Eusebiu Angelescu Postat Decembrie 10, 2012 Partajează Postat Decembrie 10, 2012 1. pentru calculul ACM este necesar nr. de persoane din apartament 2 persoane 2. pentru caldura este necesar sa spuneti suprafata deservita scrie in facturile atasate 3. zona ( aici este vorba de costul gazului diferit...in functie de furnizor...ex. una este la BV pai in Brasov pentru conditii cat mai apropiate ...pai la o Su apartament de 47mp?....deci aprox 60 mp construiti ...nu ati fi depasit pentru luna decembrie 2011 ( temperatura medie lunara de -5...-3grC ) suma de 270...290 lei ( consum gaze ) la se adauga cheltuielile cu energia electrica consumata ....mentenanta la 2 ani a centralei ...si in scurt timp emisiile de carbon ( ca tot ne-o coace EU ) PS: atentie ca pretul pentru Gcal este diferit ...in fct. de localitate/furnizor ( la dvs in localitate tocmai s-au modernizat cu o centrala cu motoare termice in cogenerare ..).PS2: - poate am fost inteles gresit....nu sunt partizanul trecerii de la sistemul centralizat la centrale individuale ( ups...am zis-o..)...eu fiind chiar beneficiarul sistemului centralizat ..chiar daca am posibilitatea tehnica si financiara de a-mi monta centrala. N-am facut-o din considerente personale (de "santier ")....urasc sa-mi vad casa plina de tevi...si faptul ca pana acum sunt OK d.p.d.v. facturi...dar am vrut sa subliniez ca exista o mare teapa nationala din punct de vedere al aplicarii metodei. Nici solutia unei mini centrale la nivel de condominiumm nu este chiar ok (d.p.d.v. randament ) dar la ce " se pregateste" este o alternativa mai buna - ultimul offtopic ...tot cu baietii "civilizati"...nu prea au inteles ei cum s-a modificat solutia de incalzire in unele localitati din termic centralizat ...in local ... pe "lemne" .... si nu traiesc intr-un "glob de cristal" ...am vazut localitati in care saracia si lipsurile au condus la solutii disperate de asigurarea a incalzirii ...cu toate riscurile ce deriva din ele Link spre comentariu
maxim_sedilec Postat Decembrie 10, 2012 Partajează Postat Decembrie 10, 2012 "LE: pentru userul @maxim_sedilec ...este MAXIMA ...si consumul ventilatorului cine-l suporta?...ca nu cred ca este manual...."nu, e pe baza de hamsteri !@Eusebiu Angelescu daca consideri mult un consum de 10W cu care poti cel putin sa dublezi randamentul termic al caloriferului , fara ca "porcaria" sa sesizeze acest lucru ....inchide-l si lasa baba de la 9 cu "fitilul rece" sa faca treaba !Cum functioneaza repartitorul? .... un senzor masoara temperatura caloriferului prin contact direct , alt senzor infrarosu masoara o temperatura ambientala medie intr-o unitate de timp (sa zicem 20 sec) , un microcontroler calculeaza in functie de cele doua masuratori o valoare care asa pe departe ar reprezenta "energia" cedata de calorifer mediului , valoare puternic dependenta de natura si volumul mediului . O echipa de "ochelaristi" stabileste o formula cat mai stufoasa de calcul si gata ....aveti consum contorizat individual . daca se punea un "apometru" la fiecare calorifer si "gigacalorimetru" la scara se putea face acelasi calcul cu aproximativ aceiasi toleranta Link spre comentariu
Eusebiu Angelescu Postat Decembrie 10, 2012 Partajează Postat Decembrie 10, 2012 " .......un consum de 10W cu care poti cel putin sa dublezi randamentul termic al caloriferului , .... .... un senzor masoara temperatura caloriferului prin contact direct , ..... 1....cam greu sa "dublezi" randamentul..... poate prin efect placebo...sau daca esti vanzator2. .... folosind un ventilator este cam dificil sa modifici ZIT aferenta contactului senzorului....in special pentru corpurile vechi ...din fonta ( chiar daca contactul se face indirect printr-o talpa/baza de aluminiu) ...si-apoi cine ar sta cu zgomotul respectiv in cursul noptii? PS: am auzit/vazut multe "metode" romanesti sau importate de a manarii contoarele utilitatilor ( in special cele de gaze)...dar n-am auzit de "fitilul rece al babei" poate ca nu sunt suficient de batran.... PS....este de gandit faza cu hamsteri LE: glumesc ...evident iar principiul de fct. al cutiilor numite repartitoare....nu-mi este tocmai strain Link spre comentariu
danb1974 Postat Decembrie 11, 2012 Partajează Postat Decembrie 11, 2012 Ok, inteleg ca sint oameni care nu pricep cum functioneaza un repartitor de costuri. E simplu, a fost explicat, mai mult nu se poate.Mai rau, sint oameni care nu pricep chestia cu plata 60/40 vs 100/0. N-am ce face. La ai mei cind s-au pus repartitoare a fost schimbat contractul cu colterm, iarna platesc full (noiembrie - martie sau ceva de gen), vara nu platesc nici un leu, pentru ca altfel ar fi platit dublu la firma cu repartitoare ca sa le tot faca la calcule peste calcule. Da, e nasol daca nu stii sa pui vara deoparte bani, te trezesti de craciun cu buzunarul gol si hopa vine factura.Dar daca e asa de prost, nu functioneaza, ne fura guvernu' etc... de ce tarile civilizate folosesc exact acelasi sistem (mai frumos, pina acu citiva ani am vazut in Germania modelele vechi cu evaporare, cind noi meseriasii avem electronice)? Tot vestul cu apa calda e prosti, numai noi e mai destepti ca ei si nu ne lasa furati ca muschii mei poate sau...? Link spre comentariu
Eusebiu Angelescu Postat Decembrie 11, 2012 Partajează Postat Decembrie 11, 2012 Ok, inteleg ca sint oameni care nu pricep cum functioneaza un repartitor de costuri. E simplu, a fost explicat, mai mult nu se poate. Mai rau, sint oameni care nu pricep chestia cu plata 60/40 vs 100/0. N-am ce face. La ai mei cind s-au pus repartitoare a fost schimbat contractul cu colterm, iarna platesc full (noiembrie - martie sau ceva de gen), vara nu platesc nici un leu, pentru ca altfel ar fi platit dublu la firma cu repartitoare ca sa le tot faca la calcule peste calcule. ... presupun ca 60/40 versus 100% se refera la alta informatie/aberatie vehiculata de politicieni... uzata pentru linistirea maselor ...ca si faza cu eliminare subventiilor administratiilor publice locale pentru termie. In realitate nu a fost implementata...cel putin nu in toate localitatiile .... si unde a fost implementat a fost ca urmare a unui troc intre societate care distribuie agentul termic si asociatiile de proprietari.........sa inteleg ca societatea de distributie Colterm este reprezentativa la nivelul RO?...cred ca aveti o mare problema in a citii un raspuns ....ce nu este clar in ceea ce am scris?Cat priveste restul....fara comentarii...este clar ca cititi "pe diagonala" Link spre comentariu
danb1974 Postat Decembrie 12, 2012 Partajează Postat Decembrie 12, 2012 Ideea e ca repartitoarele decid doar cum se imparte factura colterm intre locatari, in asa fel incit cei care folosesc mai multa caldura platesc mai mult si cei care folosesc mai putina platesc mai putin.Simplul fapt ca iti pui repartitoare nu influenteaza cu nimic factura. Colterm citeste contorul termic al blocului si atit.O repet sa se inteleaga: repartitoarele se folosesc doar pentru a calcula cum se imparte factura de caldura pe apartamente.A, ca cei care folosesc mai multa caldura tipa ca nu le mai platesc vecinii diferenta de caldura, sint convins. Si ca sint doua subcategorii, cei care au apartamente defavorizate energetic (pe colt / pe capat / spre nord), ghinion, nici daca-si pun centrala nu scapa de chestia asta, si cei care daca nu au 26C in miezul iernii cu geamul deschis incep sa tipe, astia ar trebui amendati pentru risipa de caldura.Vreti sa platiti exact cit consumati, centrala de apartament si gata. Dupa care ascundeti factura de gaz si declarati in public ca platiti putin, foarte putin, doar ca ati uitat exact cit.Vreti sa platiti mai putin, izolatie termica corect executata, polistiren de 10cm pe exterior, geamuri termoizolante (deja isi pune lumea din cele cu 3 foi, triplex parca le zice), obisnuiti-va cu 22-23C ca nu tre sa stati iarna in chiloti, noaptea puteti da mai incet in camerele in care nu dormiti etc.--- Cit despre chestia cu plata 60/40 (nu sint sigur de procentele exacte) sau integral, am prezentat situatia locala, presupun ca se aplica in mai multe orase, pentru ca un pensionar nu prea are de unde sa plateasca iarna o factura full care poate iesi lejer la 500 de ron. E o facilitate colterm prin care incepi sa platesti in avans de prin toamna, iarna platesti partial, si diferenta ramasa o platesti in primavara (un soi de caldura in rate cu avans), in asa fel incit factura maxima in loc sa fie dau un exemplu 500 de ron sa fie doar 300 de ron.Odata ce treci pe repartitoare se schimba contractul si se trece la plata integrala (iarasi, asa-i la mine, poate in alte orase nu) si brusc iarna sar facturile prin tavan dar toamna, vara, primavara nu-i nimic de plata. Unii din cauza asta au impresia ca-i fura repartitoarele. Link spre comentariu
morocanosul Postat Decembrie 12, 2012 Partajează Postat Decembrie 12, 2012 Am un vecin,care i-mi spune:Eu ma conside vinovat ca "fur"caldura de la vecini! Ideea este ca el fiind mult timp plecat de acasa,isi face probleme ca atunci cand vecinul are caldura,se transmite prin perete la el in casa! Am uitat sa specific ca este penticostal(religie)! Eu ma gandesc, oare este treaba mea sa-mi izolez eu apartamentul(pe interior) ca sa nu piarda vecinul caldura,sau este treaba vecinului (daca considera ca pierde caldura) sa-si izoleze apartamentul? Voi ce parere aveti? Link spre comentariu
miron1947 Postat Decembrie 12, 2012 Partajează Postat Decembrie 12, 2012 Cred ca nici una nici alta, daca o luam pe ideea asta, trebuie izolata si podeaua si tavanul si sa traim intr-un termos, oricum izolator perfect nu exista, poate fi doar mai mult sau mai putin eficient . Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 12, 2012 Partajează Postat Decembrie 12, 2012 Actualele blocuri au fost proiectate ca un tot,si echilibrul termic este(era) considerat la nivel de pereti exteriori(singurii izolati,asa cum se purta pe vremea aia),compartimentarile nu beneficiaza de izolatie termica intre ele.Odata ce s-a trecut de la un sistem centralizat,la unul individual,normal ca datele problemei nu se mai potrivesc,si daca vecinul de deasupra are podeaua incalzita la 22...24 grade de cel de jos,normal ca aportul lui de energie termica va fi mai mic decat al celui de la parter,care in cel mai bun caz,are planseul izolat,dar neincalzit.Avantajati sunt cei care sunt inconjurati pe aproape toate partile de vecini care nu fac economie la gaz,si au doar un perete spre afara,cel cu geamul.Pe moment,termosistemul cu polistiren expandat de 10cm e la moda,dar nimeni nu vorbeste de durata de utilizare,e o afacere care trebuie derulata,si sunt bani multi,nu e de lepadat,dar izolatia ideala ar fi fost cu vata minerala,doar ca tehnologic e mai dificil de pus in opera(mai ales la exterior).Deci,astia-s caii,cu astia defilam,cine nu vrea sa incalzeasca vecinii,renunta la 5...10cm pe laturi la fiecare camera cu pereti invecinati,si izoleaza cum il duce capul sau cum ii permite punga,dar in noile conditii va trebui sa tina seama de ventilarea corespunzatoare a spatiului de locuit,ca altfel,banii economisiti pe gaze,ii va cheltui pt inlaturarea umezelii si mucegaiului Link spre comentariu
gabiunu Postat Decembrie 12, 2012 Partajează Postat Decembrie 12, 2012 I-mi aduc aminte cum acum 20 si... de ani,unii profesori ne tot bateau la cap cu gradul de civilizatie raportat la consumul de sapun.Aveau dreptate!Numai ca sapunul nu se consuma asa usor cu apa rece. Despre apa calda de ce nu vorbiti? Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Decembrie 12, 2012 Partajează Postat Decembrie 12, 2012 Pentru că aia-i mult mai simplu de contorizat.Sau... în ultimul timp nu, că și acolo se ține cont de volum dar și de temperatură. Link spre comentariu
gabiunu Postat Decembrie 12, 2012 Partajează Postat Decembrie 12, 2012 Deci,astia-s caii,cu astia defilam,cine nu vrea sa incalzeasca vecinii,renunta la 5...10cm pe laturi la fiecare camera cu pereti invecinati,si izoleaza cum il duce capul sau cum ii permite punga,dar in noile conditii va trebui sa tina seama de ventilarea corespunzatoare a spatiului de locuit,ca altfel,banii economisiti pe gaze,ii va cheltui pt inlaturarea umezelii si mucegaiului Corect cu ventilarea.Nu va luati dupa vecini cum ca nu ar fi prea bine sa aerisiti prea des,ca le incarcati factura.Dupa doua luni de utilizare,bloc nou izolat pe exterior,deja la una din ferestre a aparut mucegaiul.Este fereastra pe care o deschid mai rar si nu are calorifer in dreptul ei.Temperatura medie 23-24 grade celsius.@high_voltage_tm,de contorizat e simplu dar cum calculezi cat gaz si cata electricitate s-a consumat pentru a incalzi un metru cub de apa,tinand cont si de conditiile meteo,atunci cand exista un singur cazan care produce si apa calda si caldura? Link spre comentariu
Eusebiu Angelescu Postat Decembrie 12, 2012 Partajează Postat Decembrie 12, 2012 Actualele blocuri au fost proiectate ca un tot,.... inca odata jos palaria pentru dl. @doru3160...asta este realitatea pe care am vrut s-o spun. Convietuirea in comun in blocuri/imobile/condominiuri atrage dupa sine respectarea unor reguli clare DE TOTI proprietarii/locatarii/chiriasii/etc...iar utilizarea repartitoarelor niciodata nu este concludenta daca respectivul imobil are mai multe surse de incalzire ( am precizat mai sus ce inseamna) Cat priveste: ....Eu ma gandesc, oare este treaba mea sa-mi izolez eu apartamentul(pe interior) ca nu piarda vecinul caldura,sau este treaba vecinului (daca considera ca pierde caldura) sa-si izoleze apartamentul? .... ...discutiile de genul asta conduc la implementarea unor lucruri total "non tehnice"..... pe care cred ca le-ati vazut cu totii prin orase ( ex: bloc in care izolarea exterioara a fost realizata partial.....cu grosimi diferite pe acelasi perete exterior ...care mai decare cu "briz-briz-uri" ca deh.... imaginatia zugravului este mare...)Asta e ceva ce numai in RO se intampla...si tine intradevar de CIVILIZATIE ...cum am povestit mai sus NU-ti convine....fa-ti un imobil singur si ai scapat!!! dar cad sunt mai mult locatari toti trebuie sa participe/beneficieze de confort ( binenteles NU GRATIS!!!...cum ne -am invatat inca din vechiul regim). Trecerea la alta sursa de incalzire trebuie facuta unitar ...pentru toti. Tehnic vorbind exista solutii suficiente....testate deja prin tarile "civilizate"....nu trebuie sa inventam "apa calda" PS:O singura problema ar fi...gradul de saracire mult prea mare...si guvernatii care nu asigura protectia sociala reala pentru cei care chiar au nevoie... Link spre comentariu
morocanosul Postat Decembrie 13, 2012 Partajează Postat Decembrie 13, 2012 Am si eu o nelamurire:La calculul facturi pt.incalzire,cu repartitoare,ce importanta are nr.de persoane? In acelasi spatiu,fie ca suntem 2 sau 10 cantitatea de caldura ramane aceeasi! PS. Daca suntem 10 incalzim noi spatiul(cu costuri MARI,cam cat sa pui de un chef pe cinste,deci depaseste pretul de cost al gigacaloriei obtinuta sub orice forma,dar merita!! Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 13, 2012 Partajează Postat Decembrie 13, 2012 Avand in vedere ca inaltimea apartamentelor este constanta si aprox aceeasi peste tot,se ia in calcul suprafata,altfel calculul trebuie facut functie de volum,implicit se tine cont de nr de elementi radianti instalatiCine calculeaza repartizarea caldurii functie de nr de persoane e in afara legii...de fapt ma intreb daca exista pe undeva asa ceva,pt ca mi se pare o aberatie...in cazul asta,daca acolo nu locuieste nimeni,teoretic ar trebui sa nu se plateasca nimic Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum