Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

termostat

augustin87r

Postări Recomandate

Ma apropii mult de intervalul de reglaj care imi trebuie. Am pus doua rezistente variabile pt a regla cat mai fin. Imi trebuie ceva intre 2,69v - 2,80v. O sa gasesc valorile potrivite. Singura problema e ca in momentul cand se apropie de punctul de anclansare, releul bazaie si cupleaza/decupleaza foarte des incat se aude un carait. Dupa cateva secunde ramane fix.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• augustin87r

12

• Ticu

6

• Barbu Paul

3

• dem3ntor

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Probabil o tensiune alternativa indusa in firele lungi dintre senzor si montaj. Se suprapune peste tensiunea continua si face sa basculeze comparatorul pana ce se depaseste temperatura de tranzitie.Pune (pe placa) un condensator in paralel cu senzorul (fostul C1, daca nu l-ai pus). Pune valori mai mari, de exemplu 1...10 microFarad, electrolitic, cu - la masa. O sa capete oarecare inertie (intarziere) la anclansare/declansare, dar nu conteaza o secunda la frigider.

Link spre comentariu

Este cam lung firul pe care il folosesc : 70cm. E un cablu multifilar de tipul asta:

http://electronika.ro/magazin/popup_image.php?pID=30064&osCsid=611558d9b5054eff15898c9d30f5497f

Am pus un condensator de 47uF in paralel pe senzor (fostul C1).

O sa incerc sa conectez senzorul printr-un coaxial de tipul celor folosite pt potentiometru: mijlocul la pinul 2, iar tresa la masa (-5v)...

Link spre comentariu

Pentru schema initiala, modificata conform instructiunilor mele, pe intrarile lui A1 aveam atat semnalul cat si referinta la potential negativ fata de GND, dar nu asta era problema, amplificatorul operational alimentat ca in schema initiala modificata, nu poate functiona cu tensiuni negative pe intrare. Cuplarea releului este instabila datorita histerezisului prea mic al comparatorului realizat cu amplificatorul operational A1, prin modificarea rezistentelor R1 si R2 se poate modifica histerezisul. Cu stima Barbu Paul

Link spre comentariu

Buna seara,

Am reusit sa il calibrez cum vreau: sa regleze domeniul de temperatura -5 grade + 3 grade. Am muncit mult la reglaje. Va multumesc pentru ajutor.

`Pazitul` frigiderului cu ochii pe statia meteo pt a vedea daca se incadreaza in intervalul dorit, apoi pentru a regla histerezisul mi-a luat cam o saptamana si doua weekenduri (aproape 15 ore in fiecare samabata si duminica)... Acum l-am pus in functiune. Sper ca piesele sa se comporte bine la ger (din data sheet toate functioneaza la -40 grade)... Altfel, s-a incadrat foarte bine in locul vechiului termostat, iar noul buton arata foarte bine. E fain si ledul...

Montajul (frigiderul) este acum alimentat permanent dintr-un incarcator vechi de telefon mobil. Ma bucur ca i-am gasit o utilizare ca imi parea rau sa il arunc...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Arata bine. Ideea de a amplasa montajul in spatiul racit nu e prea buna. Era bine sa ramana doar senzorul in interior. Ma astept la condens, adica lichid conductor intre trasee si decalibrare. In final chiar corodarea cablajului.Ar fi utila macar lacuirea cablajului (sa nu intre lac in potentiometru si in releu).

Link spre comentariu

M-am gandit si eu la asta,dar nu aveam cum sa il pun afara. Ar fi insemnat sa trag multe fire lungi. Am uns cablajul cu Sacaz topit in alcool.o sa cumpar si lac sa izolez mai bine. Initial aveam de gand sa scufund montajul in spuma poliuretanica,dar am zis ca poate mai umblu la ceva reglaje in functie de cum se comporta la frig. In spuma cred ca nu mai are moarte...doar daca nu afecteaza cumva semireglabilii de pe placa. Ma gandesc la dizolvantul din spuma care e tare,un fel de acetona...

Link spre comentariu

Mai exista cauciuc siliconic (2 componente) cu proprietati izolatoare bune. Am avut un multiplicator de tensiune de 40kV umplut cu asa ceva la microscopul electronic (cam 1,5 dm3). Daca-l lasai cu aer strapungea la masa. In 30 de ani a trebuit desfacut de 2 ori pentru reparatii si ne-am cam blestemat zilele scobind cu penseta in cauciuc, cu grija sa nu stricam piesele...

Link spre comentariu

Am folosit silicon sanitar pentru a `ingropa` montajul. Am pus un strat de 1cm pe o parte si alta. Acum astept sa se usuce, are viteza mare de uscare...Daca o fi sa umblu la el...mai bine fac alt montaj :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări