Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Termometru


schumyicr

Postări Recomandate

Salut. M-am decis sa imi construiesc un termometru dar am cateva nelamuriri. Am un ceas cu termometru (care indica doar temperatura aerului din camera) si un termometru pentru acvariu, care indica si temperatura din camera si temperatura apei din acvariu. Ma intrebam daca as putea sa folosesc unul din senzorii celor 2 montaje. Tin sa precizez ca voi lucra cu pic pentru realizarea acestui "mic proiect". Eu ma gandeam ca as putea lua senzorul de la ceasul cu termometru, doar ca aici intervine alta problema. Nu stiu cum, pe ce principiu functioneaza ( ps: senzorul de temperatura lm35 stiu pe ce principiu functioneaza) . Arata ca si o dioda portocalie ( acela cred eu ca este senzorul). La fel este si la termometru pentru acvariu, cel care indica temperatura din camera ( la senzor ma refer). M-ati putea ajuta in aceasta problema? Cateva poze v-ar putea ajuta?Multumesc.O zi placuta!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • schumyicr

    9

  • filypvas

    4

  • Ticu

    3

  • radu42

    1

Top autori în acest subiect

Aveti doua termometre si vreti sa faceti din unul din ele un alt termometru...mai bine lasati-le pe astea asa cum sunt si gasiti o schema de termometru cu PIC care probabil utilizeaza un termistor sau un LM35...si faceti-l de la cap la coada !Sunt destul de ieftine piesele si e mai bine asa...Bafta !

Link spre comentariu

Termometrele nu mai functioneaza de aceea vreau sa fac altul. Adica la primul nu merge ceasul la al doilea s-a rupt pcb-ul. Daca nu voi primi ajutor aici asta urmeaza sa fac.

Link spre comentariu

Daca vrei sa "exersezi" cu un PIC ar fi bine sa te hotarasti intai la o schema si un tip de senzor.In termometre de tipul aratat eu am intalnit termistoare. Nu e exclusa insa nici o dioda cu siliciu; are cam 2 mV/grad variatie a tensiunii directe. O identificare sigura o faci daca o scoti cu grija din ceas si o masori cu ohmetrul. Incearca o poza "macro" cu piesa ta; rezolutie pe forum cam 600x800.

Link spre comentariu

Nu poti sa faci ..deoarece cei 2 senzori sunt total diferiti :cel de la ceas arata asa ....iar celalalt nu stiu ce este ...deoarece acesti senzori sunt de mai multe feluri

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT6jp72syhnduQqGiP6VhYLgHU1DTRpwj644iA0lRK2lVFgaNNH senzorul din imagine este fond un termistor iar acesti termistori au mai multe valori (rezistivi ) si coeficienti temperatura + sau - , termistorul de interior va functiona aiurea la exterior mai ales cand temp vor fi mult sub minus

Cauta o schema iar acolo iti va da si valoarea senzorului

Link spre comentariu

Acum m-am lamurit .Acest termometru electronic foloseste o dioda comuna si anume 1N4148(sau alta dioda ) ca senzor de temperatura.Coeficientul de temperatura a diodei este de -2mV per 0C, iar acest coeficient este folosit in acest circuit pt a crea un termometru digital precis.daca doresti o schema care are drept senzor o dioda iti pot da ....

Link spre comentariu

Schema circuit – Termometru digital cu dioda

Acest termometru electronic foloseste o dioda comuna si anume 1N4148 ca senzor de temperatura. Coeficientul de temperatura a diodei este de -2mV per 0C, iar acest coeficient este folosit in acest circuit ptr a crea un termometru digital precis. Pentru a afisa temperatura masurata folosim un multimetru digital (pozitionat pe masurat tensiune continua). Acest lucru face ca acest circuit sa fie ieftin deoarece nu este nevoie sa construiti un dispozitiv auxiliar care sa afiseze temperatura.

Acest termometru digital poate masura temperaturi intre -9.990C si +99.90C

Pentru a calibra termometrul la temperatura de 00C puneti dioda intr-o cana cu apa amestecata cu gheata (verificati temperatura intai cu un termometru normal), asteptati pana temperatura masurata de termometrul cu alcool arata zero grade celsius. Ajustati P1 astfel incat voltmetrul digital sa afiseze 000.

Pentru a calibra termometrul al 1000C, puneti dioda intr-o cana cu apa fierbinte si ajustati P2 incat multimetrul digital sa afiseze 99.9.

 

Posted Image

 

P 1 ..potentiometru semireglabil liniar 2.5k (ceva de calitate )

P 2..............................................1K

 

Ai si pdf-ul lui LM324 http://www.ehu.es/instru_virtualdaq/Planoak/LM324.pdf

 

Este o schema testata de mine acum vreo 3 ani si a functionat impecabil

Link spre comentariu

Multumesc pentru schema.In legatura cu, partea cu, calibrarea, iau dioda, o bag intr-o cana cu apa cu gheata la 0 grade apoi ? Scuze dar nu am priceput ce urmeaza sa fac. Care potentiometru? Unde il pun ?Edit: Am descoperit. Nu am observat P1 in schema. Cand introduc dioda in apa trebuie sa fie montata pe pcb? Calibrare la 0grade inseamna ca imi v-a masura temperatura intre -99,9 si +99,9 grede C?

Link spre comentariu

Calibrarea la 0 grade Celsius te asigura ca indica corect 0 grade. La fel 100 grade pt. 100 grade. Se presupune ca variatia este suficient de liniara pe tot acest domeniu (0...100 grade). Probabil va functiona acceptabil si spre minus, dar autorul spune ca pana la -10 grade.

Se presupune ca prelungesti terminalele diodei cu 2 sarme de vreo 20 cm, ca n-o sa introduci tot montajul in apa.

Daca vrei sa scapi de apa (care e oarecum conductoare daca e impura) poti compara cu temperatura indicata de un termometru de exterior. In frigider (congelator) poti obtine vreo -10...-20 grade. Vara la soare ai vreo 50 grade.

Totusi LM35 ofera cam aceiasi precizie cu mult mai putina bataie de cap.

Iar daca vrei sa lucrezi cu un microprocesor, cum ziceai, te poti gandi si la asa ceva:

http://avrprojects.net/index.php?option ... &Itemid=57

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări