informer Postat Noiembrie 7, 2012 Partajează Postat Noiembrie 7, 2012 Am fost rugat sa incerc sa pun in functie un CNC cumparat nou din China, un model mare cu masa de 2,5 x 1,3m (QL-1325). Masina a fost cumparata in scopul executarii unor lucrari in piatra, in special marmura. Documentatia insotitoare este, cu ingaduinta spus, din cale afara de vaga... cred ca s-ar potrivi la fel de bine pentru orice scula electromecanica. Software-ul cu care vine: doua variante (piratate!) de ArtCam Pro (5 si 7), Type3 si NCStudio 5.4. Ca aspect general masina pare facuta "in fuga", asta ca sa ma exprim frumos: diverse suruburi lipsa (insurubate incomplet sau gresit, deteriorate), aparatori din tabla care freaca pe calea de rulare, ghidaje/aparatori cabluri fara un sistem bine gandit de prindere la capete astfel incat, practic, cablurile nu sunt protejate aproape deloc, span/pilitura metalica prin toate "cotloanele" masinii etc. etc. Banuiesc ca precizia masinii lasa de dorit dar pentru scopul in care a fost achizitionata, poate ca nu-i o problema foarte mare. Motorul de frezare (CDK 100-24Z) este unul racit cu apa, 380V/6.4A/400Hz/24.000rpm alimentat prin convertizor de la reteaua trifazata. Driverele sunt Leadshine MA860H iar controlerul este unul PCI (NU se conecteaza la portul paralel al PC-ului). N-am experienta cu CNC-urile si softul aferent dar am reusit sa fac niste "lucrari" in lemn, in special dupa modele 3D luate de pe internet. Inainte de a incerca masina pe piatra, as vrea sa va rog sa ma lamuriti in anumite privinte, daca se poate: 1. Sistemul de ungere al suruburilor este (cred...sper...) cel din imaginea de mai jos. Ce fel de ulei se foloseste si cam la cate ore de functionare, cu aproximatie, trebuie actionat levierul? 2. Nu reusec sa setez nicicum "workpiece origin" in NCStudio. Cu toate ca am folosit optiunea din meniu, totusi la inceputul fiecarei prelucrari scula este deplasata spre o alta pozitie! Singura modalitate de a seta aceasta origine este (1) de a deplasa masina manual in pozitia de origine dorita, (2) se intrerupe alimentarea driverelor, (3) se foloseste optiunea "GoTo Workpiece origin" din NCStudio ce are ca efect o "deplasare" a sculei doar pe ecran, (4) se alimenteaza din nou driverele. Am mai gasit persoane pe net care intampina aceleasi dificultati cu acest software, stiti cumva o rezolvare? 3. Pentru prelucrari in piatra, masina a venit insotita de cateva freze diamantate cilindrice si sferice. Puteti sa-mi indicati niste valori "sigure" pentru o freza diamantata cilindrica cu diametrul de 6mm folosita la prelucrat marmura (step over, step down, max. feed, rpm etc.)? Am sa experimentez in jurul valorilor dar am nevoie de un punct de plecare. Multumesc anticipat. Link spre comentariu
informer Postat Noiembrie 11, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2012 Reformulez intrebarea a 3-a, poate ma poate indruma cineva:Daca ati frezat piatra, ce valori pt. parametri ati definit la freza folosita (avans vertical, orizontal, turatie etc.)? Ce tip de freza ati folosit?(cu restul intrebarilor ma descurc io cumva... ). Link spre comentariu
cnc_step Postat Noiembrie 11, 2012 Partajează Postat Noiembrie 11, 2012 Asta o faci din incercari in functie de piatra (granit, marmura) si freze. Incepi cu avans mic, adancimi mici, si apoi urci. Oricum motorul de frezare este mic pentru ce faci tu. La piatra este bine sa intri cu un motor de la 4hp in sus. Link spre comentariu
informer Postat Noiembrie 11, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2012 Asta o faci din incercari in functie de piatra (granit, marmura) si freze. Incepi cu avans mic, adancimi mici, si apoi urci. Oricum motorul de frezare este mic pentru ce faci tu. La piatra este bine sa intri cu un motor de la 4hp in sus.Multumesc mincof.Masina n-am comandat-o eu, sunt doar un "punator in functiune". :)Ai putea sa-mi dai un exemplu de setare "prudenta" de unde pot sa plec?... pentru marmura si freze diamantate cilindrice drepte de 6mm? Link spre comentariu
cnc_step Postat Noiembrie 12, 2012 Partajează Postat Noiembrie 12, 2012 Daca ai motorul de 2,2kw, pleaca pentru proba de la adancimi de 2 mm cu avans de 3mm/s, sau 180mm/min. Vezi cum se misca, vezi daca piatra ramane curata la frezare, si daca este ok, urca viteza de avans, sau lasa viteza asa cum este si mareste adancimea din mm in mm. Neaparat cu jet de apa. Link spre comentariu
informer Postat Noiembrie 12, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2012 Multzam fain mincof, o sa incerc cu setarile astea. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Noiembrie 12, 2012 Administratori Partajează Postat Noiembrie 12, 2012 Habar nu am cum e cu piatra dar sunt curios cat a costat cu tot cu soft icon_jook Link spre comentariu
informer Postat Noiembrie 12, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2012 Habar nu am cum e cu piatra dar sunt curios cat a costat cu tot cu soft icon_jookNu stiu dar intreb cu proxima ocazie cand merg acolo. Link spre comentariu
informer Postat Noiembrie 15, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 15, 2012 Habar nu am cum e cu piatra dar sunt curios cat a costat cu tot cu soft icon_jookPretul in China a fost aprox. $7500 dar pana-n Timisoara a ajuns aproape dublu (transport, tva, vama, diverse comisioane etc.). Link spre comentariu
informer Postat Noiembrie 24, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 24, 2012 Daca ai motorul de 2,2kw, pleaca pentru proba de la adancimi de 2 mm cu avans de 3mm/s, sau 180mm/min. Vezi cum se misca, vezi daca piatra ramane curata la frezare, si daca este ok, urca viteza de avans, sau lasa viteza asa cum este si mareste adancimea din mm in mm. Neaparat cu jet de apa.Am testat masina cu setarile astea la 15 respectiv 20k rpm in marmura, sub jet de apa si functioneaza perfect, fara depuneri pe freza.Pentru frezele diamantate cilindrice drepte, viteza de patrundere in material trebuie sa fie foarte mica, altfel apar forte axiale mari... am mers pe 0,2mm/s. Link spre comentariu
cnc_step Postat Noiembrie 24, 2012 Partajează Postat Noiembrie 24, 2012 Spor la treaba in continuare icon_jook Link spre comentariu
informer Postat Februarie 25, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2013 Am frezat cu succes folosind aceasta masina marmura si lemn de toate esentele. Multumesc mult pentru ajutor. As avea acum de debitat niste piese din tabla de aluminiu de 10mm (AW5083) si as fi curios de un regim de aschiere cu care sa incep. M-ar interesa recomandarea voastra pt. tipul de freza, diametru, numarul de taisuri, avans respectiv viteza pe orizontala/verticala si ce lichid pt. taiere ati recomanda. (motorul de frezare are 2,2kW/24.000rpm). Va multumesc. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Februarie 25, 2013 Administratori Partajează Postat Februarie 25, 2013 freza speciala pentru aluminiu cu 3 dinti, 6mm, viteza de 2500mm/min, turatie 24000rpm, pas de 2mm, merge si uscat si cu emulsie Link spre comentariu
informer Postat Februarie 25, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2013 Multumesc Vasile!Am sa caut frezele astea, am vazut ca pe Hi-End nu sunt.Ai putea sa recomanzi o marca / firma /magazin de unde pot sa le procur? Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Februarie 25, 2013 Administratori Partajează Postat Februarie 25, 2013 Intentionam sa aduc si eu dar din pacate m-am cam impotmolit... http://www.ebay.com/itm/2pcs-1-4-Carbid ... 0671800988 Merge foarte bine cu freze cu 1 dinte dar suprafata rezultata este foarte proasta Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum