geomx Postat Octombrie 30, 2012 Partajează Postat Octombrie 30, 2012 Salut! Am 2 (nu unu) hdd arse (cele din poza).La prima masuratoare dioda d3 arsa. Unde as putea gasi un datasheet ceva pt aceasta dioda?Si daca tot sunt la capitolul intrebari...ce este componenta aceea ? (vezi sageata albastra) Ca aspect ma gandisem c-ar fi o sigurantza sau o rezistenta ...dar dupa ce scrie pe ea ma gandeam ca ar fi quartz 25MHz ceva...desi e prea ciudat aspectuil sa fie asa ceva.... Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Octombrie 30, 2012 Partajează Postat Octombrie 30, 2012 E un quartz 100%.Nu am cum verifica pinoutul ca sunt de pe tel si mai am 2% baterie,dar daca dioda e intre un + si masa (asa-mi pare din foto) e un zenner de protectie,daca sursa e OK. Ar merge si fara. Link spre comentariu
popa ionut Postat Octombrie 30, 2012 Partajează Postat Octombrie 30, 2012 Piesa aceea este un cristal de cuart de 25Mhz iar 5L este o dioda stabilizatoare intre 15.3V...17.3V apropo cum ti ai dat seama ca dioda este arsa??! Link spre comentariu
geomx Postat Octombrie 30, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2012 Piesa aceea este un cristal de cuart de 25Mhz iar 5L este o dioda stabilizatoare intre 15.3V...17.3V apropo cum ti ai dat seama ca dioda este arsa??! mdea....cu quartzul m-am lamurit.....era destul de simplu sa-mi dau seama ca era in scurt.....dar nu prea cred ca ar fi de 15,3....17,3v ca e montata pe alimentarea de 5v...ar putea fi cel mult un 5v1 ceva desi nu cred ca ar avea suficienta putere...poate doar sa preia ceva varfuri parazite....habar n-am dar cred ca puterea cea mai mare consumata de hard e pe 5v nu pe 12v...o fac o masuratoare cat de curand sa vad cam ce curent ar fi pe 5 si 12dar oricum la puterea consumata a hardului nu cred ca ar face fatza o dioda zener de 1-2w ..... Link spre comentariu
popa ionut Postat Octombrie 30, 2012 Partajează Postat Octombrie 30, 2012 Crezi ca vb din basme? uite aici dovada si pe viitor ar trebuii sa fi mai increzator... Link spre comentariu
lorik199 Postat Octombrie 30, 2012 Partajează Postat Octombrie 30, 2012 Daca dioda aceea e in paralel cu 5V da-o afara si vezi de pleaca HDD Link spre comentariu
geomx Postat Octombrie 30, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2012 Daca dioda aceea e in paralel cu 5V da-o afara si vezi de pleaca HDDleam at deja jos pe amandoua si deja hardurile se invart...deocamdata nu le pot vedea din windows ....poate si din cauza ca erau setate din bios nu mai stiu cum ca mi le vedea ca un singur hard de 1 terra ....si cred ca poate ar conta sa le bag in aceiasi ordine in conectori......plus ca am modificat si setarile din bios (nu mi-a dat prin cap sa faca o salvare a setarilor in bios si sa notez si pe harduri din ce conectori le-am scos).........ideea ar fi sa pun ceva diode inapoi si pe urma sa fac teste pe ele si sa incerc sa le recuperez....n-as vrea sa-mi crape definitiv..... Link spre comentariu
geomx Postat Octombrie 30, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2012 Da popa ionut din ce mi-ai trimis inclin sa cred ca ai cam avea dreptate ..... desi eu tot nu inteleg ce ar cauta un zener de valoarea aia pe alimentarea de 5v (cred ca un 7v ar fi fost destul) si nu inteleg cum de s-a ars (un defect de fabricatie e exclus....ca s-au ars amandoua simultan...adica la ambele harduri). E drept ca eu am incercat sa le alimentez noaptea pe intuneric la lumina monitorului ( deci in timp ce mergea unitatea....si e posibil sa fi bagat o mufa molex invers - adica doar am incercat s-o bag invers ca n-am apucat ca s-a oprit sursa)...dar chiar si asa deci a venit 12v pe alimentarea de 5v.....si daca zenerele sunt de 15-17v n-ar fi trebuit sa se arda..... Link spre comentariu
popa ionut Postat Octombrie 30, 2012 Partajează Postat Octombrie 30, 2012 Daca s-a oprit sursa iti spun sigur ca a facut contact a fost de ajuns nu era nevoie sa intre.... Link spre comentariu
pop_ady44 Postat Octombrie 30, 2012 Partajează Postat Octombrie 30, 2012 chiar crezi ca nu ar trebui sa se arda ?se ardea si daca dadeai 5 volti invers dar sa sai 12? Link spre comentariu
geomx Postat Octombrie 30, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2012 chiar crezi ca nu ar trebui sa se arda ?se ardea si daca dadeai 5 volti invers dar sa sai 12?nu i-am inversat polaritatea....doar tensiunile intre ele.... ..vezi dispunerea tensiunilor in poza Link spre comentariu
pop_ady44 Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 da corect asa este a-i dreptate nu ma gandisem ti-sa ars protectia de 5 volti am avut si eu 2 hdd primite asa de la diversi cunoscuti si la unu ide l-am rezolvat eu hdd merg fara probleme fara acea dioda de protectiune Link spre comentariu
geomx Postat Noiembrie 2, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 2, 2012 dioda mea arata ca in prima poza Link spre comentariu
geomx Postat Noiembrie 2, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 2, 2012 Nu stiu de ce dar am senzatia ca in domeniul asta al SMD-urilor e cam harababura …adica cam fiecare fabricant are codul lui si nu de putine ori o componenta cu cu un anumit cod o poti regasi la alt fabricant cu acelasi cod dar sa nu fie echivalente. Nu pot demonstra ….e un fel de intuitie generata poate si de faptul ca dioda pe care o caut 5L apare ca fiind o dioda zener de 15,3-17,1V. Fiind pusa pe alimentarea de 5V eu nu prea vad cun ar putea sa–mi protejeze hdd-ul o dioda de valoarea asta…..plus ca cica are 200mW ori sursa intra in protectie daca se depaseste valoarea curentului pe care o suporta (si o sursa obisnuita suporta lejer 10A pe 12v) …dioda asta parerea mea e ca nu se arde daca eu inversez mufa aceea molex caci va veni 12v in loc de 5……or ea suporta fara probleme 15v….dar chiar daca cumva s-ar arde cred ca ar intra in scurt dar poate ca imediat s-ar face scrum (ardere violenta) ca nu apuca sa treaca peste 10A prin ea….si s-ar intrerupe dioda inainte de a intra sursa in protectie. Deci sau cu ea sau fara ea sau o banala dioda redresoare 1N4007 ( care suporta tensiune inversa 700v) hdd-ul nu va fi protejat. Tot cautand pe net diode am dat peste asta: SMAJ5.0A • DIODE, TVS, UNI, 400W, 5V, 5%, SMA • TVS Polarity: Unidirectional • DIODE, TVS, UNI, 400W, 5V, 5%, SMA • TVS Polarity: Unidirectional • Reverse Stand-Off Voltage Vrwm: 5V • Breakdown Voltage Range: 6.4V to 7.07V • Clamping Voltage Vc Max: 9.2V • Peak Pulse Current Ippm: 43.5A • Diode Case Style: DO-214AC • Diode Configuration: Unidirectional http://www.farnell.com/datasheets/548547.pdf Cred ca asa ceva mi-ar trebui la hard - Dioda supresoareSMAJ5.0 , SMAJ5.0A……… Si mai cred ca ar trebui sa caut si intr-un catalog al producatorului piesei respective….adica intai sa aflu cine a produs piesa aia pe care au lipit-o cei de la Western Digital…si pe urma sa caut piesa respective….asta in cazul SMD-urilor. Apropo stie careva daca cumva e sigla producatorului (si care este acesta eventual) chestia aia ca o clepsidra urmata de litera A cred (initial am crezut ca e litera B dar e prea simetrica…) Rog colegii mai experimentati sa ma corecteze daca cumva n-am dreptate …… Link spre comentariu
Vizitator andrei_teopop Postat Noiembrie 12, 2012 Partajează Postat Noiembrie 12, 2012 Jos diodele fara probleme daca HDD-urile sunt pentru uzul personal sunteti convins ca aveti o sursa serioasa.De alimentari invers ca polaritate la mufe Molex- SATA nu prea am auzit. E nevoie de ceva forta fizica Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum