Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

boxe 4 ohm vs boxe 8 ohm

Vizitator

Postări Recomandate

In ultimul timp citesc cu stupoare pe forumul asta despre "recomandarile", NUMAI pentru boxele de 8 ohmi(egal ce firma). Motivatia ar fi destul de buna, avand in vedere ca sunt destui pentru care un amplificator trebuie sa mearga numai in "blana".Insa ce ne facem cu boxele pe 4 ohmi? Sunt "recomandate" doar acelora care asculta incet?Am facut un experiment practic, 4 exemple de conectare clasice;1. Amplificator care cere minim 4 ohmi cu boxe de 4 ohmi2. Amplificator care cere minim 6 ohmi cu boxe de 4 ohmi3. Amplificator care cere minim 6 ohmi cu boxe de 8 ohmi4. Amplificator care cere minim 8 ohmi cu boxe de 8 ohmi.Nu conteaza firmele de boxe sau de amplificatoare, hai sa zicem ca sunt originale toate, fara interventii. Am ascultat in fiecare caz cam 3 ore non stop, cate o ora la 10%, 25% si 50 % din puterea maxima. Nu s-a intamplat nimic deosebit, in afara de o incalzire mai mare a etajelor finale in cel de-al 2-lea exemplu de conectare. Prin adaugarea unui ventilator am rezolvat si aceasta problema, desi nu este cea mai eleganta solutie. Si atunci pun intrebarea; cand este cazul sa discutam de o posibila "ardere" a etajelor finale(tranzistorilor finali)?Din cate am vazut eu, doar atunci cand amplificatorul intra in distorsiuni.Daca aveti pareri pro sau contra, le astept cu argumente. Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• VTP

2

• player4

2

• Luca

2

• Ghiurcuta Bogdan

2

Top autori în acest subiect

Eu am folosit varianta 5.... amplificator care cere minim 8 ohmi cu boxe de 4 ohmiAm folosit un asemenea amplif. cam un an jumate, iar acum am altul care "cere" tot minim 8 ohmi, insa pe aceleasi boxe.Ambele amplifuri s-au comportat perfect, la diferite volume, in functionare de cateva ore pe zi!

Link spre comentariu

S-a mai spus pe forum ca cea mai buna protectie e bunul simt. Problema cea mai mare e in cazul amplificatoarelor gandite ptr 8 ohmi (si asta de fapt inseamna o tensiune de alimentare ceva mai mare) si a boxelor pe 4 ohmi ineficiente (un SPL de 80-86db/w/m) care mereu vor cere mai multa putere. Cu un amp ce i se recomanda boxe de 8 ohmi si cu boxe eficiente de 4 ohmi (90-95db/w/m) rareori vor fi probleme in conditii de auditie domestica.

Link spre comentariu
Vizitator mariustm

Folosesc varianta 1 de vre-o cativa ani.Boxe de 4 ohm si spl 95 db.Nici o problema.Cred ca conteaza mai mult calitatea aparatelor si boxelor.Distorsiunile armonice provocate de inregistrari-redari proaste,sau preamplificarile exagerate, duc la arderea finalilor si a difuzoarelor.

Link spre comentariu

-90% din boxele nemtesti sunt pe 4 ohmi.

Dovada Canton , Magnat, si heco, magnat, rft, grundig

-90% din boxele japonezi sunt pe 8 Ohmi sau 6 Ohmi.

Dovada Yamaha, Onkyo, SONY, Technics

De aici se poate deduce ca amplificatoarele japoneze este facute sa functioneze pe 6 sau 8 ohmi, si nu 4 ohmi, se stie ca boxele de 4 ohm mananca curent dublu fata de cele de 8 ohm.

Alt exemplu concret, daca pe boxe de 8 ohm un amplificator japonez furnizeaza in 20hz-20Khz 100W+100W, de ce pe boxe de 4 ohmi nu furnizeaza dublu adica 200W+200W in 20hz-20khz ? si doar 140w+140w (exemplu specificatie AICI) de multe ori nici nu se declara puterea pe 4 ohmi in 20hz-20khz si doar putere de varf cu semnal de test DIN 1 Khz O alta dovada clara, se ascunde anumite lucruri.

Dar in schimb o putere disco serioasa gandita sa mearga in regim continu, pe 8 ohmi are 500w rms dar pe 4 ohm are aproape 1000w rms.

Dl. @ZAL a spus de N ori:

90% din Amplificatoarele japoneze nu sunt gandite sa mearga pe 4 ohmi la volum mare mult timp.

Link spre comentariu

Am vazut amplificator de 8 ohmi ce merge de mult timp pe boxe de 4 ohmi , ocazional si in regim de bairam , dar am vazut si amplificator de 6 ohmi pe boxe de 4 ohmi ce s-a ars dupa cateva minute de volum mare . Sunt multe lucruri ce determina daca un amplificator rezista sau nu pe boxe cu mai putini ohmi: tipul si numarul de finali vs tensiunea de alimentare ,protectiile (lipsa sau eficienta lor), racirea finalilor, constructia alimentarii (la unele scade mult tensiunea cand creste curentul cerut de finali si poate nu se mai depaseste SOA), faptul ca 2 tranzistori de acelasi tip nu sunt la fel , unul poate rezista mai mult la abuz , constructia boxelor (sunt unele boxe de 4 ohmi la care impedanta coboara pana la 2 ohmi la anumite frecvente), la ce volum asculti etc.. Cel mai simplu e sa nu-ti iei boxe de 4 ohmi daca nu esti sigur pe amplificator , sau daca asa le ai, sa asculti la volum mediu. exclus regimul de chefuri. Una dintre prostiile ce se perpetueaza pe acest forum este ca amplificatoarele se ard de la distorsiuni.. Daca studiati functionarea unui etaj final clasa ab, veti vedea ca puterea disipata in tranzistori creste odata cu puterea de iesire, dar numai pana la un anumit nivel, va las pe voi sa aflati cat , apoi cand amplificatorul se apropie de puterea maxima, puterea disipata incepe sa scada, si scade si mai mult atunci cand apar distorsiunile cauzate de clipping.

Link spre comentariu

Eu am un amplficator de dat la prieteni pentru bairamuri cu 2 tda7294(in valoare de 7 lei bucata) alimentate la +-43v,racite activ cu 2 ventilatoare de surse care merge cu 2 sateliti de 4 ohmi de vreo 3 ani.Merge ce merge,sunt perfect constient ca poate ceda oricand,deci nu recomand :speriat Dupa vreo 2 ani am avut probleme cu pasta siliconica si cu condensatori si intra in protectie dar s-a rezolvat.

Link spre comentariu

Eu am un amplficator de dat la prieteni pentru bairamuri cu 2 tda7294(in valoare de 7 lei bucata) alimentate la +-43v,racite activ cu 2 ventilatoare de surse care merge cu 2 sateliti de 4 ohmi de vreo 3 ani.Merge ce merge,sunt perfect constient ca poate ceda oricand,deci nu recomand :speriat Dupa vreo 2 ani am avut probleme cu pasta siliconica si cu condensatori si intra in protectie dar s-a rezolvat.

Ce tensiune ai in sarcina la putere maxima?Asta n-ai mai specificat
Link spre comentariu
Vizitator mariustm

Am vazut amplificator de 8 ohmi ce merge de mult timp pe boxe de 4 ohmi , ocazional si in regim de bairam , dar am vazut si amplificator de 6 ohmi pe boxe de 4 ohmi ce s-a ars dupa cateva minute de volum mare . Sunt multe lucruri ce determina daca un amplificator rezista sau nu pe boxe cu mai putini ohmi: tipul si numarul de finali vs tensiunea de alimentare ,protectiile (lipsa sau eficienta lor), racirea finalilor, constructia alimentarii (la unele scade mult tensiunea cand creste curentul cerut de finali si poate nu se mai depaseste SOA), faptul ca 2 tranzistori de acelasi tip nu sunt la fel , unul poate rezista mai mult la abuz , constructia boxelor (sunt unele boxe de 4 ohmi la care impedanta coboara pana la 2 ohmi la anumite frecvente), la ce volum asculti etc.. Cel mai simplu e sa nu-ti iei boxe de 4 ohmi daca nu esti sigur pe amplificator , sau daca asa le ai, sa asculti la volum mediu. exclus regimul de chefuri. Una dintre prostiile ce se perpetueaza pe acest forum este ca amplificatoarele se ard de la distorsiuni.. Daca studiati functionarea unui etaj final clasa ab, veti vedea ca puterea disipata in tranzistori creste odata cu puterea de iesire, dar numai pana la un anumit nivel, va las pe voi sa aflati cat , apoi cand amplificatorul se apropie de puterea maxima, puterea disipata incepe sa scada, si scade si mai mult atunci cand apar distorsiunile cauzate de clipping.

Cate amplificatoare din cele citate de Fluffy intra in discutia asta?Sau cate functioneaza in clasa A sau AB?Ca despre asta se discuta.Sau dupa un anumit numar de ani de functionare, nu mai luam nimic in calcul?
Link spre comentariu
Vizitator mariustm

-90% din boxele nemtesti sunt pe 4 ohmi.

Dovada Canton , Magnat, si heco, magnat, rft, grundig

-90% din boxele japonezi sunt pe 8 Ohmi sau 6 Ohmi.

Dovada Yamaha, Onkyo, SONY, Technics

De aici se poate deduce ca amplificatoarele japoneze este facute sa functioneze pe 6 sau 8 ohmi, si nu 4 ohmi, se stie ca boxele de 4 ohm mananca curent dublu fata de cele de 8 ohm.

Alt exemplu concret, daca pe boxe de 8 ohm un amplificator japonez furnizeaza in 20hz-20Khz 100W+100W, de ce pe boxe de 4 ohmi nu furnizeaza dublu adica 200W+200W in 20hz-20khz ? si doar 140w+140w (exemplu specificatie AICI) de multe ori nici nu se declara puterea pe 4 ohmi in 20hz-20khz si doar putere de varf cu semnal de test DIN 1 Khz O alta dovada clara, se ascunde anumite lucruri.

Dar in schimb o putere disco serioasa gandita sa mearga in regim continu, pe 8 ohmi are 500w rms dar pe 4 ohm are aproape 1000w rms.

90% din Amplificatoarele japoneze nu sunt gandite sa mearga pe 4 ohmi la volum mare mult timp.

Stai linistit,ca este si multe boxe englezesti pe 4 ohm.Si nu prea ai probleme din astea cu ampuri americane sau englezesti.
Link spre comentariu

Deja stii cum au gandit inginerii japonezi acele amplificatoare? :ras:

Unde-s pozele? Incepi sa dezamagesti!

Continua....

Link spre comentariu

Ce tensiune ai in sarcina la putere maxima?Asta n-ai mai specificat
Nu mai stiu cat scade in sarcina,dar oricum nu foarte mult,traful are vreo 350-400w,este unul japonez si nu m-am mai chinuit sa ii mai scot din spire
Link spre comentariu

...

Eu folosesc in dormitor o pereche de KEF C85 care sunt pe 4 ohmi, cuplate pe un amplificator Palladium japonez( cu iesiri minime de 4 ohmi).

Nush cum dracu' da' de vreo 2 ani si ceva merge bine si nu de putine ori l-am mai scapat in volum :rade: ...mai ales cand nevasta era la lucru'.

Link spre comentariu
Vizitator mariustm

...

Eu folosesc in dormitor o pereche de KEF C85 care sunt pe 4 ohmi, cuplate pe un amplificator Palladium japonez( cu iesiri minime de 4 ohmi).

Nush cum dracu' da' de vreo 2 ani si ceva merge bine si nu de putine ori l-am mai scapat in volum :rade: ...mai ales cand nevasta era la lucru'.

Palladium era un brand comercial apartinand firmei germane Lotte elektronic.Aveau bunul obicei sa copieze diverse aparate cu predilectie de la firma Uher sau Sherwood si sa le vanda prin intermediul revistei Neckermann.Asa ca desi e facut la japonezi nu stii sigur ce-i sub capota lui.Uite un exemplu de Palladium.

http://www.ebay.de/itm/PALLADIUM-Presti ... 966wt_1298

Sub capota cd-playerului este un Sherwood cd-880.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări