Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alimentare 220V~ pe distanta 300m

nickxyzt

Postări Recomandate

Din cauze obiective, cineva trebuie sa alimenteze o locuinta cu 220V~, temporar, printr-un cablu litat de cupru de 2x2,5, pe distanta de 300m. Impamantarea se va face direct la locuinta.

Rezistenta totala a firelor, masurata cu ohmmetrul, este de 9 ohmi.

Am urmatoarele nelamuriri:

1) cat va fi rezistenta firelor, in momentul in care va trece curent prin ele? (se va mari considerabil?)

2) daca ar fi de exemplu un frigider conectat prin ele (cu puterea nominala de 2200W, adica 22 ohmi in sarcina daca am calculat bine), cei 220V s-ar distribui astfel:

9*220/31 = 63.87V ar cadea pe fire si

22*220/31 = 156.13V ar fi caderea de tensiune la bornele frigiderului, ceea ce inseamna ca ar fi subalimentat.

3) daca insa ar fi alimentat un bec cu puterea nominala de 110W, adica un bec de 440 ohmi in sarcina (daca am calculat bine), cei 220V s-ar distribui astfel:

9*220/449 = 4.41V ar cadea pe fire si

40*220/449 = 215.59V ar cadea pe bec, ceea ce inseamna ca becul ar functiona aproape nominal.

4) Concluzionand: cu cat puterea consumatorilor este mai mare, cu atat pierderea de tensiune (si, implicit, de energie) de-alungul firelor de alimentare este mai mare. Acest lucru ar insemna ca pierderea de energie a distribuitorului de energie este invers proportionala cu consumul (casnic si industrial). Intrebare: daca rationamentul meu este corect, inseamna ca distribuitorul de energie regleaza permanent tensiunea, prin statiile de transformare (in functie de consumul la un moment dat al consumatorilor arondati la fiecare statie in parte), astfel incat noua sa ne ajunga, in casa, aproximativ 220V?

Intrebarile nu se adreseaza celor care cauta sa faca misto de incepatori.

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nickxyzt

11

• The Stressmaker

3

• iuli09

3

• cristian_draghiescu

3

Mi se pare cam mica sectiunea de 2,5mm pentru alimentarea unei intregi locuinte.

Nu asta este problema. Date fiind conditiile, omul va avea grija sa foloseasca masina de spalat sau fierul de calcat doar atunci cand scoate frigiderul din priza. Va calibra o siguranta de 24A (firele rezistand pana la 34A).Ma intereseaza mai mult daca rationamentul meu de mai sus este corect.
Link spre comentariu

...

4) Concluzionand: cu cat puterea consumatorilor este mai mare, cu atat pierderea de tensiune (si, implicit, de energie) de-alungul firelor de alimentare este mai mare. Acest lucru ar insemna ca pierderea de energie a distribuitorului de energie este invers proportionala cu consumul (casnic si industrial). Intrebare: daca rationamentul meu este corect, inseamna ca distribuitorul de energie regleaza permanent tensiunea, prin statiile de transformare (in functie de consumul la un moment dat al consumatorilor arondati la fiecare statie in parte), astfel incat noua sa ne ajunga, in casa, aproximativ 220V?

Pierderea de energie este proporţională cu consumul, nu invers proporţională. Creşte consumul, creşte şi pierderea de energie.

Problema calităţii şi a transportului energiei electrice e mult mai complicată.

În principiu, răspunsul la întrebarea ta este: da, staţia de distribuţie reglează tensiunea pe linie, în funcţie de cât de încărcată este reţeaua.

la staţiile de distribuţie există transformatoare cu multe înfăşurări şi cu comutatoare de ploturi. Raportul de transformare depinde de poziţia acelui comutator de ploturi. Cu alte cuvinte, transformatorul este reglabil (în trepte), tensiunea scoasă putând fi mai mare sau mai mică, după cum e nevoie.

Link spre comentariu

...firele rezistand pana la 34A..

Cam mult curentul asta pentru un fir de 2,5mm diametru nu crezi? ai avea o sectiune de 4,9mm^2 si admitand o densitate maxima de aprox 4A/mm^2 asta inseamna vreo 20A, ar mai fi destul pana la cei 34 dupa parerea mea.
Link spre comentariu

... pe distanta de 300m.

Dacă aceasta este distanţa fizică pe care trebuie transportatăenergia electrică, atunci aveţi o lungime totală a firului de 600 m.

Rezistenta totala a firelor, masurata cu ohmmetrul, este de 9 ohmi.

Ceva nu se potriveşte. La un fir lung de 600 m şi având secţiuneape care aţi indicat-o, rezistenţa ar trebui să fie de aproximativ 4 Ω.Căderea de tensiune pe el va fi produsul dintre curentul absorbit deconsumator şi această valoare (de exemplu, la un curent de 10 Acăderea de tensiune pe conductor va fi 10 A x 4 Ω = 40 V), adică labornele consumatorului veţi avea 220 V - 40 V = 180 V (teoretic,deoarece practic conductorul se va încălzi, iar rezistenţa sa va fi mairidicată, deci şi căderea de tensiune va fi mai mare).Densitatea de curent admisă poate fi sensibil mai mare de 4 A/mmp,firul beneficiind de o bună răcire în acest caz.Însă problema cea mai importantă este transportul energiei pe oasemenea distanţă printr-un conductor care nu este destinat să fieamplasat în aer liber, supus tuturor intemperiilor, având o slabărezistenţă mecanică şi o izolaţie necorespunzătoare acestui scop.Concret, cum îl veţi monta pe acea distanţă ?
Link spre comentariu

...firele rezistand pana la 34A..

Cam mult curentul asta pentru un fir de 2,5mm diametru nu crezi? ai avea o sectiune de 4,9mm^2 si admitand o densitate maxima de aprox 4A/mm^2 asta inseamna vreo 20A, ar mai fi destul pana la cei 34 dupa parerea mea.
Așa scria undeva pe pagina unui producător. Probabil era greșit. Mulțumesc de răspuns.
Link spre comentariu

Ceva nu se potriveşte. La un fir lung de 600 m şi având secţiuneape care aţi indicat-o, rezistenţa ar trebui să fie de aproximativ 4 Ω.

Puteti sa imi spuneti cum obtinem valoarea de 4 Ω?Eu am facut in felul urmator:Cablul este ambalat la colac de 100m. La un astfel de colac am unit, la unul din capete, cele doua fire si am masurat cu multimetrul rezistenta la celalalt capat. A fost de 3Ω. La 300m, avem de 3 ori mai mult, deci 9Ω.Poate e aparatul de masura defect? Sau poate nu a fost facut sa masoare o rezistenta atat de lunga?

Însă problema cea mai importantă este transportul energiei pe oasemenea distanţă printr-un conductor care nu este destinat să fieamplasat în aer liber, supus tuturor intemperiilor, având o slabărezistenţă mecanică şi o izolaţie necorespunzătoare acestui scop.Concret, cum îl veţi monta pe acea distanţă ?

Cablul va fi trecut prin pamant, printr-un teren nefolosit, la adancimea de 30cm. Nu va fi supus intemperiilor, singura problema va fi cand pamantul ingheata (adancimea de inghet fiind 80cm). E vreo problema cu inghetul?
Link spre comentariu

Cand vrei sa faci o treaba d'asta , trebuie in primul rand sa ti cont de SURSA , adica , bransamentul vecinului de la care preiei alimentarea .Apoi de puterea instalata a consumatorului auxiliar , putere functie de care se alege sectiunea conductorului si tipul de conductor. In primul caz , sa nu uitam ca RENEL limiteaza puterea la bransament la 5,5 - 5,7 Kw pentru consumatori casnici. Asa ca ...

Link spre comentariu

În plus, nu merge îngropat orice cablu, oricum.Sub pământ sunt tot felul de factori dăunători: animale, insecte, microorganisme, rădăcini, pietre, chiar şi chimicale care, în timp, distrug izolaţia cablurilor. Mai sunt şi altele care dăunează: umezeala, apa, factorii mecanici datoraţi variaţiilor de temperatură (dilatarea şi contractarea firelor în sarcină, sau a apei care îngheaţă, etc.).

Link spre comentariu

În plus, nu merge îngropat orice cablu, oricum.Sub pământ sunt tot felul de factori dăunători: animale, insecte, microorganisme, rădăcini, pietre, chiar şi chimicale care, în timp, distrug izolaţia cablurilor. Mai sunt şi altele care dăunează: umezeala, apa, factorii mecanici datoraţi variaţiilor de temperatură (dilatarea şi contractarea firelor în sarcină, sau a apei care îngheaţă, etc.).

Știu asta, dar situația este de așa natură, încât omul trebuie să se mute undeva unde nu este curent (primăria a dat locuri de casă, dar nu a asigurat și utilitățile). Până se realizează rețeaua cartierului, măcar iluminatul este necesar.Probabil că o iarnă rezistă cablul sub pământ.
Link spre comentariu

Presupun ca aia 2,5 reprezinta de fapt sectiunea conductorului si nu diametrul, cum fac de obicei producatorii. In realitate diametruleste mai mic de 2,5 mm, asa se explica de ce nu corespunde calculul rezistentei efectuat de colegul meu. El a considerat un diametru de 2,5 mm, de unde rezulta o sectiune mai mare, ceea ce probabil nu este corect in cazul de fata.

Link spre comentariu

Presupun ca aia 2,5 reprezinta de fapt sectiunea conductorului si nu diametrul

Exact aşa am presupus şi eu atunci când am efectuat acel calcul.

Puteti sa imi spuneti cum obtinem valoarea de 4 Ω?

Sunt cunoscute secţiunea şi lungimea conductorului, respectiv rezistivitatea cuprului(a cărei valoare se dă de obicei pentru temperatura de 20 grade Celsius).O valoare măsurată mai mare decât cea reieşită din calcul denotă o secţiune reală maimică şi/sau o lungime reală mai mare a respectivului conductor, admiţând desigur cămăsurarea s-a făcut corect, utilizând un ohmetru bun.În ceea ce priveşte condiţiile de exploatare ale acelui conductor, subscriu opiniilor exprimate anterior.
Link spre comentariu

E prea mare distanţa ca să fie rentabilă soluţia asta cu cablul îngropat, mai ales că nu e nici special ptr aşa ceva. Acolo unde se va face alimentarea va fi o simplă priză? Bănuiesc că nu desigilează careva tabloul. Dacă e tablou modern, cu diferenţial, nici vorbă de împămîntare la distanţă, oricum s-ar încerca. Trebuie dusă şi împămîntarea tot din tablou. Deci numai probleme greu de rezolvat cu sute de metri de fire.Ce frigider e ăla care consumă 2200W?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări