Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum functioneaza repartitorul?

dem3ntor

Postări Recomandate

Dar nu ar fi mai bine daca te-ai muta tu la casa de chirpici neizolata si cu centrala termica oprita?

Tot 18 grade ai avea?

Eu am platit  luna trecuta intretinere 150 ron in bloc  cu 3 etaje,2 camere,, nereabilitat cu nimeni debransat.

Ce este chiar asa rau nu inteleg,santeti absurzi rau

Cautati cauzele intretinerilor mari in alta parte..

Editat de ala micu
Link spre comentariu

Pai credeam ,ca-i suficient de sugestiva fraza ,

Prietene, ideea era ca atunci cand se plateste la pausal, nimeni nu inchide robinetul, ba din contra, il deschid la maxim! Dar cand apar repartitoarele, toti nu stiu cum sa "pacalesca" repartitorul. DE CE?

Pierderile dintr-un apartament indiferent unde se duc , sunt pierderi,si nu frauda vecinilor, nu vrei sa le ai, izolezi si le reduci.

Tu nu intelegi ca sunt persoane care au incercat chestia asta si nu au facut altceva decat sa isi puna administratorii in cap. Blocul, este un intreg, nu fiecare apartament separat. 

Exista regulamente care interzic asta, si exista regulamente care interzic deasemenea neincalzirea apartamentului!

Daca nu stii de existenta acestei legi, atunci cauta legea 230/2007 si vezi ce zice... Tot acolo o sa gasesti ca orice propietar este OBLIGAT sa accepte accesul in apartamentul sau spatiul sau al unui delegat al asociatiei pentru inspectarea, repararea sau inlocuirea elementelor din propietatea comuna (adica fix acele repartitoare de pe incalzirea centralizata), asta legat de ceea ce se spunea anterior.Sa stii, ca daca inveti ceva pe o poezie / nu vorbesc doar de principul 2 / si iei de bun fara sa intelegi, tot ce-ti spun altii pe la cursuri ,sa le vinzi marfa , este si in regula.

Cand ai sa intelegi ca eu nu iti vand niciun produs, ai sa intelegi si faptul ca nu altii "m-au invatat asta ca pe poezie".

Spre deosebire de altii, eu prefer sa respect legea pe cat posibil, nu sa profit de lacunele ei (da, am auzit de contraventii pentru termoizolati fara autorizatie, dar nu am auzit pentru cei ce "pacalesc" repartitorul cu punga de gheata ) ...

Link spre comentariu

Domnule , te rog trezeste-te din tansa, fa un pic de pauza ,ca-ti face bine! ,sigur iti va face bine.

Unde vorbesc eu de pungi de gheata, pe repartitor ? despre ce vorbim aici ? ai prizat ceva ? ca tuiculita te tine in viata si doar pe un palier acceptabil, cand inca mai faci priza  cat de cat cu …..realitatea!!!!

Domnule , vorbim despre un principiu si atat.

[*]Platesc corect ceea ce inregistreaza repartitorul , sau nu ? si in ce conditii  ? altele decat cele in raport cu alte aparate , pentru care platesti exact ce consumi?  Contoar electric de exemplu..

[*]Atunci cand vecinul nu-si incalzeste peretele comun este frauda asa cum afirmi si argumentezi din punct de vedere al principiului 2 al teromodinamici  ? sau nu ….? Esti in stare sa-ti sustii afirmatiile coerent ?

[*]De ce cand iti faci confort in camera cu AC-ul , nu aplici acelasi principiu 2 si atunci vezi doar ce iti spun regulamentele ?

Ps

Chestia cu AC-ul pe timp de vara ,am pus-o la misto ? vreau sa vad daca stii sa o interpretezi legea si esti in stare sa-mi dai si un rspuns pertinent !? sigur, ca la prosti, asa ,doar asa …!!!!. pentru unul ca mine care cauta sa se lamureasca ,de la tine perfectionat in termodinamica si mecanica fluidelor...

Ti-am raspuns la nedumeririle mele asa cum le vad eu si la intrebarea ta directa, ca vezi doamne nu pricepeai ce vreu sa-ti spun, esti in stare sa faci acelasi lucru ? Sau poate stii,si atunci este grav,daca tot mai intrebat ?...sa fie clar : nu ma intreba-i ,nu continuam ,ca nu ma intereseaza raspunsurile fara argument.

Ai minimul de decenta sa-mi raspunzi la ce te intreb si nu sa duci in derizoriu subiectul ? ca si colegul care are o casa de chirpici de vanzare si care trebuie sa aibe si el un minim de posturi si intrebari existentiale?

Vorbim de autorizatii pentru izolatii  interioare , ca si cand asta afecteaza  discutia la modul  teoretic, eu trebuie sa ma mut neaparat , sa-mi cumpar alt apartament, la sfatul tau compentent … sa deschid geamul cand si cum vrei tu,,..etc… , doml’e esti iremediabil pierdut.

Mai,  prietene  ca vad ca-ti place apelativul ,chiar iti spun la modul serios , tu le ai cu joint-urile ?

Si da domnule,,,,,,,, vinzi!!!!!!,  ca  ai spus-o singur, ,nu trebuie sa-ti regasec postul, dar nu asta-i problema ca vinzi!  problema este ce le spui oamenilor cand vinzi obiectul,:numit repartitor si  nu le spui de fapt ce face obiectul in sine.

Editat de comanici
Link spre comentariu

Am impresia ca,daca toti cei care se contrazic aici ar fi bagati la "pausal",sau si mai "corect" sa li se spuna,TOVARASI,aveti de platit suma de X lei,voi sunteti 100 de locatari(medie),socoteala o faceti voi(cine/cat),dar la sfarsit de luna se incaseaza ..taxele!! :nerv  Cum se rezolva problema asa cum am decris-o eu?? :nas:  Cu capete sparte,ochi vineti,picioare rupte, sau cum propuneti rezolvarea ACESTEI probleme?? :dans:  Dupa aceea va ve-ti da seama ca contoarele individuale au un rol bine definit(chiar daca nu sunt perfecte),acela de a nu alimenta tensiunile sociale care ,printre altele,dauneaza grav,ECONOMIEI,prin productivitate scazuta s.a!! :da Una e sa mergi nervos la lucru,si sa te gandesti cum te descurci cu vecinii,alta sa stii (aprox.)ce ai consumat si te astepti sa platesti...o suma Z!! Astept un raspuns la intrebarea de la inceput!

Link spre comentariu

Domnule , te rog trezeste-te din tansa, fa un pic de pauza ,ca-ti face bine! ,sigur iti va face bine.

Unde vorbesc eu de pungi de gheata, pe repartitor ? despre ce vorbim aici ? ai prizat ceva ? ca tuiculita te tine in viata si doar pe un palier acceptabil, cand inca mai faci priza  cat de cat cu …..realitatea!!!!

Tipic romanesc, dar trecem peste ...

Domnule , vorbim despre un principiu si atat.

[*]Platesc corect ceea ce inregistreaza repartitorul , sau nu ? si in ce conditii  ? altele decat cele in raport cu alte aparate , pentru care platesti exact ce consumi?  Contoar electric de exemplu..

Doar ce s-a explicat de N ori, repartitorul contorizeaza in functie de diferenta de temperatura. Atat timp cat este programat corect, contorizarea este corecta.

[*]Atunci cand vecinul nu-si incalzeste peretele comun este frauda asa cum afirmi si argumentezi din punct de vedere al principiului 2 al teromodinamici  ? sau nu ….? Esti in stare sa-ti sustii afirmatiile coerent ?

Din nou, repet ceea ce am spus deja. Este, caci nu doar odata am mers in vizita la diverse persoane si am constatat ca si fara sursa de incalzire aveau in casa 20*C, in plina iarna. Cum este posibil asta? De unde vine caldura aceea? Cine o plateste?

Si tot aici te invit sa recitesti ceea ce am scris despre apartamentul meu, cu termoizolatia si aparatul AC, corelat cu spusele vecinilor.

[*]De ce cand iti faci confort in camera cu AC-ul , nu aplici acelasi principiu 2 si atunci vezi doar ce iti spun regulamentele ?

Apartamentele au venit cu incalzire centralizata, nu cu racire. Ca iti montezi tu AC pentru ca nu suporti caldura este strict problema ta. Insa si acolo exista ceva aprobari ce trebuiesc luate inainte (desi nimeni nu o face).

Tu nu ai inteles un lucru, nu discutam de faptul ca eu am si tu nu. Discutam de faptul ca amandoi avem dar tu nu vrei sa folosesti, ca iti este de ajus ce primesti de la mine si pentru care platesc eu.

Si tot nu vrei sa intelegi ca discutam de o LEGE care te obliga.

Mai,  prietene  ca vad ca-ti place apelativul ,chiar iti spun la modul serios , tu le ai cu joint-urile ?

"Joint-uri" ? 

Spune-le domnule racorduri, ca doar suntem romani. Si nu, nu le am cu ele, ii las pe colegii instalatori sa le foloseasca.

Si da domnule,,,,,,,, vinzi!!!!!!,  ca  ai spus-o singur, ,nu trebuie sa-ti regasec postul, dar nu asta-i problema ca vinzi!  problema este ce le spui oamenilor cand vinzi obiectul,:numit repartitor si  nu le spui de fapt ce face obiectul in sine.

Eu zic sa regasesti postul si sa vezi ce scrie in el. Atunci poate intelegi ce vand.

Si cred ca am spus-o si aici destul de clar. Repartitorul masoara diferenta de temperatura dintre radiator si mediul ambient. Prin acesta diferenta (tinand cont si de parametrii introdusi initial in calcul), repartitorul poate estima cantitatea de energie livrata de radiator in camera respectiva, deci automat si cantitatea de energie extrasa din retea.

Link spre comentariu
Vizitator nasty2

blocul nostru (cazul 1, Bucuresti, sect 1, debransari neglijabile ) a renuntat la repartitoare dupa vreo 10 ani, prin vot.

S-au facut simulari de calcul si concluzia pentru cei care au in continuare repartitoare, la alte blocuri DIN BUCURESTI) este ca trebuie sa se plateasca 50% din factura de incalzire pe suprafata apartamentului si 50% pe indicatia repartitoarelor.

ACEASTA ESTE SINGURA SOLUTIE! Astfel vor fi multimiti majoritatea locatarilor - nu vor veni la unii facturi prea mari si nici cei care vor economie nu vor fi foarte nemultumiti. Eu cred ca 50% nu e exagerat pentru ca faceti un experiment - puneti mana pe tevile verticale care trec prin apartament de tur si retur si veti vedea ca sunt calde si cele de retur si acum verificati temperatura caloriferelor, toate elementele de sus pana jos - nu-i asa ca e mai rece jos? Deci partea de sus mai calda e cam echivalenta cu teava de tur? ( comuna prin toate apartamentele)

Solutia este valabila pentru orase cu ierni usoare, cu putini debransati, cu putini plecati dupa capsuni...

Editat de nasty2
Link spre comentariu

Ce reprezinta toata insiruirea aceasta de cifre?? :nas:  Inainte sa-ti obosesti mintea, :da trebuia sa faci o introducere in subiect,mai concret,explica ce vrei sa zici!??? :qetrwe

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator nasty2

s-au prins aradenii:

http://www.aradon.ro/scrisori-de-la-cititori-cat-ne-costa-de-fapt-caldura/1472349

CET produce energie electrică cu ajutorul unor turbine pe bază de abur și la început vindeau exclusiv electricitate.
Aburul reziduu de după turbină este fie aruncat, GRATIS, în atmosferă, prin coșurile acelea cu secțiunea hiperboloid, fie e captat ( numai dacă există un oraș pe aproape) și VÂNDUT ca agent termic, pt apă caldă și căldură. Știe cineva ce se întâmplă cu aburul de la Turceni și Rovinari?
Ceea ce produce CET-ul sunt kw și gigacaloriile sunt reziduri, cu niște costuri ( cu salarii prea mari pt ceva care merge prost). Prețul curentului electric este dictat de piață, iar prețul gigacaloriei este calculat algebric, ÎN MOD GREȘIT, ca diferență între cheltuieli și cât curent vând. 
Este greșit să credem că statul ajută populația prin subvenționare. Statul ajută centralele, care sunt prost administrate, căpușate și cu un numar de angajați supradimensionat, fără nicio dorință de restructurare și modernizare. Consumatorii sunt captivi, fără drept de debranșare și platesc un preț neinfluențat de nicio concurență.
CET-ul e o gaură neagră, necontrolat și neverificat de nimeni.

http://www.dcnews.ro/cet-hidrocarburi-ia-in-calcul-disponibilizartea-a-200-de-angajati-pentru-a-scapa-de-datorii_126308.html

Editat de nasty2
Link spre comentariu

Aburu secundar provenit de la turbine ii racit, condensat si reintrodus in cazan, nu-i da nime drumu in atmosfera total. Ar fi foarte ineficient sa alimentezi cazanu cu apa rece, care ar mai trebui si dedurizata. Dupa parerea mea consumatorii de energie termica provenita din abur secundar fac chiar un serviciu partial termocentralei pentru care platesc si bani.

Vara cand nu exista consum mare de energie termica si termocentrala trebuie sa lucreze la capacitate mare racirea aburului secundar trebuie facuta local in temocentrala si asta costa.

Mai grav ii ca fiecare consumator de energie electrica, indiferent daca ii sau nu conectat la o retea de termoficare alimentata dintr-o temocentrala, plateste taxa de cogenerare.

http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-14631382-nu-poate-eliminata-taxa-cogenerare-asa-cum-anuntat-victor-ponta.htm

Stai la casa, faci foc cu lemne, si esti obligat sa-i platesti cuiva care are incalzire de la o termocentrala cativa lei pe luna pentru caldura. Nu-i mult da nu-i nici drept.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
  • 11 luni mai târziu...
Vizitator nasty2

n-ar trebui produsi in tara?

sau e mai interesant pt unii sa-i aduca din import?

AEM Timisoara facea ( acum numai repara) Recoterm.

Ar avea timp sa omologheze ceva fiabil, asa ca pt Romania.

Chiar, cu ce se mai ocupa ministerul industriei?

au avut 2 ani la dispozitie ca sa se pregateasca ( si AEM si ministrul industriei/economiei)  pentru vreo 2 milioane de repartitoare care se pare ca vor deveni obligatorii:

http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_42713/Pan%C4%83-in-decembrie-aproape-toate-apartamentele-trebuie-s%C4%83-aib%C4%83-contoare-pentru-c%C4%83ldur%C4%83.html

Editat de nasty2
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Revin la acest topic despre repartitoare cu niste constatari facute de mine... Cum am mai scris mai sus in acest topic, deja de cativa ani m-am debransat de la incalzirea centralizata si am trecut pe centrala termica de apartament, in acelasi timp am mai fost ocupat cu multe alte lucruri, de aceea nu am mai scris nimic aici in ultimii doi ani. Acum am avut ceva timp liber si m-am gandit sa verific cum functioneaza / cum sunt construite aceste repartitoare, am avut cateva repartitoare demontate cu tot cu caloriferele mele vechi (deci repartitoare functionale dar scoase din folosinta). Eu credeam tot timpul ca aceste repartitoare sunt facute astfel incat sa fie "tamper-proof" sau macar "tamper-evident", adica sa nu poata fi manipulate / demontate sau sa se poata observa imediat daca au fost manipulate / demontate. Se pare ca m-am inselat, aceste repartitoare electronice cu display LCD (cel putin cele pe care le-am avut eu) nu au absolut nicio protectie electronica care sa sesizeze daca au fost demontate de pe calorifer sau care sa sesizeze daca li s-a deschis carcasa. Intr-adevar au in fata un fel de sigiliu de plastic la care se rupe tija la deschiderea carcasei repartitorului, insa sigiliul respectiv se poate fixa usor la loc fara sa se observe ca a fost rupt vreodata, doar daca s-ar dezasambla repartitorul s-ar putea observa ca sigiliul de plastic a fost rupt si pus la loc, dar cei care fac citirile repartitoarelor, nu fac astfel de verificari. Alta chestie la care m-as fi asteptat, ar fi fost o protectie care sa sesizeze daca dispare (chiar si pentru putin timp) tensiunea mecanica de pe surubul strans care tine repartitorul fixat pe calorifer, de exemplu cum este la caloriferele vechi din fonta. Nu exista nimic de acest fel, deci nu se poate observa nicicum daca un locatar da jos repartitorul de pe caloriferul din fonta si il pune inapoi doar in perioada cand se fac citirile (pentru asta nici macar nu trebuie desfacuta carcasa repartitorului). Cateva zile m-am jucat cu repartitoarele mele si am gasit cel putin 3 moduri prin care pot fi facute sa nu inregistreze deloc consumul sau sa inregistreze consumul doar partial, de pe caloriferele din fonta se si pot da jos si se pot pune inapoi fara sa se poata observa absolut nimic. Si da, repartitoarele functioneaza la fel mai departe si dupa ce au fost date jos si puse la loc, dar si dupa ce li s-a desfacut carcasa si s-au facut manipulari in interior. Deci aveti grija daca aveti repartitoare in bloc, mai ales daca sunt si apartamente cu calorifere de tip vechi din fonta, nimeni nu va poate garanta ca nu aveti vecini care consuma caldura dar va fenteaza la factura. Sunt si unele indicii dupa care s-ar putea ghida cei care fac citirile repartitoarelor, insa domnisoarele care fac citirile, de obicei nu au deloc cunostinte tehnice si din pacate mai mult ca sigur nu ar observa nici cele mai evidente indicii.

Editat de belasajgo
Link spre comentariu

La caloriferele vechi din fonta,care au fost montate original(anii 70),repartitoarele NU pot fi demontate/remontate fara desigilarea lor ! Nu poti accesa suruburille de fixare daca nu se scoate capacul frontal(sigilat) iar accesul la piulitele din spate nu se poate face pt ca distanta intre perete si calorifer nu permite(cativa cm) ! Daca s-ar putea desigila/resigila fara urme ar fi alta poveste dar asa cum sa spus se rupe sigiliul si nu mai ai ce sa faci...eventual lipit cu superglue si la o eventuala demontare de meserias imediat se prind de figura ! mai si platesti vreo recalculare a consumului pe o perioada de...N ani ! :da :freaza:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări