Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum functioneaza repartitorul?

dem3ntor

Postări Recomandate

Repartitoarele vor ramane o enigma neelucidata pana la disparitia lor.

Devin obligatorii din 2016 in UE din care facem parte si noi.
nu m-ar mira sa devina obligatoriu ca sa-ti montezi si la la propria instalatie ... ca de... asa a fost tradus din engleza in romana .... :rade:
Link spre comentariu

De cand am intrat in ..UE furatul si bagatul mana in buzunarul cetateanului a devenit obligatoriu.La caldura evident am vazut situatii cand degeaba a stat un vecin in frig cu caloriferele inchise ca a platit cam 200 de lei la 3 camere,eu le las la maxim ca stiu manevra si platesc in jur de 300 lei.Un alt vecin sa debransat si drept pedeapsa plateste in jur de 55-60 lei la 3 camere pentru ca trec tevile pe la el,are centrala proprie dar vezi esti conectat in system....te stie adica.Spunea cineva ca daca este cald afara ce faci? Pai am vazut ca se reduce temperatura apei.Am vazut si situatii cand afara mergi la tricou si caloriferele frig...ma gandesc ca daca este asa cald au nevoie de bani si se fac ca au uitat focul aprins. Dar administratorul blocului a observat smecheria si inchide robinetul general de jos de la bloc sa nu fim nevoiti sa deschidem geamurile ca ne rad cei din ...UE.la apa calda la fel dai drumul si pana vine ...mai faceai o baie dar se inregistreaza datorita contorului!!!Deci nu se comenteaza,au avantaj ca pot spune de unde stim noi ca nu era apa fiarta pe teava.In plus in urma cu 7 ani sa inventat si 10% pierderi cu care vad ca ne-am obisnuit.Am vazut taxe fictive pentru apa de ploaie chiar daca nu a plouat in luna respectiva ba a fost si seceta.Nu ne mai miram,kaizerul urca in top spre 40 de lei kg chiar daca porcii nu se mai vand.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator nasty2

ce parere aveti de manipularea evidenta:

http://m.ziarulring.ro/stiri/eveniment/ ... e-CUTREMUR

"Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari, Radu Opaina, atrage atenţia că blocurile în care locatarii obişnuiesc de ani de zile să închidă căldura pe timpul iernii sunt în pericol de prăbuşire. Acesta spune că umezeala a ajuns să pătrundă în structura de rezistenţă, unde fierul se degradează accelerat.

...Reţeaua de termoficare, dezechilibrată

Prin închiderea caloriferelor, care sunt de ordinul miilor pe un punct termic, zi de zi, noapte de noapte, se creează dezechilibre hidraulice, susţine Opaina. "Asta înseamnă că punctul termic trebuie să pompeze mai mult debit în reţea, ca să-i asigure celui care nu a închis caloriferul 20 de grade Celsius în casă. O mare problemă pe care au semnalat-o oamenii în iarna asta a fost lipsa căldurii pentru cei care voiau să se încălzească. RADET-ul nu mai poate pompa debitul necesar pentru că e dezechilibrată întreaga reţea. Uitaţi-vă, de exemplu, la luna decembrie, când au venit facturi foarte mari. A crescut consumul pe punctul termic, nu a scăzut", a afirmat Radu Opaina."

pai la iarna usoara care a fost, e normal sa inchizi caloriferele ca sa scazi temperatura de la 29 de grade la 23-24 de grade - o sa cada blocul?

Nici nu pomeneste ca Radetul da prea multa caldura, de parca ar fi afara -10 grade.

Link spre comentariu
Vizitator nasty2

ma refer la declaratiile lui Opaina, care cica ne reprezinta, fiind preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din Romania. Si cum proprietari pe apartamentele si casele in care locuim suntem mai mult de 90%, asta ar putea candida si la presedentie, daca n-ar candida la top-top rusinica...

Link spre comentariu

Gigacalometru care nu masoara temperatura nu e deloc tehnologie noua, ci e o tampenie!Atata timp cat nu masoara temperatura, e si normal sa fie enorm de plata!

Exista asa ceva? E un nonsens, gigacalorimetrul trebuie sa masoare temperatura de intrare, iesire si debitul, altfel nu e gigacalorimetru, ci... debitmetruEu mi-aduc aminte ca inca de acum multi ani (peste 10) aveam gigacalorimetru pe cladire, si puteai sa-l butonezi sa vezi pe el tot, temperaturi, debit, consum. Ba avea si ceva chestie sa poata fi citit de afara sa nu mai tot intre omu' in subsol.Apropo de geamul deschis... pe citi stiu ca au caldura "de la oras", unul nu inchide nimic, toti se pling ca mor de cald si tre sa stea cu geamul deschis (chiar si cei mai rezistenti undeva spre 28C cedeaza). In blocul vecin se sta in chiloti cu geamul deschis, iti vine sa-i bati.
Link spre comentariu

Noua la camin ne-a crapat plasticul la robinet de la caldura si nu mai avem control, e deschis la maxim (la fel in tot caminul). Am cerut alte capace sa putem regla, dar n-am primit, nu avem voie sa umblam. In consecinta stam cu geamu deschis, doar noaptea e inchis. Daca fortez cu patentul s-ar putea s-o fac de-o sauna/jacuzzi in camera :101 Acum vreo 2 ani cand au fost si minus 20 grade stateam in chirie langa Spitalul Judetean la etajul 4. Apartamentul nu era prea grozav, fara termopane, usa exterioara pe post de forma etc, era un frig de stateam la televizor imbracat cu pantaloni lungi, tricou bluza si sub pilota plus plapuma. Daca voiam sa-mi fac baie sau sa spal vasele dupa 10 seara trebuia sa astept cam 5-7 minim pana ajungea apa calda. In aceeasi perioada am fost in vizita la un prieten undeva in centru...tot fara termopane, geamuri mai slabe, dar stateam in chiloti. :bataie

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator nasty2

"comitetul de bloc a hotarat sa nu se mai citeasca repartitoarele, deoarece stiu ei ca sunt blocuri fara repartitoare care platesc mai putin ca noi. Blocul ( o scara, de fapt) nostru nu e izolat."final de "iarna" avem si factura pe februarie.Nu pot sa atasez fisierul excel (cum pot sa-l atasez? ca e mai concludent decat toate vorbele), dar rezultatele sunt:-am platit mai mult fara repartitoare cu 4800 lei, per total bloc (per total iarna -din nov pana in febr incl) -3 apartamente au platit mai putin fara repartitoare cu sume intre 200 si 300 (per total iarna)-8 apartamente au platit mai mult fara repartitoare cu sume intre 400 si 600 lei (per total iarna)la restul pana la 40 apartamente majoritatea a platit in plus sau minus sume mai mici de 50-100 lei ( tot per total iarna)concluziile sunt clare- facturile pe bloc sunt mai mari cu aprox 30%- majoritatea plateste mai mult daca se renuntia la repartitoare- e mult mai cald in bloc ( in sensul ca nimeni n-a mai facut economie)- n-ar fi nevoie de repartitoare ( implicit dispar cheltuielile cu cititul si facturatul) si nici de robinete cu termostat, daca Radetul ar corela temperatura agentului termic cu temperatura de afara ( acum agentul are 43 grade si ar trebui sa aiba 38 grade)De mentionat ca iarna 2013/2014 a fost mult mai usoara decat iarna 2012/2014, daca ar fi fost identice poate ca s-ar fi platit si mai mult.

Link spre comentariu

Costurile la caldura au fost umflate ca niciodata. Asta este pretul pe care trebuie sa-l platim pentru ca am intrat in UE acum vin notele de plata.O sa vina si la energia electrica si la multe altele.Mai aud acum de o noua taxa sau abonament pentru cei care isi permit sa se simta bine pe siturile pentru adulti. Toate placerile se taxeaza si sunt considerate de lux inclisiv orgasmul.Pe bune nu ar costa atat. Facem comparatie cu un apartament care are centrala proprie pe gaz. A ajuns sa plateasca mai putin decat un apartament identic racordat la reteaua mondiala de incalzire.Normal era ca daca nu ai bani nu treci pe centrala ta si stai conectat la reteaua blocului ca esti sarac dar acum este invers. Iti rad in fata si iti spun ca trebuie sa platesti in mod obligat ca asta este viata.Unde este evolutia sau standardul ridicat de viata daca multi sunt debransati de la caldura si stau in frig? Eu cunosc un caz concret un intreg cartier residential din Bucuresti (14 blocuri cu 12 etaje parca)care are centrala proprie si stau numai bastani acolo dar platesc corect nu depaseste 300 de lei la caldura un apartament de 3 camere care are cel putin 100mp nu ca ale noastre 65mp si caldura serioasa nu gluma. Concluzia se fura.

Link spre comentariu

- n-ar fi nevoie de repartitoare ( implicit dispar cheltuielile cu cititul si facturatul) si nici de robinete cu termostat, daca Radetul ar corela temperatura agentului termic cu temperatura de afara ( acum agentul are 43 grade si ar trebui sa aiba 38 grade)

De unde ai aceste valori?
Link spre comentariu
Vizitator nasty2

de la punctul termic. M-am documentat, pentru ca am primit de la asociatia Habitat, legislatia, stufoasa, pe zeci de pagini si mi s-a parut ca practic e mai usor de intrebat la punctul termic ( sunt cam secretosi)Deci la punctul termic au temteratura de intrare in schimbatoarele de caldura, temperatura de iesire, pe circuitul secundar catre caloriferele noastre si de apa calda ( care ar trebui sa fie constanta de 50 grade) Ei nu pot regla nimic, asa vine de la CET. Deci CET-ul poate regla temperatura.Astfel in cele 3-4 zile de iarna, dupa ce a nins, cand erau minus 5, minus 10 grade, temperatura a fost de 55 grade si dupa ce s-a incalzit afara au mentinut tot 55 de grade, cand am facut si reclamatie la Radet si primarie, conform unor mesaje postate de mine aici. Temperatura au scazut-o la 43-45.Azi au fost la Bucuresti peste 20 de grade si in sfarsit, surpriza, au scazut si ei temperatura la 38.

Link spre comentariu

Cu repartitoare si robinete termostatate, sa ridice temperatura cat vor, fiecare plateste (in mare) doar ce consuma...In caz ca nu e vorba de cazuri aberante, gen gigacalorimetru pe bloc, care masoara doar debitul, sau furt in masa. :nebunrau:

Link spre comentariu

Citate din articolele de mai sus:

Prin închiderea caloriferelor, care sunt de ordinul miilor pe un punct termic, zi de zi, noapte de noapte, se creează dezechilibre hidraulice, susţine Opaina. "Asta înseamnă că punctul termic trebuie să pompeze mai mult debit în reţea, ca să-i asigure celui care nu a închis caloriferul 20 de grade Celsius în casă. O mare problemă pe care au semnalat-o oamenii în iarna asta a fost lipsa căldurii pentru cei care voiau să se încălzească. RADET-ul nu mai poate pompa debitul necesar pentru că e dezechilibrată întreaga reţea. Uitaţi-vă, de exemplu, la luna decembrie, când au venit facturi foarte mari. A crescut consumul pe punctul termic, nu a scăzut", a afirmat Radu Opaina.

Asta exact asa s-a manifestat si la noi in centrul Arad-ului, cateodata degeaba aveam robinetele termostatate deschise la maxim, ca nu ajungea temperatura agentului termic sa incalzeasca incaperea la 20°C.

Odată aleasă firma, pe toate caloriferele sunt montate repartitoare, într-un loc în care temperatura suprafeţei respective este considerată a fi echivalentă cu temperatura medie a caloriferului, după cum se explică pe site-ul RADET Bucureşti, principalul furnizor de apă caldă şi încălzire în sistem centralizat din Capitală.

Adica cum? Repartitoarele se monteaza in partea de sus a caloriferului (cam la 1/3) si ei zic ca acolo este "temperatura medie a caloriferului"? Jos caloriferul este de obicei rece, la mijloc un pic caldut, iar sus este cald. De ce nu se monteaza repartitoarele la mijloc?

Un exemplu aproape similar este prezentat şi pe site-ul FAPR, potrivit căruia la un apartament cu două camere cu repartitoare încălzirea ajunge la 650 de lei, în timp ce la acelaşi tip de apartament fără repartitoare factura la încălzire ajunge la maximum 320 de lei.

La noi la in cladire la un apartament cu o camera si o bucatarie unde temperatura este reglata la ambele calorifere la aproximativ 17°C, s-a platit pe luna trecuta la incalzire 800 lei. Nu stiu cat s-ar plati in caz ca nu ar fi repartitoare montate. Dar ma intreb cat ar costa sa incalzesti un apartament cu mai multe camere si la o temperatura mai mare, de exemplu 22°C, daca deja la doua incaperi pentru 17°C platesti 800 lei...?

Link spre comentariu

Prin închiderea caloriferelor, care sunt de ordinul miilor pe un punct termic, zi de zi, noapte de noapte, se creează dezechilibre hidraulice, susţine Opaina. "Asta înseamnă că punctul termic trebuie să pompeze mai mult debit în reţea, ca să-i asigure celui care nu a închis caloriferul 20 de grade Celsius în casă. O mare problemă pe care au semnalat-o oamenii în iarna asta a fost lipsa căldurii pentru cei care voiau să se încălzească. RADET-ul nu mai poate pompa debitul necesar pentru că e dezechilibrată întreaga reţea. Uitaţi-vă, de exemplu, la luna decembrie, când au venit facturi foarte mari. A crescut consumul pe punctul termic, nu a scăzut", a afirmat Radu Opaina.

Asta-i nestiinta. Cum sa pompezi debit mai mare cand ai consumatori mai mici?

Q = m x cp x dT

Unde M = debit masic (kg/h)

Cp = capacitatea termica masica (kj/kg K)

dT diferenta de temperatura. (K)

Pentru a asigura necesarul termic a 10 consumatori cu pierderi de 2 kw avem nevoie de un debit de 1.7 mc/h la dT 10

Pentru a asigura necesarul termic a unui utilizator cu pierderi de 2 kw avem nevoie de un debit de 0.17 mc/h la dT 10.

A, ca au furat ei banii dedicati pompelor variabile si ca vor pompa intreg debitul de 1.7 mc/h unui singur utilizator rezultand pierderi hidraulice enorme este partea a doua ...

Singurul lucru care tine incalzirea centralizata pe piata este subventionarea gigacaloriei. Si cine accepta aceasta subventionare ("mai marii" Romaniei) are de castigat de pe urma ei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări