Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema radioreceptor Balada S582A

Vizitator GlowingStar

Postări Recomandate

Va salut,S-ar putea sa fie defecti condensatorii filtrelor de banda. De aceea auditia este extrem de slaba. Ei sunt ceramici tubulari. Eu nu am asa ceva. As putea inlocui acest dielectric, cu styroflexul?Mentionez ca au valori de 150pF si lucreaza la o tensiune de approx. 250Vcc.Sau poate as putea gasi niste condensatori ceramici plati cu aceasta valoare si tensiune de lucru de 2000V. Acestia, dintre toti ceramicii produsi de chinezi, dintre toate gunoaiele de la ei, sut cei mai rezistenti si imbatranesc cel mai greu.Stima,

daca te ajuta, subiectul a fost discutat putin aici: viewtopic.php?f=183&t=62318&start=30Parerea mea este ca ceramicii tubulari sunt rezistenti, greu de crezut ca s-au devalorizat...daca aparatul de masura iti confirma ca sunt devalorizati/ defecti poti sa-i inlocuiesti de preferat tot de tip ceramic dar in ultima instanta merg si cei de tip styroflex ...
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 60
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kripton

14

• mila

5

• Relav

1

• Spitfire

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator GlowingStar

Chiar daca defectul nu este din cauza condensatoriilor filtrelor de banda, chiar si atunci ei trebuie schimbati. Nu au mai fost inlocuiti de 54 de ani...Stima,

Link spre comentariu

Chiar daca defectul nu este din cauza condensatoriilor filtrelor de banda, chiar si atunci ei trebuie schimbati. Nu au mai fost inlocuiti de 54 de ani...Stima,

Doar daca sunt devalorizati sau defecti. Si daca ii inlocuiesti cu altii de acelasi tip, pentru a pastra cat de cat aspectul anilor '60.Dar asta depinde de fiecare, de cum doreste sa-si pastreze aparatele vintage :da
Link spre comentariu
Vizitator GlowingStar

Doar daca sunt devalorizati sau defecti. Si daca ii inlocuiesti cu altii de acelasi tip, pentru a pastra cat de cat aspectul anilor '60.Dar asta depinde de fiecare, de cum doreste sa-si pastreze aparatele vintage :da
Mie imi plac tuburile electronice cu componente pasive noi, de ultima generatie :)Sunt cele mai bune. De exemplu: in loc de condensatorii cu hartie uleiata, eu folosesc MKP. MKT, FKP sau condensatori cu hartie uleiata din productia destinata armatei :)Sanatate,
Link spre comentariu
Chiar daca defectul nu este din cauza condensatoriilor filtrelor de banda, chiar si atunci ei trebuie schimbati. Nu au mai fost inlocuiti de 54 de ani...

Stima,

Doar daca sunt devalorizati sau defecti. Si daca ii inlocuiesti cu altii de acelasi tip, pentru a pastra cat de cat aspectul anilor '60.

Dar asta depinde de fiecare, de cum doreste sa-si pastreze aparatele vintage :da

Mie imi plac tuburile electronice cu componente pasive noi, de ultima generatie :)

Sunt cele mai bune. De exemplu: in loc de condensatorii cu hartie uleiata, eu folosesc MKP. MKT, FKP sau condensatori cu hartie uleiata din productia destinata armatei :)

Sanatate,

Ok,

Ai gusturi bune, ramane si problema refaceri reglajului FI si de ce nu, poti sa-l verifici si acum cu piesele lui.

Link spre comentariu

Problema ar fi ca eu nu stiu sa umblu in etajul de FI, nici sa il reglez...Am sa incerc sa gasesc in Bernhard Pabst ceva despre cum se regleaza astea...

:speriat Daca nu ai minimul de cunostinte si bineinteles aparatura necesara nu umbla in blocul FI. Au mai incercat si alti useri si au dat-o in bara :rade:
Link spre comentariu

Problema ar fi ca eu nu stiu sa umblu in etajul de FI, nici sa il reglez...Am sa incerc sa gasesc in Bernhard Pabst ceva despre cum se regleaza astea...

:speriat Daca nu ai minimul de cunostinte si bineinteles aparatura necesara nu umbla in blocul FI. Au mai incercat si alti useri si au dat-o in bara :rade:
Un topic care contine ceva despre reglajele FI :sst viewtopic.php?f=183&t=61566
Link spre comentariu

Este posibila deteriorarea diodei detectoare din tubul final . Se poate utiliza in acest caz, cea de-a doua dioda din acelasi tub ( pin 6 )

Salut,Inainte de a se interveni in etajele FI, mai ales in cazul unei auditii slabe, verificarea bunei functionari a acestui etaj fundamental in orice receptor radio, este o cerinta elementara.In ipoteza in care se intervine in FI, daca detectorul nu functioneaza corect, in cazul unui dezacord provocat chiar de interventie , se poate pierde si acest semnal slab, situatie in care se ajunge din nou intr-un impas iar remediul implica fara doar si poate, aparatura , fie industriala, fie construita.Verificarea detectorului la acest aparat este foarte simpla . Se desface conexiunea corespunzatoare cu pin 5 la EBL 21 ( de la FI 2 ) . Aici se poate conecta o doda detectoare semiconductoare intre respectiva conexiune ( nu pe soclu ) si masa aparatului . Inelul colorat de pe dioda va fi spre masa . Daca auditia revine la normal , dioda din pin 5 este defecta. In acest caz se poate deconecta de la masa pin 6 de la acelasi tub (unde exista a doua dioda nefolosita) si se reface aici legatura cu FI2 . Si in acest caz auditia poate sa devina slaba sau nula deoarece nu se cunoaste provenienta tubului si posibil ca si aceasta a doua dioda sa fie defecta.Totusi daca si acum auditia creste , se poate considera incheiata operatiunea.. Numai daca in toate cazurile auditia este tot slaba se va trece la etajele de FI . Este important sa se pastreze auditia, chiar redusa, pe posturile puternice deoarece daca exista un defect in FI, acordul poate fi refacut si fara aparatura, direct pe un post .In lucrarea sa, intitulata "Intretinerea si depanarea radioreceptoarelor fabricate in R.P.R". pag.64-68, d-l. F.D.Lazaroiu , personalitate de elita in electronica romaneasca si nu numai, descrie si aceasta metoda de acordare. Repet , se intervine in FI numai si numai daca exista certitudinea ca etajul detector este in buna regula. Daca cineva are lucrarea mentionata, si posibilitati de scanare si daca este cazul ( pentru asta @glowingStar trebuie sa descrie amanuntit rezultatele la care a ajuns) il rog sa scaneze paginile amintite deoarece momentan nu am aceasta posibilitate .
Link spre comentariu
Vizitator GlowingStar

Va salut,Uitati ca eu am 2 tuburi EBL21 : )Nu detectia este problema, deci.Problema ramane undeva la etajul de FI sau amestec si oscilator.S-ar putea ca spirele unuia din trafo de FI sa fie in scurtcircuit sau intrerupte. Sau asa cum am mai spus, condensatorii filtrelor de banda sa fie devalorizati(sa l-e fi crescut valoarea).Nu stiu si imi este foarte greu sa desfac carcasele trafo FI si numai din cauza faptului ca au piulitele dedesubt undeva si sa l-e desfac implica trecerea de mormane de fire si piese... Un design foarte scarbos are Balada...Stima,

Link spre comentariu

Uitati ca eu am 2 tuburi EBL21 : )

Salut,Si eu am.( nu vad sa scrie undeva) Insa nu sunt convins ca sunt bune. Pot fi verificate de ex. si in alt aparat dar sa fie in functiune aceeasi dioda ca in acesta . N-ar strica nici oarece ECH 81 verificate. Realitatea este ca etajele FI sunt mai dificil de adus in parametrii fara o aparatura deci trebuie eliminata categoric orice alta posibila defectiune.In rest, am aratat mai sus ce e recomandabil . Spire in scurt se gasesc rar dar posibil; bobinele sunt bine protejate . Demontarea la nevoie este doar o problema de indemanare , se pot face initial poze la conexiuni .
Link spre comentariu
Vizitator GlowingStar

Va salut,Al 2-lea EBL21 l-am cumparat de curand si este nou si nefolosit.Nu diodele sunt problema, vad eu.Imi este destul de greu sa gasesc condensatori cu styroflex cu val. de 150pF si la 250Vcc...Si de asemenea, destul de greu sa umblu in el si sa fac verificari, caci reconditionez carcasa. Stiu sigur ca va arata mai bine decat atunci cand a iesit de pe linia de productie de la RP.Apropo, ce s-a intamplat cu intreprinderea Radio Popular? Unde a disparut?Sanatate,

Link spre comentariu

Apropo, ce s-a intamplat cu intreprinderea Radio Popular? Unde a disparut?

A dat naştere unei fiice care n-a putut fi maritată nici cu domnu` Kokusai, nici cu nenea NEI.Rămânea fată batrână si săracă, dar a fost violată şi omorâtă de mafioţii din cartierul Pipera.Acum e un teren gol cu ciulini. RIP "Electronica".
Link spre comentariu

Apropo, ce s-a intamplat cu intreprinderea Radio Popular? Unde a disparut?

A dat naştere unei fiice care n-a putut fi maritată nici cu domnu` Kokusai, nici cu nenea NEI.Rămânea fată batrână si săracă, dar a fost violată şi omorâtă de mafioţii din cartierul Pipera.Acum e un teren gol cu ciulini. RIP "Electronica".
Foarte plastic spus... insa am impresia ca asa s-a intamplat in general cu toata Romania. icon_jook
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări