Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CNC China QL-1325

informer

Postări Recomandate

• 1 lună mai târziu...
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• informer

19

• Badman

5

• cnc_step

5

• katran

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut,As vrea sa va descriu o situatie deranjanta care mi s-a intamplat de cateva ori deja la aceasta masina, in ideea ca poate v-ati lovit de asa ceva si ati gasit o rezolvare.Pe masina asta se executa des diverse lucrari 3D in lemn (panouri decorative, ornamente etc.) cu adancimi uneori destul de mari, mergand pana la 50mm sau chiar peste. Datorita modelului destul de complicat si cu multe "amanunte" sunt nevoit sa folosesc la finisare freze destul de subtiri (3mm) si destul de lungi. Pot folosi doar freze cilindrice pentru ca exista frezari pe langa "pereti" verticali si o freza cu coada mai groasa decat zona activa s-ar lovi de acestia. De aici incep problemele:1. Cu toate ca am cumparat un set de pense (bucse elastice) din mm in mm ca sa nu am probleme, la freze subtiri nu reusesc sa le centrez niciodata cum ar trebui. :(( Daca strang piulita cu mana atat cat pot, freza nu are bataie... imediat ce strang mai tare, incepe sa capete.2. Initial m-am gandit ca poate strang prea tare si d-aia are scula bataie. OK, am strans doar putin si am rupt vreo 10 freze pana acum. DE CE... pai frezele fiind elicoidale, tind sa se infiga in material iar daca nu-s stranse suficient, ies din pensa... ii clar ca in momentul urmator, incercand sa taie pe orizontala mai mult decat e cazul ori se rup ori in cel mai "bun" caz, strica toata munca de pana atunci. Mi-e clar ca niste freze de canal pt. lemn (cu tais drept) nu s-ar "extrage" singure din pensa dar n-am reusit sa gasesc si subtiri dar si suficient de lungi cat am nevoie.Credeti ca: frezele elicoidale nu se pot folosi pt. lemn decat in cazuri particulare SAU exista freze elicoidale "mai speciale" pt lemn SAU pensele nu strang cum trebuie si/sau nu-s de calitate pt. ca-s chinezesti SAU...?As aprecia orice sfat puteti sa-mi dati ca-s cam la capatu` rabdarilor cu situatiile astea... chiar astazi am stricat un "tablou" de peste jumatate de metru patrat, pt. ca dupa 45 de ore de finisare continua s-a "extras" freza din pensa. :((As apela si la o consultanta platita daca as sti unde. :)

Link spre comentariu

As aprecia orice sfat puteti sa-mi dati ca-s cam la capatu` rabdarilor cu situatiile astea... chiar astazi am stricat un "tablou" de peste jumatate de metru patrat, pt. ca dupa 45 de ore de finisare continua s-a "extras" freza din pensa. :((As apela si la o consultanta platita daca as sti unde. :)

Vezi ca sunt freze special de lemn. S-ar putea ca frezele tale sa nu fie in sistem metric, ci in inch. Deci daca ai freza de 2mm dar cu coada de 1/8", adica 3,175mm, nu poti sa o strangi nici cu penseta de 3 ca nu intra, nici cu cea de 4 ca este prea mare. Ori iti iei si pense in inch (3/32, 1/8,5/16, etc), ori iti iei pense din 0,5 in 0,5mm.
Link spre comentariu

Multzam fain pt. raspunsul rapid, ca intotdeauna. :) :bere:

Vezi ca sunt freze special de lemn.

Te referi la cele cu tais drept sau exista si elicoidale pentru lemn?

S-ar putea ca frezele tale sa nu fie in sistem metric, ci in inch. Deci daca ai freza de 2mm dar cu coada de 1/8", adica 3,175mm, nu poti sa o strangi nici cu penseta de 3 ca nu intra, nici cu cea de 4 ca este prea mare. Ori iti iei si pense in inch (3/32, 1/8,5/16, etc), ori iti iei pense din 0,5 in 0,5mm.

Am masurat coada la freze si are 3mm, intra usor in pensa de 3.
Link spre comentariu

Vezi ca frezele de lemn pentru cnc nu sunt alea negre care le bagi in frezele din magazin cu 20000rot. Sunt freze speciale, iar pretul uneia variaza intre 30$ si 45$. Intra pe youtube si lumineaza-te un pic, ca sa nu mai strici lucrarile.

Link spre comentariu
Vizitator mar_k

Faptul ca frezele intra in "bataie",poate insemna: pensetele sunt necorespunzatoare,ar trebui sa fie ER 16 sau ER 20 asa aveam pe o chinezarie cu motor Colombo de 2.2 kw(nu-mi aduc aminte care din cele doua) , inelul de centrare al pensetei care se afla in interiorul piulitei este descentrat si intepenit din cauza prafului sau oxidarii ,oxid (rugina) in interiorul zonei conice a axului unde se inzavoraste penseta. In perioadele de timp cu temperaturi ambientale scazute se formeaza condens pe interior de piulita si locas de strangere. Nu-i mare lucru dar e suficient sa te "ajute" sa rupi freze de diametru mic. Pentru smulgerea din penseta singurul remediu e strangerea suficienta (de bun simt) a piulitei peste penseta. O freza insuficient stransa: upcut se inneaca in material, downcut aluneca in interiorul pensetei si va taia in aer.Freze downcut ( cu impingerea aschiei in jos ) si ball nose si diametru asa mic n-am vazut inca (dar poate or fi !?) .Mi-am gaurit si eu masa de lucru :cry: , asa ca nu esti primul :ras: si mai mult ca sigur nici ultimul :da

Link spre comentariu

:bere: mar_k.

Prinderea este ER20 iar motorul tot chinezesc de 2,2kW.

Conul interior l-am studiat cu atentie, n-are "defecte" sau depuneri si l-am curatat de fiecare data cu atentie.

DAR s-ar putea sa ne apropiem de problema: piulita trebui sau nu sa contina acea componenta excentrica?

Mi s-a parut si mie ca ala ar putea fi motivul descentrarii la o strangere mai serioasa da` acea "saiba" excentrica pare din aceeasi bucata cu restul piulitei. :banghead:

Cu toate ca, zic eu, m-am uitat atent la asta o sa ma mai uit de 3 ori astazi.

In plus am vazut si pe eBay o poza in care am remarcat aceeasi excentricitate (poza a 2-a):

http://www.ebay.com/itm/ER16-A-type-Col ... 1c2eb84b13

Daca saiba aia tre` sa fie mobila si centrata atunci se pare c-am descoperit cauza. :aplauze

Link spre comentariu

Sistemul de pensete ER , indiferent de standard , are acesta calitate : penseta nu se mai intepeneste in conul motorului datorita acelui inel dezaxat care trage de penseta ... indiferent daca strangi sau slabesti piulita .Problemele de bataie radiala apar din mai multe motive : con interior necorespunzator , penseta de calitate inferioara , si mai ales din cauza piulitei . Piulita asta pentru sistemul ER trebuie sa fie foarte bine echilibrata ( o piulita care sa stea dreapta la 18.000rot este echilibrata G2.5 si costa minim 50USD , ex:cele de la Regofix ) Inelul ala rotativ la care faceti referire in ultimele postari are rolul de evita rotirea pensetei in con ( evitarea frecarilor intre penseta si conul interior , fenomen care duce la deteriorarea rapida a alezarii conului ) . Penseta se misca doar in sus si in jos , nu se roteste ... doar corpul piulitei face acest lucru . Eu zic sa schimbi piulita cu una de calitate ...s-ar putea sa scapi de probleme .

Link spre comentariu
Vizitator mar_k

Detin in portofoliu si piulite cu inel centric cat si excentric, iar afirmatiile lui Katran sunt adevarate atat in ce priveste calitatea pensetei cat si a echilibrarii piulitei . Intradevar exista oarece diferente calitative si dimensionale in functie de producator. Daca cele mentionate in primul post nu sau constatat nu ramane decat sa verifici si sa incerci alte pensete si/sau piulite.

post-56768-139829614938_thumb.jpg

post-56768-139829614943_thumb.jpg

post-56768-139829614948_thumb.jpg

Link spre comentariu

Folosesc genul asta de prindere ( standard ER ) de vreo 6 ani , si mi-au trecut sute de piulite si pensete prin mana de toate calitatile si facturile . Cele mai bune , din experienta mea , sunt cele facute de Regofix . Marfa elvetiana , calitate superioara . Merg si alea le la Technics , Valenite , Tecnara ...dar sunt in toli , rar gasesti metrice .Tot din experienta , piulita trebuie sa fie cat mai usoara , cu sistem de strangere canelat , inel de fixare ball bearing ( rotativ ) , echilibrata corect , cu filet rectificat . Dar daca n-ai pensete bune , poti face caca direct in piulita ... la fel si daca alezajul conului este bulit ...

Link spre comentariu

Cele mai bune , din experienta mea , sunt cele facute de Regofix . Marfa elvetiana ,

calitate superioara .

Am incercat sa cumpar o piulita (Hi-Q/ERB) si cateva pense (3, 1/8", 4, 6mm) de la Rego-Fix, dupa ce-am citit ce stiu sa faca insa se pare ca firma asta nu-si da prea mult silinta sa vanda ce produce... :). N-am gasit un distribuitor serios nici in Europa dar nici in US sau Canada care sa aiba toata "paleta"... cateva produse pe eBay (.com & .de) dar cam atat... poate nu stiu io sa caut ;). Stiti cumva un "magazin" la care se pot comanda produsele lor, oricare ar fi nevoie?
Link spre comentariu

Regofix sunt foarte greu de gasit ...tipii nu vand la alimentara ... nu-i intereseza . Au comenzi de la utilizatori seriosi ( Hass , Emco ... ) , si nu se incurca cu maruntis . Ce-ai vazut la mine sunt niste tunuri date pe bay , cautate vreo 2-3 luni , parlamentari cu seller-ul , ca nu vroia sa mi le trimita in Romania ... d-astea ...Cauta Haimer pe net ... baietii astia se pricep . Exista si o reprezentanta prin Bucuresti , parca ... Eu cand mi-am luat 3D tasterul , tipii de la Haimer.de m-au trimis la reprezentanta lor de aici ... sincer, nu mai tin minte care este si unde sunt localizati , dar sunt relativ usor de gasit ... Traiasca GOGU ... succes.

Link spre comentariu

:)Am inteles.Sunt pe undeva destul de "indignat" :) ... am incercat pe motorul ala nou cu ER16 o piulita si o pensa proaspat cumparate (si astea-s alea "mai scumpe" din DE, nu China :smt093 )... bataie vizibila clar, nici n-ai nevoie de masuratori... pensa noua + piulita originala --> mai bine da` nu chiar acceptabil... evident, piulita + pensa originale --> foarte OK.Asa c-am zis sa-mi iau "perechi" de la o Firma, avand in vedere ca motoru-i nou si conu` din ax n-are cum sa fie deteriorat.Gasesc io pana la urma si alea. ;)

Link spre comentariu
  • Administratori

si astea-s alea "mai scumpe" din DE

De unde crezi ca le-au cumparat ? din China...Eu nau am avut niciodata probleme cu pensetele, trebuie doar sa nu cumperi orice gunoaie
Link spre comentariu

Regofix sunt foarte greu de gasit ...tipii nu vand la alimentara ... nu-i intereseza . Au comenzi de la utilizatori seriosi ( Hass , Emco ... ) , si nu se incurca cu maruntis . Ce-ai vazut la mine sunt niste tunuri date pe bay , cautate vreo 2-3 luni , parlamentari cu seller-ul , ca nu vroia sa mi le trimita in Romania ... d-astea ...

M-au sunat astazi de la o firma din Alba Iulia unde am facut o cerere de oferta si mi-au spus ca pot sa aduca componente Rego-Fix. :supz: Le-am explicat ca-s persoana fizica si vreau pt. hobby, nu-s firma sa comand de mii de dolari.Au zis ca nu-i problema, o sa puna eventuala mea comanda pe langa una mai mare, doar sa le trimit codurile din catalog.Tocmai ce le-am trimis... is curios ce preturi au, mi-e sa nu cad de pe scaun cand le primesc, ca n-ar fi prima oara... :).@Vasile: de la Hi-End nu se pot cumpara pense decat la set?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări