Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum functioneaza repartitorul?

dem3ntor

Postări Recomandate

Eu nu ma stiu in domeniu, insa imi imaginez ca este asemanator ca si cu apa calda. La orele cand toata lumea consuma apa calda, atunci cum deschizi robinetul in scurt timp ai apa calda. La orele cand nu prea se consuma apa calda, deschizi robinetul si lasi sa curga sute de litrii de apa pana ajunge apa calda la tine.

La incalzire avem circulatie permanenta spre deosebire de ACM.

Si daca vecinii tin radiatoarele inchise, cu cat numarul de consumatori scade, cu atat creste debitul pe circuitele ramase deschise.

Altfel nu imi explic de ce cu caloriferul deschis la maxim nu puteam incalzi o incapere la 20°C, pe cand cu un an mai repede cand inca nimeni nu avea repartitoare, trebuia sa deschidem geamurile din cand in cand.

Dar nu ati luat in calcul si faptul ca in anii anteriori, fiecare isi incalzea apartamentul propriu caci contorizarea era la comun. Acum, cand toti fac economie, nu incalziti doar camera dvs, ci si pe cele ale vecinilor ce tin radiatoarele inchise.

In plus, nu luati in considerare si faptul ca agentul poate pleca cu o temperatura mai mica din centrala decat in anii precedenti.

Inainte de desfinarea incalzirii centralizate in majoritatea oraselor, se foloseau temperaturi pentru incalzire de 90*C tur si 70*C retur. Acum, in multe orase ce au inca sistem de incalzire centralizate, temperatura de tur scade si la 60*C tur.

Link spre comentariu

[...]

In plus, nu luati in considerare si faptul ca agentul poate pleca cu o temperatura mai mica din centrala decat in anii precedenti.

Inainte de desfinarea incalzirii centralizate in majoritatea oraselor, se foloseau temperaturi pentru incalzire de 90*C tur si 70*C retur. Acum, in multe orase ce au inca sistem de incalzire centralizate, temperatura de tur scade si la 60*C tur.

Da, asta ar putea fi o explicatie, posibil ca mai demult sa fi fost mai ridicata temperatura agentului termic. Dar de ce s-a scazut temperatura de la 90°C la 60°C? Asta iar ii ceva asemanator cu ce vezi la toate produsele in ziua de azi, pretul ramane dar calitatea / cantitatea scade. Defapt mai bine zis, pretul creste si calitatea / cantitatea scade.

Link spre comentariu

Indiferent de temperatura agentului termic, Dvs.platiti doar caldura utilizata, gigacalorimetrul, masoara debitul si diferenta de temperatura intre intrarea si iesirea agentului termic.

Fie ca intra la 900 si iese cu 500 fie ca intra cu 600 si iese cu 200 la acelasi debit inregistreaza aceiasi energie consumata.

http://www.ratcj.ro/contorizare.html

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Ar trebui să facă mulţi şmecheri ani grei de puşcărie ptr jefuirea poporului cu repartitoarele. ANRE e complice la jaf prin aprobarea preţurilor, astfel că nu avem nici o alternativă de scăpare din ghearele firmelor de încălzire.

Cel puţin în Bucureşti s-au desfinţat retururile de cîţiva ani ca să scadă costurile firmelor/regiilor sau ce dracu or fi, aşa că pînă vine apa caldă pe ţeavă iarna, plăteşti sute de litri de apă rece la preţ de apă caldă. Iar aşa numitele ''repartitoare'' sînt simple termometre montate de mafioţi ca să înregistreze şi cît respiră iarna bieţii oameni în case. Fraierii cred că dacă închid caloriferele şi dau drumul la aragaz sau aerotermă alea nu înregistrează. O mare ţeapă tipică ptr România. În plus, contoarele termice de bloc nu sînt cu prag de temperatură, doar contoare de apă. Doar nu vreţi să dea faliment firmele de încălzire.

http://www.gandul.info/financiar/de-ce-renunta-bucurestenii-la-repartitoarele-de-caldura-cat-costa-incalzirea-in-blocurile-cu-repartitoare-11522059

http://ro.wikipedia.org/wiki/Repartitoare_de_c%C4%83ldur%C4%83

............

Repartitoarele sînt în realitate cu totul altceva. În poza de mai jos aveţi două asemenea piese ptr tur şi retur la centralele termice. Robineţii cu bimetal montaţi de firmele consilierilor locali în locul robineţilor normali sînt tot ptr umflarea facturii lucrărilor, se folosesc tot la centralele termice unde agentul poate ajunge la 90-100*C, la 40*C cît se bagă în instalaţie e bătaie joc.

.............

Nu am ideie cum e cu căldura în alte oraşe şi cartiere, cel puţin aici la mine-n Militari a fost bine în primul an după ce s-au făcut mari lucrări de înlocuire a conductelor subterane, apoi s-a tăiat macaroana, economie cît mai mare la agentul termic primar şi preţ exagerat la gigacalorie, aşa e la noi. Iarna trecută a fost una ca din epoca de aur ptr mine. S-a micşorat şi debitul ca să nu mai plătim aşa mult, chiar dacă nu avem ''repartitoare'' în bloc. Ăia cu ''repartitoare'' chiar fac ţurţuri cei mai săraci.

Editat de zal
Link spre comentariu

Indiferent de temperatura agentului termic, Dvs.platiti doar caldura utilizata, gigacalorimetrul, masoara debitul si diferenta de temperatura intre intrarea si iesirea agentului termic.

Fie ca intra la 900 si iese cu 500 fie ca intra cu 600 si iese cu 200 la acelasi debit inregistreaza aceiasi energie consumata.

Asa ceva e absolut inacceptabil...adica, daca un locatar isi incalzeste electric apartamentul(platind binainteles factura la Enel, mai plateste si incalzirea centralizata?! Nu de alta, dar daca agentul termic din calorifer e incalzit de aerul cald din incapere, prostia aia inregistreaza? sau nu inteleg eu bine...eu m-am mutat in urma cu 6 luni la bloc, dar la noi, fiind blocul nou-nout, fiecare plateste exact ce consuma(gazele pentru centrala termica+aragaz, apa, curent+50 lei/luna taxa de mentenanta(iluminatul+curatenia pe casa scarii, ascensor.

Nu ar fi mai simplu sa se treaca toate blocurile vechi in acest sistem, coloana de gaz+centrala proprie in fiecare apartament? Fiecare locatar plateste ce consuma, nu ai bani, nu consumi! Zic si eu, pot fi si alte aspecte...

Link spre comentariu

Şi să se închidă RADET-ul? Ferească Sf. Dracu'... de unde ar mai suge firmele căpuşă şi consilierii din primării?

De aia se pun piedici cît mai mari la debranşare şi instalarea de centrale individuale. Oricum distribuitorii de energie sînt înţeleşi între ei prin preţurile practicate, totul e calculat ca să cîştige toţi.

..............

Avea dreptate cineva ce se debranşase şi era indignat că mai trebuie să plătească şi 25% ţevile din apartament ce treceau pe acolo. Soluţia lui era flexul şi punerea lor în braţele lucrătorilor de la RADET. 

''Sînt ale voastre, luaţi-le!''

Editat de zal
Link spre comentariu

Anul trecut in noiembrie am scris tot in acest topic ca inainte sa ne debransam de la incalzirea centralizata, am platit lunar in jur de 700 lei (in lunile foarte reci chiar si peste 800 lei) si incaperile nu prea s-au incalzit din cauza ca agentul termic nu avea temperatura suficient de mare. Dupa debransare, pentru mai multa caldura ce obtin cu centrala proprie, platesc doar 170 lei lunar.

Intr-o situatie asemanatoare este si un amic, dar care trebuie sa plateasca si acei 25 % (sau cat se cere) pentru tevile ce traverseaza apartamentul lui. Pentru incalzirea cu centrala proprie plateste cam 120 lei lunar (are apartament mai mic decat mine), dar mai trebuie sa plateasca lunar in jur de 90 lei pentru doua tevi care ii traverseaza o camera. Si de atunci se cearta cu administratorul si cu vecinii din bloc, ca refuza sa plateasca suma ceruta. Eu nu stiu cat de tampiti ne cred cei de la CET-uri si de la firmele care fac citirile repartitoarelor? In cazuri asemanatoare, proprietarii chiar ca ar trebui sa taie tevile din locuinta si sa le mute in afara apartamentului, de ce nu chiar pe exteriorul cladirii (totusi sa nu lase vecinii de sus fara incalzire). Sa vad atunci cine va plati acei 25 %, poate primaria, pentru ca se incalzeste aerul de pe strada...

Link spre comentariu

Şi să se închidă RADET-ul? 

:rade: ...da !!!! inca un pic si o sa "fuzioneze" cu ELCEN.....si atunci sa vezi ! ca a pus primarul general "geana" pe bugetul lor :rade: ...gata se trece la un alt nivel ...micile gainarii nu-si mai au locul.

PS: in alta ordine de idei de fapt prin sistemele de incalzire locale unii alesi si-au vazut cozonacul sau "bucatica" lor de facut bani.  Si inainte de 90 pierderile erau mari ...dar fiind aceiasi "punga" nu se vedea..... in schimb , dupa 90 cand a inceput marea spoliere au fost cele mai cautate afaceri ...de familie ...pierderile capatand valente din ce in ce mai mari ( la un moment dat parca regiile locale se intreceau in ele care inregistreaza cele mai mari pierderi .... totul culminand cu falimene rasunatoare). Astfel au falimentat rand pe rand multe regii locale..... ramanand in "viata" doar cele din marile orase care-si permiteau sa subventioneze "gras" aceste afaceri.....astfel daca tot este DNA-ul pe Radet ...de ce sa nu creeze altfel de oportunitati?

In alta ordine de idei toate aceste regii au fost falimentate si datorita factorului politic si aportul "pretului mic" inalegeri ....campanii (...si din pacate inca se mai practica...vezi cazurile Oradea, Pitesti, Constanta etc... nu zic nimic de Brasov....sa nu se interpreteteze!!!).

Retineti un lucru: toate aceste subventii sunt din banii tuturor locuitorilor unui oras/municipiu...chiar daca beneficiezi de incalzire centralizata ...chiar daca nu!!!  :secret

Editat de Eusebiu Angelescu
Link spre comentariu

Da, asta ar putea fi o explicatie, posibil ca mai demult sa fi fost mai ridicata temperatura agentului termic. Dar de ce s-a scazut temperatura de la 90°C la 60°C? Asta iar ii ceva asemanator cu ce vezi la toate produsele in ziua de azi, pretul ramane dar calitatea / cantitatea scade. Defapt mai bine zis, pretul creste si calitatea / cantitatea scade.

In foarte multe sisteme s-au trecut la centrale in condensare, iar pentru ca randamentul acestora sa fie bun, necesita temperaturi cat mai mici.

In plus, se tine cont si de faptul ca foarte multe persoane/ primarii au reabilitat termic blocurile, astfel necesarul termic al acestora scade, putand fi acoperit si cu temperaturi de tur mai scazute.

Indiferent de temperatura agentului termic, Dvs.platiti doar caldura utilizata, gigacalorimetrul, masoara debitul si diferenta de temperatura intre intrarea si iesirea agentului termic.

Fie ca intra la 900 si iese cu 500 fie ca intra cu 600 si iese cu 200 la acelasi debit inregistreaza aceiasi energie consumata.

Corect, insa aici era vorba de repartitor, nu de gigacalorimetru.

Si in plus, degeaba imi contorizeaza mie gigacalorimetru x gigacalorii daca mie radiatorul nu mi le "transforma" in caldura necesara.

Un radiator ce are o putere de 1 kw la 90(tur)/70(retur)/20(ambient), la 60/40/20 va avea o putere de doar 400 wati, fiind astfel insuficient pentru o camera de apartament ce nu este termoizolat corespunzator.

Acum, gigacalorimetrul acela va contoriza in ambele cazuri aceeasi cantitate de energie (debitul si diferenta de temperatura tur-retur fiind aceeasi), insa, evident caldura interioara nu va mai fi la fel.

Pentru evitarea platii de 25%, se termoizoleaza conductele interioare ce traverseaza apartamentul.

Singurul mod in care incalzirea centralizata poate da randament este atunci cand intreaga instalatie va fi noua si nu vor aparea termoizolatii corespunzatoare. Si cum acest lucru inseamna costuri extreme automat nimeni nu le va face.
De ce noua?
Pentru folosirea tevilor de polimeri + termoizolatie, reducand astfel pierderile in reteaua de distributie.
Pentru dimensionarea corecta a instalatiilor in blocuri astfel incat toate sa ofere aceeasi cantitatea de caldura la temperaturile folosite in sistemul de distributie.
De ce termoizolatie?
Crescand grosimea stratului termoizolant, scad pierderile de caldura, scazand acestea, instalatiile vor avea dimensiuni si puteri mai mici (deci si costuri mai mici), iar consumul de combustibil va fi mai mic.

Editat de cheluakame
Link spre comentariu

Singurul mod in care incalzirea centralizata poate da randament este atunci cand intreaga instalatie va fi noua

Blocul meu este construit in `62 si instalatia de incalzire nu a fost inlocuita, iar de cand avem sistemul de contorizare gigacalorimetru pe alimentarea imobilului + repartitoare, factura s-a redus substantial, in medie am platit 80 lei( inainte am platit si 2-3 milioane vechi) pe lunile din aceasta iarna pentru doua camere(am atasat cateva facturi in comentariile mele anterioare, cea mai mare factura a fost 107 lei reprezentand incalzirea + apa calda) iar Brasovul nu este chiar la tropice.

Sistemul este bun, acolo unde apar probleme ceva nu este aplicat corect.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Pentru încălzirea unui litru de apă cu un grad Celsius sunt necesari 0,0011666666666676 kWh.  Pentru încălzirea a 100 litri de apă cu 30 ˚ C sunt necesari 100×0,0011666666666676×30 kWh = 3,5 kWh

Dacă într-un interval de o oră printr-un calorifer circulă cantitatea de 100 de litri de apă, diferenţa de temperatură măsurată între tur şi retur fiind de 30 ˚ C, atunci pe acel calorifer s-au disipat 3,5 kWh.

Un gigacalorimetru funcţionează pe principiul prezentat mai sus. Gigacalorimetrul citeşte cu o anumită frecvenţă diferenţa de temperatură tur – retur din circuitul de încălzire, măsurând constant debitul agentului termic. Gigacalorimetru determină cantitatea de energie consumată prin însumarea consumurilor parţiale dintre două citiri. Astfel, dacă  se efectuează o citire pe minut, diferenţa de temperatură tur-retur fiind de 30˚ C, iar cantitatea de agent termic măsurată fiind de 100 l, rezultă că,   într-un minut se consumă 3,5 kWh pentru încălzirea clădirii respective, adică 60x3,5 kWh = 210 kWh în condiţiile în care nu se modifică temperaturile tur-retur şi volumul agentului de încălzire.

În situaţia în care, diferenţele de temperatură tur-retur precum şi volumul de agent termic citite de gigacalorimetru variază de la minut la minut, atunci consumul va fi suma consumurilor parţiale cititite din minut în minut.

Pentru ca masurătorile făcute de un gigacalorimetru să fie cât mai precise este necesar ca intervalul între citiri să fie cât mai mic.

Majoritatea gigacalorimetrelor aflate pe piaţă se instalează pe turul instalaţiei de încălzire, cu cele două sonde de temperatură montate pe tur respectiv retur. Măsurarea debitului agentului termic se face ultrasonic (această metodă nu implică părţi mecanice, ceea ce creşte substanţial durata de funcţionare a gigacalorimetrului). Energia consumată poate fi afişată în kWh, GWh sau GJ. Funcţie de model, gigacalorimetrul poate funcţiona la temperaturi ale mediului înconjurător cuprinse între 0˚ şi 50˚ C şi poate stoca datele citite până la 2 ani. Gigacalorimetrele mai pot fi clasificate funcţie de debitul nominal exprimat în m³/h .

Link spre comentariu

Frumos, dar în teren s-au montat nişte ... atîrnate de calorifere. Am auzit că la unii care şi-au schimbat caloriferele cu unele noi, le-au mutat jucăriile pe ele şi le-au prins dînd o gaură în tablă, între ''elemenţi''. 

.............

Mai e un aspect urît la noi, toţi meseriaşii s-au învăţat să lase în urmă cîte o problemă, care cedează după un timp şi trebuie chemaţi ei sau alţii la un ciubuc (nu contează dacă toţi fac la fel, parcă ar fi un sindicat). Exemplu văzut de mine: electricianul ENEL care înlocuieşte contorul vechi cu unul electronic sau electromecanic, pune sîrmă de 1,5mm la ieşire spre tabloul de distribuţie al locuinţei, pe post de siguranţă fuzibilă. Vine iarna, consum mare...

Eu sînt mai calificat decît el în domeniu dar nu am voie să umblu acolo.  :bataie

Editat de zal
Link spre comentariu

citat:

Si in plus, degeaba imi contorizeaza mie gigacalorimetru x gigacalorii daca mie radiatorul nu mi le "transforma" in caldura necesara.

Un radiator ce are o putere de 1 kw la 90(tur)/70(retur)/20(ambient), la 60/40/20 va avea o putere de doar 400 wati, fiind astfel insuficient pentru o camera de apartament ce nu este termoizolat corespunzator.

Acum, gigacalorimetrul acela va contoriza in ambele cazuri aceeasi cantitate de energie (debitul si diferenta de temperatura tur-retur fiind aceeasi), insa, evident caldura interioara nu va mai fi la fel.

Eu am cautat acea definitie pt afirmatiile de aici.

In liceu, in afara de putina electricitate, fizica a cam trecut pe langa urechi.

Dar ceva suna straniu: daca am un gigacalorimetru etalonat/ acceptat/ standardizat si masoara corect indiferent de temperatura apei, cum se poate ca la 2 indicatii identice cantitatea de caldura resimtita in apartamente sa fie diferita? Un se duce diferenta?

Asa ca speram sa intervina un inginer sa ne explice.

Mai aveam un coleg--inginer automatist-- care afirma ca o aeroterma de 1000w incalzeste mai mult o camera decat un radiator clasic de 1000w.

Link spre comentariu

Corect, eram cu capul in alta parte, daca radiatorul este acelasi si scade temperatura, in conditiile in care debitul este acelasi, se va modifica ecartul.  :reytre

Despre colegul automatist, probabil facea aceasta afirmatie tinand cont de confortul resimtit si nu de temperaturi. Caci, o camera rece se va simti mai calda in convectia aerotermei decat in radiatia unui radiator.

Editat de cheluakame
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări