Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pic+dac

Vlad Mihai

Postări Recomandate

Salut vreau să scot o tensiune continuă dintr-un pic. Tensiunea trebuie să fie ajustabilă cu o erzoluţie de 50mV(sau 100mv) din 2 push butoane. Am înţeles că se poate face cu un DAC(DAC08). Mă ajută cineva cu scheme, idei, softuri? Nu le am cu tainele programării. Picul poate fi pic16f628A sau pic16f876A. PS: ca să nu fac un alt topic.. cum fac să compilez un cod sursă pentru un pic la care vreau să meargă fără cuarţ extern.? folosesc mickro C

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Liviu M

5

• Vlad Mihai

5

• lama

2

• Mircea

1

Top autori în acest subiect

16F627/628 pot genera pe portul RA2 o tensiune programabila. Vezi in data-sheet daca poate ce-ti trebuie tie.Sunt sanse sa poata si 876-le, verifica in data-sheet.

Link spre comentariu

16F627/628 pot genera pe portul RA2 o tensiune programabila. Vezi in data-sheet daca poate ce-ti trebuie tie.Sunt sanse sa poata si 876-le, verifica in data-sheet.

Nu am gasit nici o referinta in manual. Unde ai gasit? La ce pagina? Multumesc
Link spre comentariu

627, pagina 59:

10.0 VOLTAGE REFERENCE MODULEThe Voltage Reference is a 16-tap resistor laddernetwork that provides a selectable voltage reference.The resistor ladder is segmented to provide two rangesof VREF values and has a power-down function toconserve power when the reference is not being used.The VRCON register controls the operation of thereference as shown in Figure 10-1. The block diagramis given in Figure 10-1.

Link spre comentariu

am gasit ceva aici, poate se incumeta cineva sa faca un cod. http://www.best-microcontroller-projects.com/dac-3.html

Measured values

Vsupply = 4.93V

(i) CVRR = 1 (Low range)

Outputs 16 voltage steps from 0.01V to 3.05V

(ii) CVRR = 0 (high range)

Outputs 16 voltage steps from 1.22V to 3.53V

Eu zic ca RA2 (Vref) nu-ti permite decat 16 valori, deci nici o sansa sa ai 50-100mV. Sigur trebuie un DAC extern.

Sau un Digital potentiometer precum Analog Devices AD5292 (1024 steps), evident sa o folosesti ca referinta (imagineaza 5V divizat de 1024 ori), nu ca sursa de putere. Vezi aici http://www.analog.com/en/digital-to-analog-converters/digital-potentiometers/ad5292/products/product.html.

PS: nu stiu cat C cunosti, dar compilatoarele Mikroelektronika sunt extrem de prietenoase cu cei care stiu ceva programare (basic, C, etc), dar putin despre PIC-uri. Ai toate bibliotecile (vezi SPI pentru AD5292 recomnadat mai sus), doar configurezi ceva registri dupa datasheet si programezi in limbajul ales (sa zicem C pentru tine). Merita sa incerci, altfel ai sa fii trimis mereu la rubrica Servicii/ElectroJOB.

PS: ca să nu fac un alt topic.. cum fac să compilez un cod sursă pentru un pic la care vreau să meargă fără cuarţ extern.? folosesc mickro C

Posteaza (in text) sursa si vedem ce se poate face. Eu folosesc Mikrobasic (am si MikroC, l-am utilizat o singura data si mi-a mers), dar stiu sa citesc datasheet :da , deci avem ceva sanse de reusita :nas:.
Link spre comentariu

Probabil ca nu merge, n-am stat sa calculez.I-am sugerat o eventuala solutie usor de implementat, da' in loc sa incerce sa se prinda despre ce e vorba si sa vada daca e ce trebuie sau nu, a raspuns ca nu se pricepe. In felul asta nici n-o sa se priceapa niciodata.Si daca tot nu vrea sa se priceapa, exista sectiunea de servicii. Dupa parerea mea, sectiunea asta (microcontrollere adica) e pentru cei care vor da' nu le iese.

Link spre comentariu

nu merge cum trebuie cu DAC intern, are până la 3.5v şi doar 16 paşi. o să fac cu pwm şi cu filtru, că e mai simplu, mă gândeam că poate cineva mă poate ajută să implementeze un cod pentru un pic+DAC08. Dar oricum mulţumesc!

Link spre comentariu

Nu-i chiar asa de rau cu PWM. Daca foloseste oscilatorul intern de 4 MHz si un filtru RC de 1 kohm si respectiv 100 uF, rezulta (din ce am vazut in simulator) pentru o rezolutie de 8 biti (pas de cca. 20mV), un riplu de maxim 0.3 mV varf la varf, la frecventa PWM de 15625 Hz.Problema e timpul relativ lung, necesar pentru asezarea tensiunii, care e cam 0.6 s in cazul dat. Acuma depinde si de aplicatie daca e acceptabil sau nu.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Salut, varianta cu pwm nu mă încântă, aşa că mi-am comandat un DAC08 e în dip 16. ieşirea dacu-ului e in funcţie de cum îl alimentez? Mă ajută careva cu un soft care să dea prin dac o tensiune de varianbilă între 0 şi 5v cu 2 push butoane?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări