Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum functioneaza repartitorul?

dem3ntor

Postări Recomandate

Cine are centrala , are separatie de gaze . Poti avea separatie si fara centrala ... cat consumi , atat platesti . La fel ca cei cu centrala . Eventualele pierderi se trec ( impart ) la cei care nu au separatie .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Pt. un amarat de aragaz care foloseste DOAR la prepararea/incalzirea mancarii nu se merita stresul(documentatia),cheltuiala cu materiale/manopera pt. a monta contor individual ! De banii aia platesc gazul vreo 75 de ani si mai ramane si de ...bere ! In bloc,cei cu centrale sunt cu contoare individuale,ceilalti au doar aragaz..o singura baba de 80 si ceva anisori mai folosea aragazul pt. incalzit dar a murit,ceilalti,majoritatea de varsta mijlocie sunt ceva mai educati si inteleg riscurile/beneficiile unei astfel de metode..! Cum incalzesti cu aragazul o incapere aflata la ..10m de el?(Apartamente comuniste cu "trecere"..) :95

Link spre comentariu

Ma refer la montarea de contoare individuale,este o teava principala care urca pana la et.10 prin scara si de acolo pleaca ramificatia la fiecare ap. cu centrala,ceilalti au montata din constructia blocului instalatia de gaze,bineanteles,o teava cu diametrul de vreo 4-5 cm,doar pt aragaz,consum mai mic decat centralele ! :da Desigur,costul acelei tevi groase a fost suportat de.."centralisti" asa ca la orice noua racordare,trebuie sa te intelegi cu ei!

Editat de morocanosul
Link spre comentariu

.....Eventualele pierderi se trec ( impart ) la cei care nu au separatie .

Pierderi la gaze?....;Fereasca Sfantul....

In ceea ce priveste "incalzitul" cu aragazul....doar dacă se doreste camera de gazare.....😜

Editat de Eusebiu Angelescu
Link spre comentariu

Desigur,costul acelei tevi groase a fost suportat de.."centralisti" asa ca la orice noua racordare,trebuie sa te intelegi cu ei!

La fel este si pe scara mea, sunt singurul neracordat la coloana scarii.

Inainte tevile de gaz treceau prin bucatarie si pentru ca trebuia sa le dezafecteze(taie) au fost necesar sa-mi traga o teava pe afara cu un contor separat(este ilegal sa privezi pe cineva de utilitati daca este cu facturile la zi), achitat tot de ei(cei cu separarea).

Incalzitul (casei) cu aragazul o practicau multi la bloc pe vremea lui Ceasca

Da, din `85 cand au inceput economiile, dar si cu focul aprins in bucatarie, trebuia sa fi imbracat ca eschimosii.

Sateam cu sotia la lumanare in bucatarie si ne speriam unul de altul de cum aratam infofoliti.

Era cum vedem in filme la asediul Leningradului, nemancati, in frig si curentul electric mai mult oprit

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Stiti ce vreau sa spun . Cei fara separatie platesc la pausal ... daca unul sau mai multi ard gazul iarna non - stop , surplusul de gaz consumat se imparte la toti cei fara separatie . Unii sigur vor plati mai mult decat au consumat , pot considera ca sant pierderi . Apropo , la mine pe scara toti au contoare . Fata de cel de scara , suma consumurilor e mai mica . O cota din diferenta o platim toti . Cum s - o denumesc ? ... Altfel , am avut firma de incalziri ... faceam si " gaze " . Ar trebui sa stiu ce inseamna pierderi . Nu inseamna neaparat o teava sparta sau un ventil deschis si nelegat la nimic , prin care suiera gazul din coloana . La ultima revizie pe scara , au fost trei apartamente cu probleme ( sa nu le mai zic pierderi ) . Doua la aragaz , unul la centrala . Gazul sistat ( luat contoarul ) pana la remediere . Apropo , exploziile care se vad saptamanal la TV nu - s numai de la butelii GPL , si nu apar in ora urmatoare a producerii unei neetanseitati . Multe sant in blocuri . De multe ori e chemat furnizorul de gaze care zice ca totul e O.K. Daca e de la coloana , inainte de contoarele abonatilor , eventual in afara scarii ( asa e la mine contoarul principal ) , le - as denumi pierderi . In fine ...

P .S . - pentru postul 500 .

Link spre comentariu

Cei fara separatie platesc la pausal ... daca unul sau mai multi ard gazul iarna non - stop , surplusul de gaz consumat se imparte la toti cei fara separatie . Unii sigur vor plati mai mult decat au consumat

Ati facut un calcul cu cat este acum mai putin de plata fata de facturarea in sistem pausal?

A meritat sa faceti o investitie de cca .1700 lei?

Prin `75 am discutat cu un turist(evreu roman plecat legal) din Israel, intalnit in Poiana Brasov, avea o firma si un magazin de piese electronice la el in tara si imi povestea ca la o fabrica de componente s-a pus problema cum sa stopeze furturile(deci si la ei se fura) de componente de catre lucratori.

Au calculat cat costa personalul de paza si accesoriile(camere, gard inalt, sas de verificarea lucratorilor), concluzia a fost ca este mult mai ieftin sa piarda cateva diode si tranzistori(valoare derizorie la pretul de productie).

Editat de miron1947
Link spre comentariu

N - am facut calcule . Ideea e ca toata scara are acum separatii individuale . Totul a inceput cand vreo cativa si - au pus centrale , si altii au vrut sa fie " independenti " , rigurosi ... cat consum , atata platesc . Poti sa te ... in gustul si proprietatea omului ? Eu n - am centrala ... dar au mai ramas 2 - 3 consumatori , in ultima faza ... Pana la urma si - au facut si ei . De ce oare ? Din cei care n - aveau separatie ... se incalzeau cu gaz casnic , de gatit ( aia se presupune ca e utilizarea , daca n - ai centrala ) . Apa calda , la fel ... zero pe apometre . Cu ceva improvizatii , se poate incalzi un apartament intreg ... furtune , arzatoare " totale " , tot felul de convectoare etc . Aveau 30 grade in interior , se simtea cand deschideau usa , si la pereti . Pana la urma , teama ca consuma celalalt mai mult a invins . O fi fost justificata ? ... Altfel , separatia nu e o suma total pierduta . Apartamentele se mai vand , se fac schimburi , se lasa mostenire etc . Separatia le creste valoarea . Daca o faci cand trebuie , costa o suma . Daca ai pierdut plutonul , e ceva mai scumpa . Trebuie sa - i despagubesti pe ceilalti pentru proiect si alte daravere . Manopera pentru un singur consumator e mai scumpa , la gramada mai negociezi . In fine ...

P .S . - eu n - as fi permis sa se monteze centrale individuale cat timp mai functioneaza termoficarea .

Editat de gauss
Link spre comentariu

eu n - as fi permis sa se monteze centrale individuale cat timp mai functioneaza termoficarea .

Nici eu, nu stiu care este adevarul, dar am vorbit cu cativa posesori de centrale de apartament de la mine din bloc si mi-au spus ca factura lor la gaz este intre 200 si 250lei pe luna in anotimpul friguros, eu n-am platit pana acum(fara rabat de la comfort) mai mult de 140 lei in acelasi anotimp.

https://www.elforum.info/topic/67342-cum-functioneaza-repartitorul/page-21?do=findComment&comment=916608

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Ma rog , e o intreaga discutie . Ideea e ca acum , cand fumez o tigara pe geamul de la bucatarie , vad 3 tubulaturi sub mine . Cei de deasupra , le vad si ei ... plus ale lor . Gaze de ardere ... la greu . Sa nu zic ca daca are unul o problema la centrala , ajungem la stiri .. si se c .. aca in el de confort si acareturi de prin casa . Cu costurile ... alta discutie . Important e " confortul " ... ce - o fi insemnand el . In fine ... la mine in bloc e o explicatie . Incepe de la seful de scara , acum si de asociatie ( numai scara ) , care e mafiot imobilar . A cumparat cateva apartamente pe scara , unde si - a adus neamul ... numeros si prolific . Si moda centralelor ... spera sa vanda apartamentele pe un pret , si a esuat . Nici inchirierile n - au mers ... sa - si scoata din pierderi , le - a dat la rude . In fine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

1) daca va puneti tevi din polipropilena (armate cu fibra de sticla) atunci dispare problema pierderilor de caldura pe tevi. (pierderile sunt infime, neglijabile pentru a mai fi luate in calcul)

2) eu raman totusi la instalatia centralizata de incalzire asigurata de RADET. Am calorifere din fonta, iar iarna trecuta am avut temperaturi in casa situate intre 21 si 24 grade. Iar gigacaloria este subventionata de Primaria Capitalei. Daca ELCEN va trece in subordinea primariei (cum se preconizeaza) incalzirea pe timp de iarna va fi rezolvata definitiv in Bucuresti.

La noi in bloc avem toate tevile din fier schimbate cu polipropilena, iar la subsol avem contoare comune pentru apa calda, rece si agentul termic pe timp de iarna. Avem si contoare individuale pentru apa calda si rece, pentru o repartizare judicioasa a costurilor.

Nu au fost niciodata probleme cu facturi incarcate sau lipsa de caldura.

3) pretul gazului tot creste, iar cei cu centrale termice pe gaz nu au subventie de niciun fel. (doar cei cu incalzirea pe lemne au oarece subventie)

Plus reviziile periodice care sunt de-a dreptul prohibitive.

Ca sa nu mai vorbesc de aerisirea defectuoasa camerelor pe timp de iarna. Deschizi geamul pentru aer curat si primesti un amestec de CO2, CO, si alte chestii de la cosurile vecinilor. (asta daca nu exista un cos comun pentru evacuare ca la blocurile noi construite)

Editat de cristiand02
Link spre comentariu

Cu costurile ... alta discutie . Important e " confortul " ... ce - o fi insemnand el . In fine

La capitolul confort, consider ca o temperatura de 220-230 in timpul iernii este suficient.

Iar nu stiu daca este adevarat(poate doar vor sa se dea victime), dar cativa cu centrale s-au plans ca fac ,,dusuri scotiene" ,adica la baie(intre baie si bucatarie unde este centrala se afla camera de zi) apa nu este permanent la aceiasi temperatura.

La incalzirea centralizata, din punctul meu de vedere se poate reprosa, furnizarea de agentului termic conditionat de niste criterii nerealiste, intai de data(primavara si toamna, daca este mai frig trebuie sa utilizez caloriferul electric) si ulterior de conditia ca trei zile la rand temperetura exterioara sa fie sub 100 si daca sta o luna la 110, peretii deja s-au racit.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

O luna la 11 grade noaptea mi se pare oarecum nerealist . Nu stiu daca s - a intamplat ... Ma rog , poate sant cateva zile mai friguroase ( in casa ) primavara si toamna ... se poate rezolva cu un calorifer cu ulei . Altfel , costul unei incalziri , per total , incluzand si gazele ( separatia ) , ajunge la o suma . Cost initial . Nu stiu cat se recupereaza din ea . In fine , am pe scara familii care consuma un sfert din cat consum eu apa rece , dintre cei care au centrale . Sa inteleg ca sant jegosi ? ... familii cu copii mici , cu membri mai multi decat la mine ... E un paradox ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări