miron1947 Postat Decembrie 17, 2014 Partajează Postat Decembrie 17, 2014 In Arad sunt cateva cartiere cu ceva microcentrale care au aparut recent (plus reteaua de transport al agentului termic modernizata in zona respectiva), acolo incalzirea centrala functioneaza foarte bine si locatarii platesc pana la 100-150 lei si au caldura. Probabil aceasta este explicatia, blocul meu nu este bransat la CET(nu stiu cat platesc cei conectati acolo) in Brasov exista de dinainte de `89 centrale cu gaz metan de cartier(deci trasee mai scurte)la care sunt conectate cca. 10-15 imobile, este si situatia blocului meu. Link spre comentariu
bolek Postat Decembrie 17, 2014 Partajează Postat Decembrie 17, 2014 Am postat acelasi raspuns si in topicul vecin. Sa le explice cineva locatarilor asa , simplu: Daca deconectam caloriferul (taiem teava cu flexu) , si scurgem toata apa din el , si Incalzim caloriferul cu un resou pus sub el pana are 40 de grade, cum avea inainte , de la agentul termic , si In camera avem aceleasi 20 de grade , camera fiind incalzita dupa cum vrem , cu lemne, electric, cu ... sporturi diverse.... etc, Repartitorul va indica ACEEASI CANTITATE DE CALDURA CONSUMATA ca si cand ne-am incalzi de la Radet. Chiar daca in ziua aia teava Radet e sparta si Dorel face baie prin noroaie sa o sudeze la loc. Link spre comentariu
belasajgo Postat Decembrie 17, 2014 Partajează Postat Decembrie 17, 2014 Asta am observat si eu cand pe langa calorifer am incalzit si cu gaz. Dar in momentul de fata, la noi vecinii platesc asa mult fara sa foloseasca si alte surse de caldura. Repartitoarele sunt puse ca sa se imparta consumul total al blocului la apartamente, in functie de cat a consumat fiecare. Chiar daca cineva ar folosi mai multe surse de caldura si din cauza asta repartitoarele lui ar inregistra mai mult, asta ar insemna ca ceilalti vecini ar plati mai putin, dar la noi toti vecinii au foarte mult de platit. Si asta nu este doar la noi, o mare parte din aradeni au problema asta. Pur si simplu este foarte scumpa gigacaloria ce se plateste la incalzire centrala, in comparatie cu centralele proprii. Preturile sunt prea umflate, randamentul este mic, pierderile sunt uriase... Si cireasa de pe tort este ca nu ai voie (legal) sa te debransezi si esti amendat cu zeci de mii de lei. Link spre comentariu
bolek Postat Decembrie 17, 2014 Partajează Postat Decembrie 17, 2014 (editat) La inceputul anilor 2000, cineva a facut un studiu (si pe teren, si in birou, cu dosar si tot ce trebuie) privind pierderile si "bransarile" ilegale la Apaterm Bucuresti. Erau magistrale din care plecau tevi in lateral, ca la antenele Yagi de pe blocuri... Dosarul a dovedit cu calcule concrete cifra pierderilor, folosind citirile de pe contoarele din centrale, lungimi, debite, totul masurat... 40% pierderi. Directorul de atunci (era pdsr-ul inca la putere ) a luat dosarul, a dat o prima consistenta celor implicati in studiu , apoi a ingropat toate documentele sub cheie si a plecat din functie. @belasajgo Diferenta ESENTIALA intre pierderile din Bucuresti si cele de la tine din oras, e ca aici Faraonul Oprescu are la dispozitie un buget inimaginabil , apartinand PMB, din care isi permite sa plateasca SUBVENTIA LA GIGACALORIE. Estimativ undeva pe la 3-400 Milioane de lei noi pe an... De aia in Bucuresti se plateste mai putin pe cap de locatar. Pur si simplu plateste altcineva gaurile din sistem, nu e reteaua mai breaza cu ceva in capitala...Cand s-a anuntat ca se va desfiinta subventia la energie termica, s-au recalculat facturile la 3 camere la 800 lei pe luna doar termoficarea . ...si brusc la alegerile de dupa anunturile astea alarmante , a iesit din nou faraonul primar...si s-a pastrat subventia... Editat Decembrie 17, 2014 de bolek Link spre comentariu
morocanosul Postat Decembrie 21, 2014 Partajează Postat Decembrie 21, 2014 O constatare de profan! Dupa atatea discutii,am ajuns la concluzia(verificata),ca repartitorul nu inregistreaza NIMIC,indiferent de temp. din camera!! Atat timp cat temp. camerei este sub...+35C! Am demontat unul(de pe calorifer) si tot aceeasi valoare o are dupa 2 luni de tinut la temp.de 20-21 C! Desigur,cand este montat,temp.caloriferului depaseste 35C..! Nu mi-am batut capul cu alte detalii,dar e clar ca inregistreaza o cantitate de caldura(unitati) de pe elementul unde este montat! Altfel,vara ce naiba faceam cand aveam si 28-30 in casa?? Link spre comentariu
comanici Postat Decembrie 21, 2014 Partajează Postat Decembrie 21, 2014 O constatare de profan! Dupa atatea discutii,am ajuns la concluzia(verificata),ca repartitorul nu inregistreaza NIMIC,indiferent de temp. din camera!! Atat timp cat temp. camerei este sub...+35C! Am demontat unul(de pe calorifer) si tot aceeasi valoare o are dupa 2 luni de tinut la temp.de 20-21 C! Desigur,cand este montat,temp.caloriferului depaseste 35C..! Nu mi-am batut capul cu alte detalii,dar e clar ca inregistreaza o cantitate de caldura(unitati) de pe elementul unde este montat! Altfel,vara ce naiba faceam cand aveam si 28-30 in casa?? Repartitorul ca vrei sau nu , inregistreza "unitati" in functie si de temperatura din camera. Exista un ecart de temperatura intre cei doi senzori din repartitor si numai dupa ce iese din acea plaja de temperatura incepe inregistrarea, cam asa am priceput eu de la altii care au studiat mai mult sau mai putin problema, nu am retinut , parca erau 3 sau 4 grade diferenta si este conceput asa tocmai in ideea sa nu-ti pui oameni in cap ca platesco caldura care defapt nu ti-o livreaza nimeni, vara de exemplu. In rest daca vrei sa-l scoti si sa-i faci o baie fierbinte, sa sufli in el si ce mai vrei sa-i faci , nu-l intereseaza prea tare ...la fel cum nu-l intereseaza modul in care-l "incalzesti" @bolek in topicul vecin si care nu are legatura directa cu repartitorul si in care eu profan cum zice @morocanosul si mi-am permis sa postez ceea ce eu credeam , m-am lasat pagubas , oricum nu te lamureste nimeni si tot profan am ramas , inca mai caut sa ma lamuresc. Acolo se afirma ca repartitorul inregistreaza temperatura, cum domnule zic eu si imi cer si scuze , asta inregistreaza ceva ce nu are unitate de masura , deci nu exprima in mod direct o marime fizica , cum masoara temperatura ? Asa a ramas , pentru ca nimeni nu a corectat ,/sigur explicand frumos /,,,,a ramas ca masoara temperatura si gata ca exista un maret gigacalorimetru asuns in beci care ,...iar repartitorul , repartizeaza .... Zic eu in acel post in nestiinta mea : un calorifer se dimensioneaza in functie de camera si exista calculatoare pe net si o cautare te duce.... Nu domne' nu exista , zice ... decat ceva empiric 50w/m2 si asta-i calculatorul .... am pus doua link-uri cu un calculator atat de stufos de-ti trece rapid cheful de calculat , asta o faci daca ai timp berechet... Am mai facut afirmatia : cantitatea de caldura radiata de un calorifer este direct proportionala cu suprafata radianta / si nu numai fie spus in paranteza/ si cu temperatura , eu tragand concluzia ca un calorifer cu o suprafata mai mare radianta si cu un agent termic incalzit la o temperatura mai scazuta cedeaza aceiasi cantitate de caldura ca si un calorifer cu o suparafata mai mica dar cu o temperatura a agentului de incalzire mai mare , de aici si legatura nefericita in acel topic cu repartitorul. Tot acolo zice un nene , un control al temperaturii ambiental este mai bun decat un control strict pe calorifer adica direct asupra "procesului" in sine , fara alti factori perturbatorii...dar de trebuie sa-l crezi omul este toba de carte,, cu toate ca nu-ti explica de ce este asa , asa vrea el si gata, iar eu pur si simplu nu-l cred chiar daca in acest moment nu pot argumenta. Pai eu n-am vazut inca calorifer electric de camera cu termostat ambiental, dar....de /....aia care produc caloriferele sunt facuti gramada si sigur in urmatorul secol isi vor da seama de eroarea grava comisa si isi vor reprofila productia nu vor mai controla temperatura pe calorifer in mod direct doar ambiental si wireless daca se poate. Link spre comentariu
morocanosul Postat Decembrie 21, 2014 Partajează Postat Decembrie 21, 2014 @comanici:Cand am zis "o constatare de profan",ma refeream la mine,nu am tangente cu domeniul! Scuze pentru exprimarea gresita,am vrut sa spun eventual "Ca un profan ce sunt,am constatat.."! Link spre comentariu
comanici Postat Decembrie 21, 2014 Partajează Postat Decembrie 21, 2014 @comanici:Cand am zis "o constatare de profan",ma refeream la mine,nu am tangente cu domeniul! Scuze pentru exprimarea gresita,am vrut sa spun eventual "Ca un profan ce sunt,am constatat.."! si eu la fel , despre mine vorbeam " ca un profan" si eu imi cer scuze daca am vrut sa exprim ceva si din "frazare" s-a inteles altceva. Link spre comentariu
Dr.L Postat Decembrie 21, 2014 Partajează Postat Decembrie 21, 2014 Pai eu n-am vazut inca calorifer electric de camera cu termostat ambiental, dar....de /....aia care produc caloriferele sunt facuti gramada si sigur in urmatorul secol isi vor da seama de eroarea grava comisa si isi vor reprofila productia nu vor mai controla temperatura pe calorifer in mod direct doar ambiental si wireless daca se poate. Ai plati in plus pentru el? Un radiator d-ala e 150-200 lei. Un termostat de ambient (poate si cu ceva mai multe functii)...cam tot atat! E complet neviabil din punct de vedere economic. Dar, daca tu vrei, poti conecta fara probleme un termostat de ambient inaintea radiatorului si lasi radiatorul pe temperetura maxima. In legatura cu repartitorul, mai citeste inca o data subeictul asta. Treaba e simpla: radiatorul are o temperatura, aerul are o alta temperatura. In aceste conditii, radiatorul cedeaza o cantitate de caldura destul de bine determinata. Repartitorul se programeaza pt fiecare radiator in parte (si aici, destul de ok). Apoi, cantitatea de caldura corect masurata de gigacalorimetrul din beci se imparte la ce masoara toate repartitoarele din bloc, in mod proportional cu ce masoara ele. O metoda relativ decenta... Link spre comentariu
morocanosul Postat Decembrie 22, 2014 Partajează Postat Decembrie 22, 2014 Tu vorbesti despre varianta (aproape)Ideala,cand totul merge(aproape bine),dar atunci de unde apar diferentele uriase la factura intre scari,blocuri vecine cu aceeasi conformatie/orientare geografica? Gigacalorimetrul din beci,e de presupus ca este de precizie,verificat metrologic etc si la blocul vecin...Cred ca diferentele apar la citirea repartitoarelor individuale, cand au sa apara cele citite wireles...atunci nu mai poti tu scadea/creste valorile reale!! Desi am si eu(repartitoare), Punctul termic la 100m,pana la urma conteaza ce intra prin Gigacalorimetru,nu? Link spre comentariu
cheluakame Postat Decembrie 22, 2014 Partajează Postat Decembrie 22, 2014 dar atunci de unde apar diferentele uriase la factura intre scari,blocuri vecine cu aceeasi conformatie/orientare geografica? Dar aceeasi constructie? Aceeasi termoizolatie? Aceleasi geamuri? Acelasi stil de viata (aerisire, fumat, etc)? Aceeasi temperatura interioara? Aceleasi materiale? Etc Link spre comentariu
belasajgo Postat Decembrie 22, 2014 Partajează Postat Decembrie 22, 2014 [...] dar atunci de unde apar diferentele uriase la factura intre scari,blocuri vecine cu aceeasi conformatie/orientare geografica? De exemplu unele cartiere au microcentrale care deservesc foarte bine cartierele respective, restul orasului primeste caldura si apa calda de la un CET care se afla la zeci de kilometri. Cei cu microcentrala in cartier trebuie sa inchida caloriferele sa nu fie caldura prea mare in locuinta, cei care au caldura de la CET (unde agentul termic vine prin conducte aeriene prost izolate de la distanta de zeci de kilometri), trebuie sa tina caloriferele deschise la maxim si chiar nici asa nu se incalzeste locuinta la temperatura dorita. Daca mai iei in considerare si faptul ca acel contor aflat la subsolul blocurilor masoara doar debitul agentului termic, nu si temperatura, iti dai seama de ce unii dintr-o parte a orasului platesc sume de zece ori mai mari decat altii. Pana nu au fost repartitoarele asa raspandite, toti aveau caloriferul deschis si agentul termic avea temperatura necesara, insa de cand toti au repartitoare si tin caloriferele inchise, temperatura agentului termic a scazut mult. Degeaba se vorbeste mult de "reechilibrarea retelei" ce ar trebui facut cand se debraneaza cineva, ca acelasi lucru ar trebui facut si daca persoane din mai multe apartamente tin caloriferele complet inchise (ca se intampla acelasi lucru ca si cand cineva s-ar debransa complet). Dar nici la debransari facute legal nu se reechilibreaza nimic... Repartitoarele pot sa functioneze oricat de precis, problema este ca un bloc dintr-un cartier cu microcentrala primeste factura de 10 ori mai mica decat un bloc de acelasi tip din alt cartier unde vine caldura de la CET, la blocurile din cartierul cu microcentrala debitul agentului termic este mult mai mic decat la blocurile unde toate caloriferele trebuie sa fie deschise la maxim ca sa se incalzeasca caloriferul. Link spre comentariu
morocanosul Postat Decembrie 22, 2014 Partajează Postat Decembrie 22, 2014 Ceea ce spui tu mi se pare pur si simplu aberant,probabil la tine vine caldura "din strainatate",dar eu am specificat ca la noi sunt doar PUNCTE TERMICE care deservesc fiecare doar blocurile din jurul lor,nu este ca tampenia din Buc. etc! Pe scurt,avem si pierderi mici(datorita distantei mici),izolatie modernizata plus EFICIENTIZAREA acestor centrale de cartier!! Pentru asta trebuie sa ai un EDIL care chiar sa fie preocupat de soarta ta! De credeti ca l-am reales pe Boc? Pentru ca stim ce a facut si inainte cu orasul nostru ,dar la MAZARE, de ce pretul Gigacal. este DUBLU? Are gura mare etc...bla,bla! Hai ca se va supara @Vasile,dar acestea sunt realitati care nu pot fi negate....Esti un bun gospodar? Atunci ai ceva(te straduiesti,macar),Daca stai cu mana intinsa si cersesti de la guvern...mai bine lasa pe altii! Link spre comentariu
belasajgo Postat Decembrie 22, 2014 Partajează Postat Decembrie 22, 2014 La noi candidatii pentru postul de primar, inainte de alegeri organizeaza fiecare cate un eveniment in diferite cartiere, cu bere, mici si manele. Totul pe gratis desigur (pentru cetateni). Oamenii voteaza candidatul care a organizat evenimentul mai fain, sau care a avut micii mai buni. Nu se gandesc ca la iarna nu o sa poata plati incalzirea sau ca nu o sa mearga incalzirea bine, se gandesc doar la candidatul care a dat cele mai multe cadouri. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Decembrie 22, 2014 Partajează Postat Decembrie 22, 2014 (editat) Am colegi de serviciu din Arad cu care am discutat despre sumele platite pentru incalzire.Multi vehiculeaza sume mari la plata intretinerii iar caldura nu se ridica la nivelul asteptarilor.In plus niste colegi spuneau ca au repartitoare si ca platesc mai multa caldura decit cei fara repartitoare.Apoi problema apei calde.Tot ei spun ca dimineata daca vor sa faca dus, trebuie sa lase robinetul de apa calda deschis,mult timp pina vine apa calda.Apa rece inregistrata de contorul de apa calda, se plateste ca si apa calda, nu rece.Intrebati de ce nu renunta ,motiveaza ca nu pot sa se debranseze pentru ca nu le dau voie cei de la primarie.Oare,chiar asa sa fie? Pai ei nu sint abonati la CET?Calitatea de abonat i-ti da dreptul sa renunti la acel serviciu daca nu mai esti multumit de el,precum la telefon,cablu,etc.Nu?Cred ca mai degraba de vina e comoditatea.De ce sa-si faca deranj in casa,sa se inhame la achizitionarea unei centrale de apartament, bransament separat pentru gaz? Nu e mai simplu sa primesti caldura,apa calda fara multe complicatii?Nu se gindesc ca apa calda, caldura,gazul se platesc separat si nu sint bani putini.E o vorba care spune ca "domnia si prostia se plateste cu bani grei".Mult adevar contine vorba aceea Editat Decembrie 22, 2014 de GEO 53 BN Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum