Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

inlocuire releu....

Vizitator

Postări Recomandate

LED-ul daca nu ii furnizezi minim 20mA nu lumineaza destul, intelegi? Pune o baterie de 9V din comert si refa calculul la rezistenta serie cu LED-ul si te tine destul.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Craciun

6

• Extasy2525

5

• Bala

3

• Kreator

1

Top autori în acest subiect

am pus.. eu ma refer la montaj.. trebuie sa stea ledu ala stins..aproape mereu...si daca pun rez aia intre c si b imi descarc bat aia in rez... nu ma refer la led..ci strict cu ce inloc montajul...nu e vreun inegrat care sa tranforme din 1 login in 0 logic?

Link spre comentariu

Din schema ce voiai sa o inlocuiesti reiese ca LED-ul sta mereu aprins si cand se apasa butonul se stinge. Daca tu vrei invers foloseste schema lui @Extasy2525 de mai sus, dar la care inseriezi o rezistenta se limitare a curentului prin LED. Scapi astfel de tranzistor. Succes !

Link spre comentariu

asa iam zis si eu...nu inteleg ce rost are sa foloseasca tranzstori, C.I., relee si alte chesti, orice ai folosi iti consuma din baterie, folosind schema postata de mine o sa ai consum numai cand e aprins ledul, folosind tranzistori, C.I., relee vei avea comsum continuu ceea ce duce la consumarea bateriei mai repede, nu inteleg de ce vrei sa te complici si mai ales pt bicicleta cand poti folosi cea mai ieftina aplicatie :)

Link spre comentariu

atata timp cat eu nu ma ating de frana.. butonu ala e apasat si ledul e stins.. asta cam 23 ore..58 min/zi....intelegeti??? in test vreo max 2 min/zi but ala e neapasat.. si ledul se aprinde..(cand pun frana se aprinde ledul..) mai explicit de atata nu cred k pot fi..asta vreau.. cand but nu mai e apsat sa se aprinda 2 leduri de la frana... exact invers schemei lui Ekstasy.. ce naiba k doar nu sunt cretin sa ma complic degeaba..

Link spre comentariu

in sfarsit cineva care a inteles.. prob e ca in maneta de la frana nu pot sa bag un buton.. ci am pus un contact pe surubul de calibrare si unul pe maneta...cand nu e apasata frana ele se ating...si conduce.. iar atunci cand se apasa frana...ele se despart si astfel nu mai conduc...

Link spre comentariu

Atata timp cat este un montaj alimentat la baterii...si curentul consumat este foarte important si trebuie pastrat la valori cat mai mici....CINE va opreste sa folosti un montaj cu tranzistoare MOS?Va consuma in stare de repaos un curent de ordinul microamperilor !!!!!!Chiar daca pretul este sensibil mai mare (cateva mii de lei in plus) de ce nu incerci cu tranzistoare MOS? Cu 1 ai rezolvat problema si ai un consum practic doar cand se aprinde LED-ul. Cand e stins... o sa ai un curent foarte foarte mic...Tranzistoare bipolare cand consumul e important...niciodata...

Link spre comentariu

bogyxpo sa iti fac o schema maine cu tot ce trebuie ... cu MOS-uri Ma amuza ideea cu BD135 :rolleyes: Tranzistorul asta este bipolar si de putere...1 nu iti trebuie de putere pentru LED-uri...BD135 duce 1A mult peste cea ce are nevoie un LED2 tranzistoarele de putere au beta mic si nu se folosesc la montaje la care trebuie facuta economie de energie

Link spre comentariu

Ca sa il faci cum am zis mai sus cu contactele dar cu un tranzistor , in ce ti-am explicat mai inainte cu BD135, scoti butonul dintre baza si masa si il pui inseriat intre rezistenta din colector si baza.@Bala fa un calcul intai si vezi cat consuma in baza Bd-ul (doar cand depreseaza butonul si inchide circuitul) ca doar pe asta il "consuma" Bd-ul pentru el restul e ce trage LED-ul si apoi vorbeste :supz:

Link spre comentariu

Craciun...Eu m-am referit la cum se face o proiectare adevarata...NU se folosesc tranzistoare de putere in circuite proiectate special pentru a consuma putin...din ratiuni economice,din ratiuni de consum si de gabarit.Ca noi ne facem pe acasa un LED care se aprinde comandat fiind de un 2N3055 asta e alta poveste :rolleyes: dar nu e alimentat de la baterii...Din cate am inteles eu bogyxp ai un singur contact care este inchis tot timpul dar cand apasa frana se deschide si ATUNCI trebuie sa se aprinda LED-ul.Am pus schema cu un bipolar.Rezistenta R2 este de 5.6 k daca pui un BD135 si dupa parerea mea inacceptabil...fiindca ai un curent de repaos cam mare.Cu un BC107 iese rezistenta R2 de 15k si ai un curent de repaos mai mic cam de 3 ori.Desigur circuitul se poate imbunatati folosind un MOS sau se mai poate adauga o sursa de curent ca LED-ul sa lumineze cu lumina constanta..sa fie protejat la scurt circuit etc. dar functional schema asta e buna...parerea mea...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări