Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alegerea sensului tensiunilor

Vizitator MaVinde

Postări Recomandate

In acest caz , prin dumneavoastra trece un curent de aprox. 500 mA , daca stati cu picioarele in apa.Sfatul meu este sa refaceti , cumva , instalatia de pamantare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Liviu M

4

• Marian

3

• Ticu

3

• valangjed

3

Top autori în acest subiect

La valoarea maxima 322 V prin circuitul format din autorul topicului inseriat cu priza de pamant va trece un curent cu valoarea maxima 322 / (1000+35) = 0,311 A = 311 mA. Cum zicea cinava mai'nainte, am folosit legea lui Ohm pe un singur ochi de retea.Curentul electric apare ca urmare a unei tensiuni (diferente de potential electric) intre doua puncte ale circuitului. Ea este creata de o sursa.Sensul real al curentului in exteriorul sursei este de la minus spre plus; fiindca e vorba de un transport de electroni care au sarcina negativa. In interiorul sursei sensul este invers.Sensul conventional al curentului in exteriorul sursei este de la plus spre minus; fiindca pe vremea cand s-au stabilit regulile nu se stiau prea multe despre natura curentului. Si aici in interiorul sursei sensul este invers.Cand este vorba de curent alternativ 50 Hz (reteaua de 230V), sensul tensiunii fazei fata de pamant se schimba de 50 de ori pe secunda, nu in mod brusc ci cu evolutie sinusoidala in timp. Ca urmare se va schimba si sensul curentului prin "consumator" cu aceiasi frecventa.

Link spre comentariu

Ca sa poti calcula efectul trebuie sa stii mai multi parametri. Primul parametru este grosimea pielii in locul de contact. Al doilea lucru care trebuie stiut este suprafata de contact cu conductorul. Al treilea lucru este presiunea de contact. Al patrulea lucru este starea de umezeala a pielii si/sau densitatea glandelor sudoripare in locul de contact plus sensibilitatea acestora. Al cincilea parametru este daca persoana stie sau nu stie de existenta curentului electric pe acel circuit, determina pragul psihologic al perceptiei si reactia urmatoare. Al saselea parametru este locul de contact pe corp si calea de curent urmata prin corp. Al saptelea parametru este sensibilitatea fiziologica la actiunea curentului electric. Al optulea si ultimul dintre cei mai importanti parametri este tipul curentului electric, continuu sau alternativ. Se considera rezistenta (impedanta) lichidelor interne (sangele) la 600ohm. Se considera curentul posibil letal prin corp la 10mA pentru curent alternativ si 50mA pentru curent continuu. Astea sunt memorate la o vreme cand aveam aceeasi intrebare, fara sa fie data la scoala.Un alt parametru aditional, care se foloseste numai in cazul curentului alternativ, este capacitatea corpului fata de pamant care se considera in mod normal la 300pF si pentru care se poate calcula inseriat cu rezistenta medie a corpului uman ca si circuit RC.Poti folosi acesti parametri ca sa "bagi profu' in ceata" daca era o tema simpla :freaza: .Parametrii acestia determina, in prima faza, comportamentul pielii la trecerea curentului electric si este foarte greu de calculat fiind un sistem dinamic ca si comportament in timp. Primul parametru, rezistivitatea pielii, este cam de 100.000 ohm la pielea uscata si cam de 1000 ohm la cea umeda si determina curentul initial prin corp si probabilitatea strapungerii acestui strat. Al doilea parametru determina rezistenta de contact in functie de suprafata de contact si implicit curentul total prin corp. Al treilea parametru este in functie de modul de trecere a curentului prin muschi si pozitia conductorului fata de acestia si determina inclestarea mainii pe conductor (sau in caz fericit "aruncarea" de langa conductor).Al patrulea parametru determina reducerea rezistentei de contact de la valoarea maxima la cea minima in functie de comportamentul psihologic sau de gradul de umezeala al zonei sau pardoselii sau de situatia "maini umede". Al cincilea parametru determina pragul minim al perceptiei efectului acestui curent, prag mai crescut daca persoana stie ca exista curent electric pe acel conductor. Al saselea parametru determina efectul real al curentului electric care poate avea cateva forme iar cele mai grave, de la cel mai grav la cel mai putin grav sunt, in functie de apropierea caii de curent de aceste organe, fibrilatia ventriculara (afectarea inimii) sau chiar ruperea muschiului inimii, stop respirator prin afectarea muschiului diafragmei cu aceleasi efecte ca la inima si fibrilatia tuturor muschilor care pot produce rupturi de ligamente. Al saptelea parametru determina sensibilitatea corpului la actiunea curentului electric care poate determina accelerarea efectelor. Al optulea parametru determina inceputul fibrilatiei ventriculare, stiut fiind faptul ca muschii sunt organe "comandate in frecventa", mai sensibile la curent alternativ decat la cel continuu.Practic exista, la o electrocutare, doua situatii posibile in functie de strapungerea sau nu a pielii. Prima situatie este fara strapungerea pielii, caz in care se ia ca referinta rezistivitatea pielii in stare uscata (eu stiam de 100kohm) iar a doua situatie este cu strapungerea pielii, caz in care se ia ca referinta rezistivitatea lichidelor interne (eu stiam de 600 ohm dar se pre ca se coboara pana la 300 ohm).Lasand teoria la o parte eu as calcula valoarea medie a tensiunii, cu valoare pozitiva, pe care as folosi-o in calcule (asemanator ca la curent continuu). Asta tinand cont ca muschiul inimii, cel vizat in aceste calcule, si cel al diafragmei sunt "sisteme integratoare" care reactioneaza la o valoare medie a curentului cu o anumita frecventa. Si as folosi valoarea standard din normele de protectie a muncii (eu stiu de 10mA in c.a. si 50mA in c.c.).Raspunsul la intrebarea dv. ar avea doua raspunsuri. Primul ar fi 0.223A (223mA) la o valoare medie a tensiunii considerata la 230V sau 0.314A (314mA) valoare instantanee de varf la o valoare maxima a tensiunii de 325V. Faptul ca nu ati specificat rezistenta de punere la impamantare (la carcasa, rezistenta aceasta este numita si de defect) m-a facut sa cred ca aparatul "descarca" prin corpul uman la pamant prin pardoseala umeda (deci fara a fi conectat la impamantare) si astfel am calculat ca doua rezistente inseriate si conectate direct la 230V c.a. (pe scurt, faza conectata la carcasa fara fir de impamantare la cablul de alimentare). Specificati rezistenta de defect a aparatului pentru un calcul cat mai corect. Se neglijeaza existenta sigurantei fuzibile sau a sigurantei automate cu diferential sau nu? pentru ca cele diferentiale trebuie sa decupleze in 0,2 secunde la atingerea curentului limita diferential (uzual 30mA).Daca am gresit ceva va rog sa ma corectati, cu argumente cat mai corecte. Am gasit pe internet ca limita de la care intervine fibrilatia este 70mA in c.a. . Eu prefer sa folosesc valorile minime pentru a ma afla in zona sigura.Pentru mine subiectul este interesant si de aceea am scris "kilometric" cu scuze anticipate pentru lungime.

Link spre comentariu

Valeeeuuu, cata cerneala cursa, fie ea si electronica.Intrebarea a fost:

imi poate raspunde cineva cum se alege sensul?

Raspunsul: Sensul se alege arbitrar inainte de a scrie ecuatiile. Dupa rezolvarea sistemului, daca o tensiune iese negativa, inseamna ca sensul corect este opus celui ales initial.
Link spre comentariu

O alta varianta posibila pentru exprimarea ambigua "cum se alege sensul..." ar fi cea din poza:La un aparat cu carcasa metalica la care priza de pamant are rezistenta Rp apare un defect de izolatie, in urma caruia carcasa este conectata la tensiunea retelei 220V printr-o "rezistenta de defect" R. Un om cu rezistenta Ro atinge carcasa. Cum se distribuie curentul prin priza de pamant si prin corpul omului?Curentii sunt desenati cu albastru, sensul s-a ales de la faza spre pamant, I=Ip+Io si ce se mai poate scrie pentru circuitul respectiv.

Link spre comentariu

Tensiunea electrica (diferenta de potential) exista si in absenta unui curent electric. Asa ca nu se poate vorbi de un sens al acesteia pentru ca nu exista transport de electroni sau ioni ca in cazul definitiei unui curent electric. Daca exista un curent electric asociat acelei diferente de potential (tensiune electrica) se poate folosi sensul curentului electric, daca se impune precizarea unui anumit sens pentru acea tensiune. Conventional, sensul curentului electric este opus sensului deplasarii electronilor printr-un conductor.

Link spre comentariu

Daca sensul unui curent imi e destul de clar, ...

Depinde cum te gândeşti la curentul electric. :rade: [*:15auno8h]Dacă zici că e făcut din nişte biluţe miiici, mici, numite electroni, care electroni sunt purtători de sarcină electrică negativă, atunci sensul curentului pare destul de clar.[*:15auno8h]Dacă vine unul şi zice că electronii curg printr-un conductor cam cu aceeaşi viteza cu care curge mierea din borcan, totuşi transportă energie cu viteza luminii, pare mai greu de înţeles, dar nu imposibil.[*:15auno8h]Dacă vorbeşti de curentul de sarcini pozitive (cum ar fi curentul de goluri din semiconductoarele dopate pozitiv), începe să se complice.[*:15auno8h]Nu mai amintim de curentul de protoni sau de curentul ionic, astea par simple, dar dacă mai vine unul şi zice că el a obţinut antielectroni, adică electroni pozitivi (pozitroni), deja te bagă în ceaţă. [*:15auno8h]Iar spre final, colac peste pupăză, gândeşte-te la electron (iar în timpul liber şi la pozitron) ca la o undă (dualitatea undă-corpuscul) şi încearcă să înţelegi ce e curentul şi ce sens are el.Aşa-i că nu se mai înţelege nimic? :nebunrau:
Link spre comentariu

Lăsând gluma şi/sau filozofia, explicaţia e cea pe care a dat-o cirip:

Sensul se alege arbitrar inainte de a scrie ecuatiile. Dupa rezolvarea sistemului, daca o tensiune iese negativa, inseamna ca sensul corect este opus celui ales initial.

La fel e şi la curent. Prin urmare, noţiunea de sens e doar o convenţie, aplicabilă atât la curent cât şi la tensiune.
Link spre comentariu

Salut. Cam greu de raspuns exact la aceasta problema deoarece rezistenta unui om depinde de:1-suprafata de contact (toata mana-Rmic sau un varf de deget -Rmare);2-presiunea de contact (strang obiectul in mana-Rmic sau doar il ating usor-Rmare);3-starea suprafetelor de contact (piele de bebelus-Rmic sau mana batatorita-Rmare);4-starea individului (nervos-Rmic, bine dispus-Rmare);5-starea de sanatate a individului (sanatos-Rmare, un pic racit-Rmic)6-anotimp (vara-circulatie periferica buna, transpiratie Rmic; iarna -circulatie periferica mai slaba, fara transpiratie Rmare).Sunt doar cativa din factorii care pot influenta rezistenta electrica a unui om. Problema aceasta, dupa parerea mea, nu poate avea un raspuns exact (in jur de..., sau subiectul a crapat).Mai conteaza sensul daca a crapat subiectul?

Link spre comentariu

Prin urmare, noţiunea de sens e doar o convenţie, aplicabilă atât la curent cât şi la tensiune.

Nu te superi daca de data asta nu-s de acord cu tine, nu? :jytuiyu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări