Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum functioneaza repartitorul?

dem3ntor

Postări Recomandate

In cazul domnului C-tin, este posibil ca cei 4-5 ramasi la incalzirea centralizata, sa "pacaleasca" repartitoarele, iar diferenta dintre "consumul" lor si cel indicat de gigacalorimetru este trecut la comun pentru casa scarii si subsol.

Ok, repetam pina se intelege, sau pina obosesc eu.Repartitoarele nu masoara energia termica. Ele doar stabilesc modul in care se imparte factura de caldura a blocului.In cazul blocurilor mixte, cei cu centrale platesc un procent stabilit din factura aia (care nu e mai mica daca vreunul isi pacaleste repartitoarele, pentru ca colterm nu dupa ele emite factura, ci dupa ce scrie pe gigacalorimetru), pentru coloanele de incalzire care trec prin apartamentele lor.
Link spre comentariu

Factura pe luna decembrie se poate vedea si cum se iau in calcul suprafata radianta a tevilor

post-14622-139829728821_thumb.gif

se economiseste calculul pe calorifer

la aceasta factura se aduga 13 lei serviciul de citire/calcul care se plateste la asociatie si din aceasta cauza nu apare pe factura furnizorului de energie termica.
Link spre comentariu

Factura pe luna decembrie se poate vedea si cum se iau in calcul suprafata radianta a tevilor.....

Cazul Tektron este un caz mai "deosebit" de restul furnizorilor de energie termica din tara. In cazul dumneavoastra chiar se merita ( subventiile de la CL pentru aceasta firma sunt "naucitoare".... cu alte cuvinte se pompeaza bani din bugetul local ca sa asigure la cei 10...12 mii de consumatori de energie termica, preturi foarte mici)... pe cand in tara lucrurile nu stau asa pe "roz" :sparge: PS: acum inteleg de ce ati precizat mai la inceputurile topicului ca sunteti multumit de acest sistem .... dar este numai local la dumneavoastra. :aplauze Cum am mai spus problema este de aplicare a metodei de repartizare a cheltuielilor cu ajutorul repartitoarelor la care ANRSC a precizat ca nu este valabila metoda daca in bloc exista un singur debransat de la sistemul de termoficare ( sau mai multi)... de-asta apar aberatii ca la Fagaras ( cum au precizat colegii mai sus) Nu vreau sa ma intelegeti gresit .... si va doresc sarbatori fericite :101
Link spre comentariu

se pompeaza bani din bugetul local ca sa asigure la cei 10...12 mii de consumatori de energie termica, preturi foarte mici... pe cand in tara lucrurile nu stau asa pe "roz"

Nu stiu cat se "pompeaza", dar poate o explicatie a pretului GCal 198 lei este si faptul ca energia termica este furnizata de o centrala de cartier cu gaz metan(alimenteaza cca. 20 imobile) modernizata de o companie franceza prin anii `95, dar chiar si asa, factura a scazut cu 30% dupa aplicarea sistemului cu repartitoare si ulterior cu inca cca.30% prin reabilitare termica.

Acum indiferent cat este pretul GCal, sistemul cu repartitoare daca este aplicat corect tot scade valoarea facturii cu 30%.

Link spre comentariu

Nu stiu cat se "pompeaza", ....

:rade: Credeti-ma ca se pompeaza suficient...dar asta nu trebuie sa intereseze prea mult ...si eu in locul dvs. as fi foarte incantat de pret si in acest caz chiar nu se justifica sa cauti alt sistem de incalzire. :aplauze PS: este societatea CL ...din aceasta cauza isi permit sa faca discount pentru facturile platite la termen.... ceea ce in tara nu se practica in mod curent. Si-au aprobat un buget de cheltuieli foarte bun ...pentru cei racordati ( chiar daca la bugetul local participa si cei care au alt sistem de incalzire)PS: Inca odata va doresc Sarbatori Fericite :101 ... si nu vreau sa intru intr-o polemica cu dvs .... asta este opinia mea si cum am mai precizat la inceputul topicului nu promovez sistemele individuale in blocuri ( nu sunt rentabile decat sistemele cele de cvartal sau ... in cel mai rau caz cele de bloc)
Link spre comentariu

nu vreau sa intru intr-o polemica cu dvs

Pai eu doar am dat informatii despre sistem si cred ca indiferent de costul GCal, o reducere a facturii cu 30% este bine.Daca de ex. ati platit in sistem pausal 200 lei, scazand 30% raman 140 lei de plata, in varianta cu repartitoare.Castigul cel mai mare a sistemului, este individualizarea facturii, nu totul la comun, ca in modul pausal si prin aceasta scade apetitul pentru risipa.
Link spre comentariu

Sistemul de incalzire centralizat este doar o mare gaura in buget.

Se foloseste un sistem de distributie de pe vremea comunismului, si surse de incalzire aproape la fel de vechi.

Cel mai simplu, mai eficient si mai ieftin ar fi fiecare bloc cu centrala sa pentru 4-5-7 scari sau cate are.

Sistem, insa facut dupa ce blocurile ar fi termoizolate.

In felul acesta chiar si pierderile aferente sistemului de distrubutie ar fi aproape nule (ar incalzi blocul).

Iar conductele de alimentare s-ar putea pozitiona prin interiorul scarii, putand fi montate gigacalorimetre separate pentru fiecare locatar dar ... traim in Romania.

Cat despre sistemul de calcul :

http://www.fapr.ro/FAPR/regulamente/pro ... itoare.pdf

Link spre comentariu

De ce zici ca nu au produs? Pentru ca un zvoner si doi raspindaci se jura ca in blocul vecin crapa de cald si platesc jumatate? Pai n-am explicat de n ori ca aia platesc 60% iarna si 40% vara, deci normal ca iarna platesc mai putin?P-aici par ok, tanti care-i pensionara singura si incalzeste vag doar intr-o camera plateste cam o treime cit familia cu copii care ii da blana ca are de unde. Dar nu, jos repartitoarele, sa plateasca toti egal.

Link spre comentariu

la noi s-a renuntat la repartitoare, cu convingerea ca vor veni facturi mai mici. Chipurile se economiseste calculul pe calorifer si se vor elimina babele cu fitil.

Si? Cum stai cu factura,a venit mai mica daca ai renuntat? Cu cate %? :speriat
Link spre comentariu

Concluzia? Mai bine cu rep.sau fara? Sa nu uitam ca pretul Gcal,este mult diferit in diferite zone :nas: ,asa ca nu are rost sa evaluam in lei,ci in %,diferenta fata de anul trecut! Desigur,f.important este factura platita(lei),cash,la mine(Cluj),Gcal este undeva la 165 lei,la Constanta, am auzit ca trece de 350 lei,deci pentru incalzirea acestui ap.(in conditii identice,Cluj-Constanta),este clar ca la C-ta voi plati mai mult! Desigur,mai sunt multi factori in acest calcul(majorari accize,pret combustibil,inflatie,TAXA pe CONDUCTA(de gaz)...etc! Rezultatul? Cresterea INEVITABILA a facturii! Asa ca,stimati colegi,aveti doar 2 optiuni(in cazul in care sunteti la limita cu veniturile),ori mai strangeti "surubul"(a se intelege,a inchide robinetul),ori solutia de pe vremea lui Ceasca,mai puneti o plapuma,haina pe voi! Din nefericire chiar se mai aplica metoda :jytuiyu ,si nu de putini oameni :jytuiyu ! Cea mai dezastruoasa varinta:Executarea silita,in contul datoriilor :speriat :nas:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări