wally_gatter Postat Octombrie 30, 2012 Partajează Postat Octombrie 30, 2012 Dupa cum spune si titlul subiectului , vreau sa realizez o asemenea sursa cu posibilitatea de reglaj a tensiunii intre 0 si 30V si reglaj a intensitatii intre 0 si 10A .. Am vazut ceva scheme pe net dar nu ma pot hotara asupra vreuneia. de aceea va cer ajutorul , celor care au mai realizat sau sunt in cunostinta de cauza , sa ma ajute cu o schema si eventual mici detalii constructive.. Pentru inceput ma gandeam ca sursa sa aiba 4 tranzistori 2N3055 pe partea de forta. m-ar interesa si o schema cu protectie la scc Link spre comentariu
popa ionut Postat Octombrie 30, 2012 Partajează Postat Octombrie 30, 2012 Poate te ajuta daca vrei ceva cu adevarat.. Link spre comentariu
capabilu Postat Octombrie 30, 2012 Partajează Postat Octombrie 30, 2012 Sursa asta eu am realizat-o acum un an si merge foarte bine inclusiv protectia manual_k7200.pdf TARGET_ SURSA 0-30V 10A A-N.pdf Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 Cu pretul unei tensiuni suplimentare negative la alimentarea stabilizatorului ( o a 2-a iesire de cativa V la traf ) se pot obtine rezultate satisfacatoare si cu solutii mai simple, un LM317 pentru ajustarea tensiunii, 2 tranzistoare TIP35C comandata eventual de un driver ( desi nu cred sa fie cazul ) pentru suportarea curentului, si un operational care sa citeasca un sunt, solutii ar fi. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 14, 2012 Partajează Postat Noiembrie 14, 2012 Toate schemele propuse sunt de surse liniare;toate au acelasi dezavantaj,puterea mare ce trebuie disipata de tranzistorii de putere.O sursa reglabila intre 0-30V la 10A,va trebui sa poata disipa in cea mai dezavantajoasa situatie 300W.Asta inseamna un radiator imens pentru finali.Ar fi ceva solutii de micsorare a acestei puteri:un traf cu prize in secundar,comutabile automat sau manual,un preregulator in comutatie,sau sursa in comutatie.Exista integrate gen LM2596adj,LM2678adj,care admit o tensiune la intrare de 40V si ofera la iesire o teniune reglabila,la 3A ,5A,sau mai mult,functie de integrat,cu un randament foarte bun. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 14, 2012 Partajează Postat Noiembrie 14, 2012 De fapt pentru ca sa se obtina cei 30V la iesire stabilizati, circuitul ar trebui alimentat cu cel putin 35V si asta face ca la 10A disipatia la scurt sa fie de minim 350W devreme ce colectoarele tranzistorilor sunt legate la intrare si emitoarele duse la masa prin acel scurt. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Noiembrie 14, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 14, 2012 adevarat marian . o sa pun oricum 5 bucati de 2N3055 si un radiator , enorm.. Nu ma intereseaza in cazul de fata randamentul , care clar scade din cauza egalizarii cu rezistente de emitor si caderi de tensiune atat pe tranzistorii serie cat si pe rezistentele de emitor.. la cel mai simplu calcul , rfacut chiar de tine 350W vor fi disipati in caldura (incalzire centrala pe iarna ) dar si radiatorul va fi pe masura. Link spre comentariu
Feretech Postat Noiembrie 27, 2012 Partajează Postat Noiembrie 27, 2012 Daca vorbim de sursa Welleman calculele privind disiparea celor 5 tranzistoare sunt eronate din cauza releului care practic injumatateste alimentarea.Aproape la toate sursele mele de laborator am folosit un comutator basculant intercalata la priza mediana a transformatorului si astfel am evitat supraincalzirea tranzistorilor finali.Feretech Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum