Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema radioreceptor Balada S582A

Vizitator GlowingStar

Postări Recomandate

• Răspunsuri 60
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kripton

14

• mila

5

• Relav

1

• Spitfire

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut,In primul rand, conform schemei, catodul este conectat la masa ; grila de comanda nu este ci se negativeaza prin caderea de tensiune de pe R11 (paralel cu C29) -din circuitul anodic-, pe masura ce se incalzesc tuburile iar condensatorul de filtraj este izolat fata de masa. Lumina albastruie ( nu scrie ca e descarcare) din tub, denota ca acesta functioneaza. Ca sa se stie cum, se vor masura tensiunile, inclusiv pe R11. Se verifica tensiunea si pe trioda AF din al doilea ECH 81. Daca totul este in regula se injecteaza brum pe cursorul potentiometrului. Apoi pe intrarea PU avand comutatorul cuplat corespunzator. Functie de raspunsul aparatului, se verifica sau nu aceste circuite. Este posibila deteriorarea diodei detectoare din tubul final . Se poate utiliza in acest caz, cea de-a doua dioda din acelasi tub ( pin 6 ) . Desigur, auditia redusa poate proveni si din alte componente sau etaje dar deocamdata e bine sa se verifice pana aici.

Link spre comentariu
Vizitator GlowingStar

Salut,In primul rand, conform schemei, catodul este conectat la masa ; grila de comanda nu este ci se negativeaza prin caderea de tensiune de pe R11 (paralel cu C29) -din circuitul anodic-, pe masura ce se incalzesc tuburile iar condensatorul de filtraj este izolat fata de masa. Lumina albastruie ( nu scrie ca e descarcare) din tub, denota ca acesta functioneaza. Ca sa se stie cum, se vor masura tensiunile, inclusiv pe R11. Se verifica tensiunea si pe trioda AF din al doilea ECH 81. Daca totul este in regula se injecteaza brum pe cursorul potentiometrului. Apoi pe intrarea PU avand comutatorul cuplat corespunzator. Functie de raspunsul aparatului, se verifica sau nu aceste circuite. Este posibila deteriorarea diodei detectoare din tubul final . Se poate utiliza in acest caz, cea de-a doua dioda din acelasi tub ( pin 6 ) . Desigur, auditia redusa poate proveni si din alte componente sau etaje dar deocamdata e bine sa se verifice pana aici.

Buna dimineata,-Tensiunea masurata in paralel cu R11 este 0Vcc-Tensiunea Anod-masa a triodei prefinale este 35VccEi in schema nu au dat si tensiunile... Stima,
Link spre comentariu

Salut,Nu e bine . Pe R11 trebuie sa existe o tensiune negativa de cativa V, functie de starea tubului final si redresor . Trebuie verificat riguros daca toate conexiunile sunt conform schemei , Comunicati tensiunile pe tubul final . Se verifica daca C29 este bun si bine montat si daca intre minus C37, C38 ( filtraj ) si masa se regasesc 82 ohmi . Tot in acest punct trebuie sa fie conectata mediana infasurarii anodice de la transformatorul de retea ( minus tensiune anodica).

Link spre comentariu

No problem senior...Schimba EBL21 cu un tub nou...NOS, masoara tensiunile si apoi discutam.

Verifica in prealabil transformatorul de iesire si legaturile din etajul final(firele) si difuzorul.Legaturile mecanice/lipituri/fire cedeaza in timp.Chiar si difuzorul poate fi defect!In general rezistentele rar cedeaza si se vede pe ele...dupa aspect. :da cele cu valori de MOhmi :rade: in general nu se intrerup.

:rade:

Vezi ca becul a avut efect!?

Link spre comentariu
Vizitator GlowingStar

No problem senior...Schimba EBL21 cu un tub nou...NOS, masoara tensiunile si apoi discutam.Verifica in prealabil transformatorul de iesire si legaturile din etajul final(firele) si difuzorul.Legaturile mecanice/lipituri/fire cedeaza in timp.Chiar si difuzorul poate fi defect!In general rezistentele rar cedeaza si se vede pe ele...dupa aspect. :da cele cu valori de MOhmi :rade: in general nu se intrerup. :rade:Vezi ca becul a avut efect!?

Buna seara,Difuzorul este bun.Aparatul il voi duca la ''valderama''. Nu stiu ce are...Stima,
Link spre comentariu

Si asta e o solutie sigur d-l Valderama va rezolva defectul...stai pe langa el...daca te lasa.. si vezi ce masoara, intreaba, pune-l sa-ti explice ce face...intreba si de 3 ori fara rusine, e el mai coleric dar e meserias bun si cumsecade.PS :da e parerea mea depre Valderama

Link spre comentariu

Cred ca e traful de iesire...masoara rezistenta primarului trebuie sa fie de cateva sute de ohmi (si intre priza si capetele primarului ) /secundarul clar are o rezistenta de 5-8ohmi.masoara si intre tole si primar repectiv secundar daca e buna izolatia (poate fi strapuns).Si pana aici ai masurat toate piesele, verifica cablajul sa nu fie intrerupt sau fire in scurt sau fire intrerupte...De asemenea tuburile sa fii sigur ca sunt functionale.Faptul ca ai 0V imi spune ca circuitul este intrerupt de/pana acolo.Si nu te speria ca nu-i asa de greu sa-l repari vei rade dupa ce vei vedea ce si cum... E bine ca il iei si pe d-l valderama profesor, eu daca as fi in locul lui te-as pune pe tine sa lucrezi si doar ti-as da indicatii fa cutare si cutare... Asa ca sa inveti. icon_jook

Link spre comentariu
Vizitator GlowingStar

Va salut,:) Aseara am incropit un redresor cu priza mediana dintr-un traf ce il aveam pe aici. Nu stiu din ce aparat este, dar sigur stiu ca e contemporan cu Balada. Chiar nu prea am experienta cu radiourile astea superheterodina... Eu initial am vrut doar sa duc aparatul la Dl. profesor si sa vad ce zice ca a avut. Sa vedem cand ma poate primi... Va spun ca intr-un fel sau altul, acest radio este o mare binecuvantare pentru mine. Mi-a aratat cat de multe stiu eu despre electronica cu tuburi : ). mai 0 :ras: Stima,

Link spre comentariu
Vizitator GlowingStar

Buna seara,Am realizat circuitele in functie de schema electrica de principiu si vad ca nu am tensiune pe C38...Dau toata vina pe trafo de iesire cu priza mediana, caci jumatate din el este dus...Va multumesc pentru sfaturi.Multa sanatate,

Link spre comentariu

Alimentez in tensiune radioreceptorul si masor tensiunea continua Anod-masa la toate tuburile si Ge-masa la toate tuburile si rezulta tensiunea de 376Vcc,

Daca transformatorul de iesire este intrerupt,indiferent care sectiune, cum se justifica afirmatia din primul post adica pe unde a ajuns tensiunea pe contactele corespunzatoare tuturor anozilor si grilelor ecran ? ( chiar daca tuburile au fost scoase ) E randul meu sa fiu nedumerit. Consider ca vizita la @valderama va fi cea mai buna rezolvare pentru aparat.
Link spre comentariu
Vizitator GlowingStar

Alimentez in tensiune radioreceptorul si masor tensiunea continua Anod-masa la toate tuburile si Ge-masa la toate tuburile si rezulta tensiunea de 376Vcc,

Daca transformatorul de iesire este intrerupt,indiferent care sectiune, cum se justifica afirmatia din primul post adica pe unde a ajuns tensiunea pe toate contactele care corespund tuturor anozilor si grilelor ecran ? ( chiar daca tuburile au fost scoase )
Va salut,Radio Balada a fost modificat foarte acum ceva timp si in loc de un traf cu priza mediana, avea unul fara..........................Pai sa zicem asa:Acuma nu as mai avea tensiune pe EBL21, anod, deoarece este intrerupt traful, partea primara. Pe grila ecran nu vad de ce nu as avea tensiune...La fel si pe ceilalti anozi si grile ecran ale celorlalte tuburi. Poate am gresit la vreo conexiune... Desi nu cred... Am verificat de 2 ori ceea ce am facut, am respectat intocmai schema. Pana si cei 2 condensatori de scurtcircuit, C21 si C22 i-am montat.Sau poate C38 nu este bun. Am masurat ambii condensatori, de intrare si de filtrare si mi-a dat ca sunt buni, chinezesti, dar buni : ) (ma refer ca au 40uF nu 47 aca cum se lauda). Valorile lor raman constante.Acum astept sa fac rost de traf de iesire si vad dupa aceea.Stima,
Link spre comentariu

Nici o problema , mai gresim. Singurul lucru jenant a fost ca am cerut tensiunile pe tuburi si nu le-am primit. Daca nu sunt trecute pe schema, asta nu inseamna ca nu puteau fi masurate. Aparatul poate fi pus in functiune si cu un transformator fara priza daca se conectaza un capat al primarului in anodul finalei, iar al doilea capat de primar, la +C37 unde se va conecta si R22 ( care merge mai departe la +C38). Va scade putin eficienta filtrajului dar nu atata incat sa fie foarte suparator si cand se va gasi un transformator original, desigur se va pune. Presupunand ca in rest totul este bine , la punerea in functiune exista probabilitatea ca aparatul sa fluiere puternic. In acest caz se inverseaza intre ele capetele infasurarii primare ( valabil numai la transformatoarele fara priza). P.S. Reactia pozitiva ( fluieratura mentionata ) poate sa apara si la montarea unui transformator original cu priza. Se vor inversa in acest caz terminalele secundarului intre ele dar sa nu se inteleaga prin asta inversarea firelor care duc spre difuzor ci inversarea acestora fata de montaj adica masa si grupul R20, C36.

Link spre comentariu
Vizitator GlowingStar

Va salut,

Am pus aparatul pe picioare : )

Avem asa:

EBL21:

Va= 236Vcc

Vge= 217Vcc

Vgc= -4,45Vcc

ECH81 angajat ca amplificator de FI si amplif. de tensiune

Vat= 29Vcc

Vah= 216Vcc

Vge= 59Vcc

ECH81 angajat ca heptoda schimbatoare de frecventa si trioda oscilatoare:

Vat= 99Vcc

Vah= 214Vcc

Vge= 59Vcc

Masa-C37= 253Vcc

aceeasi Masa-C38= 215Vcc

Acuma se mai aude numai un simplu barait in difuzor cand tubul final se incalzeste(pacat ca nu am generator de AF), este un usor nor electronic albastru in tubul final si nu prinde posturi.

Mai am sa fac rost de bobina de soc de antena si trafo cu priza mediana pentru el. Atunci voi vedea daca merge cu adevarat.

Apoi sa repar carcasa, sa o vopsesc si lacuiesc.

Noapte buna,

Link spre comentariu

Salut,Ar fi cateva intrebari concrete si la obiect :Transformatorul de retea actual are infasurarea anodica separata sau este un autotransformator ? Cum e conectata infasurarea secundara ? Un capat este la tubul redresor, unde e conectat al doilea capat ?Am inteles ca s-au montat C 21 si C 22 . Unde ? ( daca este o singura infasurare secundara) Pe moment nu e prea important unde sunt montati. Unde este grupul de negativare R11, C29 , in catodul finalei sau in circuitul de alimentare ?-aparitia tensiunii negative grila-catod de cca. 4,5V poate insemna cadere de tensiune pe R11( asta e bine) si apare in ambele cazuri daca montura tubului este corespunzatoare. Daca - C37,-C 38, ( filtraj ) este izolat fata de sasiu prin rondela izolatoare sau este montat direct pe acesta ?-dupa clarificarea acestora se poate trece mai departe. Ramane de vazut cat de modificat a fost aparatul ; se poate "demodifica" (modificarea modificarilor) .Totul e cititul, rabdarea , colaborarea , perseverenta , etc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări