Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

led vs bec economic (alimentare led)


turcu_dan

Postări Recomandate

Salutare .... am si eu urmatoarea nelamurire. Se da un hol al casei care dupa ora 6Pm trebuie luminat doar asa cat sa vezi pe unde umblii undeva pana la ora 23 Pm. Detin un bec economic Osr.. de 5W care isi face treaba binisor de cca 3 ani dar si un led de 240lm care trebuie alimentat la 3.7V 1000 mA. In ideea ca becul economic se va strica ... as putea folosi ledul ... dar nu am pt el partea de alimentare....Intrebarea mea pt cei care cunosc mai bine este urmatoarea...... as putea folosi ledul la care trebuie sa construiesc/cumpar partea de alimentare (am un transformator de 12 V)?Ma intereseaza si consumul de la retea ... adica - daca trebuie sa alimentez ledul de la un transformator ceva.... am consumul ledului + pierderile pe transformator care depasesc consumul becului economic (5W) atunci nu mai are sens sa ma complic si cumpar alt bec.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • turcu_dan

    6

  • leoncris

    3

  • Voltus

    2

  • cristian2009

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Avand in vedere ca un senzor de prezenta costa undeva la 40 ron .. cred .... nu se justifica cheltuiala....Eu am calculat in felul urmator: 5 ore de func/zi 5ore x 5 W = 25/zi25W x 30 zile = 750/luna750W x 12 luni = 9000W/anCost 9Kw x 0.55Ron= 4.95 Ron / an sau chiar mai putin deoarece in zilele de vara va merge mai putin fiind ziua mai lunga. Sa ma corecteze cineva daca am gresit. Cred ca totusi cel mai bine se preteaza becul economic pt ce-mi trebuie mie , din pct de vedere costuri consum si achizitie.

Link spre comentariu

O solutie mai simpla ar fi modificarea unui alimentator de telefon mobil ( 5V min 1A ) in sursa de curent constant .Costuri : aprox 5lei . Totusi modificarile presupun anumite cunostinte ...P.S. Desi becul economic are specificat un consum de 5W , totusi consumul va fi un pic mai mare putand depasi 6W .

Link spre comentariu

Incarcatoarele de telefon (astea mai noi care au curenti de peste 1A) ajung la randamente de peste 90% . Eu am folosit niste alimentatoare de echipamente IT a caror randament este undeva la 75% dar fata de un transformator obisnuit tot iesi mult mai bine la puteri de peste 1-2W .

Link spre comentariu

O sa incerc sa fac experimentul cand ajung acasa. Am un un incarcator de sony ericsson care are pe iesire 5V 400mA sa vedem cum merge. Consumul o sa-l masor cu un contor electronic tip priza.

Link spre comentariu

L-am pus si cu rezistenta si fara la un incarcator de Nokia 5.3V 500mA.Lucrurile stau in felul urmator:-consumul ansamblului led+incarcator masurat cu o priza contor electronic 4W-lumina ledului este sub lumina data de becul economic si nu se distribuie uniformIn concluzie pt iluminatul unei incaperi becul economic castiga : pret de achizitie mai mic , lumina distribuita uniform, lumina este calda si nu e deranjanta la ochi, usurinta montajului - lipsa unei surse de alimentare, a unui radiator.

Link spre comentariu

dar si asa, cei 5 ron pe an sunt pierderi neglijabile.mai mult consumi stant pe net cautand solutii :da eu am o lumina de veghe pe hol, cu 3 leduri pe care am dar 5 ron si merge de 3 ani in fiecare noapte.

Link spre comentariu

Eu am pe hol o ghirlanda de pom cu LED-uri albe. Consuma vre-o 4 W si lumineaza bine. Am modificat-o putin ca sa arda continuu cand e alimentata. A costat, cu trei ani in urma, aproape 20 lei.

Link spre comentariu

Puriu instalatie de pom am avut acu vre-o 3 ani.... cu beculete colorate .... gen chinezariile alea cu beculetul cam cat bobul de orez -am ramas uimit cand am aflat ca "minunatia" consuma in jur de 40 W. Asa e 5 ron pe an nu e mare lucru, dar daca tot ne pricepem la cate ceva si intelegem unele lucruri atunci sa avem si beneficii de pe urma lor. Apropo exista in Bucuresti zone in care tariful pe energia consumata e diferit in sensul ca noaptea e mai ieftin?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări