficienta lumina,asa cam de 3W.Asta ca idee...Modificarea se refera la faza lunga;ledurile pe faza scurta,fiind doua, raman alimentate in comutatie. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Noiembrie 10, 2012 Partajează Postat Noiembrie 10, 2012 In sensul schimbari rapide se poate lipi de far o flansa de care se prind radiatoarele cu suruburi (pt metal ,pt lemn,pt tabla). Link spre comentariu
Cilibiu Postat Noiembrie 10, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 10, 2012 Din pacate nu poate schimba becurile prea usor: viewtopic.php?p=1139459#p1139459Nu merg folosite 4 leduri inseriate,ca daca motorul e oprit = 0 lumina!Are dreptate.Acum nu mai pot pune becurile originale deoarece am scos flansele in care venea prins becul originalTensiunea pe baterie cu motorul oprit este de 12.6V, daca pun un consumator de 3A tensiunea la far scade cam la 12V, cea ce duce la o iluminare de veghe sa zic asa.In sensul schimbari rapide se poate lipi de far o flansa de care se prind radiatoarele cu suruburi (pt metal ,pt lemn,pt tabla).Actual radiatorul este prins direct de oala farului, nu am nici o posibilitate de a monta acolo o flansa sa le pot schimba. Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 10, 2012 Partajează Postat Noiembrie 10, 2012 Daca motorul e oprit,tensiunea pe acumulator va fi 12-13V;pe un led se va regasi minim 3V.Tensiune la care un XM-L da suficienta lumina,asa cam de 3W.Asta ca idee...Da,asa eN-am vazut ca te-ai referit numai la faza lunga. Intr-adevar nu prea e nevoie de faza lunga in stationare@Cilibiu -pune totusi schemele surselor pe care le folsoesti acum. Nici nu stiu daca sunt in comutatie sau liniare Poate se rezolva relativ usor Link spre comentariu
Cilibiu Postat Noiembrie 10, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 10, 2012 Asta este schema sursei. Practic sunt 3 surse.Prima pentru doua led-uri far stanga (faza lunga)A doua pentru doua led-uri far dreapta (faza lunga)A treia pentru cele 2 leduri pentru faza scurta din ambele faruri.Led-urile sunt inseriate.Integrat LM2678-ADJ.Far-ul nu este montat inca pe moto, deci sursa o ot modifica-inlocui. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Decembrie 9, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2012 M-am hotarat sa schimb sursa cu schema de mai jos.La faza lunga voi pune 4 leduri in serie.Ce parere aveti?Sa ridic frecventa sursei pentru un raspuns mai rapid? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Decembrie 9, 2012 Partajează Postat Decembrie 9, 2012 La 13,2V pe leduri mai ramane destula diferenta pt functionarea corecta a regulatorului? Frecventa la ce sa o maresti ca pt un PWM corect e recomandata o frecventa de min 1kHz ?Parerea mea e ca ,cu motorul oprit o sa ai probleme (alimentezi 4 leduri care necesita 13,2V cu 12,8V-presupun bateria incarcata la100% si buna) . Link spre comentariu
Cilibiu Postat Decembrie 9, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2012 Atunci sa fac 3 regulatatoare ca si pana acum?Uc-ul lucreaza perfect indiferent de tenisunea de iesire, daca curentul scade sub cel setat , atunci mosul va fi complect deschis.Daca aceasta sursa este mai eficienta ca LM2678-ADJ, voi face aceasta sursa, iar disiparea cred ca va fi muuult mai mica decat la LM2678. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Decembrie 9, 2012 Partajează Postat Decembrie 9, 2012 Randamentul unei surse poate fi apreciata dupa cantitatea de caldura disipata. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum