Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema radioreceptor Balada S582A

Vizitator GlowingStar

Postări Recomandate

Vizitator GlowingStar

Va salut,As dori sa ma ajutati si pe mine cu urmatoarea problema:Am un radioreceptor Balada S582A.Alimentez in tensiune radioreceptorul si masor tensiunea continua Anod-masa la toate tuburile si Ge-masa la toate tuburile si rezulta tensiunea de 376Vcc, iar cand masor tensiunea rezultata in urma redresarii, am doar 267Vcc, ceea ce este destul de bine, deoarece am nevoie numai de 250Vcc anodica pt tuburi.Nu stiti cumva care este cauza?Am masurat tensiunea si cu electroliticii dezangajati si am avut in jur de 365 parca...Este ridicol!Pe sticla tubului final au aparut 2 oglinzi mari blew la culoare, iar cand ma uitam in interiorul tubului in functiune, vedeam un nor albastru. Tubul este un EBL21Probabil s-a format vreun fel de Marx in interior...nu stiu...Recent am schimbat niste condensatori cu hartie, cu unii rusesti metalici construiti special pentru armata... Nu vad care sa fie problema...Tensiunea aceasta eu o masor fara tuburi.Rog putin ajutorStima,

post-1-139829513881_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 60
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kripton

14

• mila

5

• Relav

1

• Spitfire

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator GlowingStar

Va salut,Am specificat ca masor tensiunea fara tuburi. Difuzorul este montat.Ce doamne iarta-ma legatura are oscilatia de frecventa mare cu ce se petrece in radio atunci cand tuburile sunt scoase din socluri? Si oricum ce legatura ar avea asta cu tensiunea mare masurata la toate tuburile, ECH81 ambele si EBL21, intre grila ecran si masa si anod si masa?Ce oscileaza?

Link spre comentariu
Vizitator GlowingStar

Va salut,Am pus aici o poza cu condensatorii, daca ajuta cu ceva.Urmeaza sa-i schimb...Pe ei scrie in felul urmator:K40Y-9(C40U-9)Mai scrie ca cel mare este facut pentru tensiunea de 630V probabil ca, iar cei mici, pentu 200VcaDaca nu ma insel, sunt condensatori rusesti cu hartie uleiata.Stima,

post-1-139829514012_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cum este posibil asa ceva?Au nu am spus deja ca tubul final EBL21 este afectat si ca se vede o lumina albastra in interior?

Tensiunea masurata pe C37 trebuie sa fie mai mare decat cea masurata pe C38. Cu alte cuvinte daca studiem schema se observa ca intre C37 si C38 pe bara "+" avem infasurarea trafului , inductanta intr-un filtru pi.Intrebare: pe care condensator s-a masurat 267V?Tensiunea de 376V este mult prea mare, dar poate fi o eroare fiind o tensiune de mers in gol. Pentru a fi sigur ca nu este circuitul in gol trebuie sa cuplati o sarcina rezistiva si apoi refaceti masuratorile.De obicei tensiunea/curentul se masoara numai in sarcina.Descarcarea albastra intr-adevar poate sa insemne o supratensiune anodica sau catodul este la masa (scurtcircuit) in sensul acesta se verifica neaparat C29 si R11.
Link spre comentariu
Vizitator GlowingStar

Cum este posibil asa ceva?Au nu am spus deja ca tubul final EBL21 este afectat si ca se vede o lumina albastra in interior?

Tensiunea masurata pe C37 trebuie sa fie mai mare decat cea masurata pe C38. Cu alte cuvinte daca studiem schema se observa ca intre C37 si C38 pe bara "+" avem infasurarea trafului , inductanta intr-un filtru pi.Intrebare: pe care condensator s-a masurat 267V?Tensiunea de 376V este mult prea mare, dar poate fi o eroare fiind o tensiune de mers in gol. Pentru a fi sigur ca nu este circuitul in gol trebuie sa cuplati o sarcina rezistiva si apoi refaceti masuratorile.De obicei tensiunea/curentul se masoara numai in sarcina.Descarcarea albastra intr-adevar poate sa insemne o supratensiune anodica sau catodul este la masa (scurtcircuit) in sensul acesta se verifica neaparat C29 si R11.
Va salut,1. La toate tuburile, katozii sunt legati direct la masa.2. tensiunea de 267Vcc am masurat-o cu siguranta aparatului scoasa, deci nu am avut sarcina. Aici este problema: in momentul cand leg trafo si redresorul in sarcina, tensiunea se modifica brusc si devine 385Vcc parca(ceva aproape de 385). Cum am zis, masor aceasta tensiune fara tuburi in socluri
Link spre comentariu
Vizitator GlowingStar

Am masurat aceeasi tensiune anodica si cu cele 2 ech81 montate...Tot nimica. Nu mai pun tuburile. M-i le strica degeabaCred ca duc aparatul la Dl. profesor si vedem ce zice ca are

Link spre comentariu
Vizitator GlowingStar

Pune ca sarcina pe tensiunea anodica un bec 230V/25-30W si masoara tensiunea in aceste conditii.

Va salut,Buna chestie. Am pus un bec de 15W, caci asa am avut la indemana si lucreaza bine... Am masurat apoi tensiunea anodica si am avut fix 260Vcc.Ce este de facut/modificat?
Link spre comentariu

Pune ca sarcina pe tensiunea anodica un bec 230V/25-30W si masoara tensiunea in aceste conditii.

Va salut,Buna chestie. Am pus un bec de 15W, caci asa am avut la indemana si lucreaza bine... Am masurat apoi tensiunea anodica si am avut fix 260Vcc.Ce este de facut/modificat?
:rade: Deci s-a confirmat ca de fapt tensiunile erau masurate in gol...Catodul tubului final audio nu este direct la masa conform schemei are un condensator 50mF si o rezistenta de 82ohmi...Verifica si rezistenta de 1.5K in serie cu primarul trafului AF (R22).
Link spre comentariu

Dar lumina albastra in interiorul tubului EBL21 de ce se vede? care este cauza?

Descarcarea albastra apare posibil sa nu ai sarcina pe anod (ceva cu primarul trafului AF) sau catodul in scurt la masa; dar trebuia deja sa inlocuiesti condensatorul ala de 50mF sa vezi daca dispare descarcarea respectiva...
Link spre comentariu
Vizitator GlowingStar

Dar lumina albastra in interiorul tubului EBL21 de ce se vede? care este cauza?

Descarcarea albastra apare posibil sa nu ai sarcina pe anod (ceva cu primarul trafului AF) sau catodul in scurt la masa; dar trebuia deja sa inlocuiesti condensatorul ala de 50mF sa vezi daca dispare descarcarea respectiva...
In difuzor se aude un barait usor insotit de o auditie extrem de slaba...Acel condensator eu l-am inlocuit cu unul modern pe care l-am plantat pe o bucata de ebonita si lipit de 2 contacte maricele, rotunde.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări