Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

termostat

augustin87r

Postări Recomandate

Buna seara,

In ideea de a inlocui termostatul frigiderului cu unul electronic am facut urmatorul montaj:

http://www.escol.com.my/Projects/Projec ... oj-03.html

Montajul functioneaza, dar nu cum vreau eu.

Am nevoie sa imi regleze temperatura intre -5 grade C si 4 grade C. In schema e folosit senzorul LM35DZ care functioneaza de la 0 grade la 100 de grade. Ce am facut eu:

1. Am pus LM35CZ care e pt intervalul -55 grade + 150 grade.

2. Potentiometrul VR1 este de 5k in loc de 2,2K

3. Alimentarea este la 5,2v stabilizat, dintr-un incarcator de telefon. (Am eliminat ZD1 si R6; R5 este 550 ohmi)

Problema:

Nu reusesc sa reglez cum trebuie, astfel incat la capatul cursei sa am valoarea -5 grade. Mi se `termina` cursa potentiometrului pe la +10 grade. Mai jos nu vrea sa regleze. Mai sus, regleaza. (daca incing senzorul cu ciocanul de lipit functioneaza frumos).

Ce as putea modifica? Am incercat sa modific valoarea R3, dar nu se intampla nimic...

lm35.pdf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• augustin87r

12

• Ticu

6

• Barbu Paul

3

• dem3ntor

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sa nu fie oftopic ,dar eu am testat mai multe si am realizat cu pic16f628 si Ds1820 la care se poare regla si hitezisul.Afisarea este pe displai lcd 2*16.Afiseaza temperatura reala.

Link spre comentariu

Schema are greseli, deconecteaza pinul 4 A1 de la GND si conecteazal la -12V, deconecteaza pinul L VR1 de la GND si conecteazal la -12V, monteaza o rezistenta de 20K intre -12V si iesire senzorului de temperatura (pinul 2). Tensiunea de alimentare de 5,2 V este cam la limita. Cu stima Barbu Paul

Link spre comentariu

Am facut asa cum ati spus. Pinul 4 A1 era conectat la - nu la GND. Am pus rezistenta. Integratul LM35 scoate tensiune negativa, dar montajul nu functioneaza. Montajul functioneaza doar la temperaturi peste zero grade. Am alimentat si de la o baterie de 9v ca sa fiu sigur ca nu tensiunea e problema...La -2 grade celsius, LM35 scoate -87mV. La +24 Celsius scoate +244mV

Link spre comentariu

Ca sa lucreze, comparatorului A1 ii trebuie ca referinta o tensiune negativa, pe care nu o ai.Eu as folosi senzorul LM335 care masoara in Kelvin (temperatura absoluta). La 0 grade da 2730 mV si nu zero.Se renunta la diodele D1, D2 care creau masa virtuala. In locul lor se pun sarme.Se leaga LM335 (are doar 2 terminale) intre 2 si 3. Intre 1 si 2 se pune o rezistenta de 5K. Se inlocuieste IC2 cu un Zener 3V3.R3 se muta la capatul dinspre masa al lui VR1.Tensiunea pe TP1 se regleaza in jurul valorii 2,7V.

Link spre comentariu

Ca sa lucreze, comparatorului A1 ii trebuie ca referinta o tensiune negativa, pe care nu o ai.Eu as folosi senzorul LM335 care masoara in Kelvin (temperatura absoluta). La 0 grade da 2730 mV si nu zero.Se renunta la diodele D1, D2 care creau masa virtuala. In locul lor se pun sarme.Se leaga LM335 (are doar 2 terminale) intre 2 si 3. Intre 1 si 2 se pune o rezistenta de 5K. Se inlocuieste IC2 cu un Zener 3V3.R3 se muta la capatul dinspre masa al lui VR1.Tensiunea pe TP1 se regleaza in jurul valorii 2,7V.

AM facut asa. Merge. As vrea totusi ca potentiometrul sa regleze mai fin. Acum daca misc 1-2mm pot regla intre -3 Celsius si +3 Celsius. As vrea sa se regleze aproape ca termostatul mecanic...La -2,5 Celsius am 2,67 v, la 0 grade 2,74 v, la +2 Celsius am 2,79v...
Link spre comentariu

Va trebui modificat divizorul de tensiune ca sa se mareasca "sensibilitatea" reglajului din VR1.Varianta existenta (a) poate fi modificata ca in schema (b) care are o crestere de aprox. 4 ori.Sau, daca se schimba potentiometrul cu unul de 1K, ca in schema © sensibilitatea creste de circa 9 ori.Valorile rezistentelor si ale Zenerului nefiind foarte exacte, e posibil sa fie necesare corectii fata de schema.

post-29403-139829519654_thumb.jpg

Link spre comentariu

Bine, daca ai rabdare si chef de "mesterit" ai putea sa micsorezi potentiometrul si mai mult (500, 250 sau 100 de ohmi) si reglajul va fi din ce in ce mai fin. Apar insa doua probleme:- domeniul total de reglaj (de la minim la maxim) se reduce din ce in ce mai mult;- e greu de gasit valoarea corecta pentru rezistentele fixe, care sa te situeze in domeniul dorit. Ele se gasesc de regula cu anumite valori "standardizate". Asta se poate rezolva daca transformi rezistenta de sus de exemplu intr-una variabila (0...2,2K) si o folosesti ca reglaj brut.

Link spre comentariu

Am potentiometre si de 250 ohmi si de 100 ohmi. O sa experimentez. Nu ma intereseaza daca se micsoreaza domeniul pt ca oricum eu am nevoie de un reglaj intre -5 Celsiu +4 Celsius....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări