Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum functioneaza repartitorul?

dem3ntor

Postări Recomandate

O camera cu umiditate mai scazuta se resimte mai rece decat una cu umiditate ridicata.

De aceea vara, la aceeasi temperatura se poate obtine un confort mai bun cu AC doar folosind functia dezumidificare.  :reytre

Link spre comentariu

In acest an la Arad se petrec lucruri incredibile, cu cei care se debranseaza "ilegal" de la incalzirea centralizata. Printre altele, trebuie sa lasi pe cei de la Politia Locala sa iti intre in locuinta (fara vre-un mandat de perchezitie) si sa iti fotografieze toate coloanele din casa, caloriferele, centrala proprie, etc., desigur ca pe poze apare tot ce ai in casa, mobilier, tablouri si alte bunuri. Daca nu ii lasi inauntru, primest o amenda intre 3.000-10.000 lei doar pentru ca nu ai lasat Politia Locala in casa. Pe langa asta mai platesti o amenda la primarie intre 1.000-10.000 lei (de obicei 2.500 lei) ca ai facut modificare fara aprobare (in interiorul propriei locuinte!), si mai platesti o amenda de 1.000 lei pentru serviciul societati comerciale de la primarie. Va intrebati de ce sunt aradenii obligati sa se debranseze ilegal? Pai se depune o cerere pentru debransare, se platesc vreo 2.500 lei pentru un proiect de reechilibrare a retelei (daca inchizi caloriferele complet, nu este acelasi lucru?), se mai platesc tot fel de taxe pentru aprobari si pana la urma CET-ul respinge cererea... Deci ai si platit pentru a avea toate lucrurile necesare aprobarii cererii de debransare, dar pana la urma tot esti nevoit sa te debransezi "ilegal" si platesti dublu...

Articol despre debransari:

http://www.aradon.ro/evadati-din-reteaua-cet/1460902

Articol unde sunt descrise amenzile:

http://www.aradon.ro/tavalugul-amenzilor-peste-debransatii-de-la-cet/1460177

Articol despre oamenii care merg in instanta:

http://www.aradon.ro/debransarea-dusa-in-instanta/1464496

Nu stiu cat timp vor mai accepta oamenii ca aceste firme sa isi bata joc de ei. Adica incalzirea centralizata, pe langa ca e scumpa, nici nu face fata necesitatilor in municipiul Arad (am detaliat problemele mai demult in acest topic). Pe langa asta, daca te debransezi (din necesitate, nu din alt motiv), atunci primesti amenzi uriase si esti obligat sa lasi Politia Locala sa iti fotografieze tot ce ai in locuinta. Daca nu te debransezi, poti sa faci saptamanal sesizari la CET ca nu iti vine caldura, ca ei spun ca la punctul de control din zona ta totul este in ordine (robinetii la intrarea agentului termic in cladire fiind complet deschise, cu temperatura scazuta a agentului termic este tot timpul problema).

Link spre comentariu

Nu stiu cat timp vor mai accepta oamenii ca aceste firme sa isi bata joc de ei. Adica incalzirea centralizata, pe langa ca e scumpa, nici nu face fata necesitatilor in municipiul Arad (am detaliat problemele mai demult in acest topic). Pe langa asta, daca te debransezi (din necesitate, nu din alt motiv), atunci primesti amenzi uriase si esti obligat sa lasi Politia Locala sa iti fotografieze tot ce ai in locuinta. Daca nu te debransezi, poti sa faci saptamanal sesizari la CET ca nu iti vine caldura, ca ei spun ca la punctul de control din zona ta totul este in ordine (robinetii la intrarea agentului termic in cladire fiind complet deschise, cu temperatura scazuta a agentului termic este tot timpul problema).

Depinde daca le-o ajuns cutitu la os sau nu. La noi in oras problema asta era acum mai bine de 10 ani. Incalzire nu aveai suficient, apa calda era rece sau venea cu rugina, facturile in perioada de iarna depaseau salaru de pe o luna a unei persoane. Ce ii drept nu erau amenzi si taxe de debransare, da si daca ar fi fost nu cred ca mai puteau impiedica pe nime. In catva luni mai erau maxim 10% conectati pe reteaua de termoficare.

Acuma dupa 10 ani platesc gaz cat plateam termoficare in perioada respectiva da la confort mult superior. Nu exagerez deloc, ii chiar realitatea.

Ma mir de faza cu amenda. Poate cineva care cunoaste legile mai bine poate sa ne lamureasca ca io stiam ca nu-ti poate intra nime in casa fara acordu tau si/sau fara sa aibe mandat de perchezitie. Pe ce motiv iti da amanda? Sau daca esti plecat din localitate 2 ani sa zicem ce solutie aleg militienii? 

Link spre comentariu

Pai am scris mai demult ce probleme aveam, cu calorifere pe maxim nu prea ajungea temperatura camerelor peste 20°C si plateam pentru incalzirea centrala 800 lei pe luna. De atunci am marit apartamentul, acum avem o suprafata de doua ori asa mare de incalzit si cu termoteca proprie stam toata iarna la 22°C si platim doar in jur de 300 lei. Cu apa calda era si la noi la fel, pana sa vina apa calda din robinet lasam sa curga sute de litrii de apa rece ce plateam ca si apa calda. Din fericire cu centrala proprie nu mai avem aceasta problema.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Alt articol care da de gandit...

http://www.aradon.ro/scrisori-de-la-cititori-cat-ne-costa-de-fapt-caldura/1472349

Intretimp de la tot mai multe persoane aud ca toti locatarii din diferite blocuri au renuntat la repartitoare si revin la sistemul vechi de plata. Cum o sa oblige UE ca toti sa isi puna repartitoarele la loc, daca ei nu vor? Ce functioneaza bine in Germania, Franta, etc., nu neaparat functioneaza bine si in Romania...

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator nasty2

Oricum,pana in Dec.2016 vor deveni obligatorii! Chestie de UE... 

n-ar trebui produsi in tara?

s-au e mai interesant pt unii sa-i aduca din import?

IAEM Timisoara facea ( acum numai repara) Recoterm.

Ar avea timp sa omologheze ceva fiabil, asa ca pt Romania.

Chiar, cu ce se mai ocupa ministerul industriei?

Link spre comentariu

n-ar trebui produsi in tara?

s-au e mai interesant pt unii sa-i aduca din import?

IAEM Timisoara facea ( acum numai repara) Recoterm.

Ar avea timp sa omologheze ceva fiabil, asa ca pt Romania.

Chiar, cu ce se mai ocupa ministerul industriei?

Desigur ca da,dar la contractele "babane",unde comisionul este de doua cifre ale" baietilor destepti",de ce crezi ca le importam?? :scarpin  STATUL(noi),plateste,pentru importuri,si NOI consumatorii platim inca odata ca vine .."tipul cu cablu""si."tipul cu caldura",sa le monteze/citeasca/factureze...bla,bla! :dsgfds  Eu unul m-am cam saturat de:Tipul de la cablu,alt tip de la caldura,tipul de la gaze ...tot felul de "tipi" care mai ma si lasa "orfan" de telefon.. :qetrwe .Atentie! situatia este similara(poate mai rau)...daca vine...TIPA de la cablu!!(ai bonus o boala venerica..) :57  :speriat

Link spre comentariu

La Arad continua scandalul cu debransarile "interzise" ilegal:

http://www.aradon.ro/razboiul-din-casa-scarii/1488176

La mine personal, acum in al doilea an de cand suntem debransati si am pus centrala proprie, s-a amortizat deja costul centralei. Lunar platesc aproximativ cu 400-450 lei mai putin decat inainte cu incalzirea centrala (si jumatate din apartamentul nostru a fost deja debransat de multi ani), in plus am mai multa caldura (22°C in loc de 18-20°C) in tot apartamentul si apa calda imediat cum deschid robinetul. Definitiv se merita, cu toate riscurile aferente (amenzi de zeci de mii de lei, vizite ale politiei locale care fotografiaza totul din locuinta fara mandat de perchezitie, etc.).

Link spre comentariu

Lei noi desigur. Cand eram cu incalzire centrala plateam aproximativ 800 lei lunar (8 milioane in lei vechi), acum platesc pentru gaz lunar maxim 350 lei (3,5 milioane in lei vechi) si am locuinta foarte bine incalzita si apa calda (nu mai platesc mii de litri de apa calda care vine rece).

De exemplu un vecin care mai are incalzire centrala, tine un singur calorifer deschis si are in camera respectiva 18°C (nu isi permite sa incalzeasca mai multe incaperi), pentru asta plateste actual in jur de 650 lei lunar. Noi cand mai aveam incalzire centrala, aveam 3 calorifere ce foloseam (si 3 debransate) si degeaba erau deschise la maxim ca nu atingeam in camera o temperatura mai mare de 20°C, deci eram nevoiti sa incalzim si cu gaz, ce nici nu am mai socotit pe langa cei 800 lei ce am platit lunar. De atunci cred ca s-a mai degradat reteaua de transport a agentului termic, sau au crescut preturile / taxele, ca vecinii tot mai mult platesc, pentru tot mai putina caldura.

Link spre comentariu

Sigur nu este mai frig la noi decat in Brasov. In Arad sunt cateva cartiere cu ceva microcentrale care au aparut recent (plus reteaua de transport al agentului termic modernizata in zona respectiva), acolo incalzirea centrala functioneaza foarte bine si locatarii platesc pana la 100-150 lei si au caldura. Insa noi care stam in centrul orasului si inca cateva cartiere fara acele microcentrale, avem toti de platit sume enorme, in schimb nu prea aveam nici caldura nici apa calda. Si din articolele din ziar se vede clar ca este de neinteles ce se intampla la Arad, chiar si avand in vedere faptul ca unul din CET-uri a fost falimentat datorita management-ului prost. Insa s-au si investit sume enorme in modernizarea CET-ului, de anul acesta s-a trecut pe gaz, inainte de investitii se promitea ca dupa ce se trece pe gaz, incalzirea va fi mai ieftina. Acum dupa investitii iar vor sa ridice pretul pe gigacalorie...

Nu sunt din domeniu deci nu stiu sa calculez cat au ei pierderea datorata retelei de transport aeriene degradate, insa daca ne gandim cati bani intra la ei (din pretul ce platesc oamenii lunar pentru incalzire + zeci de mii de lei de la fiecare din cei debransati + sume enorme de la primarie pentru subventionari), undeva dispar acei bani. Reechilibrarea retelei - de care se vorbeste asa mult, nu se face deloc. Cand faci lunar reclamatii ca ai caloriferele aproape reci chiar si daca sunt maxim deschise, vine cineva sa verifice un punct de distributie undeva in apropiere si spune ca acolo totul este in regula si ca ei nu au ce face. Deci nu imi pot da seama unde dispar acele sume enorme (in afara de salariile directorilor si managerilor).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări