Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Licenta pe Microcontrollere si trenulete electrice


Vizitator DanielV

Postări Recomandate

Vizitator DanielV

Salut,Sunt student in anul IV la Automatica si incerc sa ma decid cat mai repede ce sa fac la licenta. In principal va fi ceva bazat pe uControllere, deocamdata sa incercam sa discutam despre ideea urmatoare:Un trenulet care face 5 ture de Diorama, urmand apoi sa opreasca in statie in dreptul unei borne stabilite. (Determinist este dificil de oprit trenul intr-un loc fix, datorita numarului mare de variabile de care depinde aceasta - umiditatea sinei, distanta pana la borna, masa trenului, viteza de mers, etc. - asa ca vom folosi logica Fuzzy pentru a-l opri cat mai aproape de borna. Inainte de intrare in statie, la distanta de 70cm se va afla un senzor cu infrarosu cu ajutorul caruia trenul va sti ce distanta mai are pana la borna. Din acel moment vom sti in timp real in orice moment ce distanta mai are trenul de parcurs pana sa opreasca, pentru ca avem viteza acestuia (traductor de viteza) si timpul scurs (Timer microcontoller). Varianta 2: Se bazeaza oarecum pe prima, sunt 2 trenuri care datorita intarzierilor sau altor defectiuni aparute, urmeaza sa foloseasca acelasi tronson de cale ferata. Aceste trenuri vor sti unul de pozitia celuilalt si tot bazat pe logica Fuzzy, in functie de variabilele de intrare (viteza de deplasare a trenurilor, distanta pana la primul macaz samd.) cel care are prioritate va incetini astfel incat al doilea tren sa poata avea timp sa "prinda" macazul si sa faca loc primului tren. Cam asa ceva m-am gandit sa fac, plus alte functionalitati ca aprinsul farurilor noaptea sau la intrare in tunel, si altele, aici poate mai veniti voi cu idei In primul rand vreau sa stiti ca nu am deloc experienta cu asa ceva, si ca am cam 6 luni la dispozitie, 4-6 ore/zi. Invat repede:)Intrebari pe care le am: 1. Care ar putea fi costurile maxime la o asemena lucrare? 2. Mi-ar ajunge timpul, avand in vedere ca nu am prea multa experienta? 3. As putea folosi orice microcontroller pentru locomotiva? 4. Unde as putea sa ma inspir din alte lucrari de genul? 5. Cam cum ar arata structura bloc generala pt un astfel de proiect? Multumesc frumos!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Ovidanie

    1

  • aygun

    1

Vizitator andrianu

Idea e interesanta, realizabila. Ceea ce priveste partea logica, se invata foarte repede, si totul se reduce la un algoritm matematic, care v-a fi usor implimentat in practica.Partea mai grea ar fi insasi metalul, trenuleturile, doar daca le cumperi de undeva gata facute, ai putea oarecum salva situatia.Decide concret ce vrei sa faca ansamblul (adica pe puncte -> 1. Pornim trenul. 2. acceleram. 3. Controlam sensorii...), in rest o sa gasesti ajutor, pentru fiecare situatie in parte.Din microcontrolere, recomand AVR, simple, disponibile. Si usor se invata, in 2 zile clipesti un led, in 2 saptamani inveti toate perifericile. Instaleaza Proteus, si nici hardware pana cond nu-ti trebuieste. De asemenea, nu-ti sugerez sa inveti la general programarea embedded, invata strict necesar pentru proiectul tau (n-are de ce-ti trebui UART, sau comunicarea USB, la acest proiect, deci nu le atinge :d )

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator severika

Nu stiu ce e fuzzy, dar pare complicat.Ori ca sa opresti un motor electric la un moment dat, nu e mare smecherie, daca am inteles corect.Problema e cum setezi gara unde sa opreasca.Poti implementa un sistem de semafoare, cu niste LED-uri, sa "dea bine la comisie".Apoi pui niste optocuploare (LED-FOTOTRANZISTOR) in fiecare gara.Cand se aprinde LED-ul rosu la un anumit semafor, la o anumita gara, optocuplorul respectiv (pana atunci inactiv) devine activ, si cand trece trenul pe acolo, se opreste curentul.Sistemul de semafoare sa fie gestionat dintr-o aplicatie Windows, pe USB, sau daca nu te pricepi, printr-un sistem de comutatoare.

Link spre comentariu

Severica, lucrarea de licenta este sustinuta in fata unor profesori care probabil sunt doctori-ingineri. Nu ai cum sa prezinti o lucrare bazata pe o logica cu relee si trei leduri colorate.

Link spre comentariu
Vizitator severika

Severica, lucrarea de licenta este sustinuta in fata unor profesori care probabil sunt doctori-ingineri. Nu ai cum sa prezinti o lucrare bazata pe o logica cu relee si trei leduri colorate.

Stai linistit. Ai ramane socat daca ai stii ce proiecte am vazut luand note mari la examenele de licenta/dizartatie pe unde am umblat.Cat despre logica cu relee, nucleul este un microcontroller, iar releele si LED-urile adauga realism.Am facut ceva de genul asta, stiu ce zic.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Ai sa fi surprins cat de pe din afara sunt profesorii la capitolul practica .La examenul de licenta a trebuit sa prezint ceva "diferit" si am ales sisteme ERP / CRM Compiere.Sa vezi proful fata facea cand ii spuneam de Open Source and stuff.Cu dosarul in fata ( in care explicam in mod clar ce e ala sistem ERP / CRM ) ma intreba " si ce face acest soft ?" Asa ca , no comment.Mai tarziu , al doilea profesor de informatica aplicata a venit in service sa ii repar sistemul si sa ii pun la punct o retea cu doua servere redundante ( HeartBeat ).Cam wierd pentru niste profesori universitari ? Nu credeti ? Daca baga proiectantul nostru niste ciuciunghezi sa de-a la pedale sub masa cu trenuletul sau daca il misca cineva cu magneti pe sub masa , ptr profesori ii tot una .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări