Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lanterena cu leduri


relucavnic

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • relucavnic

    4

  • corneillus

    2

  • vera

    2

  • MifTy

    1

Top autori în acest subiect

daca pui 2 in serie s-ar putea sa nu iti mai trebuiasca rezistente. dar mai bine pui cate o rezistenta cu valoarea in jur de 200 de ohmi( fiecare led cu rezistenta lui) si apoi le pui pe baterie in paralel, oricate doresti,

Link spre comentariu

Am pus cate doua in seri si vad ca merge nu au nici o problema. O sa las asa sa vad cat merg leduile. Oricum cred ca o sa trebuiesaca sa incarc bateria odata pe luna este de 6 v si 1100maH asa ca o sa duca foarte mult 4 leduri.

Link spre comentariu

Salut. LED-urile sunt consumatori neliniari, deci trebuie limitat curentul prin ele (o rezistenta de exemplu). In multe chinezarii LED-urile sunt puse in paralel si alimentate direct de la baterii (se mizeaza pe faptul ca bateriile livreaza curenti mari, putin timp, cand sunt noi, dupa care curentul scade). In cazul in care folosesti acumulatori, acestia, livreaza un curent mult mai mare cand sunt noi ei (dupa fiecare incarcare), curentul scazand cu vechimea acumulatorilor. Din experienta iti spun ca la lanternele cu multe LED-uri montate in paralel, cel mai sensibil, intai incepe sa palpaie, dupa care se arde. Ca sa scapi de aceste probleme faci serii de LED-uri la care limitezi curentul. Acestea, poti sa le pui in paralel, cate vrei tu. Ca sa lungesti viata LED-urilor, la calculul rezistentelor de limitare, trebuie sa iei in calcul curentul si tensiunea date in catalog pt. tipul de LED folosit.

Link spre comentariu

Pai daca ledurile sunt de 3V si eu am pe baterie fix 6 V chear si cand este incarcat ful(are stabilizator in ea) de ce ar mai trebui rezistenta la leduri daca pun cate 2 in serie.

Link spre comentariu

Daca vrei sa faci o treaba ca lumea, intai te documentezi. Daca te uiti in cataloage ai sa vezi ca LED-urile de culoare galben, verde, rosu si portocaliu au tensiuni de lucru cuprinse intre 2 si 3V pe cand cele de culoare alb si albastru au tensiunea de lucru mai mare de 3V. Consumatorii neliniari (ca de aceea se numesc asa) au la tensiunea U un consum I, iar la o tensiune cu putin peste U curentul consumat este foarte mare ceea ce poate duce la distrugerea lor.

Link spre comentariu

... mai bine faci un pwm, cu 555 de pildă, și alimentezi ledurile alea...senzația luminoasă o să fie cam tot aia (depinde de frecvența pwm-ului, geme netul de calculatoare de 555), dar consumul de curent o să fie mult mai mic, comparativ cu alimentarea ”clasică”, cu rezistențe de limitare...

Link spre comentariu

nu există led de 3V. LED-ul e făcut pentru un curent maxim in funcţie de care tensiunea se stabilizează la o anumită valoare.Poate că led-ul tău funcţionează la 3V dar face asta la o anumită temperatura, dacă se încălzeşte tensiunea scade sau în cazul tău fiind fixă creşte curentul prin led incalzindu-l si mai mult distrugînd ledul în final. Bateria ta nu are 3V până în ultima clipă....si LED-urile de brichetă au dispersia tehnologică foarte mare (eu cred că-s rebuturi).Vfw la ledurile de "brichetă" e în jur de 3.3Hcea mai eficientă metodă e să pui ledurile în serie si să le alimentezi cu o sursă de curent constant evident BOST.

Link spre comentariu

Pune cite perechi de 2 led-uri albe vrei pe bateria aia de 6v...ai grija la polaritate...pwm-ul lasa-l pe mai tirziu...cauta o carte de fizica de clasa a XI-a si pune-te un pic la punct...vezi ce e aia Legea lui OHM ca este indispensabila.Cam atit...

Link spre comentariu

Aseara am pus bateria la incarcat si am vrut sa vad cand este plina daca merg ledurile. Am pus 4 leduri cu rezistenta de cate 150 pe fiecare si 4 leduri cate 2 in serie cele care au fost in serie s-au ars cele care au fost cu rezistenta merg si acuma dupa aproape 24 de ore de fuctionare intruna.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări