Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutie alimentare motor electric

Vizitator Darius25

Postări Recomandate

Vizitator Darius25

vreau sa cumpar un motor care a fost folosit ca ventilator radiator auto, problema e urmatoarea, motorul e alimentat la 12 v, are o putere de 600 W si 52A max. eu as vrea sa il alimentez de la retea prin intermediul unei surse in comutatie dar o astfel de sursa care sa imi furnizeze un amperaj asa mare costa f mult peste 800 lei, imi poate oferi altcineva o alta solutie de alimentare, motorul as vrea sa il folosesc impreuna cu un controller de viteza.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• em2006

3

• Ticu

3

• florinellll

3

• cristian_draghiescu

2

Top autori în acest subiect

Convertor 230V la 12V 650W

...transforma curentul ac in dc?

Acel "Convertor" nu e altceva decat un redresor, adica o sursa de tipul celei la care te-ai referit in primul post.Nu te lasa derutat de acest termen ("convertor"), e un termen general, prin care trebe sa intelegi:- redresor, daca acesta converteste AC in DC;- invertor, daca acesta converteste DC tot in DC, la alti parametri.Deci ai nevoie de o sursa exact cum ai descris-o in primul post, e de preferat sa fie in comutatie pentru randament maxim.
Link spre comentariu

imi poate oferi altcineva o alta solutie de alimentare

Autotransformator sau (preferabil) transformator de reţea+ punte redresoare. Randamentul poate fi chiar mai maredecât al unei surse în comutaţie (al cărei rost chiar că nuîl văd, deoarece alimentarea se va face de la reţea), iar preţulva fi cu mult mai mic. Inclusiv fiabilitatea va fi cu mult mai mare,în comparaţie cu o sursă în comutaţie.

as vrea sa il folosesc impreuna cu un controller de viteza.

Ar trebui să cunoaştem mai multe despre motor (în specialtipul excitaţiei) pentru a găsi cea mai bună (economică) soluţiede modificare a turaţiei sale.
Link spre comentariu
imi poate oferi altcineva o alta solutie de alimentare

Autotransformator ...

In nici un caz!

Ce avantaj ar prezenta un autotransformator?

In primul rand, se pierde avantajul separarii galvanice.

Apoi, autotransformatoarele sunt de preferat la diferente mici intre tensiunea de intrare si cea de iesire.

Or,aici e vorba de 12V, deci o diferenta mare.

....motorul as vrea sa il folosesc impreuna cu un controller de viteza.

In acest caz, solutia cea mai convenabila e cu pwm, desi poate intra in discutie si varianta veche cu control de faza, indiferent de tipul excitatiei motorului.

Link spre comentariu

@em2006:Tocmai datorită inexistenţei separării galvanice amfolosit expresia "preferabil" (deşi bineînţeles că nurecomand), însă atâta timp cât nu ştim ce destinaţieşi în ce condiţii va lucra motorul, cred că putem admitechiar şi acest dezavantaj. Să nu uităm că inclusivaparatura electrocasnică din trecut era alimentată astfel.

Link spre comentariu

Cristian, La diferenta atat de mare intre intrare si iesire (un ordin de marime), chiar ca nu e nici un gheseft...Referitor la solutiile practice cu separare galvanica, cel mai ieftin iese cu un traf si o punte redresoare, care sa asigure un minim de 50A. Asta pt turatie fixa.Apoi ar fi varianta cu control de faza, o sch simpla de variator. (Pe locul 2 dpv pret, tiristoarele sunt relativ ieftine si mai robuste decat tranzistoarele, fie ele MOS ori IGBT).La urma, PWM cu tranzistoare, scump dar performant, si la moda.PSAcum am vazut remarca lui @ Ticu, deci nu e cu perii, cum am crezut...Se schimba treaba.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări